Φροντίδα Προτάσεις βελτίωσης για κοτέτσι

mitsos83

PB New Member
Εγγραφή
30 Μαϊ 2019
Μηνύματα
9
Καλησπερα σε ολους!

Προσφατα αποφασισαμε κατοπιν σκεψης να βαλουμε στο σπιτι μερικες κοτες, για να τρωμε κανα αυγο σπιτικο!
Μιας και απο τοτε που ημουνα παιδι και εβλεπα τις κοτες της γιαγιας στο χωριο πανε πολλα χρονια, να πω επισης οτι δεν εχω και ιδιαιτερη εμπειρια απο κοτες και κοτετσια.

Σκεφτηκα λοιπον τα εξης και θελω την βοηθεια των ποιο εμπειρων, αν αυτο που παω να κανω στεκει οπως το σκεφτομαι η πρεπει να αλλαξω πραγματα στο σχεδιασμο πριν φτασουμε να φερουμε τους. ενοικους (=κοτες!)

Πρωτον, ο χωρος που αυτο θα βρισκεται ειναι στο κτημα της μονοκατοικιας πισω απο το σπιτι. Αυτο σημαινει οτι ειναι αρκετα ορατο απο την πισω βεραντα του σπιτιου, οποτε θα ηθελα να ειναι οσο ποιο "ομορφο" γινεται και οχι "απλα ενα κοτετσι" με την παραδοσιακη εννοια που το θυμαμαι στο χωριο.
Δευτερον επειδη στον κηπο συνολικα υπαρχουν δυο μεγαλα σκυλια ελευθερα, μεν δεν εχουμε κανενα θεμα με εξωτερικους εισβολεις (κουναβια αλεπουδες κλπ) αλλα δεν νομιζω να τα πανε και τοσο καλα με τις κοτες αν αυτες ειναι ελευθερες να βοσκανε παντου και μπλεκονται στα ποδια τους. Δεν θα τις ενοχλουσαν παντως αν ηταν περιορισμενες καπου.

Σκεφτηκα λοιπον να φτιαξω ενα κοτετσι τυπου μεταφερομενο, καπου 2Χ3 που να μπορω να το εναλλασω στον κηπο (ο συνολικος χωρος που θα μπορουν να μεταφερονται ανα περιοδους ειναι καπου στα 450τμ , ωστε μεν να βοσκανε τυπου "ελευθερες" αλλα ταυτοχρονα να ειναι και περιορισμενες/ελεγχομενες.
Συνολικα σκεφτομαστε εναν αριθμο απο κοτες σε πρωτη φαση 4 και μετα αν την παλευουμε ολοι μια χαρα αλλες 4.

Παμε τωρα στις ερωτησεις:
O χωρος των 6 τετραγωνικων βοσκησης για 4 η 8 κοτες ειναι αρκετος; Καθε ποσες μερες θα πρεπει να τις αλλαζω μερος (περιπου/εμπειρικα);

Σκεφτομουνα μια κατασκευη τυπου πλασιο με σιδερα και πλεγμα γυρω γυρω και μεσα σε αυτο ψηλα ενα "κουτι" ας πουμε κλειστο με πανελ (πολυουρεθανικο/πλαγιοκαλυψης) που θα ειναι οι φωλιες και τα ξυλα που καθονται το βραδυ. Φυσικα θα ειναι ολο απο πανω στεγασμενο με πανελ, ωστε να μην βρεχονται και οταν βρεχει.

Εκτος απο το κοστος της κατασκευης, υπαρχει καποιο μειωνεκτημα στα υλικα; Υπαρχει καποιος λογος που δεν εχω δει ποτε κοτετσι με πανελ?

Να πω οτι περασα την ιδεα μου οπως την σκεφτομουνα απο το σχεδιαστικο προγραμμα και κατεληξα σε κατι που μοιαζει καπως ετσι:
kotes house1.webp
στην τελικη του μορφη και εδω χωρις την οροφη και την μπροστινη οψη για να εχετε εικονα του εσωτερικου.
kotes house2.webp
Ενταξει δεν ειναι και το τελειο σχεδιο, αλλα μια ιδεα την δινει.

