Ασθένειες Πρόπτωση αμάρας καναρινιού

hristosPap

PB New Member
Εγγραφή
6 Δεκ 2013
Μηνύματα
19
Πόλη
Πάτρα
Αγαπητά μέλη χαιρετώ. Είμαι νέος στο φόρουμ, καθόλου εμπειρία απο πτηνά, μοναχά το 18μηνών καναρινάκι μου το οποίο αντιμετωπίσε σήμερα πρόβλημα το οποίο η κτηνίατρος ανέφερε ως "πρόπτωση αμάρας".
Καταρχιν σας παραθέτω μια φωτογραφία του απο το άσχημο θέαμα που αντίκρυσα το μεσημέρι και τρόμαξα εντελώς σε φάση το χάνω το πουλάκι.

Έχουμε και λέμε, στις φωτό φαίνεται η κατάσταση που ήταν το μεσημέρι. Στη συνέχεια έσπευσα σε ιατρείο μικρών ζώων στη Πατρα που κατοικώ (περιορισμένες επιλογές και χωρίς να ξέρω που να πάω), όπου μια μια τσιμπιδούλα αφαιρέσαμε τα ξεραμένα περιττώματα και επαναφέραμε το έντερο στα κανονικά του.Βέβαια το "κανονικα" του δεν πιστεύω οτι είναι και εντελώς φυσιολογικών επιπέδων καθώς παραμένει σχετικά φουσκωμένη η περιοχή αλλά έτσι το είχα παρατηρήσει πολύ καιρό τωρα. Μου είχε κάνει μια μικρή εντύπωση για αυτό που και που, καθάριζα τη περιοχή υποπτευόμενος δυσκολια στην απόφραξη. Στη διατροφή του δεν άλλαξα κατι και ξαφνικά σήμερα έγινε αυτό.

Παραθέτω και φωτογραφία μετα τη πτηνίατρο για το πως είναι τωρα.Ωστόσο δε μου συστάθηκε κάτι συγκεκριμένο πχ κάποια αγωγή ή να αλλάξω κάτι στη διατροφή του και ανησυχω...
Το καναρινάκι είναι θηλυκό να τονίσω, δεν έχει ζευγαρώσει ποτέ ούτε έστω έχει κάνει αυγό όλο αυτό το καιρό.

Καμιά συμβούλη;
 

Συνημμένα

  • 2013-12-06 16.47.53.webp
    2013-12-06 16.47.53.webp
    51,1 KB · Προβολές: 264
  • 2013-12-06 16.48.09.webp
    2013-12-06 16.48.09.webp
    40,3 KB · Προβολές: 195
  • 2013-12-06 19.31.27.webp
    2013-12-06 19.31.27.webp
    29,6 KB · Προβολές: 182
Αρκετά δύσκολη περίπτωση Χρήστο! Κάποια... Δυστοκία να υποθέσω επέφερε όλο αυτό που βλέπουμε!

Ας περιμένουμε τους εμπειρότερους σε θέματα υγείας και να ευχηθώ να πάνε όλα καλά ! Καλός όρισες στην παρέα!
 
Αγαπητε Αλεξανδρε, ππορείς να μου πείς περιληπτικα τι εννοεις με την εννοια δυστοκια; Καλως σας βρηκα παρεπιπτόντως!
 
Σε ευχαριστω για τη παραπομπη! Απλά το καναρίνι μου δεν είχε κάνει ποτέ αυγο κάτι που με παραξένευε... Η κτηνίατρος δεν μου ανέφερε οτι μπορεί να πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλα και απο την άλλη αν επρόκειτο να κάνει αυγό και παρουσιάστηκε αυτό το πρόβλημα πως έχει επανέλθει η αμάρα και τι γίνεται τωρα; Σημειώνω οτι αυτη τι στιγμη που μιλάμε το πουλι για πανω απο 5 ωρες δεν έιχε αποβάλλει περιττώματα και μόλις τωρα το έκανε σε μορφή εκτεταμένης "διάρροιας"... Τι να πω, εχω πανικοβληθει είναι η αλήθεια...
 
Δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω όσο και αν το θέλω Χρήστο!

Ισως η κανάρα σου να έχει lump. Δείχνει στην φώτο να είναι μαλακόφτερη! Κοίταξε προσεκτικά στο επίμαχο σημείο μήπως έχει γυρίσει κανένα φτερό ανάποδα κάτω από το δέρμα και έχε δημιουργήσει όλο αυτό το κακό στο πουλάκι!
 
