Και ποιος είναι αυτός που γνωρίζει: διατροφικές απαιτήσεις, σωστές αναλογίες των υλικών παρασκευής, τον μεταβολισμό και την αφομοίωσή τους από το πτηνό?
Μιχάλη το ξέρεις καλά, οτι τίποτε απο αυτά δεν είναι άγνωστα. Π.χ
Όσον αφορά το ποσοστό της πρωτεΐνης στους νεοσσούς καναρινιών, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα περισσότερα σποροφάγα πτηνά συντροφιάς, μεταξύ αυτών και τα καναρίνια, αναπτύσσονται καλύτερα όταν διατρέφονται με ποσοστό ζωικής πρωτεΐνης από 20 – 25% (Hagen M. Nutritional Observations, Hand – feeding formulas and Digestion in Pet Birds. University of Guelph, Ontario, Canada. W.B. Saunders Company, 1992).
O Dr. G. De Baseggio, συστήνει επίσης κατά την ανάπτυξη, τα εξής ποσοστά πρωτεϊνών για τα διάφορα καναρίνια:
Σγουρό του Παρισιού 30 – 35%
Padovano 30%
Σγουρό του Βορά 28%
Σγουρό του Νότου 27 – 28%
Gibber Italicus 27%
Border 25%
Malinois – Harz – Timbrado 24%
Closter – Fancy 24%
Καναρίνια χρώματος 22 – 24%
Ποσοστό 22 – 24%, συστήνει επίσης ο Prof. Pietro Conso στο βιβλίο του “Alimentazione dei Volatili”, ο Prof. Zingoni και πολλοί άλλοι επιστήμονες και εκτροφείς σε όλο τον κόσμο.
(Le Proteine, Italia ornitologica, Ιούλιος 1998, σελ. 34).
Πέραν απο την πρωτεΐνη όμως, υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία που πρέπει να προστεθούν με μέτρο και σωστές αναλογίες για να αποκτήσει το σκεύασμα ουσιαστική προσφορά. Το θέμα λοιπόν είναι να καταλάβουν και κάποιοι νεότεροι στο άθλημα, οτι το να φτιάξεις μια αυγοτροφή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ απλό. Δεν φτάνει να μετατραπούμε σε μάγους φλυτσουνιών με το ρίξε μέσα μερικά αυγά, λίγη φρυγανιά, κάποιο μέλι και διάφορα μυρωδικά και βότανα και ώπ ! Έτοιμη η αυγοτροφή.
Εχω την γνώμη οτι όσοι διαθέτουν λιγοστά πουλιά καλόν είναι να αρκεστούν στο αυγό και να αγοράζουν ιδιαίτερα και μόνον, τα συγκεκριμένα πρόσθετα που τους χρειάζονται ανάλογα την περίοδο. Για μεγαλύτερες εκτροφές η αγορά κάποιας αυγοτροφής ποιότητος (απ' όλες τις απόψεις) είναι μονόδρομος, είτε αυτή χρησιμοποιείται αυτούσια είτε σαν μέρος της δικής μας κατασκευής.