Οι ποιο εμπειροι, βλεπετε κατι που δεν στεκει;
Υπαρχει κατι που λειπει; Κατι που δεν εχω προβλεψει η κατι που θα πρεπει να αλλαξω;

Να πω οτι φυσικα υπαρχει εξωτερικη πορτα που δινει προσβαση σε ανθρωπο σε ολο τον χωρο (τον 3Χ2) καθως κι ενα πορτακι πισω απο τις φωλιες, για να μπορει καποιος να παρει κανα αυγο χωρις να μπαινει μεσα κ να αφαιρει την προσοψη, απλα δεν βοηθαγε τοσο το σχεδιαστικο στις λεπτομεριες..
Τελος διπλα στην ταιστρα, σκεφτομαι να μπει κ μια ποτιστρα (αυτοματη😉 με καποιου τυπου φλοτερ η κατι ωστε να υπαρχει συνεχεια νερο, χωρις ομως να μενει στασιμη ποσοτητα...

Τα φωτα σας οι γνωστες!
Ευχαριστω προκαταβολια!
 
Με κοτέτσια έχω να ασχοληθώ από πολύ μικρός, τότε που είχαμε κότες στο σπίτι μας.. Πριν 40 χρονιά δηλαδή😳.. Οπότε δεν θα μπορέσω να σου πω και πολλά..Αυτά που βλέπω και διαβάζω εμενα μου φαίνονται μια χαρά!

Στο κατασκευαστικό σκέλος..

Υπαρχει καποιος λογος που δεν εχω δει ποτε κοτετσι με πανελ?

Ο μόνος λόγος είναι αυτός που και εσύ σκέφτηκες φίλε μου. Το κόστος. Κατά τα άλλα το πάνελ είναι με διαφορά καλύτερο από κάθε άλλο δομικό υλικό για την χρήση που θέλεις εσύ να κάνεις. Συνήθως βλέπουμε τσίγκους, λαμαρίνες, πολυκαρβονικά και ελενίτ επειδή είναι φτηνότερα..Αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τις ίδιες συνθήκες με το πανελ πολυουρεθάνης ουτε και έχουν την συμπεριφορά του πάνελ απέναντι στις καιρικές συνθήκες και στις διάφορες μηχανικές καταπονήσεις (διαστολές-συστολές και άλλα για να μην πλατιάσουμε)

Άρα, εξαιρετική η επιλογή σου να πας στο πάνελ!

Για την οροφή μπορείς να κάνεις και μια αισθητική παρέμβαση εάν το επιτρέπουν τα οικονομικά σου και να χρησιμοποιήσεις πάνελ το οποίο είναι σε απομίμηση κεραμιδιού και βγαίνει σε πολλά και διάφορα σχεδία και χρωματικές αποχρώσεις.

64672

Πως σκέφτεσαι να πακτώσεις την κατασκευή σου; Κάθε κάθετη δοκος στην δική της λακκούβα με σκυρόδεμα ή να φτιάξεις ένα περιφερειακό χαμηλό τοιχίο(συνάζι).. Το συνάζι ναι μεν ανεβάζει το κόστος αλλά αφενός μεν δίνει μεγαλύτερη στιβαρότητα στην κατασκευή αφετέρου δε κάνεις και την ζωή δύσκολη σε διάφορους εισβολείς..Απλώς θα πρέπει να υπάρχει απορροή είτε από την πόρτα είτε με μικρές σωληνώσεις μέσα στο σκυρόδεμα ώστε όταν και εάν πλένεις το κοτέτσι να φεύγουν τα νερά..

Εναλλακτικά υπάρχουν οι τσιμεντόλιθοι ή τα block τσιμέντου (ytong). Σε αυτά τα υλικά όμως δεν μπορείς να τοποθετήσεις τις κάθετες δοκούς.. Πας για ξεχωριστές λακκούβες και άπλα χτίζεις ένα τοιχίο για προστασία εξωτερικά από αυτούς και το πλέγμα.
Και πάλι όμως, άποψη μου είναι ότι το σκυρόδεμα(ίσως και με έναν ελαφρύ οπλισμό) είναι η καλύτερη λύση.

Ενταξει δεν ειναι και το τελειο σχεδιο, αλλα μια ιδεα την δινει.

