Γενικά Προσφορά τροφής σε ελεύθερα (άγρια) πτηνά της φύσης

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AthinaJR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

AthinaJR

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2021
Μηνύματα
258
Πόλη
Περιστέρι
Όπως έχω αναφέρει, εκτός από τα αγαπημένα μου καναρινάκια, ταΐζω και τα σπουργιτάκια της γειτονιάς (βάζω ένα μπολ με σπορια ανάμεσα στις γλάστρες του μπαλκονιού). Χθες που τους άλλαζα την τροφή αναρωτήθηκα αν υπάρχει δυνατότητα να τους βάζω τροφή στο φυσικό τους περιβάλλον. Είναι αλήθεια ότι έτσι δε θα είχα την ταλαιπωρία του να καθαρίζω κάθε λίγο το μπαλκόνι.
Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν το κλασικό ...σπόρια στο έδαφος. Όμως αυτό ελλοχεύει κινδύνους από αρπακτικά (γάτες) και εύκολη μόλυνση ή καταστροφή των σπόρων. Μετά σκέφτηκα το ενδεχόμενο τοποθέτησης τους σε κλαδιά δέντρων. Είναι εφικτό όμως;
Υπάρχει κάποια ειδική τροφοθήκη κατάλληλη για στήριξη σε κλαδιά δέντρων;
Επίσης γνωρίζει κάποιος αν επιτρέπεται να βάζεις δοχείο με σπόρια σε δημόσιους χώρους για πτηνά;
 
Επίσης γνωρίζει κάποιος αν επιτρέπεται να βάζεις δοχείο με σπόρια σε δημόσιους χώρους για πτηνά;
Αυτό δεν γνωρίζω να το απαντήσω.
Κατά τα άλλα η ιδέα σου μου φαίνεται πολύ καλή, το να ταΐζεις δλδ τα άγρια πουλιά, ειδικά όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες π.χ. σε έντονη έλλειψη τροφής ή νερού.
Ταΐστρες κυκλοφορούν πολλά είδη στο εμπόριο, και επίσης μπορείς να φτιάξεις μία εσύ, πολύ εύκολα αναποδογυρίζοντας ένα πλαστικό μπουκάλι νερού και κάνοντας του τρύπες στις οποίες θα τοποθετήσεις ξυλαράκια για πατήθρες, ενώ από μία τρυπούλα από πάνω από την πατήθρα τα πουλιά θα μπορούν να τσιμπούν σπόρους. Θεωρώ βέβαια ότι η καλύτερη περίπτωση ταΐστρας είναι να είναι από ανθεκτικό υλικό, όχι καλό αγωγό της θερμότητας, με "στέγη" και προσαρμοσμένες πατήθρες, όπως αυτή που σου παραθέτω πιο κάτω. https://petgo.gr/product/ταΐστρα-κήπου-πτηνά-διάφανο-καπάκι/
Από την άλλη πλευρά ο ίδιος αποφεύγω διά ροπάλου να ταΐζω τα άγρια στο μπαλκόνι μου, όχι μόνο για να μην γεμίζω κουτσουλιές, αλλά και για να μην μαθαίνουν να έρχονται και μεταφέρουν κάτι στα καναρίνια μου, για αυτό άλλωστε δεν αφήνω κανένα υπόλειμμα τροφής κάτω από τα κλουβιά.
Τέλος υπάρχει και η "οικολογική ματιά", δλδ το να αφήνουμε τη φύση να διευθετείται από μόνη της, να ισορροπεί δλδ στους διάφορους πληθυσμούς που μπορεί να συντηρήσει, ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ενός είδους η οποία μπορεί να συμπαρασύρει σε αύξηση άλλα είδη (π.χ. θηρευτές του), σε μείωση κάποια άλλα είδη (π.χ. ανταγωνιστές του για συγκεκριμένες τροφές), σε ανεπάρκεια ως προς τη διαθέσιμη τροφή (λόγω υπερκατανάλωσης) κλπ, δλδ να οδηγήσει ακόμα και το ίδιο το είδος που ταΐζουμε (σε ακραίες περιπτώσεις) στην τοπική εξαφάνιση ή σε δραμματική μείωση του πληθυσμού του.
 
Το θέμα "οικολογική ματιά" είναι αγκάθι γιατί οι απόψεις διίστανται.

