Διατροφή Πρόγραμμα αλλαγής τροφής από σπόρους σε pellets της Nutribird

Η μετάβαση των πουλιών από μία διατροφή που βασίζεται σε σπόρους σε μία διατροφή που βασίζεται σε pellets πρέπει να γίνεται σταδιακά ώστε να καταφέρουν τα πουλιά να προσαρμοστούν απόλυτα και να δεχθούν αυτή τη νέα διατροφή.

Πώς να μάθετε τα πουλιά να τρώνε pellets​

Το πρόγραμμα της Nutribird για την εκπαίδευση των πουλιών σε μία διατροφή με pellets βασίζεται σε δύο στάδια:

1. Στάδιο προετοιμασίας​

Όσον αφορά τα μικρότερα είδη (καναρίνια, εξωτικά, βρετανικοί σπίνοι, budgies…), συνιστάται να ξεκινήσετε προετοιμάζοντάς τα για την αλλαγή. Ο στόχος δεν είναι να αναγκάστε τα πουλιά να φάνε pellets κατά τη διάρκεια αυτής της προπαρασκευαστικής φάσης. Πρέπει απλά να τα μάθετε να αναγνωρίζουν τα pellets ως ένα από τα στοιχεία της τροφής τους.

Για 2 ή 3 εβδομάδες, δώστε το κανονικό μείγμα σπόρων στους οποίους θα προσθέσετε το 10% pellets.

Για μεγάλους παπαγάλους και μεγλαλα parakeets αυτή η προπαρασκευαστική φάση δεν είναι απαραίτητη.

2. Η αλλαγή​

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αλλαγής, οι σπόροι και τα pellets δεν θα αναμιγνύονται πλέον. Στα πουλιά δίδονται μόνο pellets καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Κάποιες μέρες, ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα, θα μπορεί ακόμα να τους δοθεί ένα μπολ με σπόρους που θα τρώνε όσο θέλουν. Όμως, οι περίοδοι κατά τις οποίες τα πουλιά λαμβάνουν μόνο pellets θα γίνουν όλο και μεγαλύτερες ώστε να υποχρεώνονται να καταναλώνουν περισσότερα pellets.

Οι μέρες με σπόρους θα εισάγονται στο πρόγραμμα για να αποτρέπουν τα πουλιά να χάσουν πάρα πολύ βάρος. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, τα πουλιά θα είναι σε θέση να ανακτήσουν την ενέργεια που μπορεί να έχουν χάσει κατά τη διάρκεια των ημερών με pellets.

Ημερήσιο πρόγραμμα σίτισης​

Ημέρα 1 NutriBirdΗμέρα 23 NutriBird + σπόρους
Ημέρα 2 NutriBird + σπόρουςΗμέρα 24 NutriBird
Ημέρα 3 NutriBirdΗμέρα 25 NutriBird
Ημέρα 4 NutriBird + σπόρουςΗμέρα 26 NutriBird
Ημέρα 5 NutriBirdΗμέρα 27 NutriBird
Ημέρα 6 NutriBirdΗμέρα 28 NutriBird + σπόρους
Ημέρα 7 NutriBird + σπόρουςΗμέρα 29 NutriBird
Ημέρα 8 NutriBirdΗμέρα 30 NutriBird
Ημέρα 9 NutriBirdΗμέρα 31 NutriBird
Ημέρα 10 NutriBird + σπόρουςΗμέρα 32 NutriBird
Ημέρα 11 NutriBirdΗμέρα 33 NutriBird
Ημέρα 12 NutriBirdΗμέρα 34 NutriBird + σπόρους
Ημέρα 13 NutriBirdΗμέρα 35 NutriBird
Ημέρα 14 NutriBird + σπόρουςΗμέρα 36 NutriBird
Ημέρα 15 NutriBirdΗμέρα 37 NutriBird
Ημέρα 16 NutriBirdΗμέρα 38 NutriBird
Ημέρα 17 NutriBirdΗμέρα 39 NutriBird
Ημέρα 18 NutriBird + σπόρουςΗμέρα 40 NutriBird + σπόρους
Ημέρα 19 NutriBirdΗμέρα 41 NutriBird
Ημέρα 20 NutriBirdΗμέρα 42 NutriBird
Ημέρα 21 NutriBirdΗμέρα 43 NutriBird
Ημέρα 22 NutriBirdΗμέρα... NutriBird

Γενικές συμβουλές​

  • Κάντε την αλλαγή μόνο σε πουλιά με καλή υγεία.
  • Μην πηγαίνετε απευθείας σε δίαιτα με pellets με πουλιά που μόλις αγοράσατε.
  • Δείξτε την απαραίτητη επιμονή και παρατηρήστε καλά τα πουλιά σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν απομείνει σπόροι στο πάτωμα του κλουβιού κατά τη διάρκεια των ημερών με pellets.

