Φροντίδα Πρόβλημα με τις καρακάξες

xristianc

PB New Member
Εγγραφή
15 Ιαν 2018
Μηνύματα
113
Πόλη
Μαρούσι
Καλημέρα!
Λέγομαι Χριστιάνα, και είμαι νέο μέλος του petbirds.
Προσφάτως έχασα την καρδερίνα μου... Τη βρήκα στα κάγκελα του κλουβιού της και πιθανολογώ πως κάποια καρακάξα της επιτέθηκε...
Τώρα πήραμε ένα καναρινάκι, αλλά φοβάμαι πολύ να το αφήσω μόνο του στο μπαλκόνι. Το βγάζω για κανένα 10-λεπτο το πρωί, και μόλις ακούσω την καρακάξα να κρώζει, το μαζεύω πάλι μέσα. Κάθε φορά, λίγα λεπτά αφού μαζέψω το κλουβάκι του, βλέπω την καρακάξα να πετάει προς το μπαλκόνι μας, και μετά κάθετε για λίγο στην ταράτσα της απέναντι πολυκατοικίας.
Ζούμε στο Μαρούσι. Έχω πουλάκια από τότε που με θυμάμαι, αλλά ποτέ δεν μου ξανάτυχε κάτι τέτοιο ☹
Σκέφτηκα να φτιάξω μια μεγάλη κλούβα, και εκεί να βάλω το κλουβί με το καναρίνι μου, αλλά φοβάμαι πως θα σπάσει η καρδούλα του αν έρθει πάλι εκείνη και κάτσει πάνω του προσπαθώντας να το φτάσει...
Έχετε καταλήξει σε κάποια σωστή λύση για τέτοιου είδους πρόβλημα;
Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι ο Ασπρούλης μου ( το καινούριο μας καναρινάκι) θα πρέπει να ζει κυρίως μέσα στο σπίτι και να βγαίνει στο μπαλκόνι μόνο μαζί μας, για να μην τον βρει κανένα αρπακτικό...
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!
Να είστε καλά και να προσέχετε τους φτερωτούς σας φίλους!
 
τη βρήκα στα κάγκελα του κλουβιού της
Αν τη βρήκες στα κάγκελα είναι σίγουρα Γεράκι ή τέλος πάντων τέτοιας μορφής αρπακτικό.
Βάζουν τα πόδια μέσα και τραβούν το πουλί προς τα έξω όταν το πιάσουν.. Λυπάμαι πολύ.
Τώρα πήραμε ένα καναρινάκι, αλλά φοβάμαι πολύ να το αφήσω μόνο του στο μπαλκόνι.
Καλά κάνεις και φοβάσαι..
Είμαι σίγουρος πως ότι κι αν βγάλεις χωρίς προστασία θα δεχτεί επίθεση.
Θα χρειαστεί να πάρεις μέτρα προστασίας για τα αρπακτικά.
Εγώ έντυνα το κλουβάκι με πλαστική σήτα (αυτή για τα κουνούπια) τη σκληρή όμως..
Αν βρεις τρόπο προστασίας δε θα χρειαστεί να το κρατήσεις άδικα μέσα.
 
Δεν μπορεί να πεθάνει από το φόβο του;
Με προβληματίζει πολύ η τρομάρα που θα πάρει με ένα τεράστιο πουλί να κάθεται απειλητικά πάνω από το κεφάλι του...
 
