Γενικά Πρότυπα καναρινιών (χρώματος-τύπου)

Υψιπέτης

PB New Member
Εγγραφή
6 Μαϊ 2017
Μηνύματα
51
Πόλη
Χαλκίδα
Καλησπέρα στην παρέα...
Με αφορμή την παρουσίαση των νέων και πολύ όμορφων καναρινιών του @nikosk1
μήπως θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα θέμα, το οποίο να καρφιτσωθεί στο > Γενικά για Καναρίνια
και στο οποίο να μπαίνουν από τους πιο ειδήμονες (βλέπε @misalouris @mgerom κ. Α) φωτό από καναρίνια που αποτελούν "πρότυπο"(ακολουθούν δηλαδή τα standards της ράτσας και τα οποία, εκτός από εγκυκλοπαιδική πληροφορία, θα αποτελούν και "οδηγό" αγοράς για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί και να εντρυφήσει στον υπέροχο κόσμο των καναρινιών χρώματος και τύπου;
Δεν ξέρω αν υπάρχει ανάλογο θέμα, αλλά επειδή στα blogs των ανωτέρω μελών βρίσκονται τέτοιες φωτό, σκέφτηκα να δημιουργηθεί κι εδώ ανάλογη "τράπεζα πληροφοριών".
Ποτείνω δε, να ανεβάζουν όσοι θέλουν φωτό και σε περίπτωση που δεν συμβαδίζει με τα "πρότυπα" να διαγράφεται μετά την επισήμανση από τους ειδήμονες.
Τί λέτε κύριοι και φυσικά κυρίες;
Επειδή έχω δει πολλές αναρτήσεις του κου Μάκη με φωτό από πολύ καλά πουλάκια, γιατί να μη δημιουργηθεί ξεχωριστό, καρφιτσωμένο θέμα; Όλους μας θα βοηθήσει..
Δεν έχω πρόβλημα να δημιουργηθεί από άλλο μέλος, αλλά αν σας κάνει το παρόν ας ξεκινήσετε από εδώ...
 
Είχε ξεκινήσει από το @Stavros μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν φωτογραφίες από τα "πρώτα" πουλιά των εκθέσεων του 2016.
Δεν ξέρω σε τι στάδιο βρίσκεται... υποθέτω πως χάθηκε το αρχικό ενδιαφέρον.
Για τα υπόλοιπα είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να γίνεται πρότυπο ένα πουλί που δεν είναι...
Γιατί κανένα δεν παίρνει άριστα στις εκθέσεις.
Υπάρχουν μάλιστα αρκετές φορές γκρίνιες και για τα αποτελέσματα των εκθέσεων (υποκειμενικές) και για κάποιους μη αποδεκτές.
 
Είχε ξεκινήσει από το @Stavros μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν φωτογραφίες από τα "πρώτα" πουλιά των εκθέσεων του 2016.
Δεν ξέρω σε τι στάδιο βρίσκεται...
Γιάννη, από την πλευρά μου υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για όσους ενδιαφέρονται. Λίγο ως πολύ, αυτοι είναι όσοι υπάρχουν ήδη στο πρότζεκτ. Κατά τα άλλα, δεν πρόκειται να παρακαλώ δεξιά και αριστερά για να ενδιαφερθεί κάποιος που δεν θέλει.
 
Εχω κάνει ΕΔΩ https://canaries.gr/category/φωτογραφιεσ-αναγνωρισησ/ μια αρχή, πριν επαναλειτουργήσει το petbirds. Είναι στην διάθεσή σου Σταύρο να τα χρησιμοποιήσεις κατα το δοκούν.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Μάκη, βλέπω ότι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά εκεί. Εκτός αυτού, επειδή γνωρίζω τον κόπο και την προσπάθεια που χρειάζεται για να γίνει, μπορούμε να παραπέμπουμε σε αυτή τη σελίδα σου όποτε χρειάζεται και στη συνέχεια θα προσπαθήσω να καλύψω τις περιοχές με τα πουλιά που δεν έχεις ασχοληθεί μέχρι τώρα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο αρχείο.
 
