Ασθένειες Προτεινόμενοι Μέθοδοι - Τρόποι Αποπαρασίτωσης πτηνών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ckdodis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ckdodis

PB New Member
Εγγραφή
26 Φεβ 2022
Μηνύματα
226
Πόλη
Ηγουμενίτσα
Καλημέρα σε όλους,

μετά από ένα αρκετά μεγάλο πλήγμα για εμένα, σε ένα πουλάκι που είχα υιοθετήσει από pet shop, και ενώ το είχα σε καραντίνα και τα πηγαίναμε πολύ καλά, χορήγησα προληπτικά κάποιο σκεύασμα για σκουλήκια, με αποτέλεσμα να μου πεθάνει το πουλάκι. Το πουλάκι ήταν αρκετά μωρό δεν ξέρω εάν πρέπει να το αποδώσω στο σκεύασμα ή είχε κάτι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα παρακαλώ να μου παραθέσετε εσείς, εάν και με ποιόν τρόπο ακολουθείτε κάποια διαδικασία αποπαρασίτωησης στα παπαγαλάκια σας.

Νομίζω θα ήταν χρήσιμο και για άλλους ανθρώπους να ακούσουμε - ανταλλάξουμε γνώμες για την διαδικασία αυτή.

Σας ευχαριστώ όλους και όλες.

υ.γ.: Ας τροποποιήσει το μήνυμα μου και ας το τοποθετήσει στο σωστό σημείο του foroum κάποιος διαχειριστής.
 
Επειδή και σε αλλο link είχε συζητηθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα, μου έχει δημιουργηθεί ενα ερώτημα ποτε το χορηγούμε και από την στιγμή που διάβασα πως αποτελεί ισχυρό φάρμακο πως είναι δυνατό να το δίνουμε χωρίς ιατρική διάγνωση, δλδ τι σύμπτωμα πρέπει να έχει ένα πουλάκι για να του χορηγηθεί;
 
@kom Μπορούμε να το καταλάβουμε και από τα αυγά των σκουληκιων, αλλά και από τα ενήλικα σκουλήκια πάνω στις κουτσουλιές (τα ενήλικα σκουλήκια μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι αλλά τα αυγά για να τα δούμε χρειαζόμαστε μικροσκόπιο). Είτε είναι σκουλήκια ταινίες, είτε πλατιά, είτε στρογγυλά σκουλήκια.
 
Επειδή και σε αλλο link είχε συζητηθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα, μου έχει δημιουργηθεί ενα ερώτημα ποτε το χορηγούμε και από την στιγμή που διάβασα πως αποτελεί ισχυρό φάρμακο πως είναι δυνατό να το δίνουμε χωρίς ιατρική διάγνωση, δλδ τι σύμπτωμα πρέπει να έχει ένα πουλάκι για να του χορηγηθεί;
Για να σου ειμαι ειλικρινης,δεν προκυπτει οτι ειναι *ισχυρο* φαρμακο.
Ολα τα φαρμακα πρεπει να ειναι τοσο ισχυρα οσο χρειαζεται για να φερουν το επιθυμητο αποτελεσμα και ειναι ασφαλη οταν γινεται χρηση οπως οριζει ο κατασκευαστης.

Η διαγνωση γίνεται μεσω της κουτσουλιας αλλα γενικοτερα δεν απαιτειται ιατρικη συνταγη οπως θα χρειαζοταν για μια αντιβιωση δηλαδη.
Τα τυπικα συμπτωματα ειναι η διαρροια και η απωλεια βαρους και σε εκτεταμενη προσβολη προβληματα στο αναπνευστικο.
 
πως είναι δυνατό να το δίνουμε χωρίς ιατρική διάγνωση, δλδ τι σύμπτωμα πρέπει να έχει ένα πουλάκι για να του χορηγηθεί;
Σε ότι αφορά τα εντερικά νηματόζωα ή ασκαρίδες (σκουλήκια) στα ζώα, υπάρχει η σύσταση από την πλειοψηφία των κτηνιάτρων να γίνεται προληπτική αγωγή κάθε δύο μήνες ή τελοσπάντων τακτικά με βάση την κρίση του κάθε γιατρού. Το φάρμακο δεν είναι ισχυρό, υπό την έννοια του επικίνδυνου, όταν χρησιμοποιείται σωστά. Είναι ένα δηλητήριο που στη ΣΩΣΤΗ δόση δεν επηρεάζει καθόλου τον οργανισμό του ζώου αλλά εξοντώνει τα σκουλήκια που μπορεί να υπάρχουν μέσα σε αυτό.

Τα φάρμακα που δρουν είτε προληπτικά είτε ως επιλογή θεραπείας ενάντια στα σκουλήκια είναι τα ανθλμινθικά https://community.petbirds.gr/tags/anthelminthika/

Δείτε ακόμη
 
Μου κάνει εντύπωση ότι προληπτικά μπορεί να γίνεται η χορήγηση του φαρμάκου teniazine αλλά δεν χρειάζεται να ψεκάζουμε προληπτικά το πουλί ή το κλουβί με ψειροκτόνο, που είχα ρωτήσει στο φόρουμ. Γιατί αυτό; Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι οι πιθανότητες για τα εντερικά σκουλήκια είναι περισσότερες ή ότι τα σκουλήκια είναι πολύ πιο επικίνδυνα για την ζωή του πουλιού από τις ψείρες.
 
@Tony Forpus ναι το κατάλαβα ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις. Η διαφορετική αντιμετώπιση στο πλαίσιο της πρόληψης μου έκανε εντύπωση.
 
Τα εντερικά σκουλήκια είναι πιο δύσκολο να τα ανακαλύψεις από ότι τις ψείρες. Ένα πουλάκι με ψείρες φαίνεται από τη συμπεριφορά του ότι έχει κολλήσει, ενώ τα εντερικά σκουλήκια τα ανακαλύπτεις αργά, αφού ασθενήσει το πουλάκι.

Βέβαια, ένα πουλάκι στο κλουβί είναι δύσκολο να πιάσει σκουλήκι. Είναι ευκολότερο για τα πουλιά στη φύση ή για τα κατοικίδια σκυλιά ή τις γάτες. Προσωπικά, δεν θα ασχολούμουν και πολύ με την πρόληψη σε αυτόν τον τομέα.
 
@MARY58

Ακριβως αυτο που αναφερει και ο Σταυρος.


Γενικα αν αναφερομαστε σε καποιο πουλακι που εχει γεννηθει στα χερια μας και εφ'οσον τηρουμε τις βασικες αρχες υγιεινης και κραταμε την ποιοτητα της τροφης σε υψηλα επιπεδα,οι πιθανοτητες προσβολης μειωνονται αισθητα.
Τα παραπανω ομως σιγουρα δεν συμβαινουν σε ενα pet shop.
 
Back
Top