Αναπαραγωγή Προσπάθεια για ζευγάρωμα καναρινιών και η γκαντεμιά μου.

polydoros

PB New Member
Εγγραφή
14 Νοε 2014
Μηνύματα
18
Πόλη
Ναύπακτος
Γεια και απο εμενα ειναι το πρωτο μου θεμα και ειπα να σας πω την ιστορια και την γκαντεμια που ειχα στο πρωτο μου ζευγαρωμα.
Οταν ξεκινησα ειχα μια καναρα και ειχα καποιους φιλους που ζευγαρωναν καναρινια ετσι ζητησα ενα αρσενικο να ζευγαρωσω και εγω την καναρα μου και ετσι εγινε.
Την πρωτη φορα η καναρα μου εκανε 4 αυγα 3 ενσπορα και 1 ασπορο δυστυχως το ενα το εχασα επειτα απο μια μερα που βγηκε απο το αυγο,τα αλλα δυο μου μεγαλωσαν κανονικα και μπηκαν στο κλαρι ενα κιτρινο θυλικο με σκουφο επισης κιτρινο και ματια κοκκινα και ενα αρσενικο κιτρινο με πρασινο σκουφο σαν τον πατερα του. Πεταγα απο την χαρα μου σαν αρχαριος που ειχα δυο τοσο ομορφα πουλακια.. Μια μερα κατεβασα την ζευγαρωστρα γιατι η καναρα καθοταν ακομη στην φωλια και ηθελα να δω αν εχει αυγα (τα πουλια ηταν σε εσωτερικο χωρο αλλα κατω απο μια πορτα υπηρχε ενα κενο) καθως ανοιξα το πορτακι να δω τι εχει μεσα η φωλια το πουλακι που ηταν ιδιο με τον πατερα του ξαφνικά πεταξε και χωρεσε απο ενα μικροο κενο που δεν καλυπτε το χερι μου καθως γυρναω να δω που ειναι να το πιασω την ιδια στιγμη εμπενε η γατα μου απο την τρυπα της πορτας ετρεξα να το πιασω αλλα η γατα με ειχε προλαβει.. ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ..
Μην μενω εκει ας προχωρησω η καναρα μου ειχε παλι 4 αυγα ανεβηκα στην σκαλα να κατεβασω την ζευγαρωστρα να δω πια ειναι ενσπορα ομως εχασα την ισοροπια μου μπορεσα να κρατηθω κρατησα και την ζευγαρωστρα ομως ολα τα αυγα ειχαν πεσει απο την φωλια και εσπασαν. τα 3 στα 4 ειχαν εμβρυα ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΤΟ ΣΥΓΧΩΡΕΣΩ ΠΟΤΕ! Αφου δεν ειχα πετυχει τιποτα αποφασισα να τα βαλω αλλη μια φορα (κακως ειναι κουραστικο για τα πουλια) 3 αυγα αυτη τη φορα η καναρα μου βγαζει δυο νεοσους τον ενα δυστυχως τον εχασα την δευτερη μερα το αλλο πουλακι οταν ντυθηκε με φτερα εβγενε απο την φωλια του καθε φορα που το εβαζα.. Ακουστε το απιστευτο. Το πρωι οταν μπηκα στο χωρο που εχω τα πουλια ειδα ενα στρατο απο μεγαλα μυρμηγκια να κουβαλανε τους σπορους που ειχαν πεσει κατω σαν να μην εφτανε αυτο ειχαν ανεβει στους τοιχους και τα κλουβια. Ανεβενω στην ζευγαρωστρα και βλεπω το μικρο γεματο κεφαλια απο μυρμηγκια τσιμπημενα πανω του προσπαθησα να τραβηξω ενα αλλα δεν εβγεναν με τιποτα δοκιμασα με ψαλιδι και δεν μπορουσα διοτι θα το τραυματιζα δυστυχως το μικρο πουλακι δεν αντεξε μια μερα και ψοφησε.
Δυστυχως την χαρα μου και την βιασυνη μου και την απροσεξια μου να δω τι εχει μεσα η φωλια την πληρωσα ακριβα και μαλιστα δυο φορες!
Το μονο καλο απο αυτην την ιστορια ειναι οτι εχω μια υγειεστατη και πανεμορφη καναρα!
 
Γιώργο μπορούμε με αφορμή το μήνυμα του Κώστα να τα επισημάνουμε και να εξηγήσουμε το σωστό τρόπο. Έχω την εντύπωση ότι ακόμη και αν ήταν λάθη, δεν έγιναν εσκεμμένα.
 