Μέχρι πριν το 2010 ούτε που μου είχε περάσει η ιδέα να ταΐσω άγρια πτηνά. Όμως μετά τις φωτιές της Πελοποννήσου, τις φωτιές της Πάρνηθας, της Αττικής και όσες φωτιές και καταστροφές έχουμε κάνει ως σήμερα, ευαισθητοποιηθηκα πολύ απέναντι στα άγρια ζώα και τα φυτά.
Θεωρώ παράλογο απο τη μια να παρεμβαίνουμε καίγοντας, αποψιλώνοντας, τσιμεντώνοντας αποξηραίνοντας λίμνες, να αλλάζουμε ολόκληρα οικοσυστήματα εκτρέποντας ποτάμια, να μολύνουμε και ένα κάρο αλλες αρνητικές παρεμβάσεις επειδή μας εξυπηρετεί κι ύστερα να λέμε ότι δεν είναι σωστό να παρεμβαίνουμε στη φύση φυτεύοντας ή φροντίζοντας τα άγρια ζώα.
Προσωπικά κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω τη φύση. Απο το να συμμετέχω σε - "καταστροφικές" για κάποιους - δεντροφυτεύσεις, μέχρι παροχή τροφής και νερού σε ζώα που έχουν ανάγκη. Είναι σαν να ζητώ από τη φύση συγγνώμη και να προσπαθώ όπως μπορώ να φροντίσω τις πληγές που ακατάπαυστα ανοίγουμε.

Για να έρθω στο θέμα μου, σχετικά με τα σπουργίτια, έχω διαβάσει μια έρευνα που αναφέρει ότι ο πληθυσμός τους στην Αττική μειώνεται. Για αυτό θέλω να τα βοηθήσω.
Αντιθέτως τα περιστέρια, παρατηρώ ότι έχουν αυξηθεί υπερβολικά στην περιοχή μου, οπότε δεν τα ταΐζω.

Από την άλλη πλευρά ο ίδιος αποφεύγω διά ροπάλου να ταΐζω τα άγρια στο μπαλκόνι μου, όχι μόνο για να μην γεμίζω κουτσουλιές, αλλά και για να μην μαθαίνουν να έρχονται και μεταφέρουν κάτι στα καναρίνια μου

Δεν ανησυχώ τόσο για αυτό, καθώς τα καναρίνια μου είναι μέσα στο σπίτι και όταν τα βγάζω για ηλιοθεραπεία (1-2 ώρες) είμαι κι εγώ εκεί για επιτήρηση οπότε δεν πλησιάζει ούτε κουνούπι 😅

Έχω την εντύπωση ότι στα πάρκα και τις νησίδες των δήμων δε θα επιτρέπεται να βάζουμε τροφή στα δέντρα. Θα ρωτήσω όμως σε κάποιο πάρκο, να σιγουρευτώ.
 
Δεν ξέρω για την νομιμότητα της σκέψης σου.....
Αλλά αν θες τη γνώμη μου για το θέμα της "σίτισης", θα σου πρότεινα να μην μπεις σε αυτή τη διαδικασία.
Τα πουλιά που σκέφτεσαι να ταΐσεις είναι άγρια πτηνά... και η φύση ξέρει να κάνει τις επιλογές της.... δεν νομίζω ότι χρήζουν την δική μας ¨αρωγή¨, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες.
Συναισθηματικά (εμείς οι άνθρωποι) βλέπουμε όλα τα υπόλοιπα ζωντανά όντα του πλανήτη να έχουν την ανάγκη μας...με τα δικά μας όμως μάτια...
Αυτά τα μόνο που έχουν ανάγκη από εμάς είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δικής μας ζωής.
Για όλα τα υπόλοιπα τα έχει προικίσει η φύση τους με απίστευτες ικανότητες που εμείς δεν θα μπορούσαμε να τις φανταστούμε!
Φιλικά.
 
@Zamarias Antonis σέβομαι απόλυτα την άποψη σου.
Εκφράζω την προσωπική μου άποψη και ποτέ δε θα πρότεινα σε κάποιον να κάνει αυτό που κάνω εγώ.
Πάνω σε αυτό το θέμα (βοήθεια προς τα ζώα και τα φυτά του πλανήτη μας), ο καθένας πράττει κατά πως του υπαγορεύει η συνείδηση του και τηρώντας την όποια σχετική νομοθεσία.
Το πως σκέφτομαι και πράττω εγώ, πιστεύω ότι το κατάλαβες διαβάζοντας το μήνυμα μου. Ευχαριστώ, όμως δε θα δεχτώ τη πρόταση σου να μην ασχοληθώ.
Φιλικά.
 
