Διατροφή Πως δίνω στα καναρίνια το μπρόκολο;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης alexis6
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

alexis6

PB New Member
Εγγραφή
23 Απρ 2014
Μηνύματα
106
Πόλη
Αγρίνιο
πως πρεπει να προετημασω το μπροκολο πριν το δωσω στα καναρινια μου
 
Καλό πλύσιμο και στέγνωμα και μετά το δίνεις! Εμένα δεν αφήνουν ίχνος! Τρελαίνονται!

Υ. Γ.: τα φύλλα του μπρόκολου έχουν πολλές περισσότερες βιταμίνες απ΄ότι ο ανθός! 😉
 
Το μπρόκολο όπως και κάθε είδους λαχανικό που θα προσφέρεις στα πτηνά σου πρέπει να είναι ωμό και αφού το πλύνεις να το βάλεις σε μια λεκάνη με μείγμα νερό και μυλόξυδο 3-5% για μια περίπου ώρα ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες μεταφοράς λοιμώξεων από τη φύση στα ευαίσθητα πτηνά και φυσικά η εξόντωση μυκήτων και μικροβίων.
Στη συνέχεια αφήνεις τα λαχανικά να στεγνώσουν εντελώς για να αποφευχθεί η περίπτωση της δημιουργίας διάρροιας και την επόμενη μέρα τα προσφέρεις στα πτηνά σου.
 
Εγώ το κόβω σε κομμάτια και το βάζω σε λεκάνη με νερό για περίπου μισή ώρα αλλάζοντας 3-4 φορές το νερό, στην συνέχεια το τινάζω για να φύγουν τα πολλά νερά και τους το δίνω, πρόβλημα δεν είχα ποτέ.
 
Ιδια ακριβώς μέρα, επτά χρόνια πριν και ακόμη δεν έβαλα συμπέρασμα. :) Βρεγμένα χορταρικά προκαλούν διάρροια στα πουλιά;

😛 . Επιμονή κι' εσύ βρε παιδάκι μου. :D
Εν πολλοίς ισχύουν αυτά που λέγαμε και τότε. Προσοχή χρειάζεται στο ΤΙ ΕΙΝΑΙ το πράσινο, παρά στο πόση υγρασία έχει. Γι' αυτό είναι προτιμότερα τα "ταπεινά" χορταρικά που βγαίνουν σχεδόν σαν ζιζάνια στις άκρες των χωραφιών(λυστρίδα-ταραξάκος-ζωχός κλπ.) παρά τα όμορφα και πλουσιοκαλιεργημένα.Tα πρώτα ακόμα κι' αν έχουν κάποιο σαλιγκαράκι ή ένα σκουλίκι ή εστω λίγο χώμα είναι πολύ πιο ακύνδινα απο τις βόμβες χημικών που πληρώνουμε για να φάμε εμείς. Επειτα πρέπει να μην περνάμε ποτέ στην υπερβολή. Δεν θέλουμε πουλιά "αποστειρομένα". Θέλουμε πουλιά υγιή, με ενισχυμένο ανοσοποιητικό. Να μου πείς τι να κάνεις με το μπρόκολο; Ελα ντε! Θα έλεγα οτι αυτά που λέμε "παραπούλια" είναι μια χαρά για να ταίσουμε τα πουλιά μας αν κοπούν λίγο χαμηλά (μαζί με λίγο φύλλωμα). ΩΜΑ και ΑΠΛΥΤΑ. Εξηγούμαι. Το μπρόκολο αν βραχεί, στεγνώνει πολύ δύσκολα. Τα παραπούλια είναι τα δεύτερα και τρίτα άνθη(μετά την βασική παραγωγή) και σχεδόν ποτέ δεν δέχονται ψεκασμούς. Ο καθένας αποφασίζει. Σημασία έχει να γίνεται αυτή η συζήτηση και να ξέρουμε όλοι που... Πατάμε.:)
 
Σε σεμινάριο του συλλόγου μας ο κριτής μας ο Κώστας Σμυρλής όταν τον ρώτησα τι δίνει μετά από αντιβιώσεις στα πουλιά ποιο σκεύασμα για την αποκατάσταση της χλωρίδας μου είπε μόνο μπρόκολο και τίποτα άλλο αφού είναι ένα φυσικό προβιοτικό συν δυναμωτικό.
 
Τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιούσα τα λαχανικά στα πτηνά αμέσως μετά το πλύσιμο με σταγόνες νερού πάνω τους θεωρώντας μάλιστα πως θα τους προσφέρω περισσότερη δροσιά και πως θα τα ευχαριστήσω περισσότερο. Παρόλα αυτά σημαντικά δείγματα διάρροιας δεν είχα ή τουλάχιστο δεν θυμάμαι να είχα. (πιστέψτε με θα το θυμόμουν)
Τα πτηνά ξετρελαίνονται για κάθε είδους "χορταρικό" καταναλώνοντας μεγάλες σχετικά ποσότητες. Αν υποθέσουμε πως θα έχουν περισσότερο υγρασία πάνω τους αυτό δημιουργεί σε πρώτη φάση πιο υγρά και πράσινα εκκρίματα (κουτσουλιές) μια και θα υπάρχουν περισσότερα ούρα σ' αυτές. Ο χρόνος λοιπόν που χρειάζονται να στεγνώσουν τα χορταρικά από τα νερά του πλυσίματος δίνει και τη δυνατότητα και της απομάκρυνσης ποσότητας νερού από τα ίδια τα χορταρικά ώστε να μαραθούν κάπως, μειώνοντας την υγρασία αλλά κρατώντας όλα τα άλλα στοιχεία.
Μ' αυτό τον τρόπο θα έχουμε καλύτερη εικόνα στα εκκρίματα των πτηνών μας.

breeding season 2014 351.webp

Διάρροια μπορεί να προκληθεί σε πτηνά που έρχονται σε επαφή με χορταρικά για πρώτη φορά άσχετα με το αν είναι υγρά ή στεγνά μια και δεν υπάρχει εντερική ισορροπία ή σε αυτά τα πτηνά που θα καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες. Το ίδιο όμως μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ον. Μάλιστα στον άνθρωπο μετά από μεγάλα διαστήματα νηστείας, η απότομη αλλαγή της διατροφής προκαλεί εντερικά προβλήματα και άρα διάρροιες όπως συμβαίνει σε πολλούς τις ημέρες του Πάσχα... Φορτώνοντας τα επείγοντα με στομαχικούς ίλιγγους.
Γνώμη μου είναι πως για αρχή, αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η ποσότητες που θα έχουν στη διάθεσή τους (όχι πολλά), κρατώντας τον ρόλο των χορταρικών σε επικουρική διατροφή και όχι κύρια. Η κύρια τροφή στα σποροφάγα καναρίνια είναι μόνο τα μείγματα σπόρων και τίποτε άλλο.
Πριν κάποια χρόνια πρωτο-άκουσα κι εγώ για στεγνά λαχανικά στα πτηνά και η δικαιολογία που θυμάμαι σ' αυτό ήταν η αποφυγή μυκητιάσεων (η υγρασία τις ευνοεί) στον οργανισμό των πτηνών που θα είχε αποτέλεσμα την καταστροφή της εντερικής χλωρίδας του πτηνού και συνεπώς διάρροια. Δεν είναι και πολύ μακρυά από τη λογική το παραπάνω και αφού ξέρουμε πως στα "στεγνά" οι επιπτώσεις μειώνονται για να μην πω απουσιάζουν τελείως, θεωρώ πως δεν θα κάνει κακό.
Εκείνο όμως που θα κάνει σίγουρα κακό είναι τα χαλασμένα ή αλλοιωμένα χορταρικά και ασφαλώς και το πλημμελές πλύσιμό τους. Καλό πλύσιμο με τρεχούμενο νερό και για 1-2 ώρες σε μείγμα νερού μηλόξυδου, θα "καθαρίσουν" τα χορταρικά από αυτά που έχουν αποτεθεί στην επιφάνειά τους (εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, μύκητες, βακτήρια κλπ)... μειώνοντας τους κινδύνους στα φιλαράκια μας.

breeding season 2014 357.webp
 
θα μπορουσαμε να αντικαταστησουμε τα φρεσκα χορταρικα ( τσουκνιδα ταραξακο ραδικι) με αποξυραμενα; Χανουν εντελως τα θρεπτικα τους συστατικα οταν αποξυραθουν η κρατανε ενα μερος απο αυτα;
 
Αν η αποξήρανση έχει γίνει σωστά κρατάνε ένα σχετικά μικρό ποσοστό των θρεπτικών ουσιών. Μερικά συστατικά (όπως η βιταμίνη C) ίσως να εξαφανιστούν εντελώς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείς να τα αντικαταστήσεις εντελώς.
 
Back
Top