Είναι εξαιρετικό το σχέδιο που έχεις κάνει και απολύτως κατατοπιστικό! Μέχρι και ταΐστρα έχεις βάλει :)

Μπράβο👍 σου!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Απο την στιγμη που σε ενδιαφερει να ειναι μεταφερομενο σιγουρα θα πρεπει να χρησιμοποιησεις σχετικα ελαφρα υλικα.
Οποτε σε εκεινη την περιπτωση αποκλειεις τα βαρια δομικα υλικα οπως οι τσιμεντολιθοι, σκυροδεμα κτλ.

Απο το σχεδιο σου καταλαβαινω οτι δεν σε ενδιαφερει η διαχείριση των απορριματων τους οποτε βλεπω οτι δεν εχεις υποψιν να βαλεις καποιο πατωμα.
Αυτο εχει και αρνητικα και θετικα, οποτε απο οτι καταλαβαινω σκεφτεσαι να αλλαζεις συχνα περιοχη.
Eνναλακτικα μπορεις να χρησιμοποιεις καποιο υποστρωμα.


Αυτο που θα πρεπει να προσεξεις ειναι η κουρνια τους να ειναι τουλαχιστον 1-1.5 μετρο ψηλα γιατι οι κοτες αρεσκονται στο να κοιμουνται στα ψηλα.
Ο σωστος χωρος που χρειαζεται καθε κοτα για να την κραταμε σε βελτιστη κατασταση ειναι 2 τετραγωνικα ανα πουλι.
Απο την στιγμη που εχεις τον χωρο μην τον τσιγκουνευτεις, οι κοτες μπορει να ειναι ποροσαρμοσιμες και να ζουν και σε πολυ περιορισμενους χωρους (κλουβια ορνιθοτροφειων) αλλα αν τους δωσεις τον σωστο χωρο θα εχεις λιγοτερες αθενειες, καλυτερη παραγωγη και ευζωια.

Αυτο που θα πρεπει να προβλεψεις ειναι οι επισκεψεις απο τρωκτικα που θα δεχθεις.

Σε οτι αναφορα το αυτοματο ποτισμα,ριξε μια ματια σε αυτο το video για να παρεις ιδεα και να το συνδιασεις με συνεχη ροη (φλοτερ).

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Aρχικα ευχαριστω για τις απαντησεις σας!

.
Στο κατασκευαστικό σκέλος..
.
Πως σκέφτεσαι να πακτώσεις την κατασκευή σου; Κάθε κάθετη δοκος στην δική της λακκούβα με σκυρόδεμα ή να φτιάξεις ένα περιφερειακό χαμηλό τοιχίο(συνάζι)..

Οπως εγραψα στο αρχικο ποστ, σκεφτομαι μεταφερομενο κοτετσι.
Αυτο πρακτικα σημαινει οτι δεν εχει καμια συνδεση με το εδαφος, για να μπορω να περιφερω το "κλουβι 3Χ2" στον χωρο των συνολικα 450τμ και να τους αλλαζω περιοχες!
Ολο αυτο δλδ στο σχεδιο ειναι ενα αυτονομο στατικα και κατασκευαστικα κλουβι, το οποιο οπου το ακουμπας μενει.
Δεν ξερω ποσο ακριβως θα βγει το συνολικο του βαρος σαν κατασκευη, υπολογιζω γυρω στα 80κιλα, που σημαινει οτι δυο αντρες το μεταφερουν για μερικα μετρα αν ζοριστουμε η βγει παραπανω, μπορω να του βαλω δυο ροδες (απο οικοδομικο καροτσι πχ) για να σπρωχνεται ποιο ευκολα.


...
Αυτο εχει και αρνητικα και θετικα, οποτε απο οτι καταλαβαινω σκεφτεσαι να αλλαζεις συχνα περιοχη.

Θα ηθελα να ακουσω τα αρνητικα αν ειναι ευκολο! Οταν λες υποστρωμα; Αν βαλω κατω πχ αχυρο, δεν θα τους καλυπτω το φυσικο χορταρι και δεν θα τους δυσκολευω την βοσκηση;

Η κουρνια ειναι μεσα στο "κουτι-σπιτακι". Λες να βαλω και στον εξωτερικο χωρο;

Οποτε λεμε οτι τα συνολικα 6τμ της κατασκευης, ειναι οριακα για τις 4κοτουλες; Σε ποσες μερες περιπου θα πρεπει να τις μετακινω να τις αλλαζω μερος;