Δείτε επίσης​

Τα pellets της Nutribird
 
Μιας και έχω την τροφή, ξεκινώ από αύριο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, γιατί ό,τι έχω δοκιμάσει προς το παρόν δεν λειτούργησε. Θα ενημερώνω σταδιακά πώς πηγαίνει, σε περίπτωση που ενδιαφέρεται κάποιος.
 
Είμαστε στην δεύτερη μέρα και δεν τα έχει φάει καθόλου. Την πρώτη μέρα έκανε μια γουβίτσα ψάχνοντας για σπόρους, αλλά σήμερα απλά κατεβαίνει στην ταϊστρα σε τακτά διαστήματα και την κοιτά με κατσούφικο ύφος. Τρώει ό,τι άλλο έχει το κλουβί, αλλά όχι αυτό. Εχθές πεινούσε τόσο πολύ το απόγευμα που κάναμε την δεύτερη εκπαιδευση της ημέρας, που σκαρφάλωσε στο δάκτυλό μου για να φάει κεχρί σχεδόν αμέσως, μετά από περίπου ένα μήνα φόβου.
Πότε να αρχίσω να ανησυχώ περί ασιτίας? Έχω κάμερα μόνιμα πάνω από το κλουβί ωστε να δω αν τρώει ακόμα κι αν δεν είμαι στο δωμάτιο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: HxC
Update3: Πλεον πηγαινει μονο το πρωι να ριξει μια ματια αν υπαρχουν σποροι, κατα τα αλλα αγνοει το μπωλ. Μολις ειδε σημερα οτι εχει μονο πελλετ αρχισε να τσιριζει. Μπορει να ειναι της φαντασιας μου αλλα σημερα η Ιριδα μου φαινεται λιγοτερο σταθερη στα ποδια της και φοβαμαι μηπως παραειναι νηστικη. Να συνεχισω την δοκιμη ή οχι, ιδου η απορια.
 
@Nausicaa Είναι τελείως λάθος η αλλαγή τροφής με πείνα. Είναι βασανιστικό. Τα μικρόσωμα σποροφάγα είδη δεν έχουν καμία απολύτως ανάγκη να φάνε πέλετς εφόσον έχουν μια κατα τ'άλλα πλήρη διατροφή. Ειδικά τα μπάτζι που είναι πουλιά που ζουν σε ερήμους με "φτωχότερες" τροφές.
 
@Φοίβος Συμφωνώ απολύτως, αλλά μιας και δεν έχω πολύ χρόνο για παρασκευές τροφών, είπα να τα δοκιμάσω, έστω ως συμπλήρωμα, δεν τα τρώει καθόλου όμως. Αφού η εταιρεία προτείνει αυτόν τον τρόπο, αν και μου φαίνεται κάπως, αποφάσισα να τον δοκιμάσω. Θα έλεγα ότι δεν λειτουργεί και δεν θα έπρεπε να το προτείνουν. Η Ίρις καλά είναι πάντως, της έχω δώσει διπλές μερίδες από όλα τα άλλα και σπόρους με το φρούτο της, η πρωινή αδυναμία, αν όντως υπήρξε, έχει περάσει και τώρα χοροπηδά παντού ως συνήθως.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vada
Τελική εν ημέρωση, δεν τα άγγιξε ποτέ και δεν μπορώ να την α ψήσω νηστική οπότε τίτλοι τέλους για την δοκιμή. θα συνεχίσω να την προσφέρω σε διάφορες μορφές, όπως τρίμματα και μπισκότα μιας και έχω απόθεμα, αλλα σαφως αυτην η προσέγγιση δεν λειτούργησε.
 
Ο συγκεκριμένος οδηγος της Versele ειναι τελειως generic και δεν λαμβανει υπ'όψιν ουτε το ειδος αλλα ουτε και τον χαρακτηρα του εκάστοτε πτηνου προσεγγίζοντας την αποδοχη μεσω του hardcore τροπου,της πεινας.
Το πιθανοτερο ειναι οτι αυτο που προτεινει θα δουλεψει αλλα απαιτει ο φροντιστης να ειναι λιγοτερο "ευαισθητος" ως προς το αισθημα επιβιωσης του πτηνού.

Για οσους βεβαια ο στοχος ειναι η παραλληλη διατροφη με μειγμα σπορων,ο οδηγος δεν εχει καμια εφαρμογη.
 
