Γενικά Πως γίνεται το DNA test στα πουλιά

inca1099

PB Known Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2006
Μηνύματα
2.542
Πόλη
Ιωάννινα
Μιας και αρκετοί έχουν προβληματισμούς για το DNA test, που απεθυνόμαστε και πως γίνεται, θα προσπαθήσω να σας δείξω με απλά βήματα πως γίνεται. Το πού δεν θα το αναλύσω μιας και ο Αλέξανδρος έχει κάνει ανάλογο ποστ https://community.petbirds.gr/threads/dna-test-για-πουλιά.2464/

Παρήγγειλα λοιπόν απο την Βρετανία ενα free kit (dna test φτερών, μιας και η εξέταση γίνεται και με δείγματα αίματος) για νας δείξω τι περιέχει το κίτ και πως γίνεται το τέστ.

Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε τον φάκελο

Στην δεύτερη βλέπουμε τι περιέχει (Φακελος, οδηγίες, ζελατίνες, αυτοκόλλητο διεύθυνσης, καρτέλα)

Στην τρίτη βλέπουμε την καρτέλα στην οποία αναγράφουμε τα στοιχεία μας, τον τρόπο πληρωμής, αν θέλουμε το τεστ να μας έρθει με μαιλ ή με έντυπη μορφή, και μια λίστα στην οποία αναγράφουμε το είδος τους πτηνού, τον αριθμό της ζελατίνας που έχουμε τα φτερά του, και τι εξέταση θέλουμε να γίνει (Dna, PBFD, Poly, Chlam)

Στην τέταρτη και πιο συμαντική φωτογραφία βλέπου τους συλέκτες. Μέσα σε αυτές τις μικρές ζελατίνες, βάζουμε τα φτερά απο το πτηνό, εδώ χρειάζεται η προσοχή, θα πρέπει τα φτερά να είναι πάνω απο το πουλί και όχι απο κάτω, (πεσμένα φτερά δεν θα φέρουν αποτέλεσμα), θα πρέπει τα φτερά τα οποία αφαιρέσουμε απο το πουλί να τα πιάσουμε με γάντια για να μην μεταφέρουμε δικό μας γεννετικό υλικό.

Αφού λοιπόν συλλέξουμε όλα αυτά τα πακετάρουμε και διαλέξουμε τον τρόπο πληρωμής, τα στέλνουμε στην αρμόδια υπηρεσία και περιμένουμε τα αποτελέσμα μας. Δεν βάζω κάποιο λίνκ ή κάποια τιμή, μιας και ο φίλος μας Αλέξανδρος μπορεί να εξυπηρετήσει όλους μας.

Φιλικά
 

Συνημμένα

  • 19062008442.webp
    19062008442.webp
    16,3 KB · Προβολές: 371
  • 19062008443.webp
    19062008443.webp
    15,9 KB · Προβολές: 323
  • 19062008447.webp
    19062008447.webp
    37,7 KB · Προβολές: 354
  • 19062008453.webp
    19062008453.webp
    28,1 KB · Προβολές: 337
Γρηγόρη μιας και μου ήρθαν από την Βρετανία τα free kit, ήθελα να ρωτήσω λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία για το δείγμα αίματος, μιας και για disease testing (PBFD, Poly, Chlam) χρειάζεται αίμα και όχι μόνο φτερά:

1) Οι οδηγίες λένε πως πρέπει να κόψουμε ένα νύχι μέχρι να ξεκινάει να τρέχει αίμα, αλλά πρέπει πρώτα να το καθαρίσουμε από βρωμιές. Με τι πρέπει να καθαρίσουμε το νύχι του πουλιού; Οινόπνευμα είναι αρκετό?
2) Ξεκινάμε με έναν νυχοκόπτη και κόβουμε μέχρι να τρέξει αίμα και το ρίχνουμε στο μπουκαλάκι.
3) Αν στο τέλος δεν σταματήσει το αίμα, χρειάζεται να έχουμε κοντά μας κάποιο αιμοστατικό βαμβάκι π.χ. και να το βάλουμε πάνω στο νύχι του;

Προς Αλέξανδρο: Διαβάζοντας το https://community.petbirds.gr/threads/dna-test-για-πουλιά.2464/ μπορείς να μεσολαβήσεις μόνο για DNA ή και για PBFD, Poly, Chlam?

