Ιθαγενή Πυρροβασιλίσκος (Regulus ignicapillus)

Ο Πυρροβασιλίσκος είναι από τα πιο μικροσκοπικά πουλάκια που αποτελούν ένα πραγματικό στολίδι για την Ευρωπαϊκή ορνιθοπανίδα. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 9-10 εκατοστά.

Πυρροβασιλίσκος το πουλάκι μινιατούρα​

Πυρροβασιλίσκος

Ο Πυρροβασιλίσκος είναι από τα πλέον μικροσκοπικά πουλιά με συμπαγή και στρογγυλή εμφάνιση. Πορτοκαλοκίτρινη κορώνα στολίζει το μεγάλο κεφάλι του, ενώ οι μαύρες πλαϊνές λωρίδες, ενώνονται μέχρι το μέτωπό του.

Ξεχωρίζει από το εμφανές λευκό φρύδι και την μαύρη οφθαλμική γραμμή. Έχει γκρίζα μάγουλα και πρασινοκίτρινα πλαϊνά λαιμού. Το υπόλοιπο φτέρωμα είναι στους ίδιους χρωματικούς συνδυασμούς όπως του Χρυσοβασιλίσκου.

Στο νεαρό του είδους δεν διακρίνεται η κορώνα, ενώ και στα δύο είδη οι διαφορές ανάμεσα στα φύλλα είναι δυσδιάκριτες.

Βιότοπος​

Ο Πυρροβασιλίσκος συναντάται πολύ συχνά σε δάση κωνοφόρων και ελάτης, σε δάση με κέδρους και κυπαρίσσια, ακόμα και σε ελαιώνες, πάρκα, αλσύλλια κτλ. Εντοπίζονται στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Μεσόγειο μέχρι και την Μαδέρα, την Βόρειο Αφρική, ενώ τοπικά συναντώνται μέχρι και την Βόρεια Ευρώπη, την Σκανδιναβία, τα παράλια της Τουρκίας και την Ασία.

Χάρτης γεωγραφικής κατανομής Πυρροβασιλίσκου

Χάρτης γεωγραφικής κατανομής Πυρροβασιλίσκου (κατά προσέγγιση)
  • Κίτρινο: καλοκαιρινός επισκέπτης για αναπαραγωγή
  • Πράσινο: μόνιμη διαμονή όλο το χρόνο
  • Μπλε: χειμωνιάτικος επισκέπτης

Συμπεριφορά​

Το γεγονός ότι οι Πυρροβασιλίσκοι είναι μικροσκοπικά και αεικίνητα πουλιά, μιας και φτεροκοπούν συνεχώς από κλαδί σε κλαδί αναζητώντας την τροφή τους, τα κάνει να μην γίνονται εύκολα αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι.

Γενικά είναι ενεργητικά και δραστήρια πουλάκια και πολύ κοινωνικά με άλλα είδη πουλιών. Εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής, θα τα δούμε τον χειμώνα σε χαλαρά σμήνη μαζί με παπαδίτσες ή με άλλα είδη μικρόσωμων πουλιών.

Το κελάηδημα του αποτελείται άλλοτε από ηχηρά σύντομα καλέσματα με υψηλότονες και τσιριχτές νότες και άλλοτε από χαμηλότονες σύντομες τρίλιες.

Διατροφή​

Ο Πυρροβασιλίσκος μετακινείται συνεχώς στα φυλλώματα των δέντρων και των θάμνων αναζητώντας την τροφή του. Η διατροφή του περιλαμβάνει κυρίως ποικιλίες εντόμων και αράχνες.

Αναπαραγωγή​

Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινά τον Μάιο. Ο Πυρροβασιλίσκος κατασκευάζει σφαιρική φωλιά σε σχήμα αιώρας, σε κλαδιά κωνοφόρων, ή σε πυκνούς θάμνους με περικοκλάδες.

Κατασκευάζει σφαιρική φωλιά σε σχήμα αιώρας σε κλαδιά κωνοφόρων, ή σε πυκνούς θάμνους με περικοκλάδες. Στην διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου καταφέρνει να ολοκληρώσει 2 γέννες. Το θηλυκό γεννάει από 7-9 αυγά η επώαση των οποίων κρατάει για 14-15 ημέρες. Ο απογαλακτισμός των νεοσσών ολοκληρώνεται σε 20 περίπου μέρες.

Μετά από επώαση 16 ημερών, ξεπετάγονται οι πρώτοι νεοσσοί οι οποίοι φροντίζονται εξίσου και από τους δύο γονείς και αφήνουν τη φωλιά σε 20 μέρες περίπου.

Στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου καταφέρνει να ολοκληρώσει 2 γέννες. Το θηλυκό γεννάει από 7-9 αυγά η επώαση των οποίων κρατάει για 14-15 ημέρες. Ο απογαλακτισμός των νεοσσών ολοκληρώνεται σε 20 περίπου μέρες.

Ο Πυρροβασιλίσκος έχει πολλές ομοιότητές με τον Χρυσοβασιλίσκο ως προς τις διατροφικές συνήθειες, τη συμπεριφορά, τη αναπαραγωγή και τον βιότοπό τους, ενώ διαφέρουν ανεπαίσθητα ως προς τον χρωματισμό του φτερώματός τους και ελαφρά ως προς το κελάηδημά τους.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονοματολογία: Regulus ignicapillus
Ελληνική: Πυρροβασιλίσκος
Αγγλική: Common firecrest
Τάξη: Στρουθιόμορφα
Οικογένεια: Βασιλισκίδες (Regulidae)
Γένος: Βασιλίσκος (Regulus)
Είδος: R. ignicapillus

Σχετικό περιεχόμενο​

Χρυσοβασιλίσκος (Regulus regulus)
 
Πολύ καλές οι πληροφορίες για το πτηνό. Μήπως υπάρχει κάποια φωτογραφία για να έχουμε και τη εικόνα του ολοκληρωμένη;
 
Ενημέρωση άρθρου ενημερώθηκε από Stavros:
  • Επιμέλεια κειμένου
  • Προσθήκη νέων πληροφοριών στο άρθρο
  • Προσθήκη Media
 
Back
Top