Φροντίδα Πρόβλημα από καπνό

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ouzo
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ouzo

PB New Member
Εγγραφή
7 Απρ 2017
Μηνύματα
248
Πόλη
Izmir
Από προχθές που έχει λήξει η αντιπυρική περίοδος, έχουν βαλθεί οι αγρότες της περιοχής να καίνε παλιά ξερά κλαδιά. Σε συνδυασμό με τη νηνεμία που επικρατεί αυτές τις μέρες, έχει ντουμανιάσει όλη η πόλη. Πως είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα, που τις νύχτες του χειμώνα, μυρίζει ο τόπος από τη κάθε λογής ξύλα που καίγονται; Σε τέτοιο βαθμό μαζί με αιθαλομίχλη. Υπάρχει θέμα να βρίσκεται το καναρίνι έξω;
 
Τα καναρινια εχουν ευαισθητο αναπνευστικό γι αυτο και παλαιότερα τα χρησιμοποιουσαν στα ορυχεια .

Καλο θα ειναι αυτες τις δυσκολες μερες να τα εχεις σε πιο καθαρο περιβαλλον.
 
Από προχθές που έχει λήξει η αντιπυρική περίοδος, έχουν βαλθεί οι αγρότες της περιοχής να καίνε παλιά ξερά κλαδιά
Έχω την εντύπωση ότι αυτό είναι παράνομο. Δεν επιτρέπεται η καύση σε χωράφια και αυλές για κανένα λόγο. Ρώτησε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου καλού κακού.
 
Σταύρο μάλλον είναι νόμιμο.

"Σύμφωνα με το Άρθρο 1 παράγραφος 2 της 4ης/2012 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β’ 1346) απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους σε οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους, που βρί-σκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών.
Σύμφωνα με το Άρθρο 4 παράγραφος 1 της 9ης/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β’ 1459/30-11-2000) όπως τροποποιήθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1554) επιτρέπεται από 1ης Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επομένου έτους, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης, για τις οποίες δεν προκύπτουν για το παραπάνω χρονικό διάστημα διαφορετικά μέτρα από την ανωτέρω ή άλλη διάταξη, εφόσον ληφθούν από τον ενεργούντα την καύση όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κάτωθι προληπτικά μέτρα:
1. Ενημέρωση της αρμόδιας κατά τόπους Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης.
2. Επιλογή κατάλληλου αποψιλωμένου σημείου για την καύση.
3. Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της πυρκαγιάς (πτυοσκάπανα, επαρκής παροχή νερού κτλ).
4. Η καύση θα διενεργείται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κτλ).
5. Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της πυρκαγιάς.
6. Να μην προκαλείται όχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με το Άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης 11535/93 (ΦΕΚ 328/Β/6-5-93) περί μέτρων για τις ανοιχτές εστίες καύσης, απαγορεύεται η καύση τόσο σε υπαίθριους όσο και σε στεγασμένους χώρους (ανοιχτές εστίες καύσης):
α. Πλαστικών ή ελαστικών υλικών και
β. Οποιωνδήποτε άλλων στερεών υλικών που είναι σε θέση να προκαλέσουν αξιοσημείωτη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η απαγόρευση αυτή δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση καύσης στερεών φυτικών υλικών (ξηρών κλαδιών και χόρτων) που προέρχονται από γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Σύμφωνα με το Άρθρο 5 της ίδιας ΥΑ, οι παραβάτες των διατάξεων της απόφασης αυτής υπόκεινται στις κυρώσεις των άρθρων 28, 29 και 30 του Ν. 1650/86, όπως το τελευταίο απ’ αυτά τροποποιήθηκε µε το άρθρο 98 (παρ. 12) του Ν. 1892/1990."
Πηγή
[automerge]1572777081[/automerge]
6. Να μην προκαλείται όχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Μόνο σε αυτό μπορεί να τους καταγγείλει.
 
Συνήθως κατά την περίοδο του κλαδέματος της ελιάς (Ιανουάριο - Μάρτιο) και τώρα που έληξε η αντιπυρική περίοδος και καίνε ό,τι σαβούρα είχαν μαζέψει στο χωράφι τους το καλοκαίρι, το τοπίο μοιάζει σαν να έχει βομβαρδιστεί η Συρία.
Σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που ενοχλείται, αλλά δεν μπορώ και να πάρω τηλέφωνο στις αρχές και να πω "σβήστε όλες τις φωτιές, με ενοχλεί στο αναπνευστικό μου". Πρέπει αυτοβούλως να δράσουν οι αρχές. Δεν θα το κάνουν και δεν είναι λογικό να το κάνουν σε μια αγροτική κοινωνία.
 
