Ασθένειες Πτερόρροια σε λευκή κανάρα;

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης xrisss
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Πόλη
Άργος
Παιδιά help!
Έχω την κανάρα μου μάλλον άρρωστη. Στην αρχή την είχα μαζί με μια άλλη και είδα τρία κενά στο πτέρωμα τησ κεφαλής και νόμιζα οτι την τσιμπούσε η άλλη.
Την έβαλα μόνη της λοιπόν σε ένα κλουβί και παρατήρησα οτι τα πίπουλα αρχίζουν να φεύγουν από τα φτερά, επιπλέον όταν την πιάνω μου μένουν στο χέρι πίπουλα.
Παρατήρησα οτι εμφανίζει μαύρουσ κύκλουσ γύρω από τα μάτια αλλά μπορώνα πω οτι είναι γενικά ευδιάθετη.
Παιδιά βοηθήστε με γιατι είναι το μόνο άσπρο με κοκκινα ματάκια που έχω και γενικά είναι ένα από τα αγαπημένα μου.
Πείτε μου για πιθανή ασθένεια και τρόπουσ αντιμετώπισης.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

βάλε του βραστό αυγουλακι και πολυ-βιταμίνες για να δυναμώσει.

Χριστίνα έτσι όπως το περιγράφεις δε μου φαίνεται για φυσιολογική πτερόροια. Τα κενά στο κεφάλι (3) να πέφτουν τόσο εύκολα τα φτερά... Μου φαντάζει κάτι παθολογικό. Το θέμα είναι ότι αν λείπουν πούπουλα στο κεφάλι, γύρω από το ράμφος, στα μάτια, στο λαιμό κτλ μοιάζει ΝΟΜΙΖΩ με μύκητα. Σίγουρα μπορεί να σου πει πτηνίατρος (παίρνει δείγμα φτερού για καλιέργεια).
Συμφωνώ με τον Δημήτρη για την τροφή, απομόνωσέτο όμως από τα λοιπά πουλιά (σε άλλο μπαλκόνι καλύτερα ή δωμάτιο) γιατί ότι παθολογικό κ΄εάν είναι τουλάχιστο μη κολήσουν τα άλλα.
Βάλε μια φωτό να δούμε καλύτερα τι είναι και να είμαστε σίγουροι. Προσωρινά να το καθαρίζεις καθημερινά και αν το πιάνεις μόνο με γάντια 1 χρήσεως. Μιλω ως παθών από εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Καναρίνι-με-ανορθωμένο-πτέρωμα-και-καρίνα.3568/ (διάβασε αρκετά έχει σχεδόν όλη την παθολογία το πουλί αυτό)

Στις δύο πρώτες μου φώτο είναι η θηλύκια μου και στην τελευταία είναι ο πατέρας της. Σήμερα από οτι είδα και αυτός βγάζει πτέρωμα.
Αντίθετα κανένα από τα κίτρινα μου δεν έχει τίποτα.
Φίλε Δημήτριε πήρα σήμερα πολυβιταμίνες και ξεκίνησα αυγό.
Φίλε Κώστα γιατί να μην το πιάνω με γυμνά χέρια είναι κολλητικό στον άνθρωπο;

Συνημμένα

• P1140094.webp
    P1140094.webp
    29 KB · Προβολές: 93
  • P1140097.webp
    P1140097.webp
    21 KB · Προβολές: 83
  • P1140110.webp
    P1140110.webp
    18,2 KB · Προβολές: 84
Στις δύο πρώτες μου φώτο είναι η θηλύκια μου και στην τελευταία είναι ο πατέρας της. Σήμερα από οτι είδα και αυτός βγάζει πτέρωμα.
Αντίθετα κανένα από τα κίτρινα μου δεν έχει τίποτα.
Φίλε Δημήτριε πήρα σήμερα πολυβιταμίνες και ξεκίνησα αυγό.
Φίλε Κώστα γιατί να μην το πιάνω με γυμνά χέρια είναι κολλητικό στον άνθρωπο;

Συγνωμη προκαταβολικα αν κανω λαθος και δε βλεπω καλα στη φωτογραφια... Η ποτιστρα ειναι γεματη "γλίτσα" η ειναι η ιδεα μου; Αν ειναι ετσι αυτο νομιζω πως μπορει να τα κανει να αρρωστησουν...

Χριστίνα είναι μέσα ή έξω; Αν είναι μέσα είναι κοντά σε καλοριφέρ;
Στα ματια νομίζω ότι βλέπω να λείπουν φτεράκια. Θα πρότεινα για αρχή:
*Απολύμανση κλουβί πατήθρες σκεύη με μπεταντίν σολούσιον (σαπούνι) ΟΧΙ Dettol ή χλωρίνη.
*Απολύμανση πατήθρες καθημερινά με μπεταντίν.
*Πολυβιταμίνες σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος.
* 2 σταγόνες tombrex κολύριο ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (χωρίς κορτιζόνη) στα ματάκια ημερησίως (1 πρωϊ -1 βράδυ) για 3 ημέρες.
Αν συνεχίζει δώσε Βιταμίνη Α επιπρόσθετα μετά τη διακοπή πολυβιταμινών.

Σε περίπτωση που η πτερόροια συνεχίζει στο λαιμό ή άλλα μέρη του σώματος τότε μάλλον είναι μύκητας και θέλει άλλη μεταχείρηση και προσοχή, γιατί μπορεί να κολήσει και στον άνθρωπο (εξαρτάται το είδος και την ευπάθεια του οργανισμού).

* 2 σταγόνες tombrex κολύριο ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (χωρίς κορτιζόνη) στα ματάκια ημερησίως (1 πρωϊ -1 βράδυ) για 3 ημέρες.
Ξέχασα να πω ότι προσωπικά πριν ρίξω κολύριο ρίχνω 1 στογόνα φυσιολογικό ορό (sodium chloride 0.9% σε αμπούλες) για να καθαρίσει η περιοχή.

από ότι κατάλαβα από τις φωτογραφίες τα δυο πουλιά είναι σε διαφορετικά κλουβιά. σωστά. Άρα λίγο δύσκολο να κώλυσε το ένα από το άλλο. μήπως άλλαξες κάτι στις συνθήκες που ζουν; Π.χ. μεταφορά σε πολύ ζεστό δωμάτιο ή πολύ κοντά στο καλοριφέρ
έχω δει παρόμοιο περιστατικό σε καρδερίνα που την βάλανε στο λεβητοστάσιο για να ξεχειμωνιάσει.

παιδια σας ευχαριστώ πολύ. Τα πουλακια μου ειναι μια χαρα και παλι.
απλα ειχα ανησυχισει γιατι τη πτερορροια την ειχαν μονο τα ασπρα.

Back