Αναπαραγωγή Πως δημιουργείται ένας φορέας οπάλ;

Alanon

PB New Member
Εγγραφή
15 Νοε 2021
Μηνύματα
74
Πόλη
Κερατσίνι
Είχα μια σκέψη και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι σωστή.
Εάν πάρουμε ένα αχάτη λευκό (όχι φορέα)και τον ζευγαρωσουμε με ένα οπαλ,δεν θα πάρουμε οπαλ και φορείς οπαλ?
Η γενικότερο ερώτημα....πως δημιουργείται ένας φορέας οπαλ?
 
Τα έχω διαβάσει.αυτο που καταλαβαίνω είναι ότι με ένα οπαλ και ένα αχάτη λευκό (όχι φορέα) παίρνω αχάτες λευκούς φορείς οπαλ.Δηλαδη ουσιαστικά αυτό που θέλω να καταλήξω είναι ότι μπορούμε να "φτιάξουμε" αχάτες φορείς οπαλ.
 

Συνημμένα

  • IMG_20221021_223835.webp
    IMG_20221021_223835.webp
    132,3 KB · Προβολές: 8
Είχα μια σκέψη και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι σωστή.
Εάν πάρουμε ένα αχάτη λευκό (όχι φορέα)και τον ζευγαρωσουμε με ένα οπαλ,δεν θα πάρουμε οπαλ και φορείς οπαλ?
Η γενικότερο ερώτημα....πως δημιουργείται ένας φορέας οπαλ?
Οπαλ δεν μπορείς να πάρεις αφού ο αχάτης σου λες δεν είναι φορέας. Θα είναι απλά όλοι φορείς..αν μπει με φορέα αλλάζουν οι πιθανότητες καθώς θα έχεις και 50% να βγουν οπαλ.
 
Δεν ξέρω αν τα έχω υπολογίσει σωστά
 

Συνημμένα

  • 16664222799478746536762002564558.webp
    16664222799478746536762002564558.webp
    225,5 KB · Προβολές: 24
Λοιπόν, καθώς λένε οι μελέτες το γονίδιο του οπάλ είναι αυτοσωμικό υπολειπόμενο. Επομένως στην "εξίσωση" δεν χρειάζεται να βάλεις φύλο (αρσενικό και θηλυκό). Με άλλα λόγια είναι η ίδια πιθανότητα να κληροδοτηθεί το γονίδιο εφόσον υπάρχει σε έναν απόγονο είτε αυτός είναι αρσενικός είτε θηλυκός.
Θα μπορούσαμε να συμβολίσουμε το γονίδιο του οπάλ ως ο και του μη - οπάλ ως Ο. Το Ο με το ο έχουν σχέση επικρατούς - υπολειπόμενου...με άλλα λόγια σε ετερόζυγο άτομο (άτομο δλδ που φέρει και τα δύο αλληλόμορφα γονίδια (το οποίο θα έχει γονότυπο : Οο) ο φαινότυπος (αυτό που θα φαίνεται στην εμφάνισή του) θα είναι αυτός του επικρατούς γονιδίου (για αυτό λέγεται επικρατές), δλδ δεν θα εμφανίζει την εικόνα του οπάλ. Το συγκεκριμένο άτομο όμως (Οο) θα είναι φορέας του γονιδίου ο, φορέας οπάλ δλδ, υπό την έννοια ότι θα μπορεί να το κληροδοτήσει στους απογόνους του. Οι άλλοι εναλλακτικοί γονότυποι όσον αφορά τον φαινότυπο οπάλ και μη - οπάλ είναι οι οο και ΟΟ αντίστοιχα και είναι ομόζυγοι ως προς αυτό το χαρακτηριστικό (έχουν δύο ίδια γονίδια στα αντίστοιχα ομόλογα χρωμοσώματα).
Οι δυνατοί συνδυασμοί είναι οι ακόλουθοι:
  • Γεννήτορες: ΟΟ χ ΟΟ: φαινότυπος γεννητόρων: μη οπάλ χ μη οπάλ. Απόγονοι: ΟΟ (100%), φαινότυπος απογόνων μη οπάλ
  • Γεννήτορες: ΟΟ χ Οο: φαινότυπος γεννητόρων: μη οπάλ χ μη οπάλ. Απόγονοι: ΟΟ (50%) - φαινότυπος απογόνων μη οπάλ και Οο (50%) - φαινότυπος μη οπάλ
  • Γεννήτορες: Οο χ Οο: φαινότυπος γεννητόρων: μη οπάλ χ μη οπάλ. Απόγονοι: ΟΟ (25%) - φαινότυπος απογόνων μη οπάλ και Οο (50%) - φαινότυπος μη οπάλ, και οο (25%) - φαινότυπος οπάλ
  • Γεννήτορες: οο χ οο: φαινότυπος γεννητόρων: οπάλ χ οπάλ. Απόγονοι: οο (100%)- φαινότυπος οπάλ
  • Γεννήτορες: ΟΟ χ οο: φαινότυπος γεννητόρων: μη οπάλ χ οπάλ. Απόγονοι: Οο (100%)- φαινότυπος μη οπάλ
Επομένως, προκειμένου να δημιουργηθούν απόγονοι φορείς οπάλ (αλλά όχι με τον φαινότυπο οπάλ) οι δυνατές διασταυρώσεις θα πρέπει να δίνουν απόγονο που να έχει τουλάχιστον ένα ο. Επιπρόσθετα και συγκεκριμένα σε αυτό που ρώτησες η απάντηση είναι ο τελευταίος δυνατός συνδυασμός που έχω γράψει.
Τέλος έχω σημειώσει με bold τα άτομα που είναι φορείς οπάλ.
Και να σημειώσω ότι οι πιθανότητες είναι στατιστικό εξαγόμενο. Δεν σημαίνει δλδ ότι π.χ. στην τρίτη διασταύρωση αν μία γέννα έχει 4 απογόνους ο 1 θα είναι οπάλ, οι 2 φορείς οπάλ, και ο τέταρτος ομόζυγος ως προς το επικρατές γονίδιο, διότι πολύ απλά η κάθε γονιμοποίηση ακολουθεί αυτές τις πιθανότητες, με άλλα λόγια στο κάθε αυγό θα υπάρχουν αυτές οι πιθανότητες, αλλά μία τελικά από αυτές τις εναλλακτικές θα είναι ο γονότυπος του απογόνου.
 
