Φροντίδα Πως θα εκπαιδεύσω το budgie μου που πετάει;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ekt
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ekt

PB Member
Εγγραφή
17 Μαρ 2014
Μηνύματα
1.795
Πόλη
Αθήνα
Το μπατζι μου αν και μικρο σε ηλικια πεταει αρκετα καλα, και αν και ειναι ημερο και καθεται στο χερι συνηθως οταν παω κοντα του πεταει! Πως θα μπορεσω να τον εκπαιδευσω, πως θα τον κανω να κατσει σε ενα μερος;
 
Για χρησιμοποίησε λίγο κεχρί να δεις πως θα έρθει στο χέρι σου! Με τη βοήθεια του φαγητού και με πολύ υπομονή πιστεύω θα καταφέρεις να το εκπαιδεύσεις! 😉

Μιας και το αφήνεις ελεύθερο στο σπίτι διάβασε αυτό: Πουλιά που πετούν ελεύθερα μέσα στο σπίτι
 
ευχαριστω! Δοκιμασα να του δωσω κεχρι αλλα ουτε καν το πλησιασε! Σκεφτηκα πως μαλλον φοβαται να το φαει απ το χερι μου και το εβαλα στο κλουβι του αλλα και παλι σημασια δεν δινει! Παραξενο, ολα τα αλλα μου πουλια τρελενονται για κεχρι. Μαλλον θα ψαξω να βρω τιποτα αλλο που του αρεσει και θα τον προσεγγισω ετσι😛
 
αυριο κλεινω μια βδομαδα με το νεο μου μπατζι. Ειναι ημερος, καθεται στο χερι μου(αν και προτιμαει τον παιχνιδοτοπο😛) και με αφηνει να τον χαηδευω.Απο δω και περα τι κανω; Σκεφτομαι να του μαθω καποια κολπα αλλα το θεμα ειναι πως ακομα δεν βρηκα τιποτα που να του αρεσει πολυ ωστε να τον προσεγγισω ετσι😳
 
Μαρια, στο προηγουμενι θεμα που ανοιξα μου δωσατε μια ιδεα για το κεχρι η οποια τεπικα δεν λειτουργησε, οποτε ανοιξα αυτο για να ρωτησω πως θα συνεχισω απο δω και περα και πως θα αρχισω την εκπαιδευση αφου δεν εχω ως μεσο το 'φαγητο' που παιζει καποιο ρολο
 
Το θέμα είναι ακριβώς το ίδιο, δηλαδή η σχέση σου με το πουλάκι και οι διάφορες φάσεις της και οι ενέργειες που χρειάζονται από την πλευρά σου.
Κατ' αρχήν το πουλάκι το έχεις ΜΙΑ εβδομάδα.
Για να μπορέσεις κάποτε να φτάσεις να του μάθεις κάποια πράγματα, πρέπει να προσπαθήσεις να μπεις στην θέση του.
Είναι ένα μικρό σε ηλικία πουλάκι. Έφυγε από τον χώρο που γεννήθηκε και πήγε σ' ένα μαγαζί με πολλά άγνωστα πουλάκια. Έμεινε Χ χρόνο εκεί, μπήκε σ' ένα χάρτινο κουτάκι και το πήρες εσύ. Ήρθε σε ένα νέο χώρο όπου εσύ ανυπόμονα προσπαθείς να το "εκπαιδεύσεις".
Αυτό το πουλάκι ακόμα δεν έχει νοιώσει ασφάλεια στον χώρο. Δεν γνωρίζει τις ρουτίνες του και δεν έχει αισθανθεί βολικά.
Αυτό που λέμε εκπαίδευση είναι στην ουσία μια ανάπτυξη εμπιστοσύνης στον υπέρτατο βαθμό του πουλιού με τον φροντιστή του και το κοινό τους παιχνίδι.
Αν το πουλί δεν έχει κατ' αρχήν σιγουριά και δεν αντλεί χαρά από αυτήν την διαδικασία δεν θα μας κάνει την χάρη να του δίνουμε κεχρί και να "μαϊμουδίζει".
Στα μάτια του πουλιού είσαι ένας όγκος με διαφορά μεγέθους μεγαλύτερου απ' όσο έχουμε εμείς με μια πολυκατοικία.
Δημιούργησε με υπομονή, επιμονή και μαλακούς ήπιους τρόπους μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας.
Να προτιμάς να είσαι καθιστή και να το αφήνεις να σε προσεγγίζει αυτό. Να μην έχεις απλωτά και κινούμενα γρήγορα τα χέρια σου.
Να μην ενθουσιάζεσαι και μιλάς δυνατά έστω και χαρούμενα.
Μία εβδομάδα είναι μηδέν χρόνος στην σχέση σου με το πουλάκι. Δεν είναι δυνατόν να λες το κεχρί δεν λειτούργησε γιατί ο χρόνος δεν είναι αρκετός να το κρίνεις αυτό.
Δεν είναι εικονικό είναι πραγματική ζωή. Δώσε χρόνο. Έτσι κι αλλιώς τι σημαίνει εκπαίδευση; Η σχέση σου μαζί του που θα διαρκεί όσο και η ζωή του.
Πήρες ένα πουλάκι πριν μία εβδομάδα.
Πρέπει πρώτα να ασχοληθείς με ό,τι αφορά την καλή του υγεία, φυσική και ψυχική, την εγκατάσταση και διαμονή του και μετά με τα τρικς που θα μάθει.
Τα γράφω σ' εσένα αλλά απευθύνομαι και σε πολλούς άλλους με αφορμή το θέμα σου, γιατί βλέπω μια ανυπομονησία στην εκμάθηση "κόλπων" στα πουλιά παραβλέποντας άλλα πιο σοβαρά θέματα που αφορούν την ζωή τους.
Πόσα "εντυπωσιακά" πράγματα νομίζεις μπορεί να κάνει ένα τέτοιο πουλάκι;
Πολλά από αυτά εξαρτώνται από την προσωπικότητά του και τι αρέσει και στο ίδιο, τι θεωρεί αστείο και παιχνίδι και όχι τι θέλεις εσύ να μάθει.
Διαφορετικά είναι σαν να μην δεχόμαστε την προσωπικότητα του κάθε πουλιού που είναι αδιαμφισβήτητη.
 