Κι εγώ νομίζω δεν είναι γκαντεμιά, η άγνοιά μας που μας κάνει να τα βρίσκουμε όλα εύκολα πολλές φορές.
Και αυτό έχει συμβεί σε όλους μας στην αρχή των πραγμάτων, της κάθε είδους ενασχόλησης.
Βέβαια πολλές φορές συμβαίνει και το αντίθετο, δηλαδή παρά τις παραλείψεις και τα λάθη μας, όλα εξελίσσονται θαυμάσια και τότε αποκτούμε την στραβή εμπειρία ότι όλα είναι εφικτά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Έτσι θα έλεγα αυτό που θεωρείς γκαντεμιά ίσως ήταν μια θετική αφορμή να προβληματιστείς και γίνεις πιο μεθοδικός σε κάτι που αφορά την βοήθεια στην δημιουργία νέας ζωής.
Για μένα δεν είναι γκαντεμιά λοιπόν είναι τύχη γιατί μπήκες σε διαδικασία σωστής ενημέρωσης και επίσης γιατί το υγιέστατο και παραγωγικό θηλυκό σου, άντεξε την δοκιμασία και προχωρά.
Να την χαίρεσαι και είμαι σίγουρη η συνέχεια θα είναι μια χαρά.
 
Αυτό που περιγράφεις δεν είναι γκαντεμιά αλλά σοβαρά κακή εκτίμηση και μεγάλα λάθη προς τα πουλάκια σου.
Γι'αυτο εκανα το συγκεκριμενο ποστ!
Για να δουν καποιοι οτι πριν κανεις κατι πρεπει να διαβασεις, να ξερεις τι πρεπει να κανεις. Εγω δεν ηξερα και να τι επαθα και κριμα για τα πουλακια μου. Αν και θεωρω οτι υπηρχε μια δοση γκαντεμιας
 
Γι'αυτο εκανα το συγκεκριμενο ποστ!
Για να δουν καποιοι οτι πριν κανεις κατι πρεπει να διαβασεις, να ξερεις τι πρεπει να κανεις. Εγω δεν ηξερα και να τι επαθα και κριμα για τα πουλακια μου. Αν και θεωρω οτι υπηρχε μια δοση γκαντεμιας
Κωστή πολύ καλή και λογική η άποψή σου. Δυστυχώς όταν αγνοούμε βασικά πράγματα "πληρώνουμε" ακριβά το κάθε λάθος μας.
Όλοι όσοι δεν μπόρεσαν ή δεν μπορούν να βρουν τις πληροφορίες και τις οδηγίες που χρειάζονται, είτε "έτοιμες" από κάποιον που γνώριζε, είτε από το διαδίκτυο... Πλήρωσαν και θα πληρώσουν τα λάθη τους. Όπως και να 'χει το "το σφάλλειν ανθρώπινον".
Εμείς (όλοι μαζί), ως τεράστια σε μέγεθος κοινότητα ροής πληροφοριών σχετικά με τα πτηνά, οφείλουμε να βρίσκουμε λύσεις, απαντήσεις που να πλησιάζουν στο σωστό. Γι΄ αυτό όμως απαιτείται πρώτα απ' όλα μια ερώτηση και στη συνέχεια ευρύτατη συζήτηση απ' όλους, μέχρι την επιλογή της σωστής για την περίπτωση λύσης.
Οπότε Κωστή... ερώτηση για κάθε πρόβλημα... και θα περιοριστούν τα λάθη όλων, γιατί όλοι μαθαίνουμε.
Καλό είναι να τα αποφεύγουμε αλλά αν δεν γίνεται να μην επιτρέπουμε να επανεμφανιστούν, άλλωστε είπαμε και πριν τα λάθη μας διδάσκουν
 
Κώστα πριν πολλά χρόνια δεν ήξερα πως οι θηλυκές χρειάζονται ασβέστιο πριν γεννήσουν και έτσι έχασα μια πολύ όμορφη κανάρα που ήθελε να κάνει τα αυγουλάκια της... Όταν κατάλαβα ότι φταίω εγώ γι αυτό και η άγνοια μου είπα δε θα μου το συγχωρήσω ποτέ... Αλλά από τότε το ασβέστιο δεν λείπει από τη διατροφή τους! Αυτά τα λάθη είναι άγνοιας και όλοι τα έχουμε κάνει.. Όλοι έχουμε χάσει πουλιά από κάποιο μικρό άνοιγμα... Ναι αυτό θεωρώ πως είναι γκαντεμιά και λίγη απροσεξία από μέρους μας! Αλλά εσύ τα είχες και σε εσωτερικό χώρο! Τέλος πάντων!

Στο ζουμί τώρα.. Θεωρώ πως το πιο μεγάλο λάθος που έκανες είναι που μετακινούσες τη ζευγαρώστρα για να δεις αν έχει κάνει αυγά και για να κάνει ωοσκόπηση. Όταν τα πουλιά μπαίνουν σε περίοδο αναπαραγωγής, ακόμα και στη διατροφική προετοιμασία (πριν ενώσουμε το ζευγάρι μας) η ζευγαρώστρα παραμένει ακίνητη σε ένα σημείο και δεν την κουνάμε! Μόνο αν είναι εξαιρετική επείγουσα ανάγκη. Το άλλο λάθος σου που διέκρινα είναι τα μυρμήγκια.. Πρέπει στο χώρο που έχουμε τα πουλιά να διατηρούμε και το χώρο (τοίχους, πατώματα, κτλ) καθαρό! Οπότε αν δώσεις και λίγη έμφαση στην καθαρίοτητα εντός και εκτός κλουβιού πιστεύω θα είναι πολύ καλό για την κανάρα σου!

