Γενικά Πως διαβάζουμε τα δαχτυλίδια των καναρινιών;

alkar71

PB Member
Εγγραφή
15 Νοε 2006
Μηνύματα
2
Πόλη
Τρίκαλα
Φίλοι μου καλησπέρα και καλώς σας βρήκα. Δεν είμαι νέος στο χόμπι, αφού και στο παρελθόν ασχολήθηκα με καναρίνια, ήδη όμως έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που είχα τελευταία φορά καναρίνι. Θέλοντας να ξανασχοληθώ από αγάπη προς τα πουλιά αυτά, διαπιστώνω πως έχω μια βασική απορία, που ποτέ δεν φρόντισα να λύσω:

Πως διαβάζουμε ένα δαχτυλίδι καναρινιού; Δηλαδή, όταν πάω στο μαγαζί για να διαλέξω ένα καναρίνι, τι πρέπει να προσέξω στο δαχτυλίδι του. Με ενδιαφέρει κυρίως να διαπιστώσω την ηλικία του, αφού θέλω να είναι γεννημένο μέσα στο τρέχον έτος.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.
 
Τα δαχτυλίδια που φέρουν τα πουλιά στα πόδια τους αναγράφουν κάποια βασικά στοιχεία που δηλώνουν την ημερομηνία γέννησής, την προέλευση, τον εκτροφέα του πουλιού κ. Α.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία αυτά είναι:
  • Η χρονολογία γέννησης, η οποία εκφράζεται με ένα διψήφιο αριθμό που αντιστοιχεί στο έτος π.χ. 06 για το έτος 2006.
  • Τα αρχικά της ομοσπονδίας της χώρας από την οποία προέρχεται το πουλί π.χ. FPO (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ορνιθολογίας ΠΟΟ) ή ΕΟΟ (Ελληνική Ορθολογική Ομοσπονδία), για την Ελλάδα.
  • Ο κωδικός του συλλόγου στον οποίο ανήκει ο εκτροφέας και ακριβώς δίπλα ο αριθμός μητρώου του εκτροφέα.
  • Ο αύξων αριθμός δακτυλιδιού, που αντιστοιχεί σε καθένα από τα δαχτυλίδια που έχει στην κατοχή του ο εκτροφέας.
Μπορείς επίσης να αναγνωρίσεις με μια γρήγορη ματιά τη χρονολογία γέννησης του πουλιού από το χρώμα του δαχτυλιδιού, αφού σε κάθε έτος αντιστοιχούν δαχτυλίδια συγκεκριμένου χρώματος.

Δείτε επίσης
Τα δαχτυλίδια των πουλιών
Τα χρώματα στα δαχτυλίδια των καναρινιών
Διάμετροι δαχτυλιδιών ανά είδος πτηνού
 
Θα ήθελα απλά να συμπληρώσω πως εάν τα δακτυλίδια προέρχονται απο την Ελλάδα, φέρουν τα διακριτικά EOO και FPO που χρησιμοποιούν οι μέχρι σήμερα δύο υπάρχουσες Ελληνικές Ομοσπονδίες, η AL που ήταν το διακριτικό του μέχρι πρότινος ανεξάρτητου Συλλόγου της ΑΛΟΠ. Από το 2007 θα αλλάξει κάπως το σκηνικό αφού υπάρχουν κάποιες ανακατατάξεις στο χώρο των Ομοσπονδιών, δημιουργία νέων Συλλόγων που δεν έχουν ενταχθεί κλπ.

Άλλα διακριτικά που βλέπουμε σε κάποια δακτυλίδια όπως: ΑΟΒ, FOI, DKB αφορούν κατα κανόνα δακτυλίδια Συλλόγων και Ομοσπονδιών του εξωτερικού.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
ΠΟΟ AL 01
 
Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Μήπως όμως μπορείτε να μου διευκρινήσετε τα ακόλουθα:
  1. το χρώμα του δαχτυλιδιού του έτους 2006 ποιό είναι;
  2. οι ξένες ομοσπονδίες χρησιμοποιούν επίσης το ίδιο χρώμα κάθε έτος;
  3. με ποιά σειρά παρατίθενται οι κωδικοί που αναφέρετε;
Επειδή μένω επαρχία, είναι δύσκολο να απευθυνθώ απευθείας σε κάποιον έλληνα εκτροφέα (στον οποίο θα είχα περισσότετρη εμπιστοσύνη) και έτσι η λύση του έμπορου ωδικών πτηνων (που ίσως θέλει να μου πασάρει ό,τι του περίσσεψε και πιθανότατα να πουλά πουλιά εισαγωγής) είναι αναγκαίο κακό. Για να μην αναφέρω και τις εξωφρενικές τιμές, αφού κοστολογούν ένα καναρίνι κόκκινο 60 ευρώ...

Τέλοσπάντων, το μεράκι πληρώνεται!
 
  • το χρώμα του δαχτυλιδιού του έτους 2006 ποιό είναι;
Δες εδώ Τα χρώματα στα δαχτυλίδια των καναρινιών

2. Οι ξένες ομοσπονδίες χρησιμοποιούν επίσης το ίδιο χρώμα κάθε έτος;
Ναι.

3. με ποιά σειρά παρατίθενται οι κωδικοί που αναφέρετε;
Ομοσπονδία, Κωδικός συλλόγου, Αριθμός μητρώου εκτροφέα, Αύξων αριθμός δαχτυλιδιού, Έτος γέννησης.

Μια εικόνα, αν και όχι ολοκληρωμένη, μπορείς να πάρεις βλέποντας την υπογραφή του Θανάση Υφαντή στην απάντησή του.
ΠΟΟ AL 01

Βλέπουμε την ομοσπονδία ΠΟΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ορνιθολογίας), τον κωδικό του συλλόγου που ανήκει ο εκτροφέας AL (Αττική Λέσχη Οικόσιτων Πτηνών) και το 01 που είναι ο αριθμός μητρώου του εκτροφέα. Επομένως το μόνο που λείπει από τα στοιχεία στην περίπτωση που μιλάμε για δαχτυλίδι είναι ο αύξων αριθμός δαχτυλιδιού και το έτος γεννήσεως.

Η διαδικασία απόκτησης καινούργιου πουλιού είναι όντως ένα θέμα που χρειάζεται προσοχή. Η σωστή ενημέρωση και η εμπειρία είναι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή επιλογή. Σου εύχομαι καλή επιτυχία λοιπόν και καλό ξεκίνημα στη δεύτερη προσπάθειά σου.
 
Τελευταία επεξεργασία:
To Xρυσαφι χρωμα το απεσυραν γιατι δεν μπορουσες με ευκολια να αναγνωσεις τα στοιχεια. Εγω χρησιμοποιουσα μεγενθυτικο φακο! Στη θεση του εβαλαν το Βιολετι!
 
Φιλε Σταυρο,

Αφου ολες οι ομοσπονδιεσ ακολουθουν οπωσ λες το ιδιο χρωμα, στα δακτυλιδια, πως σε μερικα pet shops, βρισκεις καναρια η αλλα πουλια δαχτυλιδωμενα, εισαγωγης με χρωμα ασημι και ειναι μετα το 2004;

Φιλικα
Αντωνης
 
Αντώνη, όχι όλες οι ομοσπονδίες αλλά αυτές που είναι μέλη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ορνιθολογίας (Confédération Ornithologique Mondiale C.O.M.). Τα στοιχεία που παρατίθενται πιο πάνω, είναι αυτά που πρέπει να αναγράφονται στα δαχτυλίδια των πουλιών σύμφωνα με τις προδιαγραφές της COM και αφορούν τα μέλη της.

Δεν μιλάμε λοιπόν ούτε για δαχτυλίδια ανοικτού τύπου, ούτε για κλειστού τύπου που μπορεί να παραγγείλει κάποιος ιδιώτης και να γράψει ότι θέλει σε ό,τι χρώμα θέλει.

