Γενικά Πως βλάπτει η άγνοια, η ιστορία μιας μικρής Αγαπόρνιθας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης anatolia
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

anatolia

PB Member
Εγγραφή
14 Δεκ 2014
Μηνύματα
834
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Στο κατάστημα που πηγαίνουμε για τροφές από το καλοκαίρι υπήρχαν 2 Αγαπόρνιθες που όλο τις γυρόφερνα να τις πάρω, αλλά δίσταζα, γιατί είχα διαβάσει πως δεν τα πάνε καθόλου καλά με άλλα είδη και δεν είχα και χώρο, συν τοις άλλοις.

Να μην σας τα πολυλογώ, πήγαμε το Σάββατο πάλι για τροφές και είδαμε, ότι είχε μείνει μόνο μια Αγαπόρνιθα και εκεί που την κοιτούσαμε και την παρατηρούσαμε, ξαφνικά είδαμε πως το ένα ποδαράκι είναι 3-4 φορές πιο χοντρό από το άλλο… Τελικά, είχε μπιχτεί μέσα στο ποδαράκι της το δαχτυλίδι και η κατάσταση πρέπει να προκαλούσε αφόρητο πόνο, καθώς σχεδόν δεν το πατούσε πια, το δέρμα είχε σκεπάσει τη μια πλευρά του δαχτυλιδιού ολοσχερώς. Κοιταχτήκαμε και φωνάξαμε αμέσως τον κύριο που δουλεύει εκεί.

Εκείνος δεν είναι γνώστης των πουλιών γενικά, αλλά σοκαρίστηκε και πήρε τηλέφωνο τον υπεύθυνο του καταστήματος. Μετά από σύντομες διαβουλεύσεις μας χάρισαν το πουλάκι και τρέξαμε αμέσως στην ιατρό μας, που ευτυχώς, εκείνο το βράδυ ήταν ακόμη ανοιχτή. Εξετάσαμε το πόδι, ήταν μέσα στο κρέας το δαχτυλίδι και σκεφτόμασταν όλοι μαζί πώς να το βγάλουμε για να μην τραυματίσουμε το πουλί περισσότερο.

Η ιατρός μας είπε να βάλουμε ένα βάμμα ειδικό μαζί με βαζελίνη στο ποδαράκι έως το πρωί που μας έκλεισε ραντεβού να μαλακώσει το δέρμα και να βγάλουμε το δαχτυλίδι, γατί δεν είχε ειδικό εργαλείο και έπρεπε να το ψάξει από κάπου αλλού. Περιττό να σας πω, ότι σχεδόν δεν κοιμηθήκαμε από την ταραχή μας εκείνη τη νύχτα, διαβάσαμε ένα σωρό άρθρα, είδαμε άλλα τόσα βίντεο, κλπ.

Το πρωί μαζέψαμε κάποια εργαλεία που είχαμε και τα τσιμπιδάκια μου, μήπως τυχόν μας βοηθούσαν στην «εγχείρηση», εάν δεν βρισκόταν το κατάλληλο εργαλείο από την ιατρίνα μας. Ο φόβος, πέραν όλων των άλλων, ήταν και το δαχτυλίδι να μην είναι από σκληρό μέταλλο, ώστε να μπορούμε να το κόψουμε σχετικά γρήγορα, χωρίς να τραυματίσουμε ή να αγχώσουμε το πουλί παραπάνω.

Τελικά τη δουλειά την έκανε ένα χειρουργικό εργαλείο που είχα από της μητέρας μου το ιατρείο, το αλουμινένιο δαχτυλίδι κόπηκε αμέσως! Το πόδι είχε πληγή και αίμα, τα περιποιήθηκε αμέσως η ιατρός μας και μας έδωσε ειδική αλοιφή και ρευστή αλόη για επάλειψη κάθε μέρα. Χθες το ποδαράκι ξεπρίστηκε αρκετά και σήμερα η μικρή μας Αγαπόρνιθα φέρνει σβούρες στο κλουβί, γιατί ζωντάνεψε και ακούει το κοπάδι μας που είναι σε άλλο δωμάτιο, θέλει να πάει να τους γνωρίσει, νομίζω)

Τώρα για το δαχτυλίδι: ήταν από τα πιο φτηνά αλουμινένια της αγοράς, δεν είχε τίποτε ευκρινές γραμμένο πάνω του. Ήταν μια πράξη κάποιου ασυνείδητου εκτροφέα που ήθελε, μάλλον, να δείξει ότι έχει πουλιά καλύτερα από εκείνα που δεν έχουν δαχτυλίδια; Τι να πει κανείς; Αν δεν γνωρίζουμε, δεν κάνουμε τίποτα, απευθυνόμαστε στους ειδικούς, έτσι ξέρω και έτσι πρέπει. Έκαστος στο είδος του, που λένε.