*Το πουλι το πηρα απο το χωρο του γεννηθηκε, δεν πηγε ποτε σε πετ σοπ διοτι το πηρα απο κυρια που τα εκτρεφει σπιτι της οποτε δεν νομιζω να παιζει και τοσο ρολο η αλλαγη περιβαλλοντος. Και ναι, το εχω μια βδομαδα αλλα το οτι ρωταω για να αποκτησω γνωσεις σχετικα με το πως θα το εκπαιδευσω ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ δεν νομιζω οτι δειχνει σον και καλα ανυπομονυσια. Εψαχνα πληροφοριες για την εκπαιδευση των Budgie μηνες πριν αποκτησω το πρωτο μου απλα και μονο επειδη θελω να ειμαι καταλληλα προετοιμασμενη και οχι την μερα που σκοπευω να αρχισω την εκπαιδευση να παραθεσω ολες τις αποριες μου. Τελος παντων σ' ευχαριστω για τις συμβουλες σου και θα τις εφαρμοσω και αν δω αποτελεσμα θα σας ενημερωσω:)
 
*... Διοτι το πηρα απο κυρια που τα εκτρεφει σπιτι της οποτε δεν νομιζω να παιζει και τοσο ρολο η αλλαγη περιβαλλοντος...
Κάνεις λάθος αυτό έχει σχέση και με τον χαρακτήρα του κάθε πουλιού, όσο όμως θα περνά ο καιρός που θα ασχολείσαι μαζί του και θα το παρατηρείς θα καταλάβεις τι εννοώ.
Για παράδειγμα σου αναφέρω πως ο Μάριος 5,5 χρονών (το μεγαλύτερο parrotlet, από τα δύο που έχω), όταν δει κάτι διαφορετικό στο σπίτι μας (πχ σακούλες του super market πριν τακτοποιήσω τα πράγματα στα ράφια ή ρούχα εκεί που δεν είναι η 'θέση' τους) τρομάζει και τα κοιτάζει περίεργα.
Οι παπαγάλοι είναι πουλιά με αυξημένη αντίληψη οπότε ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι ακριβώς μπορεί να τα έχει επηρεάσει.
Έχε λοιπόν υπομονή, επιμονή και κυρίως παρατηρητικότητα ώστε να καταλάβεις τον μικρό σου φίλο... Διάβασε προσεχτικά τις πολύ σωστές παρατηρήσεις-πληροφορίες της Μαρίας και ξεκίνα να τις εφαρμόζεις :)
 
Σημερα εβαλα ενα ρολο χαρτιου στον παιχνιδοτοπο και τον ειδα που περασε μερικες φορεα απο μεσα! Του εδωσα κεχρι για να τον επιβραβευσω αλλα -παλι- ουτε που το πλησιασε. Περιεργο, χθες το εφαγε με πολλη ορεξη. Παντως του αρεσουν πολυ τα χαδια γυρω απο το ραμφος, εκει που ειναι τα μαγουλα τα δικα μας(ακομα να μαθω τη σωστη ορολογια 😛) Μπορω να τον επαινω χαηδευοντας τον εκει, ή χρειαζεται μια πιο 'υλικη' επιβραβευση; 😛
 
Μάγουλο λέγεται. Εκεί χαΪδεύονται και μεταξύ τους. Μπορείς φυσικά γι' αυτό λέμε ότι όλα εξαρτώνται από την σχολαστική παρατήρηση. Ό,τι αρέσει στο πουλάκι και το κάνει να "δένεται" περισσότερο μαζί σου.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Ekt
Back
Top