Υπάρχουν επιπτώσεις σίγουρα αν φτάσει τόσο κοντά.
Πολλά πουλιά από το φόβο τους σταματούν για καιρό ή μόνιμα το κελάηδημά τους.
Όμως τα αρπακτικά εκτός από έξυπνα είναι και ιδιαίτερα προσεκτικά όντα. Αν αισθανθούν πως μπορεί να κινδυνέψει ακόμη και το νύχι τους δεν θα ξεκινήσουν την επίθεση γιατί αυτό θα σήμαινε αυτόματα πως θα έχαναν ένα σοβαρό όπλο επιβίωσης.
Βλέπουν το προστατευτικό και ποτέ δεν πλησιάζουν. Μόνο με τα μπαλκόνια (κυρίως τα ψηλά) και των κλουβιών τα κάγκελα έχουν χαλαρώσει κάπως.. ίσως από κάποιες επιτυχημένες δοκιμές
Η προστασία δρα κυρίως αποτρεπτικά και ανασταλτικά στην επίθεση και όχι τόσο ως το απόλυτο μέτρο προστασίας. Αν μάλιστα θεωρητικά μιλώντας ακουμπήσει αυτή τη σήτα πολύ πιθανόν να την καταστρέψει με μια απλή κίνηση... αλλά δεν θα το κάνει ποτέ.
 
Καλημέρα Χριστίνα, καλώς ήρθες σε αυτό το forum γνώσεων με αυτή την υπέροχη παρέα!
Αν πιάνουν τα χέρια σου και φτιάξεις κάτι όμορφο και πρακτικό σαν αυτό που σου παρέθεσε ο κ. Γιάννης παραπάνω, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα και μάλιστα θα ευχαριστηθείς και το αποτέλεσμα. Συζητώ το να προσθέσεις μεταλλικό πλέγμα και σήτα( για τα κουνούπια), πέριξ ενός σκελετού, σε μια λογική απόσταση 10 εκατοστών.
Η τρομάρα και οι συνέπειές της αφορούν τον χαρακτήρα του κάθε πτηνού. Προσωπικά, στην παρακάτω κατασκευή όπου και γαντζώνεται η γάτα μου 15 φορές την ημέρα σαν αρπαχτικό,όλα τα καναρινάκια μου δεν της δίνουν καμία απολύτως σημασία. Μόνο ένα, σε ένα εντελώς άλλο σημείο, σημαίνει συναγερμό με ένα μονότονο και επαναλαμβανόμενο ήχο.Αλλά μέχρι εκεί.
Δείξε μας σε φωτογραφίες τον Ασπρούλη σου διότι ενδεχομένως πρέπει να ενημερωθείς για την διατροφή του και τις λοιπές συνθήκες διαβίωσης.
Συνήθως το "μέσα στο σπίτι" καταστρέφει τα πουλάκια μας.
Καλή επιτυχία σε ότι και αν επιλέξεις!
 

Συνημμένα

  • full.webp
    full.webp
    123,2 KB · Προβολές: 0
Χριστιάνα, ό,τι κατασκευή κι αν επιλέξεις να φτιάξεις ή να αγοράσεις θα πρέπει να αφήνει περί τους 10 πόντους απόσταση από τα κάγκελα του κλουβιού σου.
Πριν όμως κάνεις ό,τιδήποτε, πες μας τα ακόλουθα:
  1. Από που πήρες το καναρίνι. Δλδ, αυτό που με απασχολεί είναι κυρίως αν το πουλάκι πριν το φιλοξενήσεις διέμενε σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο. Και επίσης πόσον καιρό το έχεις, και που του είχες μέχρι την επίθεση (έξω ή μέσα)
  2. Δείξε μας φωτό από το κλουβί του ή εναλλακτικά γράψε μας τις διαστάσεις του (μήκος - πλάτος - ύψος) ώστε να δούμε ότι είναι τουλάχιστον επαρκείς και ότι δεν θα χρειαστείς να αγοράσεις ή να φτιάξεις ένα προστατευτικό για ένα κλουβί στο οποίο δεν θα περνά καλά ο φίλος σου και θα πρέπει στην πορεία να αλλάξεις και τα δύο.
Προς το παρόν, μην βγάζεις το πουλάκι έξω καθόλου, ούτε για 5 ή 10 λεπτά χωρίς να είσαι κι εσύ παρούσα, διότι αυτού του είδους οι επιθέσεις γίνονται αστραπιαία και ενίοτε είναι μοιραίες.
 
