Γενικά Προσοχή όταν πάμε να σώσουμε ένα πουλάκι

Isidoros

PB Member
Εγγραφή
1 Απρ 2007
Μηνύματα
512
Πόλη
Αθήνα
Όπως όλοι μας γνωρίζουμε αυτόν τον καιρό τα πρώτα μικρά από τις φωλιές έχουν σκάσει μύτη και κάνουν τις πρώτες τους πτήσεις. Στην αρχή αυτές οι πτήσεις είναι δοκιμαστικές.Χρειάζονται και αυτές για την αυτοπεποίθηση του πουλιού αλλά και φυσικά για να μάθουν να πετούν. Παρατηρητές σε αυτήν τους την προσπάθεια είναι φυσικά οι γονείς τους.
Θα έλεγα λοιπόν να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί κάθε φορά που τρέχουμε να σώσουμε ένα πουλάκι. Δεν λέω κάνουμε πάρα πολύ καλά. Όμως ας περιμένουμε λίγο. Το ότι ένα πουλάκι έχει πέσει κάτω από ένα δέντρο της αυλής μας δεν σημαίνει ότι εγκαταλήφθηκε.Ας περιμένουμε λίγο.Αφού σιγουρυτούμε ότι τριγύρω δεν υπάρχουν εχθροί που θα του κάνουν ζημιά ας περιμένουμε.Αυτό φωνάζοντας ειδοποιεί την μητέρα του. Ποιος ξέρει ίσως βρεθούμε μπροστά σε μία συγκλονιστική στιγμή άγνωστη σε έμάς.
 
Το έχω δει στην πράξη στην κλούβα μου. Όταν είχα μικρά μέσα οι πρώτες πτήσεις κατέληγαν σχεδόν πάντα σε πτώση από ύψος 1,5μ περίπου. Τα μικρά πολλές φορές καθόντουσταν ώρες κάτω μέχρι να επιχειρήσουν (με την προτροπή των γονιών) να ξαναπετάξουν. Στην αρχή τα έπιανα για να τα βάλω στη φωλιά τους, μετά από μερικές πτώσεις παρατήρησα ότι οι γονείς πήγαιναν σε ένα χαμηλό κλαδί και τα φώναζαν. Όταν δεν αντιδρούσαν κατέβαιναν στον πάτο και έκαναν συνεχώς τη διαδρομή από κάτω στο κλαδί που είχαν επιλέξει μέχρι να αποφασίσει το μικρό να ανέβει. Μια τέτοια συμπεριφορά στη φύση μπορεί πολύ εύκολα να παρεξηγηθεί και να νομίσουμε ότι πρόκειται για εγκαταλελημένο μικρό αφού οι γονείς μόλις μας δουν θα εξαφανιστούν. Πολύ εύστοχη η παρατήρηση Ισίδωρε μπράβο.
 
-Mε την μόνη διαφορά Βασίλη οτι η κλούβα είναι ασφαλής.
Πρόωρη ή λάθος πτήση στον ελεύθερο χώρο σημαίνει "περιπέτειες".
Είναι πολλά τα μάτια που παρακολουθούν, ιδιαίτερα την εποχή της
αναπαραγωγής, για τυχόν ατυχήματακαι συνήθως οι αντιδράσεις
είναι αστραπιαίες.
 
νομιζω οτι ολοι θα συμφωνουσαμε στο οτι νεοσσος στο εδαφος δεν σημαινει απολυτα και εγκατελλειμενος. Δεν επεμβενουμε αμεσα για να μη τρομαξουμε τους γονεις που ισως ειναι καπου εκει κοντα και συμμετεχουν, δεν εγκαταλειπουμε ομως και το πιτσιρικι γιατι στα περιξ κυκλοφορουνε και αλλα ζωακια που εχουνε και αυτα μικρα και ο νεοσσος για αυτα ειναι μια χαρα απαραιτητη ζωικη πρωτεινη. Αν βεβαια ειμαστε τυχεροι εγκαιρα ισως οι γονεις σε μια υπεροχη στιγμη θα καταφερουν(οχι ευκολο τις περισσοτερες φορες) να το βοηθησουνε να κανει τελικα την πρωτη επιτυχη πτηση.:)

* εκτος απο αρπακτικα (αυτα τα διωχνουμε)που ψαχνουνε τροφη για τα παιδια τους,υπαρχουν και αρπαχτικα ορθια που ψαχνουν αγριοπουλια για δακτυλιδωμα. Οπως λενε και στις εκκλησιες, σε αυτους "οτι προερειστε" και ο νοων νοειτω γιατι θα με κοψει ο administrator!
 
Εγω εχω δει πραγματικη διασωση μωρου σπουργιτιου απο τη μανα του. Ειχε πεσει εξω απο τη φωλια η οποια ηταν σε μια σχισμη στον τοιχο της αποθηκης. Το αφησαμε εκει που επεσε διοτι φωναζε και οι γονεις ητανε στα καλωδια της ΔΕΗ απο πανω του και η μανα του πεταξε, κατεβηκε διπλα του, το αρπαξε απο τη φτερουγα χτυπησε δυνατα τα φτερα της και το πηρε μεσα στη φωλια σε υψος 2,5-3 μετρων. Δεν εχω ξαναδει τετοιο θεαμα και δεν περιμενα απο τα πουλια να σηκωνουνε τα μωρα τους. Ισως αυτη ειχε πιο αναπτυγμενα μητρικα ενστικτα απο το συνηθες, τι να πω! 🙂 Ασε που τα σπουργιτια ειναι "δαιμονια" πουλακια! Ειναι ικανα για πολλα πραγματα, τα θεωρω αρκετα εξυπνα! :D Παντως ηταν υπεροχο και μοναδικο θεαμα!
 
Σίγουρα Μάκη, δεν είπα ότι είναι το ίδιο. Απλά εκεί είχα την ευκαιρεία λόγω χώρου να το παρατηρήσω. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη φύση με τη διαφορά φυσικά ότι τα μικρά από τη στιγμή που θα βρεθούν εκτός φωλιάς βρίσκονται εκτεθειμένα σε πολλούς κινδύνους.
 
Back
Top