Κύριε Γιάννη @misalouris δεν είπα να φτιάξουμε εγκυκλοπαίδεια ή επιστημονική δημοσίευση, αλλά μία τράπεζα φωτογραφιών-σημείο αναφοράς για τα καναρίνια (χρώματος-τύπου), ώστε εγώ ή μελλοντικά άλλοι αδαείς χρήστες του φόρουμ να μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές ενός "αχάτη" από ένα "οπάλ" κ. Ο. Κ...
Αντιρρήσεις πιθανόν να υπάρξουν, αλλά κι αυτές, αν είναι καλοπροαίρετες, μόνο καλό θα επιφέρουν στο όλο εγχείρημα.
Άλλωστε την κρίση θα την κάνουν άνθρωποι που κατέχουν, όπως εσείς και ο κύριος Μάκης ή και κάποιος άλλος που ενδεχομένως να αγνοώ...
Πιστεύω η δουλειά του κυρίου Μάκη, η δική σας και ίσως του Σταύρου -λέω ίσως γιατί δεν την έχω δει- δεν πρέπει να πάει χαμένη και να μεταφερθεί εδώ στο φόρουμ προς ενημέρωση όλων ημών!
Ο κύριος Μάκης κατά καιρούς αναρτά φωτό πουλιών σπανίων ή "σωστών", οπότε προτείνω, αυτό να γίνει πιο οργανωμένα σε ένα thread(αν το λέω σωστά:) καρφιτσωμένο και όχι με "νέο θέμα" κάθε φορά.
Μέσα από αυτό το κείμενο(post) θέλω για άλλη μια φορά να συγχαρώ όλους εσάς για την συνεισφορά σας στην μεταφορά γνώσεων προς το πιο "άσχετο" κοινό, γιατί γνώση που δεν μεταφέρεται δεν είναι γνώση, κατά την ταπεινή μου γνώμη!
Ελπίζω να μη σας κουράζω μόνο
 
Είναι ένα δίκαιο αίτημα με ατελείωτα οφέλη.
Πιστεύω πως αν υπήρχε μια φόρμα ή κάποιος τρόπος να γνωρίζουμε ποιά φωτογραφία υπόκειται σε δικαιώματα θα είχε τελειώσει το θέμα προ πολλού.Φυσικά τα πρότυπα δεν έχουν καμία σχέση με το όλο εγχείρημα, αρκεί ένα δείγμα μπούσουλας και αυτό γιατί αυτό που ενδιαφέρει είναι η μετάλλαξη και όχι η αψεγάδιαστη κρίση.
Υποθέτω πως θα υπάρχουν φωτογραφίες καλών δειγμάτων με την ονομασία του εκτροφέα ή του φωτογράφου, να αναγράφεται σε αυτή. Οπότε, εσείς τα νέα παιδιά που έχετε και φεισμπούκι, κάντε μια επιδρομή στην λίστα των ονομάτων που κέρδισαν στο παγκόσμιο της Αλμερίας ή κοιτάξτε κάποιον απο αυτόν τον σύνδεσμο.
 
Νομίζω αυτό γίνεται και δεν χρειάζεται να υποστηρίζεται πως είναι τέλεια δείγματα. Τα εκθεσιακά έχουν την βαθμολογία τους και τόσο γι' αυτά όσο και για άλλα πιθανά που ανήκουν σε μέλη μας, υπάρχουν τα σχόλια, να κριθούν απ' όσους γνωρίζουν. Εξάλλου πολλές φορές το ενδιαφέρον της συζήτησης βρίσκεται στην ατέλεια :)
Υ. Γ. αν και προσωπικά το εκθεσιακό κομμάτι και όλη αυτή η κουλτούρα δεν είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μου, καταλαβαίνω τους οπαδούς 😛
 
Υ. Γ. αν και προσωπικά το εκθεσιακό κομμάτι και όλη αυτή η κουλτούρα δεν είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μου, καταλαβαίνω τους οπαδούς 😛
Κι όμως Μαρία. Αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το υλικό παρουσιάζοντας το εδώ, σε βάθος χρόνου μέσα από συζητήσεις πάνω στο υλικό αυτό, θα γινόταν αντιληπτός έστω και ως ιδέα ο τρόπος κρίσης, τα κριτήρια και οι επιδιώξεις ή οι στόχοι που βάζει ένας εκτροφέας κάθε καινούργια χρονιά.

Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος στην αρχή με την ιδέα και το όφελος μέσω του ζωντανού ενδιαφέροντος που θα προσέδιδε στο χώρο αυτό το project, αλλά δυστυχώς δεν είχαν όλοι την ίδια άποψη. Μιλώ συγκεκριμένα για τη μελέτη πάνω στο υλικό που προκύπτει κάθε χρόνο από τις εκθέσεις. Το "ζωντανό" υλικό μέσω των διαφόρων και των εξελίξεων που θα παρουσιάζει μέσα στα χρόνια. Όχι τις φωτογραφίες "κονσέρβα" που προκύπτουν μέσα από άτσαλες προσπάθειες καλλωπισμού από αρχάριους στη χρήση του Photoshop.

Ήταν ένα τολμηρό εγχείρημα, καθώς ο χρόνος και ο κόπος που απαιτεί η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου σε βάθος χρόνου είναι τεράστιο, κάτι όμως που δεν με απασχολεί τόσο, όσο ο χρόνος που ξόδεψα άδικα ρωτώντας ορισμένους δεξιά και αριστερά, απλώς εάν μου δίνουν την άδεια να χρησιμοποιήσω φωτογραφίες των πουλιών τους από την έκθεση. Εκτός των πουλιών που έχουν παρουσιαστεί ήδη στα media μας, οι υπόλοιποι από όσους έχω ρωτήσει, δεν έχουν μπει καν στον κόπο να απαντήσουν στην ερώτησή μου. Αυτόν τον κόπο και το χρόνο κλαίω.

Είναι απογοητευτικό καθώς εκτός από μερικούς από τους παλιούς που σπεύδουν αμέσως να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν και σε οποιοδήποτε χώρο, οι υπόλοιποι ήταν και παραμένουν εσωστρεφείς σε τέτοιο βαθμό που το καλό που κάνουν στην ανάπτυξη της κουλτούρας των συλλόγων και των εκθέσεων, είναι μικρότερο από το κακό που αφήνουν να αιωρείται ως σύννεφο πάνω από το χώρο, σε όσους δεν τον έχουν γνωρίσει.

Δυστυχώς, όσο δεν καταλαβαίνουν ότι η οργανωμένη εκτροφή δεν πρόκειται να κάνει άλματα εάν δεν γίνει Ποπ (popular), όποια προσπάθεια γίνεται μέσα στον μικρόκοσμο των συλλόγων, είναι καταδικασμένη σε μικρά βήματα ή ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, ως αποτέλεσμα της εσωστρέφειας και του στείρου ανταγωνισμού. Δεν θα ήταν τόσο λυπηρό εάν δεν υπήρχαν κάποιες πραγματικά αξιόλογες μεμονωμένες προσπάθειες συλλόγων που δυστυχώς αργά ή γρήγορα θα χαθούν στον πάτο μαζί με τα βαρίδια που τραβούν μαζί τους, παρασύροντας επίσης τον ενθουσιασμό κάποιων μελών τους που εξακολουθούν να έχουν όνειρα.
 
