Φροντίδα Προσπάθεια εξημέρωσης Κοκατίλ

s80tefanos

PB New Member
Εγγραφή
23 Ιουλ 2018
Μηνύματα
19
Πόλη
Ηράκλειο
Καλημέρα έχω ένα κοκατιλ 6 μηνών έτσι τουλάχιστον μού είπαν από το πετ πού το πείρα δυστυχώς δέν φοράει δακτυλίδι για να μπορέσω να είμαι σίγουρος. Όταν το πείρα μού είπαν ότι είναι ήμερο και ταισμενω στο χέρι. Εγώ το έχω 20 μέρες περίπου τής πρώτες μέρες το άφησα να ηρεμήσει όσο αυτό γίνεται γιατί όταν έχεις 2 μικρά παιδιά και ειδικά ο μικρός γιός μού πού έχει λατρεία στους παπαγάλους είναι αρκετά δύσκολο.
Μετά από αρκετό διάβασμα είδα ότι τούς αρέσει πολύ το κεχρι πήγα πήρα και τώρα και 10 μέρες τον ταΐζουμε οικογενειακός αλλά έξω από το κλουβί μέχρι και εχθές όταν πηγενε κάποιος κοντά τού κάνει να των δαγκώσει και έκανε και ενα "χχχ " τώρα απλά κάνει μία φορά την επιθετική συμπεριφορά και μετά έρχεται κοντά και τρώει.
1) να αρχίσω να τού ανοίγω το κλουβί για να μπορέσει να βγει έξω άν θέλει; ( προχθές παρατήρησα ότι μαλων τα φτερά τού είναι κομμένα γιατί στην πίσω μεριά της φτερουγας τού τά φτερά του είναι ευθεία και όχι σαν τά αλλά)
2) όταν βάζω το χέρι μού μέσα στο κλουβί απομακρύνεται να συνεχίσω να το κάνω ή είναι πολύ νωρίς ακόμα για κάτι τέτοιο
3) στο κλουβί μέσα τού έχω παιχνίδια τροφή και αυγοτροφη. στην τροφή μέσα κάθε μέρα τού βάζω βιταμίνες και άμμο κανει να τού τά βάζω μαζί ή να χωρίσω κάποιο από τά τρεια
4) φρούτα και λαχανικά τού βάζω κάθε μέρα αλλά δεν τά δοκιμάζει καθόλου. Να τού βγάλω μία μέρα τούς σπόρους μήπως και δοκιμάσει τά λαχανικά πού θα τού φτιάξω μαζί με κάποιο οσπριο;

Έχω ακόμα μία απορία απλά δέν μπορώ να συμπληρώσω το κείμενο πού έχω πάρα πάνω ενώ της πρώτες μέρες φώναζε κάμποσες φορές την μέρα τώρα 2 μέρες είναι πολύ ελάχιστες η φορές πού θα ακούσουμε την φωνή του. Το κλουβί το έχω στην σκάλα αλλά περνάμε αρκετές φορές από εκεί και πάντα όταν περνάμε του μιλάμε
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλημέρα!
Να χαίρεστε το καινούριο μέλος της οικογένειας :)

Οι παπαγάλοι είναι πολύπλοκα και πανέξυπνα πλάσματα που το κάθε ένα έχει την δικιά του προσωπικότητα.
Εμείς πρέπει πρώτα να μάθουμε τον παπαγάλο μας και να σεβαστούμε τον χαρακτήρα του για να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους να τον κάνουμε να νιώσει άνετα με την παρουσία μας.
Με αγάπη, υπομονή και σταθερότητα ο παπαγάλος θα μας αναζητάει από μόνος του κάποια στιγμή και θα έχει ανάγκη την παρέα μας, μιας και μιλάμε για ένα πολύ κοινωνικό είδος ζώου.

Φαίνεται ότι έχετε ξεκινήσει πολύ καλά την φροντίδα του μικρού σας φίλου.
Το ότι τρώει κεχρί από το χέρι σας είναι πολύ καλό σημάδι για την μετέπειτα πορεία σας.

Το ότι δεν φωνάζει πολύ τις τελευταίες 2 μέρες ίσως οφείλεται στο ότι του κάνετε αρκετή παρέα και δεν μένει συχνά μόνος του.
Σίγουρα να συνεχίσετε καθημερινά να του δίνετε κεχρί εκτός κλουβιού και να του μιλάτε συνέχεια για να συνηθίσει την φωνή και την παρουσία σας.

Σιγά σιγά, όταν δείτε ότι τρώει άνετα το κεχρί εκτός κλουβιού, θα ξεκινήσετε να του δίνεται και από μέσα.

Γενικά να βάζεις το χέρι σου μέσα στο κλουβί και να κάνεις δουλειές, χωρίς να του δίνεις σημασία, για να δεί ότι δεν έχει κάτι να φοβάται και δεν θα του κάνεις κακό.
Απλά επειδή είναι αρχή ακόμα οι κινήσεις σου να είναι πολύ ήρεμες γιατί το κλουβί είναι το σπίτι του και το μέρος που νιώθει ασφάλεια.

