Ασθένειες Πτερόρροια Ιανουάριο ή Φεβρουάριο κάθε χρόνο

Mary Papa

PB New Member
Εγγραφή
10 Σεπ 2010
Μηνύματα
2
Πόλη
Αθήνα
Είναι φυσιολογικό το καναρίνι μου να μην έχει καθόλου πτερορροια το καλοκαίρι και να την εμφανίζει κάθε χρόνο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο;
 
Όχι δεν είναι φυσιολογικό. Η φυσιολογική πτερόρροια ξεκινά συνήθως γύρω στα μέσα ή το τέλος του καλοκαιριού και ολοκληρώνεται το φθινόπωρο. Η εμφάνισή της σε οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου είναι μη φυσιολογική και ονομάζεται "εκτός εποχής πτερόρροια".

Οι αιτίες που προκαλούν την εκτός εποχής πτερόρροια -όταν δεν υπάρχουν άλλα, παθολογικά αίτια- είναι συνήθως η μη ισορροπημένη διατροφή ή οι συνθήκες περιβάλλοντος στις οποίες διαβιώνει το πουλί. Ο διάρκεια του τεχνητού φωτισμού για παράδειγμα που διαταράσσει την αίσθηση της φυσικής διάρκειας της ημέρας και άρα την ικανότητα αντίληψης και καθορισμού των εποχών από το πουλί, είναι μία από τις αιτίες που οδηγούν στη διαταραχή που αναφέρεις.

Σου παραθέτω κάποια άρθρα που θα λύσουν πολλές, αν όχι όλες τις απορίες σου. Αν χρειαστείς οτιδήποτε άλλο, μη διστάσεις.

Φροντίδα των πουλιών και συνθήκες περιβάλλοντος
Η Διατροφή και η συμβολή της στην καλή υγεία των πουλιών
Διαχείριση της Πτερόρροιας
 
Είναι το πέμπτο καναρίνι που φροντίζω (έχω φροντίσει 2 θηλυκά και 3 αρσενικά, αυτό είναι το τρίτο αρσενικό) που έζησαν κανονικότατα και η πτερρόροιά τους ήταν πάντα στη κανονική εποχή, με την ίδια φροντίδα και τις ίδιες τροφές, δεν νομίζω ότι έχω αλλάξει κάτι τώρα ώστε να ισχύει κάτι τέτοιο.

Επίσης, να αναφέρω ότι το κελάηδημά του είναι κανονικότατο και γενικά φαίνεται ένα πολύ υγιές καναρίνι. Το μόνο που παρουσιάζει είναι αυτό και το παρουσιάζει σταθερά.

Ξέχασα μόνο να σας πω ότι είναι το πρώτο καναρίνι που αγόρασα από petshop, τα άλλα ήταν από οικιακή παραγωγή, δεν ξέρω αν έχει να κάνει με αυτό κάτι. Τέλος πάντων, από περιέργεια ρώτησα, δε θέλω να το βγάλω άρρωστο χωρίς να είναι γιατί φαίνεται χαρούμενο και δεν έχει διακόψει το κελάηδημά του.
 
Το γεγονός ότι το καναρίνι κάνει εκτός εποχής πτερόρροια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι άρρωστο, ειδικά όταν συμπεριφέρεται φυσιολογικά κατά τα άλλα όπως αναφέρεις. Εξάλλου, η πτερόρροια από μόνη της δεν είναι ασθένεια.

Παρόλα αυτά, όταν η πτερόρροια εμφανίζεται εκτός εποχής τότε κάτι δεν πάει καλά στα σημεία που ανέφερα. Το γεγονός ότι διατηρούσες και άλλα πουλιά ακολουθώντας το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν τόσο σωστό που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλα τα πουλιά. Με άλλα λόγια, ένα σωστό πρόγραμμα φροντίδας μειώνει τις πιθανότητες προβλημάτων πολύ πιο αποτελεσματικά, από ό,τι ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα φροντίδας στο οποίο θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί ένα πουλί.

Εν πάση περιπτώσει, από τη στιγμή που δεν εμφανίζει σημάδια ασθένειας και εφόσον η πτερόρροια που κάνει δεν είναι παρατεταμένη, τότε δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θεωρώ πως μια πτερόρροια το Γενάρη είναι φυσιολογική.

Τέλος, στα πετ σοπ δεν υπάρχει πρόγραμμα - ωράριο φροντίδας και διαβίωσης. Το πρόγραμμα που υπάρχει είναι αυτό της λειτουργίας των καταστημάτων. Για τα πουλιά εκεί η ημέρα ξεκινά την ώρα που θα ανατείλει ο ήλιος και τελειώνει την ώρα που σβήνει το φως με το κλείσιμο του μαγαζιού. Βγάλε Δευτέρες, Τετάρτες απογεύματα και σαββατοκύριακα από το πρόγραμμα και θα καταλάβεις για τί πρόγραμμα μιλάμε. Επομένως, αν το πουλί έκανε σε εσένα την πρώτη του πτερόρροια, τότε είναι πολύ πιθανό να ήταν ακόμη επηρεασμένο από το πρόγραμμα που ακολουθούσε στο κατάστημα.
 
Back
Top