Ασθένειες Πρόβλημα με φτέρωμα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Dtse
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Dtse

PB New Member
Εγγραφή
22 Δεκ 2015
Μηνύματα
199
Ηθελα να ρωτησω εχω δυο αρσενικα ζεβρακια. Το ενα απο τα δυο πριν περιπου ενα μηνα καράφλιασε στο πίσω μερος του κεφαλιού και λίγο στην ουρα του. Μου εκανε εντυπωση αλλα ήταν ζωηρο οποτε το άφησα μετα απο λιγο πετάχτηκαν νεα φτερακια και σιγα σιγα γεμισε οπως ηταν πρίν. Εχτές ομως παλι αρχισε να χάνει φτεράκια και σήμερα είναι οπως ηταν πριν ενα μηνα. Εξακολουθεί να είναι ζωηρο οπως πάντα. Στην αρχή φοβήθηκα για παρασιτα κλπ αλλα το άλλο είναι μια χαρα. Υπάρχει περίπτωση να το ξεπουπουλιάζει το άλλο;
 
Η αληθεια ειναι πως οχι. Μια φορα μονο αυτο που τωρα είναι μαδημενο ειχε παει και ειχε τραβηξει κατι πουπουλα απο το αλλο που ειναι ενταξει. Φανταζομαι θα μπορουσε να συμβει και το αντιθετο. Και γενικοτερα μου κανει εντύπωση γιατι ειναι καλα φιλαρακια.
 
γιατι ειναι καλα φιλαρακια.
Για να το λες έτσι θα είναι.
Στενή παρακολούθηση ωστε να διαπιστώσεις αν υπάρχουν "παραβάσεις" της ομαλής συμβίωσης.
Ίσως λόγω του χρονικού διαστήματος και των θερμοκρασιών να μιλάμε για κάποια πτερόρροια.
Καλή διατροφή για λίγες μέρες, ενημέρωση της πορείας τους και βλέπουμε.
Εντάξει;
 
Τους εχω σπορακια οχι απο χυμα τροφή αλλα συσκευασμενη οπως και αυγοτροφη επίσης συσκευασμενη. Τους εχω και σουπιοκοκκαλο το οποιο ομως δεν του δινουν σημασια.
 
Η διατροφή τους είναι ελλιπής εφόσον δεν περιλαμβάνει καθόλου πρασινάδες, χόρτα, λαχανικά, φρούτα. Πρέπει απαραίτητα να συμπληρωθεί αυτή η έλλειψη. Διάβασε αυτά https://community.petbirds.gr/threads/Η-διατροφή-των-καναρινιών.17688/, https://community.petbirds.gr/threa...και-το-Ω-στη-διαχείριση-των-καναρινιών.25918/
καθώς και όλα τα άρθρα της διατροφής https://community.petbirds.gr/forums/articles/?prefix_id=101.
Τέλος έχοντας δύο αρσενικά μαζί, δεν σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να τα χωρίσεις σε διαφορετικά κλουβιά;
 
Για την τροφή το ξερω γιαυτο και η αυγοτροφη που εχω παρει εχει και φρουτα μεσα γιατι σκετα δεν τα τρώνε! Ξερω ομως πως σαν τα φρεσκα δεν ειναι. Και το χωρισμα αν συνεχισουν ετσι μαλλον θα γινει.
 
Κάνε τις ενέργειές σου και πες μας. Μάλλον κι ο ίδιος αποφεύγεις τα "πράσινα" φοβάμαι :) γι αυτό δεν τα έχεις πρόχειρα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Dtse
Ίσως η Πωλίνα @Wind-sa να μπορούσε @Dtse να σου δώσει οδηγίες για τη δική σου περίπτωση όταν με το καλό το δει.
Έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε τις σκέψεις της.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Dtse
γιατι σκετα δεν τα τρώνε

Το μήλο δεν το τρώνε; Η πλειοψηφία των πουλιών λατρεύει το μήλο.

Μάλλον κι ο ίδιος αποφεύγεις τα "πράσινα" φοβάμαι :)

Μπορεί να τα αποφεύγει φοβούμενος, όπως και εγώ στο παρελθόν, μήπως του αρρωστήσουν από διάρροιες κλπ. @Dtse μπορείς να δίνεις άφοβα πρασινάδες, εφόσον τις έχεις αφήσει σε ξυδόνερο για περίπου 10 λεπτά, το οποίο σκοτώνει όλα τα μικρόβια.
 
Πιθανότατα τα ζεβρακια σου μαδάνε ένας τον άλλον. Πες ποσα πουλια έχεις στο ίδιο κλουβί μαζί με αυτά τα δυο αρσενικά και τι διαστάσεις είναι το κλουβί;

Το κυρίαρχο αρσενικό επιτίθεται στον πιο αδύναμο. Οι πιθανότατες αιτίες μπορει να είναι:

- βρίσκονται στο μικρό κλουβί (άλλαξε κλουβί σε μεγαλύτερο).
- παλεύουν για το πιο ψιλό κλάδοι (βάλε όλα τα κλαδιά στο ίδιο ύψος, όχι πιο ψιλά από το μισό ύψος του κλουβιού)
- παλεύουν για το ίδιο θηλυκό (βάλε αλλα θηλυκά η βγάλε το δέυτερο αρσενικό).
- το ζευγάρι ετοιμάζει φωλια και ο τρίτος δεν χωράει (βγάλε το τρίτο).
- παλεύουν για τη φωλια (αν υπάρχει αφαίρεσε την)

αν τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει πιστεύω σε ασυμφωνία χαρακτήρων. Τα ζεβρακια δεν καραφλιάζουν εύκολα από αρρώστιες και ελλείψεις βιταμινών. Πρέπει να είναι τρομερά άρρωστο για να συμβεί κάτι τέτοιο. Που σε περίπτωση σου έτσι πως το περιγραφής δεν πιστεύω να υσχυει.