Τώρα είμαστε σε καραντίνα, τρώμε καλό φαγητό, δοκιμάζουμε φρούτα-λαχανικά και πίνουμε βιταμίνες) Αλοιφές 3 φορές την ημέρα και πολύ προσοχή και ομιλία για να μας συνηθίσει)

Δεν γνωρίζω τίποτε για τις Αγαπόρνιθες, πέραν του ότι είναι πανέμορφες, χρειάζονται συντροφιά και δεν τα πάνε με άλλα είδη καλά. Το ίδιο έλεγαν, βέβαια, και για την ροζέλα μας, η οποία πια είναι μέλος του κοπαδιού και βολτάρει μαζί με τα κοκατίλ και τα μπάντζι μας μέσα στο σπίτι, χωρίς να ενοχλούν ο ένας τον άλλον)

Θα εκτιμούσαμε πολύ οποιεσδήποτε συμβουλές για την Αγαπόρνιθα από όσους έχουν αυτό το είδος!

Παρατηρήσαμε ότι της αρέσει να κοιμάται μέσα στην ταΐστρα της. Το συνηθίζουν αυτό; Να της κάνουμε κάτι σαν κρεβατάκι μήπως; Γνωρίζετε, αν τα πάει καλά με άλλα είδη ή θα έχουμε θέμα;

Επίσης, δεν ξέρουμε το φύλο και ψάχνουμε και όνομα!)

Ευχαριστώ!
 
Καλησπέρα!
Άλλη μια πράξη αγάπης που σας αξίζουν πολλά μπράβο σαν οικογένεια!
Όλα τα πουλάκια που έρχονται σε εσάς είναι κάτι παραπάνω απο τυχερά :)
Ευχομαι να είναι περαστικά και αγύριστα και απο εδώ και πέρα να ζεί όπως του αξίζει.

Εδώ είναι το άρθρο για περισσότερες πληροφορίες.
https://community.petbirds.gr/threads/Παπαγάλοι-lovebirds-agapornis.1348/

Απο την εμπειρία μου τώρα να γράψω κι εγώ δύο πραγματάκια μιας και ζήτησες συμβουλές απο άτομα που είχαν/έχουν στην κατοχή τους και πιστεύω ότι το άρθρο θα το έχεις διαβάσει!

Είναι όντως αρκετά κυριαρχικά με τον χώρο τους και δύσκολα δέχονται κάποιο νέο μέλος.
Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα υπόλοιπα είδη, αλλά και με το δικό τους.
Πιστεύω όμως ότι όταν μπει στο χώρο με τους υπόλοιπους παπαγάλους και ξεκινήσεις τις δοκιμές εκτός κλουβιού, θα μπορέσεις να δείς περισσότερα για τον χαρακτήρα του.

Κρεβατάκι και φωλιές δεν χρειάζονται γιατί ενισχύει την κυριαρχικότητα τους, όποτε καλύτερα να το αποφύγεις.
Το φύλο θα το καταλάβεις μόνο με τεστ DNA ή απο την συμπεριφορά (χωρίς να είναι αποδεδειγμένα σωστή μέθοδος αυτή 😛 ).
Πάντως αν μας βάλεις φωτογραφία που να φαίνεται και η ουρά ίσως μπορέσουμε να βοηθήσουμε (ίσως..).
Τα θηλυκά είναι συνήθως περισσότερο κτητικά με το κλουβί τους και τον χώρο τους.
Βέβαια δεν είχα ποτέ μη ήμερο λοβάκι οπότε δεν ξέρω πως συμπεριφέρονται.
Το σίγουρο είναι ότι τα ήμερα καμιά φορά είναι πιο "άγρια" σε σχέση με τα άγρια :)

Αφού δοκιμάζει φρούτα και λαχανικά είσαι από τους τυχερές, γιατί δεν είναι πουλιά που δοκιμάζουν εύκολα νέες γεύσεις.
Δοκίμασε και αποφλοιωμένο ρύζι με καλαμπόκι (ο δικός μου αν και ήταν περίεργος και δεν δοκίμαζε εύκολα νέες γεύσεις, αυτό το τσάκιζε).