Αυτο με τα τρωκτικα πως το διαχειριζομαι;

Ευχαριστω!
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλησπέρα. Εγώ θα ήθελα να μιλήσω για τις κότες. Δεν γίνεται το πρωί να είναι ελεύθερες και το βράδυ να κλείνονται στο κοτετσι; Έχεις σκεφτεί με τι ράτσα θέλεις να ασχοληθείς; αυγοπαραγωγης η για κρεας και αυγά μαζί; Αν έχετε γείτονες που ενοχλούνται καλύτερα να μην πάρετε. Οι κότες δεν θα είναι όλη μέρα ήσυχες, ειδικά όταν γεννάνε. Για κόκορα το έχετε σκεφτεί; Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα κοτετσι.
Σε λίγο καιρό θα υπάρχει μόνο χώμα στο κτήμα. Οι κότες είναι πραγματικά τα φυσικά χορτοκοπτικα. Οπότε πέρα από το να τους αλλάζεις χώρο για τις κουτσουλιές δεν θα υπάρχει κάτι άλλο. Εγώ προτείνω να κάνεις το κοτετσι σταθερό ώστε να βγαίνουν οι κότες έξω το πρωί και το βράδυ να μπαίνουν μέσα αλλά και για να μην "χαλάσουν" γρήγορα το χώρο.
 
Θα ηθελα να ακουσω τα αρνητικα αν ειναι ευκολο! Οταν λες υποστρωμα; Αν βαλω κατω πχ αχυρο, δεν θα τους καλυπτω το φυσικο χορταρι και δεν θα τους δυσκολευω την βοσκηση;

Η κουρνια σωστα ειναι τοποθετημενη μεσα στην κατασκευη σου.

Αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να κρατησεις την σταθερη κατασκευη σου ή και να μειωσεις το μεγεθος της και να τους δωσεις extra χωρο εστω και περιορισμενο ως "αυλη" του κοτετσιου. (και με ενα δυχτι τις περιοριζεις)
Εκτος αν εχεις θεμα με θηρευτες και κατα την διαρκεια της ημερας,τοτε παμε αποκλειστικα σε λυση με κανονικη περιφραξη.

Στο κυριως μερος θα μπορουσες να εχεις ενα τυπου υποστρωμα αν το κρινεις εσυ απαραιτητο, αν δεν σε ενοχλουν οι κουτσουλιες (εδω βαζω το αρνητικο) τοτε δεν υπαρχει θεμα.

Σε οτι αναφορα τα τρωκτικα επειδη καταλαβαινω οτι λογω των σκυλιων δεν υπαρχει γατα, θα πρεπει να μπουν παγιδες(καλυπτομενες) με φαρμακο ή κολλα.
Δεν υπαρχει περιπτωση να μην δεχθεις επισκεψεις.

Οσο αναφορα την βλαστηση ισχυει αυτο που σου ειπε και ο Γιαννης απο πανω.

Σε περιπτωση που αποφασισεις μονιμη κατασκευη τοτε αλλαζουν τα δεδομενα.


Ριξε και εδω μια ματια,υπαρχουν καποιες ωραιες ιδεες και για μεταφερομενα που δεν χρειαζονται μεγαλυτερης διατομης και ογκου, σιδερα.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Οπως εγραψα στο αρχικο ποστ, σκεφτομαι μεταφερομενο κοτετσι.

Έχεις δίκιο..Αυτό μου διέφυγε ίσως αυτόματα, διότι δεν θα πήγαινα σε καμιά περίπτωση για "μεταφερόμενη" κατασκευή.

Δεν είναι τόσο απλό να γίνει μια τέτοια κατασκευή με τέτοιο όγκο μεταφερόμενη ειδικά εάν χρησιμοποιήσεις "ελαφρά υλικά" ή ό,τι άλλο. Για να είναι μεταφερόμενη θέλεις μεγαλύτερης διατομής και όγκου, σίδερα για να τις εξασφαλίσεις βάρος αντίστοιχο του όγκου και στιβαρότητα.
Ομως εαν το κανεις αυτο λόγο βάρους και όγκου θα πρέπει να είναι "λυόμενη"..όχι μεταφερόμενη!