Η τρίτη φωτογραφία είναι μετά την επέμβαση;

Η γιατρός τι σου είπε; Για ποιο λόγο πιστεύει ότι συνέβη αυτό;
 
Η τριτη φωτο ειναι πριν λιγο ναι! Ουσιαστικα δεν εγινε κατι σπουδαιο, απλα με μια λαβιδα αφαιρεσε τα ξεραμενα περιτωματα και και εσπρωξε προς τα μεσα το εντερο! Δε διατύπωσε άποψη παρα μονο με ρώτησε αν εχω αλλάξει τη διατροφη. Να βαζω λιγο βαζελινη στη περιοχη και να δω πως θα τα παει στη συνεχεια... Ελπίζω να παει καλυτερα, απλα ανοιξα το θεμα μηπως κανεις ξερει κατι παραπάνω ή χρειάζεται να κάνω κατι για να βοηθησω το καναρινι μου..
 
Κοίταξε, προσωπικά όσα γνωρίζω για το θέμα είναι σε θεωρητικό επίπεδο, αφού ευτυχώς δεν μου έχει τύχει σε κάποιο πουλί. Ο πιο συνηθισμένος λόγος, είναι η χαλάρωση του σφιγκτήρα, θα μπορούσε όμως να συμβεί και για ένα σωρό άλλους λόγους. Κάποιος όγκος για παράδειγμα εσωτερικά στην κοιλιά που δεν αφήνει χώρο για το έντερο, το οποίο σιγά σιγά ωθείται προς τα έξω. Δυστοκία, όπως σου είπε ο Αλέξανδρος, χρόνια δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης και άλλα...

Η διάγνωση όμως γίνεται με εξέταση από το γιατρό. Αν δεν αναφερθεί ο ίδιος, θα πρέπει να ρωτάμε ξανά και ξανά μέχρι να μας περιγράψει ακριβώς μια κατάσταση. Είναι υποχρέωση του και είναι ένας τρόπος για να καταλάβουμε αν είναι γνώστης του περιστατικού.

Προσωπικά δεν γνωρίζω τι πρέπει να κάνεις από δω και πέρα και για να είμαι ειλικρινής, δεν θα τολμούσα να προτείνω οτιδήποτε λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Αν ήταν δικό μου πουλάκι, θα του έδινα μόνο σπόρους για τροφή και κάποιο φρούτο όπως ακτινίδιο ή σύκο ή δαμάσκηνα. Επίσης θα αφαιρούσα άμμο ή grit εφόσον υπήρχαν στο κλουβί. Αυτό είναι το τι θα έκανα εγώ και όχι πρόταση.

Το ότι ενεργήθηκε είναι πολύ καλό και αν η ποσότητα ήταν αρκετή, αυτό σημαίνει ότι βρήκαν διέξοδο και κατακρατημένα περιττώματα.

Μήπως του έκανε καθόλου ράμματα; Σου έδωσε αντιβίωση ή άλλα φάρμακα για να του δώσεις;
 
εγκυκλοπαιδικα...

Birds Online - Health and diseases - Other diseases - Egg binding and oviduct prolapse

επι της ουσιας, αυτο που επρεπε να γινει, εγινε απο το γιατρο, αν κρινω απο την τελευταια φωτο, σε συγκρισε με τις αρχικες. Εχω διαβασει και για ραμματα που πρεπει να γινουν, για να μην ξαναβγει εξω . Δεν ξερω τι εκανε ο γιατρος, ουτε ειμαι ικανος να κρινω αν υπηρχε αναγκη.Σιγουρα ξερει καλυτερα και πιστευω αν χρειαζοτανε και αν ηταν εφικτο,θα το εκανε.Αντιβιωση δεν σου εδωσε προφυλακτικα; Συνηθιζεται οταν εσωτερικα οργανα εκτεθουν στο περιβαλλον και το λεω, απο παλιοτερη μικρη μου εμπειρια και μετεπειτα επαφη με μελη εθελοντικης ομαδας προστασιας αγριων πουλιων

οχι μονο γιατι αναφερεται εδω, σε 2 απο τα πιο πανω αρθρα. Ρωτα το γιατρο (αν δεν εδωσε ) αν κρινει οτι υπαρχει κινδυνος καποιας μολυνσης και μηπως πρεπει να σου δωσει κατι.Αν σου πει οχι, τοτε εχει λογους να ειναι σιγουρος οτι δεν υπαρχει προβλημα

Cloacal prolapse is also contributed to by uterine or cloacal infection that makes the area irritated and causes straining, resulting in expulsion of the cloaca. Therefore, it is standard to give these birds antibiotics in case of infection. If a prolapse is exposed to the air for any length of time, infection is almost certain to develop, and with time the tissue dries out which causes further irritation and more straining -end result bigger prolapse.

