Ασθένειες Πτερόρροια στο ράμφος και στο σβέρκο

kanarini_ermis

PB New Member
Εγγραφή
11 Ιουλ 2019
Μηνύματα
4
Καλησπέρα σας. Έχω ένα καναρίνι και τις τελευταίες μέρες είδα απώλεια φτερών στο σβέρκο και λίγο στο πάνω μέρος του ράμφους. Το έχω έξω στο μπαλκόνι, κελαηδάει κανονικά και τρώει κανονικά. Βάζω τις σταγόνες για την πτερόρροια, πολυβιταμίνες και καθαρό νερό κάθε μέρα. Το πουλάκι είναι περίπου 1.5 χρονών. Είναι φυσιολογικό λόγω εποχής;
 
Γενικά είναι η περίοδος που σε κάποια πουλάκια ξεκινάει η πτερόρροια. Έτσι όπως περιγράφεις την συμπεριφορά του, ότι είναι δηλαδή ζωηρό κλπ φαίνεται ότι όλα είναι καλά και μάλλον περί αυτού πρόκειται. Όμως, όταν το πουλάκι έχει πτερόρροια συνήθως δεν "καραφλιάζει" γιατί γινεται σταδιακή αντικατάσταση του πτερωματος.

Πτερόροια

Μια φωτογραφία θα μας βοηθούσε να αποκλείσουμε άλλες πιθανές αίτιες της απώλειας των φτερών του.

Για το πως ανεβάζεις φωτογραφίες δες εδώ petbirds.gr/community/threads/Επισύναψη-εικόνας-σε-μήνυμα.9996/.

Επίσης, άποψη μου, δεν χρειάζεται να του βαζεις και πολυβιταμίνες και σταγόνες για την πτερόρροια.
Με μια καλή διατροφή, ηρεμία, καθημερινό μπανάκι και για κάνα δυο μέρες την εβδομάδα ή βιταμίνες ή σταγόνες για την πτερόροια στο νεράκι, όλα θα είναι μια χαρά.
Με την σωστή διατροφή να μην σου πω ότι ούτε καν τα συμπληρώματα δεν χρειάζεσαι.

Περιμένουμε τις φωτογραφίες εάν μπορείς.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τι διατροφή μου προτείνετε; Εγώ του δίνω αποξηραμένα φρούτα και φρέσκα, του έχω σουπιοκόκαλο, και τροφή απ ότι μου είπαν στο μαγαζί που τα παίρνω εμπλουτισμένη και αυγοτροφή έτοιμη όμως. Επειδή έχω ένα μικρό κήπο του βάζω ρίγανη φρέσκια, μαρουλάκι, μαϊντανό. Η περιοχή μου δεν έχει φασαρία από αυτοκίνητα. Έχουμε την καλύτερη "φασαρία" από αηδόνια, κοτσύφια και άλλα ωραία πουλάκια και ο Ερμάκος έχει καλούς δασκάλους. Μήπως θέλει και καμιά θυληκιά;
[automerge]1562950409[/automerge]
Να ρωτήσω και κάτι ακόμα την μπανιέρα πρέπει να του τη βάζω νύχτα; Ή δεν παίζει ρόλο; Χρειάζεται να βάζω τίποτα έξτρα εκτός απ το νερό;
 

Συνημμένα

  • 64970299_411558759460337_4067998688385957888_n.webp
    64970299_411558759460337_4067998688385957888_n.webp
    32,1 KB · Προβολές: 26
  • 66287571_646493802499457_6507642736462528512_n.webp
    66287571_646493802499457_6507642736462528512_n.webp
    37,1 KB · Προβολές: 26
Τελευταία επεξεργασία:
Καλο θα ειναι να μειωσεις τα φρουτα και να δινεις λαχανικα.
Τα πολλα σακχαρα δεν κανουν καλό.

Ποιο μειγμα και ποια αυγοτροφη δίνεις;

Η μπανιερα μονο νωρις το πρωί αυτη την περιοδο,θα την βαζεις και κανει δεν κάνει μπανιο μετα απο ενα τεταρτο θα την αφαιρεις. Μπορεις να του βαζεις καθημερινα.
 
Όμορφο πουλάκι ο Ερμής 🙂👍)
Μια χαρά φαίνεται.. Θα πρότεινα λίγη περιποίηση με epithol στα ποδαράκια για να φύγουν αυτά τα λίγα "λέπια"(υπερκεράτωση) που φαίνονται..
Αλλά, θα πρότεινα μετά το πέρας της πτερόρροιας. Μην ταλαιπωρηθεί κι άλλο αυτή την περίοδο. Μπορείς να επανέλθεις τότε για αναλυτικές οδηγίες.

Το περιβάλλον του είναι ιδανικό. Ησυχία και μέσα στην φύση! Μια χαρά! Να υποθέσω ότι το έχεις μόνιμα έξω;

Όποτε και εάν μπορέσεις αντικατέστησε τα πλαστικά πατήθρα με ξύλινα που, είτε θα φτιάξεις μόνο σου από καβίλιες διαμέτρου 8 & 10mm
65080
είτε αγοράζοντας τα έτοιμα ξύλινα πάτηθρα του εμπορίου.
65081

Απλά με τα ξύλινα θα πρέπει να είσαι ακόμη ποιο σχολαστικός -από ότι πιστεύω πως ήδη είσαι- στην καθαριότητα!
Τα ξύλινα, θεωρούνται καλύτερα για τα ποδαράκια τους.