@Alanon , μην τα μπερδεύεις στο μυαλό σου. Το παραπάνω κείμενο μιλά για φυλοσύνδετη κληρονομικότητα και το οπάλ γονίδιο ακολουθεί αυτοσωμική κληρονομικότητα. Το αρχικό σου ερώτημα αναφέρεται λοιπόν σε φορέα του οπάλ. Τώρα το κατά πόσο έντονες είναι οι μελανίνες που λόγω ύπαρξης του οπάλ θα συγκεντρώνονται στο καλάμι του φτερού, το οποίο μάλλον έχει να κάνει με αυτό που λες, ειλικρινά δεν ξέρω να σου το πω. Ίσως ο Μάκης @mgerom
 
Aλλο πράγμα οι " βασικές σειρές" και άλλο πράγμα οι μεταλλάξεις επι κάποιων γονιδίων που αλλάζουν την φαινοτυπική έκφραση των μελανινών.
Ολες οι βασικές σειρές (ΜΑΥΡΟ-ΚΑΦΕ-ΑΧΑΤΗΣ-ΙΖΑΜΠΕΛ) συνδέονται με το φύλλο . Οι περισσότερες μεταλλάξεις αποτέλεσμα των οποίων είναι η φαινοτυπική διαφοροποίηση, ή έκφραση των μελανινών, είναι αυτοσωματικές. Ολες οι μεταλλάξεις έχουν αναφορά σε κάποια απο τις βασικές σειρές. Στηρίζονται σε κάποιον βασικό πυλώνα έκφρασης ο οποίος δίνει τα βασικά χαρακτηριστικά. Εν τούτοις το τελικό ΟΠΤΙΚΟ αποτέλεσμα της κατασκευής, ανάγεται στις μικρές διαφοροποιήσεις του κτησίματος των "τούβλων" της "μπογιάς" κ.λ.π .
Υ.Γ ΕΔΩ υπάρχει μια περίληψη αυτού που ζητάς.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Alanon καλημερα.
Στο αρθρο που αναφερεται ο @mgerom και ειχα και εγω αρχικα παραθεσει λεει το παρακατω

Είναι μια υποχωρητική μετάλλαξη που δέν συνδέεται με το φύλλο (αυτοσωματική).
οπως σου αναφερει και ο @ianos βεβαια. Αλλα τα ειχες διαβασει ηδη τα αρθρα ωστε να μην μπερδευτεις με το αρθρο του κυριου Λιατηρη

Για να ξεκαθαρισω κατι. Ειπα στην απαντηση μου αρχικα απλη παραθεση γιατι απλα δεν μπορω να κατανοησω σε βαθος την πληροφορια που περιεχουν και αφορα Βιολογια και γενετικη . Ειναι πεδιο εξιδεικευσης που δεν το εχω. Τα εχω διαβασει αλλα ομολογω οτι μεχρι εκει 😀
 
Νίκο sorry, δεν πρόσεξα την παράθεσή σου. Οσο για το "μπέρδεμα" του Alanon , το θεωρώ μάλλον φυσιολογικό μιας και η γενετική πλοκή που διέπει τις μελανίνες στα καναρίνια χρώματος δεν είναι και το πιο απλό πράγμα. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα κενά που περιμένουν να απαντηθούν και άλλα που βρίσκονται ήδη κάτω απο έρευνες. Προσωπικά θα χαρώ πολύ να δώ, όλα τα παιδιά που ενδιαφέρονται, σε κάποιο απο τα επόμενα σεμινάρια για το θέμα.
 
