Διατροφή Πως γίνεται η αυγοτροφή για τα λευκά και μωζαΐκ καναρίνια;

_atsalinos

PB New Member
Εγγραφή
1 Σεπ 2009
Μηνύματα
46
Πόλη
Αθήνα
Πως γινετε η αυγοτροφη για τα λευκα και μωζαικ καναρινια που περιμενω απο ιταλια να μου φερουνε; Ευχαριστω εκ των προτερων.
 
Δεν έχει διαφορά η αυγοτροφή ανάλογα το είδος του καναρινιού. Χρησιμοποιείς την ίδια αυγοτροφή όλο το χρόνο. Εκτός αν εννοείς τα λευκά, κόκκινα και πράσινα χύμα σκευάσματα που δεν είναι κατάλληλα για την διατροφή των πτηνών μας.
Αν τα μωζαικ είναι κόκκινου παράγοντα και μόνο τότε χρειάζεσαι συμπληρώματα (χρωστικές) στο νερό ή στη τροφή κατά την περίοδο της πτερόρροιας.
Μη δοκιμάσεις να βάψεις τα λευκά με χρωστικές.
Ενδεικτικά διάβασε:
Το παντζάρι ως φυσικό μέσο για τη βαφή καναρινιών
Η αυγοτροφή μου
Καναρινια Μωζαικ
 
Έχω την εντύπωση ότι στα λευκά καναρίνια συμπεριλαμβανομένων και των κόκκινων μωσαϊκού τύπου, δε δίνουν καθόλου χρωστικές τις πρώτες μέρες της ζωής τους, ούτε με τεχνητό τρόπο αλλα ούτε και μέσω τροφών που μπορεί να βάψουν τα πουλιά σε λάθος σημείο.
 
για τα λευκα καναρινια (δεν γνωριζω αν ειναι στις πρωτες μερες που λεει ο σταυρος ή και αργοτερα) χρησιμοποιουνται αυγοτροφες χωρις κροκο ή καποια αλλη ουσια που μπορει να αλλοιωσει το λευκο.υπαρχουν ετοιμα σκευασματα πχ

αλλα και αλλων γωνστων εταιριων

ή μπορεις να φτιαξεις και μονο σου αν πχ στην παρακατω συνταγη Φτιάξτε τη δική σας αυγοτροφή για καναρίνια (αλλα και σε αλλες που ισως βρεις)

αντικαθιστωντας το αυγο με επιπλεον ασπραδι και αφαιρεση του κροκου ή με προσθηκη επιπλεον κιμα σογιας και αφαιρεση και παλι του αυγου (προτεινω το πρωτο!)

επιφυλλασομαι για τη χρηση της σπιρουλινας. Ισως και εκεινη βαφει. Οι πιο εμπειροι στα "χρωματος" ισως το διευκρινισουν 🙂
 

Συνημμένα

  • orlux-white.webp
    orlux-white.webp
    21 KB · Προβολές: 253
Ολα τα καναρινια μωσαικου χρωματος, ανεξαρτητως ρατσας,τρωνε ουδετερη αυγοτροφη για 60 ημερες και μετα χορηγουμε χρωστικες...
Βασικη σημειωση ουδετερη αυγοτροφη ταιζουμε και τα ζευγαρια των γεννητορων την εποχη της αναπαραγωγης... Οι 60 ημερες μετρανε μετα τις 25 πρωτες της ζωης τους.
 
για τα λευκα καναρινια (δεν γνωριζω αν ειναι στις πρωτες μερες που λεει ο σταυρος ή και αργοτερα)
Διαβάζοντας αυτό, θα ήθελα να αναφέρω (και να διορθώσω το προηγούμενο μήνυμα μου), ότι σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω, στα λευκά δεν χορηγούν καθόλου χρωστική (τεχνητή ή φυσική) για όλη τη διάρκεια της πτεροφυΐας.
 
αν με καλυπτει αυτη η αυγοτροφη των λευκων καναρινιων θα την δοκιμασω αλλα ηθελα κατι πιο υγειινο ευχαριστω για το ενδιαφερον σας
 
αν εννοεις την ετοιμη ειναι ενα γνωστο σκευασμα οπως και αντιστοιχα 2-3 αλλων γνωστων εταιριων που εχει δοκιμασθει απο πολλους και ειναι μια καλη λυση για καποιον που δεν θελει να μπλεκεται με συνταγες.
αν εννοεις κατι υγειινοτερο απο την φτιαχτη που προτεινα νομιζω τα υλικα της εγγυωντε κατι τετοιο.

αν εννοεις κατι πιο..:eyesss:απλο ισως τοτε βαλε στο μουλτι σκετο τριμμα φρυγανια 1 δαχτυλο,1 κουταλακι ριγανη και το ασπραδι απο 1 σφιχτο καλοβρασμενο αυγο και θρυμματισε με διακοπτομενες ενεργοποιησεις του μουλτι. Ειναι ετοιμη
* δεν θα ειναι καθολου λασπωμενη με τις σωστες δοσεις υλικων(τογραφω λογω προβληματισμου σε "γειτονικο "σου ποστ 😉
 
Ολα τα καναρινια μωσαικου χρωματος, ανεξαρτητως ρατσας,τρωνε ουδετερη αυγοτροφη για 60 ημερες και μετα χορηγουμε χρωστικες...
Βασικη σημειωση ουδετερη αυγοτροφη ταιζουμε και τα ζευγαρια των γεννητορων την εποχη της αναπαραγωγης... Οι 60 ημερες μετρανε μετα τις 25 πρωτες της ζωης τους.