Ξεκίνησα την προσαρμογή με τον τρόπο που δείχνει σε αυτό το βίντεο και μετά απο μια βδομάδα άρχισε να δοκιμάζει τα πέλετ. Μετά άρχισε να του τα βάζω μαζί με τους σπόρους ανακατεμένα χωρίς να τα βρεχω πια αλλά λίγο σπασμένα. Έτρωγε μόνο τους σπόρους και ότι έμπαινε στο στόμα κατά λάθος. Αν του έδινε με το χέρι κανένα πέλετ το έτρωγε αλλά μόνο έτσι και μέχρι 3 κομμάτια. Μετά από 1 μήνα ξεκίνησα το το πρόγραμμα σιτισης που προτείνετε σε αυτο το αρθρο μιας και το Μπατζι μου, ο Δημητρης εχει την τροφη B14 αυτης της εταιρείας. Το πουλί είναι τώρα 7 μηνών και τον πήρα όταν ήταν περίπου 5 εβδομάδων. Και κατά την περίοδο προσαρμογής και τώρα που ξεκινήσαμε την αλλαγή τρώει κάθε μέρα λίγα λαχανικά και κάποιες μέρες και λίγα φρούτα παράλληλα με τα πέλετ και τους σπόρους. Είμαστε στην 6η μέρα και τα τρώει αλλά όχι ακόμα πολύ μεγάλη ποσοτητα. Τρώει περίπου μισή κουταλια της σούπες πέλετ συν τα λαχανικά και πίνει πάρα πολύ νερό μετά από κάθε μεγάλο γεύμα που κάνει αλλά δεν μένει νηστικό. Το αγγίζω κάθε μέρα και είναι 29 γμ Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι οι κουτσουλιες του έχουν περισσότερο νερό αφού πίνει και περισσότερο και είναι πιο σκούρο πράσινο. Επίσης προτιμάει να ειμαι δίπλα στο κλουβί για να πάει να φάει πέλετ, περιμένει να με ακουσει να του λεω "Μπραβο Δημητρη" για να συνεχίσει να τρώει και πολλές φορές αφού τελειώσει μου γυρίζει το κεφάλι στο πλάι για να τον χαϊδέψω στο λαιμό σαν επιβράβευση. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε να περάσουμε στα πέλετ αποκλειστικά...

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
@Donnacsg δίνω και το προσωπικό μου ευχαριστώ εδώ γιατί παιδεύομαι 3 μήνες να τα κάνω να φάνε τα nutribird με την μέθοδο της Verselle χωρίς αποτέλεσμα. Θα ενημερώσω αν πετύχει και σε εμένα ο τρόπος του βίντεο.
 
@Donnacsg καλησπερα.Ποια μεθοδος πετυχε για εσας? η πρωτη του βιντεο που ανεβασατε ή της Versele?
Ξεκίνησα την προσαρμογή με τον τρόπο που δείχνει σε αυτό το βίντεο και μετά απο μια βδομάδα άρχισε να δοκιμάζει τα πέλετ. Μετά άρχισε να του τα βάζω μαζί με τους σπόρους ανακατεμένα χωρίς να τα βρεχω πια αλλά λίγο σπασμένα. Έτρωγε μόνο τους σπόρους και ότι έμπαινε στο στόμα κατά λάθος. Αν του έδινε με το χέρι κανένα πέλετ το έτρωγε αλλά μόνο έτσι και μέχρι 3 κομμάτια. Μετά από 1 μήνα ξεκίνησα το το πρόγραμμα σιτισης που προτείνετε σε αυτο το αρθρο
ξεκινησατε με το βιντεο και μετα απο ενα μηνα και μικρης αποδοχης δοκιμασατε το verselle? η το αναποδο?
Ευχαριστω
 