Με τέτοιο όγκο και ελαφρά υλικά εάν έχεις μια συμπαγή (μη λυόμενη) κατασκευή 80 κιλών με ροδάκια μάλλον κινδυνεύεις να γίνει.. Αερομεταφερόμενη:)

Σίγουρα θα πρέπει να φροντίσεις να βρεις ένα τρόπο να την πακτώνεις. Και να πακτώνεται καλά!
 
@Γιαννης17, Θα γινοταν να κλεινονταν μεσα το βραδυ αν υπηρχε συνεπεια στο ωραριο. Δεν μπορω να εγγυηθω οτι θα υπαρχει ανθρωπος στο σπιτι καθε μερα πριν την δυση του ηλιου να το κανει αυτο, οποτε λεω να μην το ρισκαρω.
Θελω κοτες αποκλειστικα για τα αυγα (και ως κατοικιδια, οσο μπορει να εχει λογικη αυτο!) δεν υπαρχει κανεις διαθεσιμος να ξεπουπουλιασει μετα το σφαξιμο, οποτε.
(αλλα στην συζητηση για τις κοτες λεω να παμε αργοτερα, μετα την κατασκευη 😛)
Γειτονες δεν υπαρχουν, ο κοντινοτερος στα 500μετρα, εχει κι αυτος κοτετσι, με "χαλασμενο" κοκορα που φωναζει ανα τριωρο συνεχεια! Αποκλειεται να ενοχλησουν.
Για κοκορα, οχι. Νομιζω οτι η χρηση του ειναι να γονιμοποιει τα αυγα που σε αυτη τη φαση δεν με ενδιαφερει να βγαλω κοτοπουλακια.

Θα καταφερουν μου λες 4 κοτες με ελεγχομενη βοσκηση 6τμ την φορα να αποψιλωσουν ενα χωρο συνολικα 450τμ;
Σε ποσο διαστημα; Τα 6τμ του εδαφους του κοτετσιου με 4 κοτες σε τι διαστημα θα καραφλιαζουν το εδαφος ωστε να χρειαζονται μεταφορα; Σκεφτομουν να μετακινουνται ανα 10μερες πχ. το σκεφτομαι λαθος;
Αν τις αφηνα να βοσκουν ελευθερα στα 450τμ (τεχνικα δυσκολο, θα επρεπε να περιοριζω του σκυλους, οποτε μπορει να ειχαμε αλλου τυπου εισβολεις) παλι δεν θα συνεβαινε το ιδιο και χειροτερο σε συντομοτερο χρονο;

@GreekMan72, Το πλαισιο ειναι με γαλβανιζε σιδερα 3Χ3Χ0.2 και εχω κολλησει πανω ακαμπτο πλεγμα. Βασικα το κλουβι πλαισιο, ειναι το παλιο κεννελ του σκυλου μου που υπαρχει ηδη, με οροφη απο 3cm πανελ. Ζυγιζει καπου στα 40-50κιλα οπως ειναι, και απο την μερα της κατασκευης του μεχρι σημερα (καπου 5 χρονια) δεν εχει κουνηθει ποτε, ουτε απο τον ιδιο το σκυλο, οταν τον εκλεινα μεσα. Εχει ηδη αλλαξει θεση στο κτημα 3 φορες. Ειναι ευκολο λογω βαρους να μεταφερθει αλλα λογο ογκου χρειαζεται δυο ατομα.
Εαν φτιαξω και το πανελατο κλουβι για τα κοτοπουλα, πιστευω να παει στα διπλα κιλα. Γι αυτο λεω για δυο ροδακια.
Σκεφτεσαι να το παρει ο αερας; Το βρισκω λιγο δυσκολο. εχει δεντρα στο μερος που θα ειναι κ οι ανεμοι εδω δεν ειναι τραγικοι... Τα ροδακια θα μπορουσαν να ειναι αφαιρουμενα η με φρενο.
Λεω εγω τωρα.
Περαν της στατικης στοιβαροτητας υπαρχει αλλος λογος που τονιζεις το "σε καμια περιπτωση" μεταφερομενη κατασκευη;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Λοιπόν, είτε ελεύθερες είναι είτε μεταφερομενες το κτήμα αργά ή γρήγορα θα το κάνουν σκόνη. Έχω 2 κοτετσια με 12 κότες στο κάθε ένα και έχουν κάνει σκόνη μεγαλύτερη έκταση από αυτή που αναφέρεις. Οι κότες έχουν ανάγκη από πολλά πράγματα. Χρειάζονται ηλιοθεραπεία, χώρο για αμμολουτρο, μεγάλη έκταση για εξερεύνηση κτλ. Ένας κόκορας δεν γονιμοποιεί μόνο τα αυγά. Κατευθύνει τις κότες, τις προσέχει, τις μαζεύει, τις φροντίζει και είναι ο υπεύθυνος για την ιεραρχία σε ένα κοτετσι. Χωρίς αυτόν οι κότες πολλές φορές τσακώνονται ματαξυ τους και τραυματιζονται πολύ βίαια. Σε κάθε κοτετσι υπάρχει η κατώτερη κότα η οποία χωρίς κόκορα είναι εντελώς απροστάτευτη από τις επιθέσεις των άλλων. Όταν οι κότες είναι κλεισμένες συνέχεια, ατονουν και αρχίζουν να ραμφιζουν η μία την άλλη. Η κατοτερη ορνιθα έχει την χειρότερη θέση. Εγώ προτείνω να είναι ελεύθερες την ημέρα και όχι κλεισμένες στο κοτετσι. Δεν χρειάζεται να τις κλείνεις σονυ και καλά μετά την δύση του ηλίου, μπορείς να πας και πολύ αργότερα για να κλείσεις την πόρτα. Οι κότες μπαίνουν μόνες τους μέσα στο χώρο γιατί γνωρίζουν ότι αυτό είναι το καταφύγιο τους. Αρκεί να τις βάλεις εσύ 3-4 φορές μέσα και μετά θα μάθουν να πηγαίνουν μόνες τους. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν ώστε να αποφασίσεις σωστά πιο κοτετσι είναι το σωστό για αυτές και όχι το πιο βολικό για εμάς.
 