Αυτά τα μόνο που έχουν ανάγκη από εμάς είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δικής μας ζωής.
@Zamarias Antonis Πόσο πολύ συμφωνώ. Αυτό σημαίνει όμως ότι σεβόμαστε τόσο την ύπαρξη τους όσο κ τον τρόπο διαβίωσης τους, να έχουν το φυσικό τους περιβάλλον με το καθαρό νερό κ τα φυτά για να ζήσουν.
Για όλα τα υπόλοιπα τα έχει προικίσει η φύση τους με απίστευτες ικανότητες που εμείς δεν θα μπορούσαμε να τις φανταστούμε
Επειδή όμως τα έχουμε κάνει σαν την μούρη μας, τα σπουργιτάκια κ τα περιστέρια θα πίνουν νερό από τα λούκια, θα ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια κ θα τα πατάνε τα αυτοκίνητα. Οι απίστευτες ικανότητες περιορίζονται στο πως να γλιτώσουν από όλα αυτά.
Εγώ συμφωνώ με την Αθηνά, κ τα ταιζω τα σπουργιτακια όσο κ δεκαοχτουρες ή περιστέρια, δεν κάνω διακρίσεις, δεν με ρωτάνε άλλωστε. Αλλά όπως είπε κ ο Γιάννης @ianos μακριά από το σπίτι μου. Σε νησίδες στην πόλη. Το καναρίνι μου δεν φταίει σε τίποτα να την πληρώσει για τις πράξεις μου.
Κ οι αριθμοί τόσο των σπουργιτιών όσο κ των περιστεριών από ότι βλέπω εγώ τουλάχιστον στην πόλη μου έχει μειωθεί. Ακόμα κ πέρσι την άνοιξη δεν θυμάμαι να ξανά είχα δει τόσο λίγα χελιδόνια.
Κ στην τελική αν είναι να χαλάσει η οικολογική ισορροπία με το παραπάνω γεύμα στα πουλάκια, ας χαλασει. Έτσι κ αλλιώς χαλασμένη είναι. Ας αυξηθεί ο αριθμός τους κ ας αυξηθεί κ ο πληθυσμός των γερακιών κ κουκουβαγιων. Αν έχουμε προστατευτικό κλουβιού δεν έχουμε κάτι να φοβόμαστε. Αν κ δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάποια διαφορά. Ελπίζω κάποτε να μην τα βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες.
@AthinaJR Αθηνά, όσο κ να είσαι δίπλα τους στο μπαλκόνι, βάλε προστατευτικό κλουβιού για καλό κ για κακό. Το κακό μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά. Υπάρχουν τέτοιες ιστορίες στο φόρουμ. Πάντως οπωσδήποτε σίτα. Το κουνούπι δεν σε φοβάται.
Καλημέρα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@AthinaJR σε καταλαβαίνω απόλυτα! 👍

@MARY58 προφανώς και ευθυνόμαστε εμείς για την κατάντια του πλανήτη μας ☹️
Για όλα τα υπόλοιπα που γράφεις, αισθάνομαι ότι (όπως έγραψα και παραπάνω...) τα βλέπουμε ή θέλουμε να τα βλέπουμε μέσα από τα δικά μας "μάτια"...
Και για το λόγου το αληθές (αν και είμαι σίγουρος ότι θα το ξέρεις...) οι πληθυσμοί των άγριων πτηνών που αναφέρεις στην επαρχία (με επίσης πολύ επιβαρυμένο περιβάλλον λόγω χημικών - λιπασμάτων και όλων των υπολοίπων) όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά αντίθετα έχουν παραμείνει (τουλάχιστον) σταθεροί. Και εκεί, κανένας δεν τους παρέχει τίποτα!
Συμφωνώ με την "ιδέα" που έγραψε η φίλη AthinaJR, απλά διαφωνώ με τον τρόπο υλοποίησής της: η βοήθεια σε όλα τα ζωντανά όντα του πλανήτη (νομίζω) στις μέρες μας δεν ξεκινά από την παραχώρηση έτοιμης τροφής - νερού - στέγασης.
Εξάλλου καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι η χορήγηση τροφής (και όλων των υπολοίπων) σε ζώα που απειλούνται ή τείνουν προς εξαφάνιση έχει θετικό αποτέλεσμα....
Θεωρώ ότι η συνολική αλλαγή μας απέναντι στην εκμετάλλευση του πλανήτη είναι το κλειδί για την επίλυση όλων των επιμέρους προβλημάτων που δημιουργούνται από αυτή.

Ας μην το κουράζω όμως άλλο.... Θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες, επιχειρηματολογώντας ο καθένας από την μεριά του.
Απλά εύχομαι να "ξυπνήσουμε" κάποια στιγμή ως ανθρώπινο είδος και να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι πάνω σε ετούτη τη γη.
Και ότι αυτό που κάνουμε σήμερα εις βάρος των υπολοίπων ειδών, σύντομα θα γυρίσει και εις βάρος μας.....
Σας ευχαριστώ!

Υ.γ. στον κήπο μας υπάρχει πάντα μπολάκι με καθαρό νερό για όποιο τετράποδο ή δίποδο το έχει ανάγκη..... 😉
 


 
Back
Top