Επίσης, θα πρέπει να διαβάσεις λιγάκι για να διαμορφώσεις σιγά σιγά άποψη και να ξέρεις τι γίνεται.:)
Ξεκίνα λοιπόν :)

Πρώτα πρώτα.. Διάβασε για την πτερόρροια εφόσον, από ότι φαίνεται, το πουλάκι είναι σε αυτή την φάση. (Τον σύνδεσμο ήδη στον έχω παραθέσει στην πρώτη μου απάντηση..)

Τι διατροφή μου προτείνετε;



Παρακάτω οι δίκες μου επιλογές*:
*Ωστόσο, κατά καιρούς "πειραματίζομαι" και με διάφορα άλλα προϊόντα ειδικά στις αυγοτροφές και στα "κεράσματα".

Βασική διατροφή:
ή/και
Aυγοτροφή*:
*Η αυγοτροφή μπαίνει όταν δεν μπαίνει βραστό αυγό(απαραίτητα με το τσόφλι και βρασμένο για 15λεπτά). Το καλοκαίρι το αφήνεις για κάνα-δυο ώρες(το πολύ) γιατί με την ζέστη χαλάει. Προσωπικά βάζω λιγότερο από μισό αυγό 2 φόρες την εβδομάδα και αυγοτροφή άλλες δυο.

Κερασματάκι(1 κουταλάκι σούπας μια φορά την εβδομάδα):
..ή διάφορους σπόρους που τους εναλλάσσω κάθε 3-4 μέρες(πολλές φορές και μίξεις διάφορων σπόρων):

Σχετικά με τα φρουτολαχανικά έχεις ήδη τις απαντήσεις σου.

Προφανώς και υπάρχουν δεκάδες επιλογές σχετικά με την διατροφή. Αναφέρομαι στο σκέλος των διαθέσιμων προϊόντων που μπορείς να επιλέξεις κλπ. Μπορείς να κάνεις τις δόκιμες σου σιγά σιγά και να παρατηρείς τον Ερμή. Να είσαι σίγουρος πως αυτός θα σου δείξει τον δρόμο μέσα από τις προτιμήσεις του.
Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες και απαγορεύσεις αρκεί να υπάρχουν σαν βάση οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές από πλευράς παροχής συστατικών και η ποιοτική επιλογή των ανάλογων προϊόντων.

Μήπως θέλει και καμιά θυληκιά;
Σκοπεύεις να κάνεις αναπαραγωγή; Αν όχι τότε δεν έχει θέμα μοναξιάς το καναρίνι.

Χρειάζεται να βάζω τίποτα έξτρα εκτός απ το νερό;
Στο παρακάτω άρθρο θα βρεις τα πάντα σχετικά με το μπανάκι του (το χρειάζεται καθώς φαίνεται..):

Επίσης, δες και το παρακάτω προϊον που έχει πολύ ενδιαφέρον. Προσωπικά το χρησιμοποιώ εδώ και 2 εβδομάδες. https://community.petbirds.gr/threads/Ιαματικό-Ανθόλουτρο-Πτηνών-landmark.30736/

Αυτά τα.. Ολίγα:)
 
Ωραίος είναι ο άτιμος! Θα ανεβάσω αύριο φωτος να δείτε τον χώρο. Καλοκαίρι τον έχω έξω στο μπαλκόνι μόνιμα. Χειμώνα τον έχω μέσα γιατί εδώ πάνω έχουμε και κρύο αρκετό. Πέρυσι το καλοκαίρι τον πήρα για τον μικρό. Αναπαραγωγή δεν σκοπεύω να κάνω λόγω έλλειψης χρόνου. Πιο πολύ για τον μικρό τον πήρα.
Αυγοτροφή και τροφή παίρνω από το pet shop συσκευασμένα αλλά είναι σε διάφανα σακουλάκια δεν γράφουν μάρκα. Δεν έχω και τα σακουλάκια τώρα τα έχω πετάξει γιατί την τροφή την έχω σε τάπερ. Η τροφή είναι mix με κόκκινα και πράσινα. Του δίνω και στικάκια ναι. Δεν κάνουν καλό; Tα πόδια του είδα ναι. Περιμένω τον άλλο μήνα για να βάλω αλοιφή;
Οπότε μπάνιο πρωί οκ. Αν φυσάει τι κάνω; Και λαχανικά οκ. Φρούτα κάθε πότε να βάζω; Το κλουβάκι το καθαρίζω μια φορά τη βδομάδα είναι καλά ή θέλει πιο συχνά; Επειδή είμαι λίγο ψείρας αναβαίνω στη σκάλα καθημερινά και το κοιτάω αν έχει κουτσουλιές στις πατήθρες και το καθαρίζω. Θα πω φίλο μου μαραγκό να μου φτιάξει πατήθρες. Λούστρο κάνει να βάλει;
Αύριο ημέρα ξεκούρασης απ τη δουλειά θα κάτσω να διαβάσω προσεκτικά. Ευχαριστώ παιδιά.
 