Εβλεπα πρίν κάποιες μέρες, ντοκυμαντέρ για την αυτάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας ενός ολόκληρου μικρού χωριού, σε κάποια απο τις βόρειες χώρες. Η πολιτεία επιδότησε τον δήμο, ο οποίος κατασκεύασε εργοστασιο παραγωγής ενέργειας με πρώτη ύλη πέλετ που δημιουργείται απο όλα τα προς "απόσυρση" ξύλα της γεωργικής εκμετάλλευσης στα όρια του χωριού (και όχι μόνον). Σου έκανε ευχαρίστηση να βλέπεις την εφαρμογή απλών λύσεων σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, με απαντήσεις για όλα τα αρνητικά σημεία που προέκυψαν κατα την εφαρμογή του σχεδίου. Πραγματικά είναι απορίας άξιον πώς, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε εύκολα, εφαρμοσμένα πράγματα, που τα έχουμε στο πιάτο σαν ιδέες.
 
Πραγματικά είναι απορίας άξιον πώς, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε εύκολα, εφαρμοσμένα πράγματα, που τα έχουμε στο πιάτο σαν ιδέες.

Άμα κάτσω και σού μιλήσω για απλά πράγματα που θα μας έλυναν προβλήματα θα νυχτώσει.
Το θέμα είναι Μάκη αφού δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε να μην καταστρέφουμε τουλάχιστον.
 
Με την κακή ποιότητα του καθαρού αέρα. Πιστεύω όμως ότι και η όχληση αρκεί.

Σωστα αλλα δε νομιζω οτι ουτε για τους ρυπους αλλα ουτε και την οχληση απο μενονωμενη καταγγελια κινειται η κρατικη μηχανη δυστυχως...

Στο παρακατω εγγραφο λυνονται αρκετες αποριες πιστευω
Ιδιαιτερως σε οτι αναφορα την υποβαθμιση αναφερει:
"Η πρόκληση από ανθρώπινες δραστηριότητες ρύπανσης ή οποιασδήποτε άλλη μεταβολή στο περιβάλλον, η οποία είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων, στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και στις αισθητικές αξίες"
" Η κρίση για την υποβάθμιση δεν προυποθέτει μετρήσεις με βάση τεχνικούς κανόνες, γιατί αφορά στη φυσική κατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία κρίνεται αντικειμενικά και σύμφωνα με τις αντιλήψεις του μέσου κοινωνικού ανθρώπου που βιώνει ανάλογες συνθήκες. Στην έννοια της «υποβάθμισης» περιλαμβάνεται και η «οπτική ρύπανση» ή «οπτική υποβάθμιση»."
 

Συνημμένα

Παιδιά ωραία η νομοθεσία, στην πράξη είναι το θέμα τι εφαρμόζεται. Και καλά το τόνισε ο Παύλος. Είμαι Κρήτη. Για παράδειγμα εδώ ακριβώς δίπλα μου έχω γιαπί που ξεκινάνε την εργασία από τις 6:30 το πρωί και τελειώνοντας τη νύχτα αδιαφορόντας αν είναι ώρα κοινής ησυχίας ή ακόμα και αργία. Η αστυνομία ήρθε μια δυο φορές "μύρισε" και έφυγε μη τυχόν χαλάσουν καλές σχέσεις.
Και ξέρετε λίγο πολύ τα υπόλοιπα. Αγροτικά με φιμέ τζάμια που λύνουν και δένουν στο δρόμο, ναρκωτικά, και άλλα πολλά (να μην τους κακοκαρδίσουμε κιόλας και καταστρέψουμε την ουτοπία τους ότι ζουν στον επίγειο παράδεισο τους).

Όσον αφορά την καύση ξύλων ας μην τα παράγουμε ενέργεια. Υπάρχουν και μπορεί να βρει εύκολα ένας αγρότης στη χώρα μας μηχανή που αλέθει τα κλαδιά και βγάζει ροκανίδια. Κάτι τέτοιο είχε ο πατέρας μου στο κτήμα του και αφού σκορπούσε το ροκανίδι στις ρίζες των δέντρων για λίπασμα, με τη βροχή και τη μούχλα που ανέπτυσσε βγάζαμε πολύς καλής ποιότητας βρώσιμα μανιτάρια.
 
Η νομοθεσια ειναι για να εφαρμοζεται, αν δεν "μπορει" να σε καλυψει η αστυνομια πηγαινεις στον εισαγγελεα.
Αν δεν θες να μπλεξεις με τα καλοπαιδα, δυστυχώς αναπνεεις τον καπνο.
 
Back
Top