Σε ό,τι μας αφορά σαν χώρα και οι δύο ομοσπονδίες που έχουμε αυτή τη στιγμή, δηλαδή ή Πανελλήνια Ομοσπονδία Ορνιθολογίας (Π. Ο. Ο.) και η Ελληνική Ορνιθολογική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.), είναι μέλη της COM HELLAS, του μοναδικού φορέα εκπροσώπησης της χώρας μας στη διεθνή COM.
 
Οι εκτροφείς έχουν δικαίωμα είτε να επιλέξουν το επίσημο χρώμα της διεθνούς συνομοσπονδίας για κάθε χρονιά, είτε να προμηθευτούν (πάλι μέσω των ομοσπονδιών) τα αλουμινένια δακτυλίδια σε ασημί χρώμα.
Επειδή τα δακτυλίδια σε ασημί χρώμα είναι περίπου 20% φθηνότερα από τα έγχρωμα, παραδοσιακά προτιμούνται από τους εκτροφείς που δίνουν μεγάλη σημασία στην μείωση του κόστους. Συνήθως είναι αυτοί που προορίζουν εκ προοιμίου τα καναρίνια τους για το εμπόριο και όχι για διαγωνισμούς ή για διατήρηση στην εκτροφή τους.

Γιάννης Κουλέτσης
 
- ΕΡΩΤΗΣΗ

Γίνεται δεκτό σε διαγωνισμό καναρίνι, που το δακτυλίδι του δεν έχει το χρώμα του ανάλογου έτους; (και πληρεί βέβαια απολύτως όλα τα άλλα κρητήρια.)
 
Πώς μπορεί κάποιος να γραφτεί σε καποιο σύλογο και να αποκτήσει δααχτυλίδια! Πρεπει τα πουλιά του να ειναι ράτσας
 
Πώς μπορεί κάποιος να γραφτεί σε καποιο σύλογο και να αποκτήσει δααχτυλίδια! Πρεπει τα πουλιά του να ειναι ράτσας

-Στους περισσότερους, αρκεί μια αίτηση και η καταβολή του αντιτίμου
της εγγραφής που είναι και συνδρομή του τρέχοντος έτους. 🙂
 
Υπαρχει καμια περιπτωση οι πετσοπαδες να αντιγραφουν τα επισημα δαχτυλιδια και να κανουν ομοια;
 
Προσοχη θελουν τα ασημενια δαχτυλιδια γιατι πολλες φορες καποιοι πονηροι χρησιμοποιουν τα δαχτυλιδια που βαζουν οι επιστημονες στα πουλια που παγιδευουν για να δουν πως μετακινουνται
 
παιδια εχω παει σε 3 πετ σοπ και σε κανενα δεν ειδα τα παπαγαλακια η' τα καναρινακια να εχουν δαχτυλιδι; Θα ηταν κακο να αγοραζες ενα πουλακι που δεν εχει δαχτυλιδι; Και τελος αυτα που δεν εχουν δαχτυλιδι τι διαφορα εχουν απο τα αλλα;
 
Δεν υπάρχει σοβαρή εκτροφική προσπάθεια που να αφήνει τα πουλιά της
χωρίς δακτυλίδι. Εκτός απο την ταυτότητα προέλευσης έχεις
και την ακριβή γνώση της ηλικίας του πουλιού.
 
εχω 2 Lovebirds, το ενα εχει δαχτυλιδι κ το αλλο οχι... Ποια η διαφορα αυτου που εχει κ αυτου που δεν εχει; Εχει να κανει με τον εκτροφεα;
 
Το δαχτυλίδι είναι η ταυτότητα του πουλιού. Απ' το δαχτυλίδι μπορείς να μάθεις τα στοιχεία του πουλιού -ηλικία κλπ- και τα στοιχεία του εκτροφέα.

Τα μη δαχτυλιδωμένα πουλιά δεν έχουν κάτι, δεν είναι άρρωστα δηλαδή ή κάτι άλλο. Άλλωστε, μπορεί να αφαιρέθηκε απ' το πουλί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, γιατί παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα και ήταν αναγκαίο να αφαιρεθεί. Απλά, για τα μη δαχτυλιδωμένα πουλιά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την ηλικία τους, αν είναι αδέρφια τα πουλιά που είναι στην κλούβα του pet shop κλπ.
 
Back
Top