Διατροφή Πως δίνουμε φρούτα και λαχανικά στο καναρίνι και κάθε πότε;

Τα δίνεις μέσα σε μια ταίστρα όπως και την τροφή του, πλυμένα και καλά σκουπισμένα από το νερό, κομμένα συνήθως (ανάλογα και με το για τί πρόκειται). Εγώ έχω ένα πλαστικό σαν πιατάκι που το βάζω στον πάτο του κλουβιού. Τώρα γενικά χρειάζεται ένα μέτρο. Όσον αφορά τα φρούτα θέλει προσοχή γιατί έχουν αρκετή ζάχαρη. Γενικά μπορείς να δίνεις και κάθε μέρα και κάτι (πχ 2 φορές την εβδομάδα φρούτο και 3 φορές την εβδομάδα λαχανικά). Υπάρχει και ένα άρθρο που σου λέει ποιά λαχανικά κτλ είναι ασφαλή για το καναρίνι, https://community.petbirds.gr/threads/Ασφαλή-και-τοξικά-φυτά-και-καρποί-για-τα-πουλιά.26454/. Είναι πολύ βοηθητικό. Μυρωδικά μπορείς να δίνεις φυσικά, νομίζω και κάθε μέρα.
 
@mioannou
[automerge]1591196888[/automerge]
Ευχαριστώ πολύ! Όμως τα κόβω πολύ μικρά ή όπως για εμάς! Και τα χορταρακιά μεγάλα πάνω στο κάγκελο; Γιατί το έχω από την Κυριακή και μόνο λίγη μπανάνα μου έφαγε. Έδωσα μαρούλι, μήλο, μαρούλι και ραδίκια και τίποτα βέβαια όχι όλα μαζί κάθε μέρα.
 
Θα τα συνηθίσει σιγα σιγα, δεν ειναι μαθημενο προφανως.
Δεν χρειαζεται τα να κοβεις μικρα, αστα να κοβουν εκεινα τις μεριδες που θελουν

Παρε ενα μανταλακι για λαχανικα σαν αυτο

38471.webp
 
Εγώ έχω ένα πλαστικό σαν πιατάκι που το βάζω στον πάτο του κλουβιού
Καλό είναι να αποφεύγετε να βάζετε τροφές εκεί που βρίσκονται ήδη οι ακαθαρσίες του πουλιού ή εκεί που πρόκειται να πέσουν οι νέες στη συνέχεια.
 
Τα μυρωδικά μπορούμε και κάθε μέρα;
Να συμπληρώσω, από μυρωδικά μπορείς να δίνεις ρίγανη, δεντρολίβανο, λεβάντα, μαντζουράνα, δυόσμο, βασιλικό, μεντα, θυμάρι και άνηθο. Ότι από αυτά έχεις. Όσο μπορείς τα "καλά" μέρη των μυρωδικών αυτών, και όχι τα μαραμένα. Πάντα να τα πλένεις καλά και να τα στεγνώνεις πρίν τα δώσεις. Μπορείς να τα πιάνεις με το μανταλάκι που σου έδειξε ο Αντώνης @Tony Forpus.
Όσο αφορά την συχνότητα, κάθε δεύτερη μέρα είναι μια χαρά. Από ένα διαφορετικό κάθε φορά, και όχι δύο μαζί, για να μπορούν να "απορροφήσουν" τα θρεπτικά συστατικά του εκάστοτε μυρωδικου.
Τέλος, μπορείς να δίνεις και χορταρικά όπως ραδίκια, ζωχους, γλιστριδα, πικραλιδες κ. Α. Αν ζεις σε χωριό τα βρίσκεις εύκολα. Από αυτά μπορείς να δίνεις κάθε μέρα, και ισχύει ότι και στα μυρωδικά. Καλά πλημμενα και στεγνωμενα.
το έχω από την Κυριακή και μόνο λίγη μπανάνα μου έφαγε.
Θα συνηθίσει σιγά-σιγά. Όταν τα δοκιμάσει όλα αυτά, μετά θα σε περιμένει στην πόρτα για να του ξαναδώσεις 😜.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Liakos18 θα ενοχλήσω πάλι λίγο... επειδή όπως κατάλαβα πρέπει τα μυρωδικά να είναι φρέσκα θα βολεύει να τα έχω σε γλαστράκια. Δεν έχω καθόλου. Θα ήθελα να βάλω βιολογικά. Μήπως ξέρεις κάποιο φυτώριο η κάτι τέτοιο που να στέλνει πανελλαδικά; Γιατί βρίσκω μόνο για παραγωγούς και γεωργούς. Εδώ στα Τρικαλα βιολογικά δεν έχει φρέσκα μόνο αποξηραμένα.
 
