Ασθένειες Πρόβλημα στο μάτι καναρινιού 2 μηνών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης SVP13
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

SVP13

PB New Member
Εγγραφή
13 Ιαν 2020
Μηνύματα
56
Πόλη
Λέρος
Καλησπέρα σε όλους. Εχτές καθώς κοιτούσα τα φετινά πουλιά παρατήρησα κάτι περίεργο στο μάτι ενός μικρού περίπου 2 μηνών.

7.webp

Ξέρει κάποιος περί τίνος πρόκειται και τι θα μπορούσα να κάνω; Δεν μου έχει ξανά τύχει παρόμοιο τόσα χρόνια κ δεν έχω πολύ εμπειρία πάνω στο θέμα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Μοιάζει με μόλυνση, υπάρχει και αραίωση φτερώματος γύρω από το μάτι.
Το άλλο μάτι είναι καλά ?
Τα υπόλοιπα μικρά είναι καλά ?

Αν υπάρχει κάποιος Κτηνίατρος που μπορεί να το εξετάσει θα είναι η καλύτερη λύση.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα γιατρού μπορείς να του βάλεις σταγόνες tobrex, μια πρωί - μια απόγευμα.
Η μόλυνση είναι το ''καλό'' σενάριο, αυτή την εικόνα θα μπορούσε να προκαλέσει και κάποια άλλη αρρώστια για αυτό να παρακολουθείς την εξέλιξη του και αν βρίσκεται μαζί με άλλα να παρακολουθείς και αυτά.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ μονο το ενα του ματι ειναι ετσι, το ειδα εχτες πρωτη φορα και σημερα ηταν σε πιο ασχημη κατασταση. τα υπολοιπα ειναι μια χαρα. ευχαριστω θα αγορασω τις σταγονες αυριο το πρωι.
 
Καλησπέρα και πάλι. Αγόρασα τις σταγόνες αλλά δεν βλέπω καμιά διαφορά ίσα ίσα το πράγμα επιδεινώνεται.
IMG_20210701_185706__1625257221_17783.webp
Έκλεισε το μάτι τελείως και το χειρότερο είναι ότι το βρήκα σε άλλα δύο καναρίνια στην κλούβα ακριβώς το ίδιο και τα απομονωσα όλα μαζί και χορηγω σταγόνες δεν ξέρω τι άλλο να κάνω
IMG_20210701_185918__1625257352_63241.webp
Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο ή το προχωρημένο από την αρρώστια μάτι του καναρινιού βοηθάει στο να κάνουν όσοι ξέρουν από εδώ κάποιες υποθέσεις περί τίνος πρόκειται; Πάντως να τονίσω ότι δεν υπάρχει κάποιος εξειδικευμένος πτηνιατρος στο νησί. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vada
Κάτι πρέπει να γίνει με αυτή την ευλογιά! Είναι κρίμα για τα πουλάκια να υποφέρουν...Και τα δικά μου κόλλησαν φέτος. Δεν ξέρω τι να κάνω...
 
  • Συμφωνώ
Αντιδράσεις: SVP13
το χειρότερο είναι ότι το βρήκα σε άλλα δύο καναρίνια στην κλούβα ακριβώς το ίδιο
Εκτός από την απομόνωση των άρρωστων που έχεις ήδη κάνει θα πρέπει να καθαρίσεις - απολυμάνεις όλα τα σκεύη της κλούβας, ταίστρες - ποτίστρες και τις πατήθρες επίσης.
Αν υπάρχει η δυνατότητα μπορείς να μεταφέρεις τα υγιή πουλιά σε άλλα κλουβιά και να κάνεις μια πολύ καλή απολύμανση στην κλούβα και στον εξοπλισμό.
 
Κάτι πρέπει να γίνει με αυτή την ευλογιά! Είναι κρίμα για τα πουλάκια να υποφέρουν...Και τα δικά μου κόλλησαν φέτος. Δεν ξέρω τι να κάνω...
Εμβόλιο κάθε χρόνο. Μια επικοινωνία με τον ΠΟΚ δεν θα ήταν άσχημη.
 