Περαν της στατικης στοιβαροτητας υπαρχει αλλος λογος που τονιζεις το "σε καμια περιπτωση" μεταφερομενη κατασκευη;

Στιβαρότητα και άνεμος..Αυτά είναι τα σημεία που με κάνουν να υποστηρίζω την σταθερή κατασκευή.

Εφόσον όμως στην πράξη δεν είχες θέματα μεχρι τώρα και, θα προσθέσεις επιπλέον βάρος, δεν έχει πολύ αέρα και έχει δέντρα, τότε δεν θα επιμείνω γιατί στην πράξη έχει αποδειχθεί το αντίθετο από την άποψη μου.
Άρα το προχωράς όπως το έχεις στο μυαλό σου. :) 👍
 
Λοιπόν, είτε ελεύθερες είναι είτε μεταφερομενες το κτήμα αργά ή γρήγορα θα το κάνουν σκόνη. Έχω 2 κοτετσια με 12 κότες στο κάθε ένα και έχουν κάνει σκόνη μεγαλύτερη έκταση από αυτή που αναφέρεις. Οι κότες έχουν ανάγκη από πολλά πράγματα.

Με προβληματιζεις τωρα και μου ανατρεπεις τα σχεδια 😛

Nα αναφερω οσο μπορει να εχει σημασια, οτι μιλαμε για πεδινη περιοχη με πολυ ευφορα εδαφη. Φρεζαρα το κομματι αυτο των 450τμ πριν δυο μηνες (σκονη/πουδρα) και προχτες εκοβα με την μεσινεζα χορτα που ειχαν φτασει το 1μετρο και χαναμε μεσα τους σκυλους! Κι ολα αυτα χωρις να εχει πεσει εσκεμμενα νερο στο μερος. Που να το ποτιζα κι ολας. Η προταση σου ειναι να τις αφησω ελευθερες σε ολο τον πισω κηπο; Εαν τις εναλλασω περιοχες δεν θα ειναι ποιο ευκολο για το χορτο να αναβλαστισει απο το να βοσκουν ανεξελεκτα;

Ποιο πανω αναφερθηκε το 2τμ χωρος ανα κοτα. Ισχυει τελικα η οχι;
Κατανοω οτι οσο μεγαλυτερος ο χωρος τοσο καλυτερα για καθε ζωο, αλλα προσπαθω να βρω την χρυση τομη για ολους μας γι αυτο ζηταω την γνωμη των εμπειροτερων εδω, παρα να προβω σε πειραματισμους.
Αν θεωρησουμε οτι δεν μπορουν να βρισκονται εντελως ελευθερες στο κτημα, τι προαυλιο θα προτεινες(σε τμ) για 4 /8κοτες;