@KONSTANTINOS MICHAIL ελπίζω να σε βοηθήσει ο τρόπος του βίντεο σαν εισαγωγη για να ξεκινήσεις γιατί αν απλά τους τα βάζεις χωρίς να προηγηθεί περίοδος προσαρμογής, απλά δεν τα αναγνωρίζουν σαν τροφή. Δες και το λινκ που έστειλε ο φιλομαθης πιο πάνω, θα σε βοηθήσει και φυσικά παρατήρησε τα πουλάκια για να καταλάβεις τις ανάγκες τους. Στο βίντεο αναφέρει ότι απ την μέρα που θα δεις να τρώνε το πρώτο πέλετ μπορείς να τους βάλεις κατευθείαν μόνο πέλετ από εκεί και μετά, αναφέρετε σε μεγαλύτερους παπαγάλους απ ότι κατάλαβα γιατί σε ό,τι έχω διαβάσει λέει ότι τα μικρά πουλάκια όπως τα μπατζι, κοκατίλ κλπ χρειάζονται προσαρμογή πριν ακολουθήσεις το πρόγραμμα αλλαγής τροφής και αυτό το αναφέρει και η τροφή πάνω στη συσκευασία της. Καλή επιτυχία
[automerge]1707843552[/automerge]
@φιλομαθης ξεκίνησα με τον τρόπο του βίντεο. Έφτιαχνα ένα μείγμα σπόρων και πέλετ τα οποία έβρεχε και πίεζα. Σαν κέικ. Σε μια εβδομάδα άρχισε να τα τρώει και τα πέλετ γιατί κολλούσαν μαζί με τους σπόρους. Μετά συνέχισα επί 2 εβδομάδες να του δίνω σπόρους μαζί με πέλετ λιγάκι σπασμένα στεγνά πια. Παρατήρησα την 3η εβδομαδα ότι όταν του έδινα με το χέρι πελετ προσπαθούσε να τα φάει αλλά δεν μπορούσε να τα σπάσει και παρατούσε την προσπάθεια ενώ σπασμένα τα έτρωγε και έτσι ξεκίνησα το πρόγραμμα σίτισης της verselle στο οποίο είναι ακόμα στην αρχή του, είμαστε στην 6η μέρα σήμερα και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να το ολοκληρώσουμε και να τρώει σαν βασική τροφή τα πέλετ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλησπέρα, βρήκα αυτό τον τρόπο γραμμένο σε ένα μπλοκ, πιστεύετε ότι ισχύει?
"Mix pellets 50/50 with a budgie seed. Add water to the pellet and seed mix until it just covers the mix. This will create a mushy mix. The birds will dig the seed out of the mix and will taste the pellet. Change the mushy mix daily. After about three days, they will start eating more and more of the pellet in the mush. After one week, you should be able to put dry pellets in the cage with no seed and they will eat the pellets. During this process, never offer plain dry seed in the cage, and always offer a bowl of fresh food like chop. Also, closely monitor that they are eating. They often will pick out just seed the first day or two, but will start picking at the pellet and chop by day three"
 
@marinazizel μαλλον ειδες αυτο στο reddit
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
και ειχε την παραπομπη στο αρθρο -πηγη που εχει περισσοτερα απο την επιλογη που εκανε.



Επισης η μεθοδος που βρηκες ειναι στην ουσια του αυστραλεζικου βιντεο Του post 9(αναμιξη με νερο) Πολλες φορες λεμε να μην βραχουν οι σποροι για ευνοητους λογους και εδω λενε να τους βυθισεις σε νερο μαζι με pellet και να δημιουργησεις ενα mix που θα μεινει τοσες ωρες εκτεθειμενο...με οποιες συνεπειες
μπορει να δουλευει αλλα εμπεριεχει κατα την αποψη μου και ρισκα μια τετοια μεθοδος που αναφερει νερο σε σπορους που θα μεινουν για ωρες στο δοχειο τροφης.
 
@marinazizel Στο δικό μου Μπάτζι λειτούργησε αυτός ο τρόπος αλλά τον χρησιμοποίησα περίπου μια εβδομάδα ίσα ίσα να αρχίσει να γεύεται αναγκαστικά τα πέλετ που είχαν ανακατεύτει και κολλήσει πάνω στα σποράκια του, μετά σταμάτησα να τα βρέχω.

Να πω επισεις ότι έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την αλλαγή με το πρόγραμμα σίτισης, ήμαστε στην μέρα 38η και τρώει πια κανονικά πέλετ μετά από 1 μήνα προσαρμογής και 1 μήνα και κάτι μετάβαση. Τις τελευταίες 2 φορές, την μέρα που είχε σποράκια μαζί με τα πέλετ έτρωγε και απ τις 2 ταιστρες και την επόμενη έδειχνε πολύ κουρασμένος, μάλλον πάρα έφαγε, οπότε ίσως δεν του ξαναβάλω σπόρους. Έχει πάρει και 2 γραμμάρια πάρα πάνω κατά την διάρκεια της αλλαγής τροφής έφτασε τα 31γρ και έτσι δεν ανησυχώ πια για την ποσότητα της τροφής πέλετ που τρώει. Του είναι υπεραρκετά μια κουταλιά της σούπας σε συνδυασμό με τα λαχανικά του.
 
Back
Top