Ευχαριστώ
Αντρέας
 
Αντρέα εαν πρόκειται να κοψεις νυχι σε σημειο να τρεξει αιμα καλυτερα να το κανει καποιος πτηνιατρος ωστε να καυτηριασει μετα το νυχι για να σταματησει αμεσα το αιμα και να μην ποναει και το πουλι. Γιατι οχι με δειγμα φτερων; Εγω εχω διαβασει με δυο φτερα τα οποια τραβας απο το πανω μερος της καθε φτερουγας. Πολυ λιγοτερο το στρες και δεν ποναει καθολου σε σχεση με το νυχι.

Βεβαια αν το πρωτοκολλο της μεθοδου που σου στειλανε ειναι αυτο, τοτε μαλλον πρεπει να το ακολουθησεις οπως σου προτεινουνε. 😉
 
Boris na kaneis test gia

1. to filo
2. PBFD ( Cirovirus )
3. BFDV ( Polyoma )
4. Psittakosi ( Chlamydies )

Ginete kathe test MONO i an selei kapios px no 1+3, 2+4 klp, i ola mazi 1-4, panta einai analoga timi. Kai ola ginete me to idio ftero. Den selei gia kathe test kainourgio ftero. Den selei aima...mono dio ftera selei, omos trabigmeno min na einai ftero pou exase mono tou, afta den exoune pia zotana kitires.

Ektos afto kanoune kathe test pou ginete me to DNA, px DNA test gia foreas klp.
 
...υπάρχει και το quick stop για μικρή αιμορραγεία όπως αυτή στο νύχι...
επειδή όμως μάλλον είναι δύσκολο να βρεθεί,(υπάρχει μόνο στο Βέλγιο, εταιρεία που το εισάγει http://transgroom.com/en να βάλεις μετά αιμοστατικό βαμβάκι ή αιμοστατικό άνθρακα.
σταματάει αμέσως!
(πάντως Ανέστη μου,τα περισσότερα ζωάκια,όταν χρειαστεί να καυτηριάσουν το κομμένο νύχι, τσιρίζουν, ακόμη κι αν είναι ναρκωμένα, μάλλον πονάει πολυ)🙄
Εγώ πάντως,έβγαλα λίγα μικρά φτεράκια απο το στήθος του παπαγάλου μου, για να κάνω το DNA test του, δεν ζητούσαν φτερά απο αλλού όμως...
Φαντάζομαι οτι δεν έχει σημασία όμως, φτάνει να μπεί στο αποστειρωμένο σακουλάκι αμέσως, για να μη στεγνώσει το φτερό!
 
Ακουσα κατι για νυχια και ανατριχιασα. Πολοι απο θα ξερουν πως εινα οταν κοβεις τα νυχια να κοβεις και λιγο πιο μεσα. Φανταστειτε πως θα ποναει το πουλακι αν του κοψεις το νυχι του μεχρι να βγαλει αιμα χωρις ναρκωση. Εγω παντως θα προτιμουσα την εξεταση δειγματος με φτερα ακομη και αν δεν ειναι τοσο καθαρα τα αποτελεσματα. Δεν μπορω να το διανοηθω οτι θα εκανα κατι τετοιο σε ενα πουλι.
 
Ο. Κ. Παιδιά
το έπιασα το υπονοούμενο...
μόνο φτερά στον Αλέξανδρο!

Για την ιστορία αναφέρω πως το kit αυτό το πήρα από το Contact Information (το βρετανικό site) avianbiotech.com/Contactus.htm
 
Αν επέλεξες kit με δειγματοληψία αίματος κάνε τα βήματα που λέει στις οδηγίες. Σίγουρα το αίμα δεν θα σταματήσει αμέσως, κάνε ότι σου είπαν οι προλαλήσαντες. Αν έχει κολέκτορες για φτερά μπορείς με 2-3 φτερά απο το στήθος του,(συγκεκριμένα για αυτό το είδος). Και με φτερά γίνονται οι εξετάσεις Αλλά αφού έχουμε το DNA 😉 μέσα στο φόρουμ και μπορεί να σε εξυπηρετήσει γιατί να τα στέλνεις Βρετανία;
 
Νομίζω ότι η μέθοδος Inca1099 έχει προτείνει είναι λιγότερο τραυματική για το πουλί. Ωστόσο, έχω ζητήσει μου κτηνίατρο για να αποκτήσετε ένα δείγμα αίματος για εξέταση DNA. Ήταν λήψη δείγματος για ανάλυση τόσο των ασθενειών χρησιμοποίησε ένα μικρό ποσό για την εξέταση του DNA. Είναι οδυνηρό να σύρει φτερό, αλλά λιγότερο επώδυνο από το απόκομμα toenail. Επίσης, είναι λιγότερο οδυνηρό από τη λήψη δείγματος αίματος με βελόνα.
 
Back
Top