Καλώς ήρθες Χριστιάνα στη φτεροπαρέα μας!
Δυστυχώς το θέμα των αρπακτικών είναι κάτι που απασχολεί όλους όσους έχουν τα πουλάκια τους σε εξωτερικό χώρο. Παρόμοια θέματα με το δικό σου ανοίγονται πολύ συχνά, ιδιαίτερα από νέα μέλη που έρχονται πρώτη φορά αντιμέτωποι με το πρόβλημα, όταν ήδη είναι πολύ αργά και έχουν βρει το φτερωτό τους φίλο αποκεφαλισμένο. Μπορώ να καταλάβω απόλυτα πως νιώθεις, αφού το έχω ζήσει στο παρελθόν.
Αν θέλεις μπορείς να διαβάσεις αυτό το θέμα https://community.petbirds.gr/threads/Επιθέσεις-αρπακτικών-σε-εξωτερικές-εκτροφές.27260/ , όπου είναι συγκεντρωμένα αρκετά περιστατικά επιθέσεων.
Για να πάμε στην ουσία θα πρέπει είτε να κατασκευάσεις ένα προστατευτικό κλουβιού, πολύ ωραίες ιδέες θα πάρεις από εδώ https://community.petbirds.gr/forums/Ιδιοκατασκευές-Παρουσιάσεις-Εκτροφείων.21/, είτε να αγοράσεις ένα έτοιμο έπειτα από παραγγελία στις κατάλληλες διαστάσεις του κλουβιού σου.
Προσωπικά, επειδή δεν το έχω με τις κατασκευές έχω αγοράσει το συγκεκριμένο προστατευτικό για όλα μου τα κλουβιά.
images-1.webp
Το συγκεκριμένο το κατασκευάζει η εταιρία κλουβοτεχνική και μπορείς να το παραγγείλεις σε όποια διάσταση θέλεις, σε όλα τα πετ σοπ που συνεργάζονται μαζί της. Μετράς τις διαστάσεις του κλουβιού σου και προσθέτεις 10εκ. Περίπου σε κάθε πλευρά. Τα 10εκ. τα θεωρώ καλό περιθώριο ασφαλείας, ώστε το αρπακτικό να μην μπορεί να πιάσει το πουλί.
Έχω εφαρμόσει αυτά τα προστατευτικά εδώ και χρόνια και είμαι απόλυτα ευχαριστημένη. Επίσκεψη αρπακτικού ξαναείχα και μάλιστα τις προάλλες ενώ έπινα τον καφέ μου, ήρθε ένα γεράκι που εγκατέλειψε την όποια προσπάθεια άμεσα, αφού δεν μπορούσε να πάρει το μεζέ του.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν αν αποφασίσεις να έχεις το φιλαράκι σου σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να πάρεις τα μέτρα σου. Επίσης, θα πρέπει να ντύσεις το προστατευτικό με ένα είδος σίτας για προστασία από τα κουνούπια, το κλουβί να βρίσκεται σε σημείο χωρίς ρεύματα αέρα και σε σημείο που να μην μπορεί να κάτσει στην πάνω πλευρά κάποιο πουλί επισκέπτης και του μεταφέρει κάποια ασθένεια.
Και πάλι καλώς ήρθες στην παρέα μας και καλές συζητήσεις!
 
Επίσης μπορείς να κρεμάσεις και κάτι που κουνιέται κοντά στο κλουβί του (σακούλα-σιντί-κορδέλα κτλ) βοηθάει πιστεύω...
(δεν ήθελα να φαίνεται σαν τσαντίρι η βεράντα μου και κάποτε όταν έβγαζα τα καναρίνια έξω, (εκτός από προστασία που τους είχα, κρεμούσα πολύχρωμες κορδέλες οι οποίες ανέμιζαν και όλοι έλεγαν: 😛τι σημαίνει αυτό; Γιατί τις έβαλες; ωραία διακόσμηση!:D )
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δικαίως ανησυχείς και πολύ καλά κάνεις γιατί όπως λένε.. «10γραμμαρια πρόληψης ισοδυναμεί με 100κιλα προστασίας»

Οι λύσεις που σου προταθήκαν ήδη είναι πάρα πολύ σωστές. Θα πρέπει το κλουβί να προστατεύθει από τα αρπακτικά για να γλυτώσεις την απώλεια.