Με τόσο μεγάλο κοπάδι που θα έχεις εκεί δεν πιστεύω ότι θα νιώθει ποτέ μόνο του αφού έχουν το ένα το άλλο για παρέα.
Δεν ισχύει ότι τα λοβάκια έχουν περισσότερη ανάγκη για ταίρι από ότι έχουν οι υπόλοιποι παπαγάλοι.
Είναι απλά άλλο ένα κοινωνικό είδος που σίγουρα δεν μπορεί την μοναξιά (ποιός παπαγάλος μπορεί ούτως ή άλλως; :) ).

Το κάθε πουλάκι έχει την δική του προσωπικότητα, οπότε όσο περνάει ο καιρός θα μαθαίνεις τις ιδιοτροπίες του και τα όρια του και εκείνο αντίστοιχα του σμήνους.

Απλά επειδή είναι διαβολάκια να προσέξεις πολύ στις εξόδους απο το κλουβί τις αντδράσεις του προς τα μικρότερα κυρίως είδη.

Είμαι σίγουρη ότι θα πάνε όλα καλά, μιας και με την Ροζέλα απέδειξες ότι είσαι bird whisperer , οπότε είμαι κάτι παραπάνω από σίγουρη ότι θα ανταπεξέλθεις και με το παραπάνω στις απαιτήσεις του νέου μέλους :)
 
Πολλά συγχαρητήρια για την πράξη σας και συγχαρητήρια και στο pet shop που δεν λειτούργησε με γνώμονα το κέρδος και σας χάρισε το πουλάκι. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με λοβάκια και από τα λίγα που ξέρω:
-είναι γενικά κυριαρχικά πουλιά και μπορεί να γίνουν επιθετικά με άλλα είδη ή και με άτομα του ίδιου είδους.
-ταυτοποίηση του φύλου μόνο με τεστ Dna καθώς αρσενικά και θηλυκά δεν παρουσιάζουν ουσιαστικές διαφορές
Δεν χρειάζεται να φτιάξετε κάτι σαν κρεβατάκι γιατί, όπως όλοι οι παπαγάλοι, κοιμούνται συνήθωςσε κλαδί.Αν είναι θηλυκό μπορεί και να φωλιάζει, οπότε καλό είναι είτε να μετακινήσετε την ταΐστρα ή να την αφαιρείται πριν τον ύπνο και να την επιστρέφεται το πρωί.
 
@ilie mp, Σε ευχαριστώ πολυ-πολύ) Οι συμβουλές σου είναι χρησιμότατες!) Ετοιμαζόμουν να πάω να πάρω μια καρύδα, να την κόψω στην μέση και να του φτιάξω κάτι σαν κρεβατάκι, αλλά τώρα δεν θα το κάνω) Προσοχή πάντα στις εξόδους όλων, γιατί τα κοκατίλ είναι λίγο χαζά και πάνε και πειράζουν τους πάντες, ψάχνουν για μπελάδες γενικά, δεδομένου ότι έχουμε και 4 νεαρά αγόρια που συνέχεια τσαμπουκαλεύονται και μεταξύ τους) Όλη μέρα είμαι με το ένα αφτί στο δωμάτιο, αν τους έχω έξω ειδικά
Η γνωριμία με το λοβάκι θα γίνει σταδιακά, όπως και με τη ροζέλα. Πρώτα σκέφτομαι να πάω το κλουβί μέσα, ώστε να έρθουν τα άλλα από πάνω να γνωριστούν. Σε λίγες μέρες θα έχω τα άλλα μέσα και θα βγάλω το λοβάκι μόνο του για να εξερευνήσει και το χώρο. Αν πάνε όλα καλά, μετά θα το βγάλω με τα κορίτσια που αυτές είναι πολύ καλοί κράχτες) Και σταδιακά να αρχίσουν να βγαίνουν μαζί όλα μετά. Παίρνει πολύ χρόνο, αλλά, νομίζω, έτσι είναι πιο ασφαλές για όλους)
Ευχαριστώ πολύ και πάλι)
[automerge]1544447352[/automerge]
@ζιζι, Ευχαριστούμεεεεε Προσπαθώ τώρα να τις μεταφέρω από το κινητό μου!)
 