Με τον κοκορα εχω κακες εμπειριες να σου πω την αληθεια. Τον θυμαμαι να μας παιρνει στο κυνηγι οταν μπαιναμε στο κοτετσι και να μας τσακιζει τα ποδια. Βασικα δεν μου ειναι συμπαθης! Αν στην πορεια κριθει απαραιτητος, το ξανασυζηταμε αλλα θα ηθελα πραγματικα να τον αποφυγω.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
😀. Δεν είναι όλα τα κοκόρια έτσι. Όσα τσιμπάνε το κάνουν για να προστατέψουν τις κότες τους. Έχω δει να τα βάζει και με κουνάβι μια φορά ένας και να νικάει. Ένας ακόμη λόγος για να πάρει κάποιος κόκορα...
Δεν μπορείς να περιφράξεις το χώρο ώστε από την μία πλευρά να είναι οι κότες και από την άλλη τα σκυλιά; Για 4 κότες θα χρειαστείς 8 τμ, εγώ πιστεύω πως καλά θα ήταν τα 10. Αν αργότερα πάρεις άλλες 4 καταλαβαίνεις πως χρειάζεται κι άλλως χώρος. Οι κότες που υπάρχουν είδη δεν θα υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες τις νεοφερμένες. Θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να τις αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Αυτό που εγώ προτείνω είναι να τις αφήνεις ελεύθερες στο κτήμα (έστω και για λίγο) και το κοτετσι να είναι σταθερό και καλά προστατευμενο από τους διάφορος θηρευτές.
 
Αυτό που εγώ προτείνω είναι να τις αφήνεις ελεύθερες στο κτήμα (έστω και για λίγο) και το κοτετσι να είναι σταθερό και καλά προστατευμενο από τους διάφορος θηρευτές.

Εαν τις αφησω ελευθερες οπως λες, ακομα κι αν περιοριζω τα σκυλια καποιες ωρες (δεν θα τους αρεσει!) νομιζω οτι θα εκμεταλλευτουν ολο τον διαθεσιμο χωρο, και θα τις βρισκω στην βεραντα στα γκαζον στο παρκιγκ στην αποθηκη η. στην πισινα, και θα τις κυνηγαω στα συνολικα 3 στρεμματα του κτηματος, μεχρι να μου γυρισει το ματι και μαλλον θα τις ξεπουπουλιασω με τα χερια μου! Να στησω 10 περιφραξεις στο κτημα δεν παιζει για αισθητικους λογους.
Συν οτι οσο τα σκυλια ειναι περιορισμενα, κανεις δεν εγγυαται οτι δεν θα εχουμε εισβολες απο την εξωτερικη περιφραξη (παντως ειδους!).
Προτειμω δλδ τα σκυλια ελευθερα και εναν χωρο που θα ειναι περιορισμενες οι κοτες.
Εαν μπουμε σε διαδικασια σταθερου κοτετσιου, μετα θα πρεπει να μιλησουμε για απορροες, καθαριοτητα, πλυσιματα και διαφορα αλλα, που ετσι οπως το εχω σκεφτει, απλα οταν το αλλαξω θεση, περναω μια απο το παλιο σημειο το τρακτερακι, ανακατευω κουτσουλιες με χωμα και ριχνω νερο να ξαναβγει χορταρακι στο λιπασμενο χωμα!

Βασικα το consept ειναι η μεγιστη αυτονομια και η λιγοτερη εξαρτηση απο τον ανθρωπο σε συγκεκριμενες σταθερες ωρες.
Το βιντεακι με το νερο και τις πιπιλες εξαιρετικο, οπως και του ιδιου με τις ταιστρες!
Τhanks @CarduelisAthens
Μαλλον ο χωρος θα επρεπε να ειναι λιγο περισσοτερος, θα δουμε πως μπορουμε να διευθετησουμε προσθηκες.
(θα επανελθω προσεχως με νεο σχεδιο επεκτασης του... αυθαιρετου!)
Ας παραμεινουμε λοιπον σε πρωτη φαση στις 4 κοτες.