Birds with prolapsed cloaca's require emergency care. Many are hypothermic and require imMEDIAte warming. Others can be dehydrated so warm fluids are also administered. Antibiotics are usually administered to prevent infection in the affected organs.
 
Ραμματα δεν εγιναν, οπως επισης δεν δοθηκε καποια αντιβιωση ή καποια αλλη συμβουλη παρα μονο να βαζω λιγο βαζελινη στη περιοχη και να παρατηρω... Δικια μου εντυπωση (ισως μπορειτε να το διαπιστωσετε και σεις στη τελευταια φωτο) ειναι, οτι η περιοχη ειναι ουτως ή αλλίως πρησμένη, πέρα απο το ακραίο που έγινε σήμερα. Ενδεχομένως αυτό να σχηματίζεται στο νου μου επειδή η περιοχη στο δικό μου καναρίνι δεν έχει καθόλου φτερά (φαλακρή εντελώς) και δε ξέρω πως είναι στα υπόλοιπα καναρίνια. Συνεχίζει να εκκενώνει αραιά και που αυτές τις ωρες, αρκετά υγρά κόπρανα με αίμα μάλλον, αλλά δε μπορώ να βγάλω συμπέρασμα απο αυτό. Το γαμώτο είναι πως δε ξέρω που να απευθυνθώ γιατί μπορεί το καναρίνι να μην είναι σκύλος ή γάτα για να μπορούν πολλοί γιατροί να έχουν άποψη, αλλά για μένα είναι σημαντική η ύπαρξη του και θέλω να κάνω το καλύτερο. Ελπίζω το πρωί να είναι καλύτερα τα πράγματα και να μπορέσω σιγά σιγά να του αλλάξω διατροφη με περισσότερα φρούτα-λαχανικά μπας και είναι θέμα δυσκοιλιοτητας. Θα σας κρατήσω ενήμερους...

@jk21, εξαιρετικά χρήσιμα τα links
@stavros, άμμος,grit δεν υπάρχουν ούτε έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, φάρμακα όπως ανέφερα και πιο πανω,τίποτα!
 
Μήπως να έκανες ένα τηλεφώνημα στον γιατρό που πήγες με αφορμή το αίμα που είδες στα κόπρανα να ρωτήσεις για την αντιβίωση; Δεν είναι ντροπή όταν θέλουμε να σώσουμε μια ζωή δεν υπάρχει ντροπή. Περαστικά του σου εύχομαι!
 
Σας ευχαριστω ολους για τις συμβουλες! Προς το παρόν ολα καλά φαινονται! Εβαλα τροφη σημερα (ακτινιδιο, μπροκολο) να φαει το καναρινακι κατι νορμαλ που το ειχα αμελησει το τελευταιο καιρο, συνεχιζουμε και βλεπουμε!
 
Χρήστο πως είναι το πουλάκι, υπάρχουν νεότερα;
 
από πτηνίατρο είχα ακούσει πως αμα συμβεί αυτο χρειάζεται χειρουργειο για να ξαναμπει μέσα.
Υποθέτω ότι πρέπει να βάζει και κάτι άλλο πέρα από βαζελινη για να μην μολυνθει το εκτεθημένο σημέιο...
ελπιζω ολα να πανε καλα με την μικρη σου.
 
Πρός το παρόν όλα καλά! Ευδιάθετο και με τα στομαχικά φαίνονται καλά όλα... Του έδωσα μπρόκολο και ακτινίδιο και πρέπει να αρχίσω να ψαχνομαι με τις τροφές γιατί είμαι στα κλασσίκα (σπόρους και βιταμινες αναμιξη)... Πιστεύω πως δε θα υπάρξει πρόβλημα ξανά! Θέλω να επιχειρήσω και πρώτη φορά αναπαραγωγή την Ανοιξη, οπότε πρέπει να αναβαθμίσω τη διαροφή, σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές!
 
Πρός το παρόν όλα καλά! Ευδιάθετο και με τα στομαχικά φαίνονται καλά όλα... Του έδωσα μπρόκολο και ακτινίδιο και πρέπει να αρχίσω να ψαχνομαι με τις τροφές γιατί είμαι στα κλασσίκα (σπόρους και βιταμινες αναμιξη)... Πιστεύω πως δε θα υπάρξει πρόβλημα ξανά! Θέλω να επιχειρήσω και πρώτη φορά αναπαραγωγή την Ανοιξη, οπότε πρέπει να αναβαθμίσω τη διαροφή, σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές!

Εισαι σιγουρος οτι ενα πουλι με τετοιο ιστορικο ειναι καλο να μπει σε αναπαραγωγη;
 

Σχετικά θέματα

Back
Top