Φροντίδα Πρόβλημα με Ζακουδίνα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης IrisGrey
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

IrisGrey

PB New Member
Εγγραφή
10 Απρ 2020
Μηνύματα
5
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα σε όλους. Η Ιριδα λοιπόν, είναι γεννημένη τον Φεβρουάριο του 2017. Είναι μαζί μας από τον Ιούλιο του ‘17. Έχει διαλέξει εμένα ως ταίρι της. Αυτό σημαίνει ότι όποτε έβγαινε έξω από το κλουβί της με έψαχνε και ήταν όλο πάνω μου, ενώ ήταν επιθετική με τον σύζυγο και τα παιδιά μας. Προσπαθήσαμε με θετική ενίσχυση να την εκπαιδεύσουμε αλλά με τίποτα δεν τα καταφέραμε, επισης δεν έμπαινε με τίποτα μέσα στο κλουβί της ούτε με λιχουδιες ούτε με τίποτα άλλο και είχε γεμίσει τα χέρια μου με δαγκώματα και νυχιές. Αποτέλεσμα να καταλήξει να μην έχει βγει από το κλουβί για 2-3 μήνες τώρα. Μιλάει όλη μέρα και παίζει μαζί μου όμως μέσα από το κλουβί. Χορεύουμε κιόλας ζεϊμπέκικο 😂. Τις τελευταίες 15 μέρες παρατήρησα ότι το φτέρωμα της είναι λεπτα λευκά πούπουλα, από το λαιμό και πίσω και όλη η κοιλιά της, ώσπου την είδα πως τα τραβούσε.
Τρωει φρέσκα φρούτα, σπόρους,
(αυγό, κοτόπουλο, ανθοτυροκαι ψάρι πιο αραιά)
Ξηρούς καρπούς και ο,τι άλλο αναφέρεται στα βιβλία και στο ΝΕΤ ότι πρέπει να τρώει.
Αποφασισα να ξανά προσπαθήσω τώρα με τον εγκλεισμό να ασχοληθώ μαζί της ξανά (που δε δουλεύω άπειρες ώρες και έχω χρόνο). Την έβγαλα έξω προχτές και εξεπλάγην επειδή έτρεμε και δεν ερχόταν καν πάνω μου, ούτε πετούσε (ίσως επειδή έχει τραβήξει τα φτερά της, μοιάζουν κουτσουρεμένα κι από κει) και γενικά έμεινε πάνω στο κλουβί της από την έξω μεριά και πάλι δεν έμπαινε μέσα με τίποτα. Πέρασε 1 ώρα. Σκέφτηκα να της πάρω ένα μεγάλο πάρκο που είδα σε ένα πετ σοπ με σκάλες κτλ μήπως πια μείνει εκεί μόνιμα τώρα που δεν πετάει πάνω μου. Όμως οι προβληματισμοί μου είναι οι παρακάτω
1. Είναι σίγουρα αγχωμένη με τα παιδιά που είναι όλη μέρα εδώ μέσα; Το κλουβί είναι στο σαλόνι όποτε όλα συμβαίνουν μπροστά της.
2. μου είπαν ότι πρέπει να κόψω το συνήθειο της τώρα που είναι νωρίς γιατί αν συνηθίσει να τραβάει τα φτερά της, δεν θα το κόψει με τίποτα.
3. Στα 3 χρόνια δεν είναι και οι ορμόνες της που μπορεί να παίζουν ρόλο για το ότι τραβάει τα φτερά της;
4. Είναι σωστή κίνηση να πάρω το πάρκο τώρα; Ή δε θα μείνει να παίξει πάνω του αν πρώτα δεν εξοικειωθεί με το να είναι έξω από το κλουβί;
5. Πως τελικά μαθαίνει να μην είναι επιθετική με όλους! Η εκπαίδευση με θετική επιβράβευση δεν πιάνει ☹
Αυτά για αρχή 🤣
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, Μαρία.
 

Συνημμένα

  • 00F527AD-4BD2-4479-B4E0-E5EE620121E3.webp
    00F527AD-4BD2-4479-B4E0-E5EE620121E3.webp
    7,8 KB · Προβολές: 23
Μαρία, απο το κείμενό σου διακρίνω πολύ στρες και απο τις 2 πλευρές. Δυστυχώς η πραγματικότητα όμως είναι πολύ κοντά σε αυτό που βλέπεις. Με αυτό εννοώ ότι οι παπαγάλοι και δη οι γκρίζοι είναι "one person birds". Μην ξεχνάμε ότι δεν είναι κατοικίδια με την έννοια του σκύλου ή της γάτας κι απέχουν μόλις μερικές γεννιές απο τα δάση. Έτσι δεν μπορούμε να περιμένουμε να κάνουν παρέα ή να παίζουν με όλα τα μέλη μιας οικογένειας όπως ένα σκυλάκι π.χ. Αποκλείωντας την απο εσένα που θεωρεί ταίρι της όπως λες, αυτούς τους μήνες δεν της μάθατε έμαθε κάτι παρα μόνο την φόρτωσε με στρες και βαρεμάρα.

Δεν προσπαθώ να σε κάνω να νιώσεις άσχημα σε καμία περίπτωση αλλά ίσως να δεις το περιεχόμενο απο το κείμενό σου με βαθύτερη ματιά. Να πάρεις πάρκο-σταντ, άμεσα κιόλας θα σου πρότεινα. Αν το πουλί πετάει κι επιτίθεται με τέτοιο τρόπο σκέψου το ενδεχόμενο να της ψαλιδίσετε τα φτερά πτήσης (σε πτηνίατρο αν δεν μπορείτε εσείς). Είναι προτιμότερο για εμένα να βγαίνει έξω και να είναι με όλη την οικογένεια παρά να μένει αποκλεισμένη.