Από κει και πέρα, όταν θα πλησιάζει η άνοιξη και η περίοδος αναπαραγωγής, είμαστε όλοι έτοιμοι και με όλη την καλή διάθεση να σε βοηθήσουμε και να σου λύσουμε όποια απορία, ώστε φέτος να αποφύγεις τα λάθη από άγνοια και απροσεξία! 😉

Όσο για την γκαντεμιά, αν πιστεύεις στο μάτι (εγώ δεν πιστέυω) βάλε και κανένα ματάκι ή σκόρδο.. Και άμα δεις ότι δεν κάνει δουλειά, φώναξε παπά να κάνει κανένα ευχέλαιο (χιούμορ, μην παρεξηγηθείς! 😛 )!
 
Τωρα πλεον με τοσο διαβασμα που εχω κανει πιστευω πως ολα θα πανε καλα!
Οσο για την καθαριοτητα καθε μερα αλλαγη νερου (απο μια βρησουλα που εχω κοντα στο σπιτι μου οπου το νερο ερχετε απο φυσικη πηγη) ανα 3 με 4 μερες καθαρισμα τα κλουβια. Εχω γινει χειροτερος απο την μανα μου στην καθαριοτητα 😛
 
Συμφωνώ ότι ήταν λάθος ν μετακινείς την ζευγαρωστρα άποψη μου κάνε μια καλή προετοιμασία στην διατροφή να πυροσουν κ τα δύο πουλάκια κ μόλις είναι έτοιμα βόλτα κ δεν χρειάζεται καν ν κοιτάς εάν έχουν πουλακι τα αυγά περίμενε της μέρες που χρειάζεται κ θ δεις όλα θ έιναι καλά άα το ν σκαλίζεις τα αυγά δεν είναι κ ότι καλύτερο υπάρχουν πουλιά που δεν το δέχονται κ το παρατάνε αν τα ενοχλείς όπως κ τα δικά μου υπάρχουν κάποια που ενοχλούνται κ που τους βάζω φαγητό... Καλή τύχη στην επόμενη φορά ξεκινά προετοιμασία από γενναρη. Μια ερώτηση alisandros για ασβέστιο δίνεις φυσικές πηγές η κάποιο έτοιμο σκεύασμα;
 
μια ερώτηση alisandros για ασβέστιο δίνεις φυσικές πηγές η κάποιο έτοιμο σκεύασμα;
Επειδή όταν καίγεσαι φυσάς και το γιαούρτι που λένε, μέσα στην σπιτική αυγοτροφή που τους κάνω, σε αυτή που προορίζεται για τα θηλυκά, ξύνω με το μαχαίρι πολύ κόκκαλο σουπιάς. Και το υπόλοιπο φυσικά μπαίνει στο κλουβί για να το φάνε όποτε θέλουν. Επίσης δίνω και ασβέστιο της Orlux το Calci-lux για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο!

2 άλλα tips είναι να μην δίνεις μηλόξυδο και σπανάκι γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου! 😉
 
Ευχαριστώ γιατί πληροφορίες ωραίο κολπάκι αυτό μ το τρίψιμο της σουπιας
 
Το φάρμακο, απο γιατρικό γίνεται φαρμάκι εύκολα. Αυτό, πρέπει πάντα να το έχουμε στην σκέψη μας όταν δίνουμε έστω και πρόσθετα. Ιδιαίτερα όσον αφορά το ασβέστιο ο καλύτερος τρόπος προσφοράς είναι το σουπιοκόκκαλο που κρέμεται στην άκρη της πατήθρας. Εκεί το θηλυκό το βρίσκει εύκολα και τρώει όσο του χρειάζεται. Οταν χορηγείται σαν πρόσθετο στο νερό ή στην αυγοτροφή χρειάζεται απόλυτη προσήλωση στην δοσολογία του κατασκευαστή. Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που εάν υπερβούμε θα γίνει "φαρμάκι". Είναι το όριο εκείνο που όταν το περάσουμε δημιουργούμε την αίσθηση στον οργανισμού του πουλιού, οτι δεν υπάρχει λόγος να λειτουργεί με τον τρόπο που ήξερε μέχρι χθές. Παραγωγή, δέσμευση, αποθήκευση του στοιχείου. Ετσι υπάρχει ενός είδους ατονίας όλου του μηχανισμού, με πολύ άσχημα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν !
 
Εννοείται! Και καλά κάνατε και το επισημάνατε κύριε Μάκη! Όταν προσθέτω στο νερό ασβέστιο, πάντα κοιτάω τις οδηγίες!
 
Back
Top