@ΜΑΡΙΑαα Καλησπέρα, δεν ενοχλείς. Δεν έχω ιδιαιτερες γνώσεις περί του θέματος, αλλά νομίζω ότι και να πάρεις, καλό θα τους κάνεις δεν θα τα βλάψει κάτι. Και ας μην είναι δηλαδή βιολογικό, δεν έχεις θέμα. Άρα, απλά μπορείς να πας στο ποιό κοντινό φυτώριο της περιοχής σου, και να ζητήσεις γλαστρακια με ρίγανη και ότι άλλο θες.
[automerge]1591292719[/automerge]
Μήπως ξέρεις κάποιο φυτώριο η κάτι τέτοιο που να στέλνει πανελλαδικά;
Δυστυχώς δεν έχω ιδέα 😅
 
Καλό είναι να αποφεύγετε να βάζετε τροφές εκεί που βρίσκονται ήδη οι ακαθαρσίες του πουλιού ή εκεί που πρόκειται να πέσουν οι νέες στη συνέχεια.
Έχετε δίκιο, αλλά στο σημείο που το βάζω δεν έχω δει ποτέ κουτσουλιά, δεν έχει από πάνω κάτι που μπορεί να καθήσει. Σωστή επισήμανση πάντως!
 
@Liakos18, Μετά από τρεις εβδομάδες ούτε μια τσιμπιά στα μυρωδικά! Έχω δώσει ρίγανη, δεντρολίβανο άνηθο, βασιλικό, Θυμάρι όλα φρέσκα. Κάθε μέρα όπως τα βάζω έτσι τα βγάζω! Συνεχίζω να επιμένω; (Τα χορταρικά, λαχανικά, φρούτα τα τρώει!)
 
Δώσε ιδιαίτερη σημασία στο μήλο στα καναρινια. Είναι ένα φρούτο με πολλές βιταμινες και σαγχαρα που ωφελούν κατά πολύ τα καναρια μας. Για μένα ένα καλό ώριμο μήλο είναι το βασικότερο φρούτο στη διατροφή των πτηνών μας σε όλες τις φάσεις του χρόνου απλά με διαφορετικές συχνότητες και πότε υπερβολές.
 
Μήπως να τα βάζω στο αβγό φρέσκα;
Όχι. Να τα δίνεις ολόκληρα και όχι κομμένα και να μην ανακατεύεις πολλά νωπά πράγματα μαζί, ειδικά τώρα με τις ζέστες.
 
@Stavros οκ! Απλά η αρχική μου ερώτηση ήταν ότι τα μυρωδικά εδώ και τρεις εβδομάδες που τον έχω δεν τα πλησιάζει. Συνεχίζω να τα βάζω ή αναπληρώνονται οι βιταμίνες τους από άλλου! Κάποια στιγμή θα τα δοκιμάσει;
 
Συνεχίζω να τα βάζω ή αναπληρώνονται οι βιταμίνες τους από άλλου! Κάποια στιγμή θα τα δοκιμάσει;
Τα βότανα δεν τα δίνουμε τόσο για τις βιταμίνες όσο για τα αιθέρια έλαια και άλλες ουσίες τους που σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν αποτοξινωτικά ή θεραπευτικά στον οργανισμό.

Να δίνεις όποτε έχεις διαθέσιμα. Να κόβεις ένα μικρό κομμάτι και όχι μεγάλα κλαδιά σε μέγεθος που μπορεί να φοβίζουν το πουλί. Να τα αφήνεις όλη την ημέρα, στο ίδιο σημείο πάντα. Κάποια στιγμή θα δοκιμάσει αλλά και πάλι, αν δεν ασχοληθεί ποτέ δεν υπάρχει λόγος να ασχολείσαι ούτε και εσύ.
 
Back
Top