Το θέμα του σοκ, χωρίς να έχω την εμπειρία, πολλών άλλων, σε αυτό το φόρουμ, θεωρώ πως έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους και κυρίως με τον χαρακτήρα του πτηνό.

Πριν 8 περίπου χρονια είχα ένα καναρίνι όπου από δίκη μου ανοησία (στήριγμα κλούβιου μονό σε μια πρόκα.. Ούτε καν ουπατ με γάντζο) έπεσε από ύψος περίπου 2,5 μέτρων. Στον χώρο υπήρχε και γάτα! Το καναρίνι έμεινε μέσα στο κλουβί στο πάτωμα του μπαλκονιού με το κλουβί ανάποδα και χωρίς νερό και με την γάτα γύρω-γύρω για περιπου 24ωρες ισως λιγοτερο, ισως περισσοτερο(έλλειπα ΣΚ οποτε δεν ξερω ποτε ακριβως συνεβη..).

Εγκληματική μου αμέλεια που ευτυχώς δεν την πλήρωσε το καημένο το πουλάκι..

Ωστόσο ως εκ θαύματος την επόμενη μέρα κιόλας κελαηδούσε κανονικότατα και έζησε για αλλά 4-5 χρονιά.

Συμπέρασμα.. Ψυχραιμία από μεριά σου, μεθοδευμένη προστασία, όχι μέσα – έξω και όλα θα είναι μια χαρα!
 
Το καναρίνι είναι καινούριο (γεννημένο πέρσι τον Απρίλιο από φίλο που το είχε μέσα)
Εγώ το έχω μέσα και το βγάζω μόνο για λίγο έξω (μένω κι εγώ μαζί από φόβο για επίθεση) Το κλουβάκι του είναι 30*40 και ύψος 50cm
Επίθεση δέχτηκε το προηγούμενο πουλάκι που είχα και δυστυχώς ήταν μοιραία... ☹
 
Τελευταία επεξεργασία:
Κοίτα, εφόσον το καναρίνι ουσιαστικά διαμένει μέσα στο σπίτι, καλό είναι να μην το βγάζεις έξω αυτήν την περίοδο που η θερμοκρασιακή μεταβολή είναι μεγάλη μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, οπότε κράτησέ το μέσα και δεν χρειάζεσαι ούτε προστασία ούτε τίποτα. Διαφορετικά μπορεί το πουλάκι να αρρωστήσει.
Φυσικά δεν θα ανοίγεις το παράθυρο και θα αφήνεις το κλουβί μπροστά του, χωρίς την παρουσία σου, διότι και τότε μπορεί να υπάρξει επίθεση.
Επίσης θα σου πρότεινα να αγοράσεις ένα πιο μεγάλο οικονομικό και εύχρηστο κλουβί, όπως αυτό: https://www.pet4u.gr/pet-camelot-9672.html
Είτε όμως αγοράσεις κάτι τέτοιο είτε όχι, θα ήταν καλό να άνοιγες ένα νέο θέμα και να μιλούσαμε για την εσωτερική διαμόρφωση του κλουβιού, τις τροφές και γενικότερα τη φροντίδα του καναρινιού σου.
 
Είτε όμως αγοράσεις κάτι τέτοιο είτε όχι, θα ήταν καλό να άνοιγες ένα νέο θέμα και να μιλούσαμε για την εσωτερική διαμόρφωση του κλουβιού, τις τροφές και γενικότερα τη φροντίδα του καναρινιού σου.
Καλημέρα! Σε ευχαριστώ πολύ!
θα το κάνω σύντομα κι αυτό :)
προς το παρόν διαβάζω ακόμα τα θέματα των προηγούμενων
Βρίσκω ήδη πολλές χρήσιμες πληροφορίες στο forum και έχω εκπλαγεί από την προθυμία όλων να μοιραστούν γνώσεις κι εμπειρίες!
 
Back
Top