Κατι αλλο που μου διαφευγει τελειως;
Και η ερωτηση που εξακολουθει να παραμενει. τελικα σε ποσες μερες 4 κοτες θα καραφλιαζουν τα 6 τετραγωνικα ωστε να χρειαζεται να μετακινηθουν σε καινουριο σημειο;
Ειναι κατι που εξαρταται απο πολλους παραγοντες και δεν εχει συγκεκριμενη απαντηση αλλα θα το δουμε εμπειρικα;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αρχικά οι κότες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε χλωρό χορτάρι. Αν είναι ξερό τότε μην τις μετακινείς καθόλου.
Πιο πολύ θα σκάβουν στο χορτάρι για να τραφούν με τα ενδότερα του(Ρίζες, εντομα, σκουλήκια κτλ)και λιγότερο για να φάνε το ίδιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα τρέφονται και με το ίδιο. Θεωρώ πως θα χρειάζονται μετακίνηση κάθε 3 μέρες. Έτσι ώστε να μην χάνεται όλο το χορτάρι αλλά και να μην βρωμίζουν με τις κουτσουλιές το χώρο.
 
Για να παίρνεις ιδέες..

64715

Μπορείς στις 4 πλευρές χαμηλά στην βάση, να φτιάξεις κάθετους σύρτες με μυτερά άκρα ώστε να δημιουργείς ένα είδος αγκύρωσης για την όλη κατασκευή.
 
Πιο πολύ θα σκάβουν στο χορτάρι για να τραφούν με τα ενδότερα του(Ρίζες, εντομα, σκουλήκια κτλ)και λιγότερο για να φάνε το ίδιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα τρέφονται και με το ίδιο.

Eρωτηση με βαση το παραπανω.
Εαν τους επιτρεψω την προσβαση σε ενα μικρο μποστανι που υπαρχει γυρω στα 100 τμ με τα γνωστα ντοματες/καρπουζια/αγγουρακια/πιπεριες/μαρουλια κ διαφορα αλλα, θα αρκεστουν στο εδαφος και τα ενδοτερα η θα καταστρεψουν και τα φυτα οποτε να μην το επιχειρησω καν;
Επισης ενα τους επιτρεψω την προσβαση σε ενα τμημα που μαζευουμε διαφορα κλαδεματα/ξεχορταριασματα/κομμενο γκαζον (ο γνωστος σωρος που του βαζουμε φωτια στην μη-αντιπυρικη περιοδο) θα το εκτιμησουν καθολου τρωγοντας κατι απο κει η θα τους περναει αδιαφορο;
 
Θα φάνε τα περισσότερα και τα υπόλοιπα θα τα ξεχωσουν.
Επισης ενα τους επιτρεψω την προσβαση σε ενα τμημα που μαζευουμε διαφορα κλαδεματα/ξεχορταριασματα/κομμενο γκαζον (ο γνωστος σωρος που του βαζουμε φωτια στην μη-αντιπυρικη περιοδο) θα το εκτιμησουν καθολου τρωγοντας κατι απο κει η θα τους περναει αδιαφορο;
Δεν βλέπω κάτι με το οποίο μπορούν να ασχοληθούν. Υπάρχει περίπτωση να περιοριζονται οι σκύλοι και να βγαίνουν οι κοτούλες λίγες ώρες έξω;
 
Υπάρχει περίπτωση να περιοριζονται οι σκύλοι και να βγαίνουν οι κοτούλες λίγες ώρες έξω;

Δεν ειναι μονο οι σκυλοι το προβλημα. Το προβλημα ειναι οτι θα τις βρισκω παντου!
Πρωτο και κυριο, στο γκαζον.. Εαν μου σκασουν και στις βεραντες του σπιτιου, εκει το πραγμα σοβαρευει 😛

Aλλα να το ρωτησω λιγο αναποδα αυτο; Σε τι αλλο θα ηθελαν προσβαση; Αφου το μποστανι θα το καταστεψουν, αρα εκει δεν θελουμε να πανε, στο σπιτι και τους γυρω χωρους θα το εκτιμουσα για λογους καθαριοτητας να μην το πλησιαζαν καν, οι πλακοστρωμενοι χωροι δεν νομιζω να εχουν κατι να τους προσφαιρον που αλλου θα επρεπε να πηγαινουν και για ποιο λογο;
 
Back
Top