Γι' αυτό έχω εκτεθεί αρκετές φορές προσπαθώντας να πείσω τα νέα παιδιά να ενταχθούν και να βοηθήσουν μέσα απο τα οργανωμένα κλάμπς. Να πάρουν τα καλά στοιχεία που θα βρούν και να πετάξουν στα σκουπίδια, όσους και όσα δυσκολεύουν το εγχείρημα.
Υ. Γ. αν και προσωπικά το εκθεσιακό κομμάτι και όλη αυτή η κουλτούρα δεν είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μου, καταλαβαίνω τους οπαδούς 😛
... Και οι "οπαδοί" σε καταλαβαίνουν... ( και δεν είναι δικό μου 😉 )
https://alop.gr/2016/09/28/423/
 
... Και οι "οπαδοί" σε καταλαβαίνουν...
Μα βεβαίως δεν είμαι αρνητική, αντιθέτως, θαυμάζω, υποστηρίζω την ορθότητα της διατήρησης ή εξέλιξης των ειδών, την αξιολόγηση, την συμμετοχή στις εκθέσεις. Απλά, προσωπικά δεν... :)
 
Μάκη, δεν εκτίθεσαι προσπαθώντας να βάλεις κάποιον στον κόσμο της οργανωμένης εκτροφής. Η οργανωμένη εκτροφή είναι άλλωστε ο δρόμος για να εμβαθύνεις στο χόμπι. Με την ίδια λογική εκτίθεται και το PetBirds που έδινε και θα δίνει πάντοτε χώρο στους συλλόγους να περάσουν τα μηνύματά τους σε ένα ευρύτερο κοινό φίλων των πουλιών.

Η προσπάθεια όλων πρέπει να επικεντρωθεί σε κάτι πέρα από αυτό, ώστε να μη χάνεται ο ενθουσιασμός στο δρόμο για την εμβάθυνση. Να ενσωματώνονται στο χώρο τα άτομα που πρωτοασχολούνται διατηρώντας όσο γίνεται περισσότερο τον ενθουσιασμό τους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εξωστρέφεια και με διάθεση για προσφορά στον κόσμο, όχι μόνο στους κόλπους των συλλόγων. Δεν είναι όλοι ανταγωνιστές όπως νομίζουμε. Στον ίδιο χώρο κινούμαστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και αποτελούμε όλοι αναπόσπαστο κομμάτι της προόδου του.
 
Και εγώ θα το έβρισκα πολύ χρήσιμο να υπάρχει στα άρθρα μια τέτοια συλλογή φωτογραφιών με φωτογραφίες όπως του κ. Μάκη με μια μικρή λεζάντα που να αναφέρει το είδος δεν χρειάζεται να είναι τα τέλεια πουλιά απλά να ξέρουμε πως είναι ένα σγουρο του βορα ένα μαύρο κόκκινο η ένα κοβαλτιου, θα βοηθούσε πιστεύω για μελλοντικές αγορές σε ανθρώπους που δεν έχουν γνώσεις και τους πουλάνε πράσινα μαλινουα και κοινά για γκλοστερ.
 
Κύριε Γιάννη @misalouris δεν είπα να φτιάξουμε εγκυκλοπαίδεια ή επιστημονική δημοσίευση, αλλά μία τράπεζα φωτογραφιών-σημείο αναφοράς για τα καναρίνια (χρώματος-τύπου), ώστε εγώ ή μελλοντικά άλλοι αδαείς χρήστες του φόρουμ να μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές ενός "αχάτη" από ένα "οπάλ" κ. Ο. Κ...
Ακριβώς για τον ίδιο λόγο συμμετείχα κι εγώ στην αρχική προσπάθεια όσο μπορούσα.
Αντιρρήσεις πιθανόν να υπάρξουν, αλλά κι αυτές, αν είναι καλοπροαίρετες, μόνο καλό θα επιφέρουν στο όλο εγχείρημα.
Εκεί είναι το μυστικό. Γιατί σπάνια είναι καλοπροέραιτες... συνήθως υποκινούνται από πολύ ταπεινά κίνητρα.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εξωστρέφεια και με διάθεση για προσφορά στον κόσμο, όχι μόνο στους κόλπους των συλλόγων. Δεν είναι όλοι ανταγωνιστές όπως νομίζουμε.
Πιστεύεις Σταύρο πως ο "παλιός" και "καταξιωμένος" θα αφήσει τα "μυστικά" του, να γίνουν "έρμαιο" στον κάθε "νέο";
Δυστυχώς είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που ανιδιοτελώς θα δώσουν χώρο και βοήθεια στους νέους κάθε ηλικίας.
 