Τα λόγια είναι περιττά! Για ακόμη μία φορά η ευαισθησία, η καλοσύνη και η υπευθυνότητα σας σας παρακίνησε να δράσετε και να σώσετε ένα ακόμα ταλαιπωρημένο παπαγαλάκι! Πάρα πολλά μπράβο! Είμαστε βέβαιοι ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει αγνώριστο! Θα αναμένουμε με χαρά νεότερα σας! Καλή σας αρχή με το καινούριο φτερωτό πλασματάκι σας! 🙂👍
 
Τα λόγια είναι περιττά! Για ακόμη μία φορά η ευαισθησία, η καλοσύνη και η υπευθυνότητα σας σας παρακίνησε να δράσετε και να σώσετε ένα ακόμα ταλαιπωρημένο παπαγαλάκι! Πάρα πολλά μπράβο! Είμαστε βέβαιοι ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει αγνώριστο! Θα αναμένουμε με χαρά νεότερα σας! Καλή σας αρχή με το καινούριο φτερωτό πλασματάκι σας! 🙂👍
Ευχαριστώ πολύ-πολύ)
 
Αχ βρε Ανατολια μου, όσα μπράβο και να σου πω θα είναι λίγα!

Να σας ζήσει και το νεότερο μέλος και να συνυπάρξουν όλα με απόλυτη αρμονία!

*
Προσπαθώ τώρα να τις μεταφέρω από το κινητό μου!)
Αν χρειαστείς βοήθεια στείλε μου μήνυμα!
 
Ευχαριστώ πολύ!) Παλεύω με το καινούριο κινητό, 😀! Ακόμη δεν το έμαθα!)
[automerge]1544452055[/automerge]
Ευχαριστώ πολύ!) Παλεύω με το καινούριο κινητό, 😀! Ακόμη δεν το έμαθα!)
 

Συνημμένα

  • 12 196.webp
    12 196.webp
    9,2 KB · Προβολές: 37
  • 12 198.webp
    12 198.webp
    8,8 KB · Προβολές: 38
  • 12 199.webp
    12 199.webp
    15,5 KB · Προβολές: 41
  • 12 200.webp
    12 200.webp
    22,1 KB · Προβολές: 40
  • 12 201.webp
    12 201.webp
    21,9 KB · Προβολές: 41
Τελευταία επεξεργασία:
Είναι πολύ όμορφο. Ελπίζω να φτιάξει γρήγορα το θέμα με το ποδαράκι του.
Χωρίς να είμαι σίγουρη μου κάνει για θηλυκό, γιατί φαίνεται να έχει αρκετά "ανοιχτή" κοιλίτσα στις φωτογραφίες :)
 
Ομορφούλα είναι! Στα χέρια σας ομορφύνει και άλλο! Και εγώ εύχομαι με την σειρά μου να επουλωθεί το πόδι της και να την χαρείτε κινητική, ζωηρή και χαρούμενη, χωρίς να πονάει! 🙂
 
Ομορφούλα είναι! Στα χέρια σας ομορφύνει και άλλο! Και εγώ εύχομαι με την σειρά μου να επουλωθεί το πόδι της και να την χαρείτε κινητική, ζωηρή και χαρούμενη, χωρίς να πονάει! 🙂
Ευχαριστούμε πολύ
 
Ευχαριστούμε πολύ!) Αν και πιστεύουμε, ότι ο κάθε νορμάλ άνθρωπος αυτά θα έκανε)
Δεν υπάρχουν αρκετοί νορμάλ, γι αυτό άνθρωποι όπως εσείς, ευαίσθητοι με αγάπη και προσφορά, θεωρούνται...''μη φυσιολογικοί'' για τους περισσότερους.
Και πάλι συγχαρητήρια για την πράξη σας, να είστε καλά!
 

Σχετικά θέματα

Back
Top