Το κεχρί γενικά είναι πολύ καλός βοηθός στο χτίσιμο της σχέσης σας γιατί είναι κάτι που λατρεύουν και θα σας βοηθήσει στην εξημέρωση του.

Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να ανοίξετε το κλουβί, γιατί το πιο πιθανό είναι ότι αν βγεί (γιατί πολλά θέλουν αρκετό χρόνο για να αφήσουν την ασφάλεια του κλουβιού), είναι να κάτσει κάπου σε ένα ψηλό σημείο για αρκετές ώρες και θα έχετε θέμα με την επιστροφή του.
Οπότε ίσως αναγκαστείτε να το πιάσετε εσείς για να το βάλετε μέσα και αυτό να σας πάει 10 βήματα πίσω στο κομμάτι της εμπιστοσύνης.

Να φροντίσετε να έχει αρκετά ερεθίσματα (παιχνίδια) για να κρατάει το μυαλό του σε εγρήγορση και να κοιμάται αρκετές ώρες το βράδυ (μόλις πέσει ο ήλιος πρέπει να είναι κάπου ήσυχα για να κοιμηθεί).
Αυτό σε συνδυασμό με το πρόγραμμα που θα βάλετε για τις ώρες που θα ασχολείστε αποκλειστικά μαζί του θα το κάνουν να νιώσει ασφάλεια και κατά συνέπεια να σας εμπιστευτεί.

Γενικά οι παπαγάλοι θέλουν πάρα πολύ υπομονή.
Μην απογοητεύεστε αν θέλει περισσότερο χρόνο για να σας πλησιάσει και μην σταματήσετε την καθημερινή ενασχόληση μαζί του, γιατί στο μέλλον θα έχετε μόνο όμορφες στιγμές και αξίζει η αναμονή.

Παίζει σημαντικό ρόλο ο χαρακτήρας του πουλιού για το πόσο εύκολα ή δύσκολα θα σας πλησιάσει.
Μπορεί να πάρει από ένα μήνα μέχρι πολύ περισσότερο.

Είπαμε όμως το ότι τρώει από το χέρι σας είναι πάρα πολύ θετικό σημάδι, οπότε θα συνεχίσετε καθημερινά μέχρι να περάσετε στο "επόμενο στάδιο".

Φρούτα, λαχανικά και βότανα να συνεχίσετε να του βάζετε καθημερινά μέχρι να μάθει να τα τρώει.
Αν ξεκινήσει να τρώει τότε θα τα περιορίσετε σε 3 φορές την εβδομάδα λαχανικά, 2 φρούτα και βότανα ακόμα και καθημερινά.
Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορους τρόπους, είτε σε κομμάτια στα κάγκελα του κλουβιού, είτε σε μικρά κομματάκια και να τα καλύψετε με λίγα σποράκια, είτε να δοκιμάσετε λίγο καφέ ρύζι με αρακά, καρότο και καλαμπόκι.
Γενικά υπάρχουν τρόποι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα φάει σίγουρα.
Εδώ θα πάρετε ιδέες για το τι μπορείτε να του προσφέρετε, όπως και τι απαγορεύεται να φάει ο παπαγάλος.
https://community.petbirds.gr/threads/Ασφαλή-και-τοξικά-φυτά-και-καρποί-για-τα-πουλιά.26454/

Αυτές τις βιταμίνες που τους βάζετε στην αυγοτροφή αν είναι κάτι κίτρινες σε ένα διάφανο σακουλάκι καλύτερα να μην τις ξαναβάλετε γιατί κάνουν κακό στο συκώτι :)

Επίσης εδώ είναι κάποια άρθρα εκπαίδευσης που μπορεί να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον παπαγάλο σας :)
Προσοχή η θέση του κλουβιού να μην είναι σε μέρος που θα τον χτυπάνε ρεύματα!

Καλή αρχή και περιμένουμε νέα εννοείται :)
 
Καλό μεσημέρι σχετικά με την βιταμίνη που τού δίνω ειναι η versale laga orlux fruit patte και πείρα αυτή για των λόγο ότι δέν τρώει φρούτα από πληροφορίες πού πείρα τα προϊόντα τής θεωρούνται από τα καλύτερα και γι αυτό έχω επιλέξει όλα τα προϊόντα διατροφής τού ΠΙΠΗ να είναι της συγκεκριμένης εταιρείας. Όσο αφορά την υπομονή έχω αρκετά μεγάλη γιατί τον Πιπη τον θεωρούμε πλέων μέλος τις οικογένειας μάς
 
Ναι σωστά έχεις δίκιο αυγοτροφη είναι βιταμίνες του έδινα μία χύμα πού μού είχαν δώσει από το μαγαζί πού των πείρα και τώρα τού πείρα μία τις Landmark Feather-Up για την πτεροροια ποία άλλη βιταμίνη μού προτείνεται να πάρω για καθημερινή χρήση
 
ποία άλλη βιταμίνη μού προτείνεται να πάρω για καθημερινή χρήση
Καμία. Δεν χρειάζονται καθημερινά συμπληρώματα διατροφής. Αυτό που χρειάζεται είναι μια σωστή ολοκληρωμένη διατροφή, ώστε να μη χρειάζεται να συμπληρωθεί κάτι περισσότερο.
 
Back
Top