Πιστεύεις Σταύρο πως ο "παλιός" και "καταξιωμένος" θα αφήσει τα "μυστικά" του, να γίνουν "έρμαιο" στον κάθε "νέο";
Ξέρω απλά ότι κάποιοι το κάνουν. Εν προκειμένω όμως, το παράπονο που βγήκε από το μήνυμά μου είχε να κάνει με μια απλή απάντηση σε μια απλή ερώτηση για άδεια δημοσίευσης. Όλα τα υπόλοιπα θα γινόταν με τον καλύτερο τρόπο όπως γίνονται τα περισσότερα πράγματα στο PetBirds με τη συμμετοχή όλων. Αυτή η απαξία και η υπεροψία όμως από κάποιους του τύπου "ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;" επειδή έχει κερδίσει ενάμιση κύπελλο, είναι ο λόγος που σταμάτησε την προσπάθειά μας και ο λόγος που εξηγεί γενικά όλα τα υπόλοιπα που ανέφερα.

Δυστυχώς ξέρω όμως "ξέρεις ποιος είσαι εσύ ρε" γιατί το έμαθα τόσα χρόνια από αυτή τη μιζέρια του χώρου, μιας και δεν μπορεί να κρυφτεί και δυστυχώς οι λίγοι που δεν κρατούν μυστικά και που φροντίζουν να βοηθούν με κάθε ευκαιρία τους πάντες και να ανοίγονται στον έξω κόσμο, δεν αρκούν για να βγάλουν το χώρο από αυτή τη μιζέρια.

Τυχαίνει να μιλήσεις με κολοσσους της εκτροφής παγκοσμίως για μια άδεια δημοσίευσης ή για οποιοδήποτε θέμα τέλος πάντων και όχι μόνο σου απαντούν, αλλά πολλές φορές "ενοχλούν" κιόλας για να μάθουν τι έγινε, αν είχε ανταπόκριση το θέμα, αν συζητήθηκε κ.λπ..

Εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι μια ιστορία που φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ όπως και πολλά άλλα πράγματα στην Ελλάδα λόγω παρόμοιας νοοτροπίας. Παρόλα αυτά, το PetBirds ήταν και θα είναι πάντα ανοιχτό για να βοηθήσει όσο και όπου μπορεί.

Επί του θέματος μας, θα παρακολουθήσω με τον ίδιο τρόπο τις εκθέσεις και του χρόνου και θα ζητήσω υλικό τουλάχιστον από όσους ανταποκρίθηκαν φέτος. Επίσης, ό,τι άλλο βρίσκω που επιτρέπεται να δημοσιευθεί θα το βάζω στη συλλογή των εικόνων μας για να καλύψουμε όσο περισσότερο γίνεται το θέμα.

Εκθέσεις Ωδικών και Καλλωπιστικών Πτηνών 2016-17
 
"ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;"
Θυμίζει το ανέκδοτο που τελειώνει: "ποιος να 'σαι ρε 6 ώρα το πρωΐ στο λεωφορείο της γραμμής;" :D
Νομίζω πως είναι απλό. Όσοι δεν μεταδίδουν γνώση, απλά δεν την έχουν. Ο σνομπισμός είναι ένα προκάλυμμα άγνοιας. Όχι πως δεν ξέρουν απολύτως τίποτα, απλά γνωρίζουν τόσα, σε εμπειρικό επίπεδο, όσα να τους επιτρέπουν να συντηρούν μια εκτροφή, καθαρά πρακτικά. Δυσκολεύονται να εξηγήσουν το οτιδήποτε σε θεωρητικό επίπεδο και φυσικά ούτε λόγος για νέες γνώσεις και αναζητήσεις.
Ο κόσμος όμως έγινε πιο μικρός πλέον και σε λίγο δεν θα υπάρχει χώρος για τέτοια φαινόμενα. Τα νέα παιδιά είναι πιο σεμνά και λιγότερο φιγουρατζήδες.
Υπάρχουν και διεθνείς διαγωνισμοί @Stavros .
 