@mgerom σίγουρα και εμείς οι νέοι εκτροφείς που αφιερώνουμε και χρόνο και χρήμα ώστε να εξελίξουμε μια ράτσα με βάση τα πρότυπα της θα ήταν μεγάλη χαρά να παραβρεθούμε σε κάποιο τέτοιο σεμινάριο αλλά δεν βλέπω και κάποια σοβαρη προσπάθεια από κάποιο σύλλογο ....τέλος πάντων αυτό είναι άλλο θέμα από αυτό που συζητάμε.
Σαν αποτέλεσμα λοιπόν στο αρχικό μου ερώτημα είναι πώς βάση κάποιον παραμέτρων και κανόνων γενετικής μπορώ να δημιουργήσω δικό μου αχάτη φορέα οπαλ.
 
@mgerom με τοσα links που παραθέτω κάθε φορά λογικό ειναι ..κουραστικός γίνομαι. Έχετε κάτι στον προγραμματισμό σας για σεμινάριο? Είτε με φυσική παρουσία στα πλαίσια έκθεσης είτε μέσω διαδικτύου για όσους δεν μπορούν να παρεβρεθουν ?
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον .
Ευχαριστώ.
 
Έχετε κάτι στον προγραμματισμό σας για σεμινάριο?

Τώρα αρχίζει η περίοδος των εκθέσεων. Απο τα μέσα Ιανουαρίου που γίνεται το παγκόσμιο, να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας και των συλλόγων. Αν και Πότε.... Εκεί θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
 
Συμπέρασμα σωστό?
 

Συνημμένα

  • 16664618261832623781061004420224.webp
    16664618261832623781061004420224.webp
    274,5 KB · Προβολές: 21
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
ΝΟΡΜΑΛ Χ ΟΠΑΛ =100% ΦΟΡΕΙΣ
ΟΠΑΛ Χ ΟΠΑΛ = 100% ΟΠΑΛ
ΟΠΑΛ Χ ΦΟΡΕΑ = 50%ΟΠΑΛ - 50% ΦΟΡΕΙΣ
ΦΟΡΕΑ Χ ΦΟΡΕΑ = 25% ΝΟΡΜΑΛ - 50% ΦΟΡΕΙΣ - 25% ΟΠΑΛ

Αυτά όλα, ανεξάρτητα απο το φύλο που φέρει την μετάλλαξη ή όχι.

Τό πόσο βοήθεια προσφέρει στον φαινότυπο της μετάλλαξης, η συμμετοχή ΝΟΡΜΑΛ και ΦΟΡΕΩΝ εξαρτάται απο την ποιότητα των μελανινών που διαθέτει κάθε εμπλεκόμενο άτομο ,αλλά και απο πολλούς άλλους ποσοτικούς παράγοντες, πράγματα που δεν εξηγούνται σε δυό γραμμές.
 
@mgerom στην επόμενη αναπαραγωγή θα βάλω και 4 ζευγάρια οπαλ λευκά με αχάτες λευκούς (2 αρσενικό οπαλ× θηλυκό αχάτη λευκό νορμάλ και 2 θηλυκό οπαλ με αχάτη λευκό νορμάλ) να δω πως θα τα πάω και τι θα προκυψει γιατί θέλω να φτιάξω από την αρχή δικούς μου φορείς.
Όπως επίσης και φορέα με φορέα.
Εννοείται πως η βοήθεια ήταν πολύτιμη αλλά είμαι από τους ανθρώπους που θέλω να τα βλέπω στην πράξη.(έχω ήδη κλείσει τους αχάτες και τους περιμένω)
Ελπίζω να πάνε όλα καλά
 
... αλλά είμαι από τους ανθρώπους που θέλω να τα βλέπω στην πράξη.(έχω ήδη κλείσει τους αχάτες και τους περιμένω)
Oταν βάζεις νέα πουλιά στην εκτροφή, αυτό δεν είναι πλεονασμός, είναι απαραίτητο !!!! , διότι δεν μπορείς να γνωρίζεις τι άλλο φέρουν στις "βαλίτσες" τους. Συνήθως , για να καθαρίσουν οι πλάτες και να υπάρχει μεγαλύτερο κοντράστ χρησιμοποιούνται μεταλλάξεις (όπως η έουμο και η σατινέ) αλλα και παράγοντες όπως ο αζούλ ή ο μπλέ. Αν δεν περάσουν κάποια χρόνια και αρκετά νεούδια απο τις φωλιές, δεν μπορείς να ΔΕΙΣ , τί πραγματικά υπάρχει κάτω απο το φαινομενικά "καθαρό" στέλεχος που νομίζεις οτι χρησιμοποιείς. Αλλά εκεί κρίβεται και όλη η ομορφιά της εκτροφής στα καναρίνια χρώματος. Κάθε χρόνο θα προσθέτεις γνώση και εμπειρίες. Ετσι κάποια στιγμή αυτά που συζητάμε τώρα, θα είναι απλα μια παρακαταθήκη γνώσεων για τα επόμενα βήματα. Καλή συνέχεια .
 
Back
Top