Αναπαραγωγή δεν σκοπεύω να κάνω λόγω έλλειψης χρόνου.
Άρα δεν χρειάζεσαι θηλυκό.
Χειμώνα τον έχω μέσα γιατί εδώ πάνω έχουμε και κρύο αρκετό.
Καλό θα είναι να το εχεις μόνιμα έξω εάν εχεις το κατάλληλο σημειο. Τα καναρίνια δεν κρυώνουν. Μέχρι και μερικούς βαθμούς κάτω απο το μηδέν αντέχουν μια χαρά. Αρκεί να μην είναι εκτεθειμένα σε ρεύματα και σε αρπακτικά.
Του δίνω και στικάκια ναι. Δεν κάνουν καλό;
Δεν θα δηλητηριαστεί το πουλάκι από τα στικακια άλλα δεν του δίνεις τίποτα το ιδιαίτερο εκτός από.. Πάχος όπου μακροπρόθεσμα δεν θα έχει καλά αποτελέσματα.
Αν φυσάει τι κάνω;
Γενικός κάνονας για τα καναρινιά είναι να μην εκτίθενται σε ρεύματα αέρα!
Πόσο μάλλον μετά από ένα μπανάκι..
Φρούτα κάθε πότε να βάζω;
Μια φορά την εβδομάδα τους βάζω εγώ.
Το κλουβάκι το καθαρίζω μια φορά τη βδομάδα είναι καλά ή θέλει πιο συχνά;
Μια χαρά είναι.
Επειδή είμαι λίγο ψείρας αναβαίνω στη σκάλα καθημερινά και το κοιτάω
Καλά κάνεις και το παρατηρείς αλλά.. Μην το ενοχλείς και πάρα πολύ..
Λούστρο κάνει να βάλει;
ΟΧΙ! Αφού τις φτιάξεις θα κάνεις επαλείψεις με ελαιόλαδο. 2-3 χέρια. Μέχρι που να μην τραβάνε άλλο. Τις αφήνεις για μερικές μέρες να στεγνώσουν καλά και είναι έτοιμες.
Αύριο ημέρα ξεκούρασης απ τη δουλειά θα κάτσω να διαβάσω προσεκτικά.
Οπωσδήποτε!:)
 
Απο την στιγμη που το μειγμα και η αυγοτροφη ειναι σε διαφανα σακουλακια σημαινει οτι ειναι χυμα.

Να προτιμήσεις συσκευασμένο μειγμα που δεν θα εχει πολυχρωμα κροκετακια μεσα.
Επισης η χυμα αυγοτροφη που δίνεις ή αλλιως "βιταμινη" ειναι ακατάλληλη για τα πουλια, δεν προσφερει τιποτε αλλο απο το να τα παχαινει.

Γενικα στην δικη σου περιπτωση που εχεις ενα πουλακι και δεν μπαινεις σε αναπαραγωγη τα πραγματα ειναι παρα πολυ απλα.
Ο στοχος σου θα πρεπει να ειναι να εχεις ενα υγιες πουλακι και να εισαι χαρουμενος εσυ να το ακους και να το βλεπεις και οχι να κανεις χαρουμενο το petshop που ψωνιζεις με ατελειωτες λιστες προιοντων που προσφερει η αγορα.

Θελεις ενα επωνυμο μειγμα σπορων οπως το Manitoba best canary premium που αυτη την στιγμη ειναι best value for money μειγμα στην αγορα.

Απο κει και περα η αυγοτροφη αν εχεις την διαθεση και το χρονο να του βαζεις φρεσκο αυγο δεν χρειαζεσαι.
Aν παλι δεν εχεις το χρονο σου προτεινω να πας στην Cede Morbido Egg Patee και οχι αυτη που εχει προταθει πιο πανω για να εχεις ενα ετοιμο, μαλακο και ευπεπτο μειγμα.

Σουπιοκοκκαλο στο κλουβι παντα και μπανιο με απλο ταπεινο νερακι!
 
Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Αύριο θα αγοράσω τις τροφές που μου προτείνατε. Μια ακόμα ερώτηση επειδή φεύγω μεθαύριο διακοπές 1 βδομάδα με την οικογένεια θα το αφήσω στην αδερφή μου. Τις έχω δώσει τις οδηγίες που δώσατε σχετικά με το νερό, το μπάνιο του και την καθαριότητα αν και σήμερα καθάρισα εγώ το κλουβί. Σκέφτομαι μήπως αγχωθεί που θα αλλάξει περιβάλλον (δηλ. ένα σπίτι πιο κάτω). Θα είναι φυσικά προστατευμένο εκεί που θα το βάλουν τα παιδιά όμως σκέφτομαι να μήπως ταραχθεί το πουλάκι αν και τους ξέρει.
 
Back
Top