Χώρισε τα πουλια για 40 μέρες (τόσα χρεάζονται για να ξαναβγούν όλα τα τραβηγμένα φτερά και να πάρουν το τελικό τους μέγεθος) και θα δεις ότι θα γίνουν ξανά όμορφα.
 
Τα ζεβρακια δεν καραφλιάζουν εύκολα από αρρώστιες και ελλείψεις βιταμινών. Πρέπει να είναι τρομερά άρρωστο για να συμβεί κάτι τέτοιο.
Αυτό πως το εξηγείς Πωλίνα; Σε όλα τα πουλιά μπορεί να συμβεί και από έλλειψη ιωδίου και από έλλειψη ηλιακής ακτινοβολίας και καλού μεταβολισμού της D. Στα ζεμπράκια τι αλλάζει για να μην ισχύει;
 
Μαρία, όταν λέμε ότι τα ζεμπρακια και κοινωνικοί σπίνοι είναι κατάλληλα πουλια για αρχαρεους δεν το λέμε τυχαία. 😉 Είναι σκληρά και ανθεκτικά πουλια. Δεν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας αν έχουν φτωχή δίαιτα, χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα στις αρρώστιες.

(δεν θέλω να "διαφημίσω" εδώ το ποσο "εύκολα" είναι αυτά τα πουλια, επειδή κάποιοι μπορεί να το καταλάβουν λάθος ή να το πάρουν ως δεδομένο). Απλά με σχέση με αλλα παραδείσια είναι όντως πιο ανθεκτικα.

Δεν λέω ότι δεν αρρωσταίνουν. Απλά από μια έλλειψη βιταμινών θα δείτε αλλα σημάδια πρωτα... ραγισμένο ράμφος, πόδια με λέπια, ποιότητα φτερώματος πέφτει κτλ. Προσωπικά δεν μου έχει τύχει ζεμπρακι να είναι καραφλό από έλλειψη βιταμινών η ιχνοστοιχείων. Έχει τύχει ένα αδύναμο πουλί με σίγουρη έλλειψη στο παραπάνω αλλα καραφλό από μύκητα και σταφυλόκοκκο.

Στη περίπτωση του φίλου μας, το μονο που λέει ότι είναι δυο αρσενικά και τα σημεία σε οποια έχει έλλειψη φτερώματος με οδηγεί σε αυτή τη σκέψη - μάδημα.

Τα gouldians καραφλιάζουν από στρές, έλλειψη ιχνοστοιχείων και βιταμινών, 10 φορες πιο γρήγορα από τα αλλα πουλια. Είναι πιο εβαισθητα σε βακτήρια, συνθήκες διαμον'ης και στη διατροφή. Παίζει ρολο που έχουν τη δυνατότητα να κοντρολάρουν το κύκλο της πτεροροιας τους και μπορεί να ρίξουν τα φτερά πιο γρήγορα (γρηγορη πτερόρροια) η πιο αργά (όπως λέμε κόλλησε στην πτερόρροια.
 
Στη περίπτωση του φίλου μας, το μονο που λέει ότι είναι δυο αρσενικά και τα σημεία σε οποια έχει έλλειψη φτερώματος με οδηγεί σε αυτή τη σκέψη - μάδημα.
Ναι σίγουρα για την προκείμενη περίπτωση, απλά πήρα αφορμή να σε ρωτήσω. Ευχαριστώ :)
 
Δεν υπαρχουν θυληκα μεσα στο κλουβι ειναι μονα τους δυο αρσενικα. Το κλουβι δεν ειναι τεραστιο ειναι περιπου αλλα ουτε μικρό ειναι 45×32×50. Θα δοκιμασω για αρχη να κατεβασω τα κλαδακια σε ιδιο υψος και λογικα βγαζω και την κουνια η δεν χρειάζεται; Σε σχεση με το ραμφος τα πόδια κλπ ολα είναι φυσιολογικα! Και η δραστηριότητα τους τελεια κελαιδανε κανουν μπανακι, τρωνε, ολα φυσιολογικα
 
λογικα βγαζω και την κουνια η δεν χρειάζεται;
Αν την χρησιμοποιούν και μπορεί να γίνει αιτία διενέξεων, να την αφαιρέσεις. Βέβαια και αν δεν την χρησιμοποιούν να την αφαιρέσεις :)
 
  • Like
Αντιδράσεις: Dtse
Αν ηταν μυκητας η σταφυλοκοκκος δεν θα ειχαν κολλησει και τα δυο;
 
Back
Top