καλησπερα τα πουλια που αρρωστησαν εχουν αναρρωσει πληρως. να τα αφησω ξανα ελευθερα στο κοπαδι; επισης αυτα τα πουλια του χρονου θα μπορουν να μπουν με καποιο ταιρι ή απαγορεύεται να αναπαραχθουν;
 
@SVP13
Τα πουλιά που αρρώστησαν και ανάρρώσανε συνήθως είναι άνοσα, μπορεί όμως να είναι και φορείς του ιού και να τον απεκρίνουν από τον οργανισμό τους.
Άρα καλά είναι να απομονώνονται από τα υπόλοιπα πουλιά και να μην αναπαράγονται.
 
Αν και αργοπορημένα... Αν ξανατυχει σε ματι και το τσάι από χαμομήλι βοηθάει ως αντισηπτικό, επίσης αν και το έχω πει σε πολλα θέματα εδώ μέσα για ευλογία η καλύτερη θεραπεία είναι Erythromycin 5% 10mg/ml (μια κόκκινη σκόνη με αρομα κανέλας) που μπορείς να την παραγγείλεις από φαρμακείο είναι καθαρά για τα πτηνά ή μπορείς να την πάρεις από ενδεδειγμένο κατάστημα φαρμάκων για ζώα και πτηνά σε περίπτωση που εκδηλωθεί σε πόδια ή ευλογία η betadine κρέμα είναι μια χαρά
 
Erythromycin 5% 10mg/ml (μια κόκκινη σκόνη με αρομα κανέλας)
Βασίλη, η Erythromycin δεν είναι απλά μία κόκκινη σκόνη με άρωμα κανέλας αλλά αντιβιοτικό με δραστική ουσία την ερυθρομυκίνη. Η χορήγηση αντιβίωσης είναι δουλειά του γιατρού αλλά αν για οποιοδήποτε λόγο κάποιο μέλος μας θεωρεί ότι πρέπει να προτείνει αντιβίωση σε κάποιον, είναι καλύτερα να την προτείνει ως τέτοια και όχι ως κάτι που μοιάζει με αναψυκτικό.
 
@Stavros μα είναι αυτονόητο ότι μιλάω για αντιβίωση... Τι άλλο θα μπορούσε να θεραπεύσει ευλογία; πολλές φορές που ήρθα αντιμέτωπος με ευλογία και στο παρελθόν πάντα είχα να χορηγησω ακριβώς αυτό που έγραψα παραπάνω από πτηνιατρο, όσο για το χρώμα και την οσμή είναι όντως όπως τα είπα δεν πιστεύω να τίθεται θέμα... Δεν απευθύνομαι σε χημικούς να αναλύσω κάθε στοιχείο, άλλοτε οποίος θέλει μπορεί να ψάξει και στο Internet τι εστι erythromicin... φιλικά παντα😉
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τι άλλο θα μπορούσε να θεραπεύσει ευλογία;
Τίποτα δεν τη θεραπεύει. Ούτε η αντιβίωση. Προληπτικά εναντίον της ευλογιάς δρα μόνο το εμβόλιο, το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα για καναρίνια.

Κατά τα άλλα, η ευλογιά κάνει τον κύκλο της και τελειώνει. Η αντιβίωση χορηγείται όταν χρειάζεται να αντιμετωπιστούν τυχόν συνοδά συμπτώματα, όπως είναι πιθανές μολύνσεις των πληγών που προκαλεί η ασθένεια. Όλα αυτά βέβαια κατά περίπτωση και όταν το κρίνει ο ειδικός.
 
Προληπτικά εναντίον της ευλογιάς δρα μόνο το εμβόλιο, το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα για καναρίνια.
Απλα να συμπληρωσω στα λεγομενα του Σταυρου οτι καποιοι συλλογοι φερνουν το εμβολιο στην Ελλαδα αλλα οπως ειναι κατανοητο αφορα τα μελη τους και μονο.
 
Back
Top