Δώστης πράγματα να ασχολείται. Έχεις παιχνίδια κι υλικά να μασάει όπως κουκουνάρια, κλαδιά, χαρτόνια;

Χάρνες έχεις; Θα σε ενδιέφερε να της μάθεις να φοράει για να την βγάζεις εκτός σπιτιού;

Στα ερωτήματα σου θα σου δώσω τις απαντήσεις που πιστεύω.
1. Είναι αγχωμένη ναι, ίσως με εσένα περισσότερο που δεν παίρνει αυτό που θέλει απο εσένα.
2. Τη συνήθεια πρέπει να την σταματήσει μόνη της, εσύ μόνο μπορείς να τη βοηθήσεις με θετικές αλλαγές.
3. Δεν πιστεύω ότι είναι ορμονικό το θέμα, είναι πολύ μικρή ακόμη κι απο το ότι το άρχισε και πριν τα 3 εμένα μου δείχνει καθαρά ψυχολογική φύσεως.

Στα υπόλοιπα απάντησα πιο πάνω. :)
 
Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Έχω σταντ όμως δεν έχω πάρκο. Παιχνίδια έχει κάποια, και τον τελευταίο καιρό της φτιάχνω και εγώ διαφορά από χοντρά καλαμάκια και χαρτόνι που φαίνεται να της αρέσουν. Επίσης αυτές τις μέρες πρόσθεσα στο κλουβί της μια πατηθρα με φλις που της εφτιαξα σαν σκηνή μηπως και απομονώνεται και ηρεμεί, όμως δεν έχει πάει ακόμα ☹
Σήμερα έβαλα το σταντ δίπλα στο κλουβί της και την έχω αφήσει έξω όλη την ημέρα. Προσπάθησε να πετάξει και έπεσε, που σημαίνει ότι έχει τραβήξει και τα μεγάλα της κάτω κάτω φτερά, όποτε είναι σα να είναι ψαλιδισμένα.
Το θέμα είναι να τη βοηθήσω να κοινωνικοποιηθεί και στόχος είναι απλά να μην κάνει επίθεση στους υπόλοιπους και όχι να παίζει σαν το σκύλο 🙂️Έτσι ώστε να μενει μόνιμα έξω τη μέρα. Σήμερα δεν πείραξε κανέναν γιατί δεν την πλησίασε κανείς και δε μπορεί να πετάξει προς το μέρος τους. Λες για όσο δε μπορεί να πετάξει, να συνηθίσει το έξω και να μην κάνει επίθεση αργότερα που θα μπορεί; Χαρνες ακούω τριγύρω ότι δεν κάνει και δεν αισθάνεται καλά το πουλί αλλιώς θα ήταν μια ωραία ιδέα για βόλτα. Επίσης δε νομίζω ότι θα με άφηνε να της το βάλω... αν και με αγαπάει τσιρίζει όταν πλησιάζω κάτι που φοβάται...
 
Τα παιχνίδια και ειδικά αυτά που καταστρέφει καλύτερα να μην λείπουν ποτέ όπως το φαγητό της. Δώστης ακόμη και ένα βιβλίο που έχεις διαβάσει και δεν το θέλεις άλλο. Μπορείς να το τρυπήσεις με μπλακ εν ντεκερ να το περάσεις σε αλυσίδα που κρεμάς παιχνίδια και να το βάλεις στο κλουβί. Τη φλις-φωλιά θα την έβγαζα άμεσα. Το φλις δεν είναι καλό υλικό κι έχει πολλά περιστατικά στο ιντερνετ με πουλιά που χειρουργήθηκαν για να αφαιρεθεί απο τα στομάχια τους. Είναι προτιμότερο να της δίνεις ένα χαρτόκουτο (που και που) να παίζει να το χαλάει και μετά απο λίγο καιρό ένα άλλο. Δεν θέλεις να έχεις φωλιά μόνιμα διότι αυτό θα ξυπνήσει και τις ορμόνες της κάποια στιγμή.

Για την εκπαίδευση να μην επιτίθεται, αυτή πρέπει να γίνει απο αυτούς στους οποίους επιτίθεται. Δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι με τα παιδιά αυτό. Μπορείς να πάρεις ένα κλίκερ και να προσπαθήσεις να το δουλέψεις, έχει άπειρα βίντεο στο youtube.

Για το χάρνες, πού ακους τριγύρω και ποιός λέει ότι δεν κάνει; Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην κάνει; Δες κι ένα δικό μου θέμα https://community.petbirds.gr/threads/Η-winter-φοράει-το-aviator-harness-και-πετάει.35215/
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Φοίβος, Πωπω! Δεν ήξερα για το φλις, και γενικά σε ξένα φόρουμ συστήνουν για το στρες τις κουβερτούλες φλις και μάλιστα τις πουλάνε σε γνωστά πετσόπς. Θα τη βγάλω! Για το χαρνες λένε ότι δεν κάνει διότι επιδρά άσχημα στην ψυχολογία του πουλιού 🤔. Θα δω το θέμα που μου παρέθεσες φυσικα και ευχαριστώ!
αλυσιδα και κουδουνάκι που ήθελα να της βάλω, δε βρήκα πουθενά για το μέγεθος της! Παίρνω κάτι κουδουνάκια μικρά πάνω σε μπαλίτσα που Τα καταστρέφει σε 20 δευτερόλεπτα 🤣 είναι για κοκατίλ και πολύ λέω!
για βιβλία κτλ, με το που τα πλησιάζω κοντά της τσιρίζει😖
 
Back
Top