Και οι γονεις απεχουν απο τις χρωστικες κατα την διαρκεια της αναπαραγωγης; Σημαντικη λεπτομερεια Θοδωρε. Να σαι καλα!
Μια ερωτηση μονο, οταν λες χρωστικες εννοεις και τις φυσικες (καροτο, πατζαρι κτλ.) η μονο τις χημικες χρωστικες;
Ευχαριστω.
 
στα λευκα καναρινια υπαρχει διαρκης αναγκη ληψης εξτρα βιταμινης Α σε σχεση με τα υπολοιπα καναρια. Αυτο πρεπει να γινεται με προσθηκη τροφων στην αυγοτροφη με αρκετη βιτ Α ή με καποιο ετοιμο συμπληρωμα βιταμινης αυστηρα στην προτεινομενη ποσοτητα. Το προβλημα με προσθηκη φυσικων τροφων ειναι οτι πρεπει να μην περιεχουν χρωστικες. Πχ το καροτο και το μπροκολο ειναι καλες πηγες αλλα εχουν β καροτινη και λουτεινη αντιστοιχα που ειναι χρωστικες ασυμβατες
 
θα ηθελα να σας ενημερωσω οτι χρωστικη στα κοκκινα μωσαικα δινουμε εξι εβδομαδες μετα την γεννηση τους (42 μερες)
 
συγκεκριμενα οι αναγκες για βιταμινη Α στα λευκα καναρινια περιγραφονται εδω https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7179228/

η αναγκη για συχνη προσθεση στο διαιτολογιο του λευκου καναρινιου βιταμινης Α οφειλεται στο οτι δεν μπορει να την συνθεσει απο μονο του μεσω των προβιταμινων (καροτονοειδων ) της βιταμινης

IngentaConnect Vitamin a Metabolism in Recessive White Canaries
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
διαβασα καποιον δεν θυμαμαι ονομα που περιεγραψε την αυγοτροφη που φτιαχνει το 80% ηταν με διαφορα σκευασματα καποιας εταιρειας και ρωταω τωρα ποιος ο λογος να τν φτιαχνει την ονομαζει με αυτο τον τροπο σπιτικη;
 
Από όσο ξέρω η βιταμίνη Α χρειάζεται μόνο στα λευκά υπολειπόμενα καναρίνια τα οποία και έχουν το πρόβλημα (αν κάνω λάθος διορθώστε με). Το πρόβλημα των λευκών καναρινιών είναι ότι δεν μπορούν να μεταβολίσουν τις καροτίνες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη χρώματος από το φτέρωμά τους αλλά και να μην μπορούν να δημιουργήσουν βιταμίνη Α από την β καροτίνη. Για αυτό πιστεύω ότι το σκεύασμα βιταμίνης Α είναι η καλύτερη λύση αφού και να τους δώσουμε τροφές που περιέχουν β καροτίνη δεν θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Στα μωσαϊκού και εγώ ήξερα γύρω στις 40 μέρες ότι δεν δίνουμε χρωστικές. Τόσο κάνουν να δημιουργηθούν τα φτερά στους οδηγούς της φτερούγας τα οποία δεν πρέπει να είναι χρωματισμένα. Από τη στιγμή που δημιουργούνται αυτά τα φτερά πρέπει να πάρουν χρωστικές γιατί αλλιώς θα εμφανίσουν πολύ φτωχό χρώμα στα σημεία που πρέπει να είναι βαμένα (στήθος, βάση ουράς, ώμοι).
 
Στα μωσαϊκού και εγώ ήξερα γύρω στις 40 μέρες ότι δεν δίνουμε χρωστικές. Τόσο κάνουν να δημιουργηθούν τα φτερά στους οδηγούς της φτερούγας τα οποία δεν πρέπει να είναι χρωματισμένα. Από τη στιγμή που δημιουργούνται αυτά τα φτερά πρέπει να πάρουν χρωστικές γιατί αλλιώς θα εμφανίσουν πολύ φτωχό χρώμα στα σημεία που πρέπει να είναι βαμένα (στήθος, βάση ουράς, ώμοι).

Aυτό είναι η γενικότερη πληροφόρηση, που κυκλοφορεί ανάμεσα στους κατόχους
μωσαικού. Δεν έχω κόκκινα μωσαικού και βέβαια δεν έχω εμπειρία απο αυτά, αλλά αν
αναφερθούμε στα κίτρινα, τα πράγματα φαίνεται να είναι διαφορετικά(τουλάχιστον απο την δική μου παρατήρηση). Δεν έχω δώσει, όχι μόνο χρωστικές αλλά ούτε καν ρούπσεν, στα πουλιά. Τα ταίζω το μείγμα χωρίς ρούπσεν που δίνω στα κόκκινου παράγοντα.
Παρ' όλα αυτά σε ορισμένα, το κίτρινο έχει επεκταθεί επικύνδινα. Ισως μετά την έκθεση
να έχω κάποιες εξηγήσεις απο τους κριτές.
 
Back
Top