Υπάρχουν και διεθνείς διαγωνισμοί @Stavros .
Και βέβαια υπάρχουν αλλά αυτοί είναι ήδη δεκαετίες μπροστά. Είναι ήδη popular. Η δική μου προσπάθεια εκτός από το όφελος της ενημέρωσης που θα λαμβάναμε είχε και ως σκοπό να κινήσει το ενδιαφέρον νέων στη φροντίδα των πουλιών, για το χώρο της οργανωμένης εκτροφής, τις εκθέσεις και γενικά τα ιβέντς του χώρου.

Κατά τα άλλα, φωτογραφίες υπάρχουν είτε σε ξένους διαγωνισμούς είτε εκτός αυτών. Η λύση αυτή είναι πάντα διαθέσιμη.
 
Κατά τα άλλα, φωτογραφίες υπάρχουν είτε σε ξένους διαγωνισμούς είτε εκτός αυτών. Η λύση αυτή είναι πάντα διαθέσιμη.
Σταύρο εφόσον το επίπεδο είναι τόσο χαμηλό που σε λίγο θα το κτυπάμε με τις φτέρνες μας όταν περπατάμε, καλύτερα να μείνουμε όπως όπως μόνο στο ενημερωτικό κομμάτι.Αυτή τη στιγμή πιστεύω οτι προέχει η ίδια η γνώση, η εδραίωση της οποίας στενάζει απο παντού.
Δεν θα αλλάξει η καναρινοκουλτούρα αν δεν αναβαθμιστεί αυτό το μικροαντικείμενο των 20 γραμμαρίων.
Αναγκαίες είναι απλές φωτογραφίες, δείγματα τα οποία έχουν μόνο βοηθητικό ρόλο στο να φαντάζεται κανείς με γνώση επάνω τους.
Το ιστορικό κομμάτι μπορεί να περιμένει. Ούτως ή άλλως σκοπός του ήταν να μείνει παρελθόν.
 
Σταύρο εφόσον το επίπεδο είναι τόσο χαμηλό που σε λίγο θα το κτυπάμε με τις φτέρνες μας όταν περπατάμε
Με την ευκαιρία, σε ότι αφορά το υλικό και για να μη μένουν παρεξηγήσεις, σε ό,τι έχω πει δεν αναφέρομαι στο επίπεδο των πουλιών ή στη δουλειά που κάνουν οι εκτροφείς στα εκτροφεία τους. Έχω την αίσθηση ότι εκεί το επίπεδο είναι αξιόλογο και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ καλό, όπως είναι άλλωστε το επίπεδο πολλών ατομικών προσπαθειών στην Ελλάδα. Μιλώ μόνο για το συλλογικό κομμάτι του χώρου.

Αναγκαίες είναι απλές φωτογραφίες, δείγματα τα οποία έχουν μόνο βοηθητικό ρόλο στο να φαντάζεται κανείς με γνώση επάνω τους.
Βεβαίως, αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε λοιπόν.
 
Οι φωτογραφίες των πουλιών στα εκθεσιακά κλουβιά με τις κονκάρδες και την βαθμολογία τους δεν βοηθούν στην δημιουργία ούτε σωστής εικόνας αλλά ούτε αποριών και συζήτησης. Καλές είναι οι φωτογραφίες που δείχνουν ένα πουλί με τα τρία βασικά του "προσόντα". Α) Ολόκληρα στο κλαρί και κοντινά (μεγεθος και σταση). Β) Πλάτες και κοντινά (σχέδιο και απόχρωση -στα μελανίνης) Γ) Κοιλιές και ουρά ( Αναγνώριση μετάλλαξης -πτέρωμα -ελαττώματα)
-Μια τέτοια βιβλιοθήκη θα ήταν πραγματικά θησαυρός, κλλά πώς; Αν πάρεις άδεια απο το kanarioloog στο skyrock για αναδημοσίευση όλου του υλικού του θα ήταν πράγματι μεγάλη προσφορά.
 
Back
Top