Ασθένειες Πως θα καταλάβετε αν ο παπαγάλος σας είναι άρρωστος

Αναρωτιέστε μήπως ο παπαγάλος σας αρρώστησε ξαφνικά; Ακολουθήστε μερικά απλά βήματα για να καθορίσετε εάν είναι όντως άρρωστος ή συμπεριφορά που βλέπετε είναι φυσιολογική.

Ελέγξτε βήμα προς βήμα αν ο παπαγάλος σας είναι άρρωστος​

Αυτές οι συμβουλές είναι οργανωμένες με ανηφορικά κριτήρια. Αν παρατηρήσετε ότι στο "Βήμα 1" δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τότε πιθανότατα δεν θα βρείτε κάποιο πρόβλημα και στα υπόλοιπα. Αν παρατηρήσετε αρκετές μη φυσιολογικές ενδείξεις στα παρακάτω βήματα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα για τον παπαγάλο σας.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να πάρετε προληπτικά μέτρα για να προστατέψετε τον παπαγάλο σας.

Βήμα 1: Ελέγξτε τις κουτσουλιές του​


Κάθε κάτοχος παπαγάλου θα πρέπει να γνωρίζει τις εκκρίσεις περιττωμάτων και ούρων του παπαγάλου του και να τα ελέγχει συχνά γιατί συνήθως είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του πουλιού σας.

Όταν μάθετε πως είναι οι κουτσουλιές του παπαγάλου σας όταν είναι υγιής, μπορείτε εύκολα στη συνέχεια να καταλάβετε αν εμφανιστεί κάτι διαφορετικό. Είναι σημαντικό να ενεργήσετε σε αυτό το πρώτο σημάδι πιθανής ασθένειας, αφού οι παπαγάλοι κρύβουν τις ασθένειές τους από τους ανθρώπους και άλλους παπαγάλους.

Τι θα πρέπει να κοιτάξετε:

Έχει αλλάξει η σύσταση-στερεότητα της κουτσουλιάς;​

Είναι πιο υγρή απ το συνηθισμένο και δεν μπορείτε να εξηγήσετε τη διαφορά εξαιτίας του γεγονότος ότι το πουλί έφαγε χυμώδη φρούτα όπως σταφύλια ή πορτοκάλι μέσα στις περασμένες 12-24ώρες;

Σημείωση: εάν κατέχετε Lorikeet, αυτός δεν είναι καλός τρόπος μέτρησης της υγείας του, καθώς τα Lorikeets τείνουν να έχουν υγρές κουτσουλιές, αφού είναι φρουτοφάγα πουλιά.

Έχει αλλάξει το χρώμα της κουτσουλιάς;​

Ένας υγιής παπαγάλος κανονικά εκκρίνει κουτσουλιές που είναι ευδιάκριτα συμπαγής (firm) και έχει ένα άσπρο κέντρο και πρασινίζον καφέ (greenish-brown) χρώμα, εξωτερικά από το δαχτύλιο (outside ring).

Το άσπρο κέντρο είναι τα ούρα και το πρασινιζον καφέ υλικό,τα περιττώματα. Το χρώμα των περιττωμάτων μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυτού που πρόσφατα καταναλώθηκε και να έχει ένα απαλό κόκκινο χρώμα, πορτοκαλί (orange-tinted) η πιο πράσινο.

Θυμηθείτε το φαγητό που έφαγε πρόσφατα ο παπαγάλος σας και αν το χρώμα της κουτσουλιάς άλλαξε αλλά δεν μπορείτε να το εξηγήσετε με βάση αυτά που έφαγε μέχρι την προηγούμενη μέρα, τότε πρέπει να παρακολουθήσετε τον παπαγάλο σας για άλλα σημάδια αρρώστιας.

Έχει αυξηθεί η συχνότητα που κουτσουλάει;​

Συχνά ένα άρρωστο πουλί κουτσουλάει συχνότερα και τεντώνεται φυσικά όταν κουτσουλά. Κάθε παπαγάλος κουτσουλά σύντομα μετά το φαΐ και ξανά λίγο αργότερα. Ακόμα, κουτσουλάνε επάνω στο ξύπνημα συνήθως.

Μικροί παπαγάλοι όπως τα Budgies και τα Cockatiels κουτσουλάνε πιο συχνά από τους μεγαλύτερους παπαγάλους και κάνουν μικρότερες κουτσουλιές, αλλά εάν ξέρετε τι είναι φυσιολογικό για τον παπαγάλο σας, θα μπορείτε να πείτε εάν υπάρχει κάποια διαφορά η όχι.

Υπάρχουν κουτσουλιές στα πούπουλα του πουλιού γύρω από την αμάρα;​

Όταν κουτσουλά ένα υγιές πουλί, η κουτσουλιά δεν κολλάει στα φτερά γύρω από την περιοχή της αμάρας. Ένα υγιές πουλί ίσως κάποιες φορές να 'ρθει σ' επαφή με μια κουτσουλιά που δεν έχει στεγνώσει εντελώς και να κολλήσει στα φτερά της ουράς, αλλά εάν η περιοχή γύρω από την αμάρα είναι έντονα λερωμένη υπάρχει σίγουρα λόγος ανησυχίας.

Βήμα 2: Καθορίστε την ποσότητα φαγητού​

Θα πρέπει να έχετε μια καλή ιδέα του πόσο πολύ και του πόσο συχνά τρώει ο παπαγάλος σας. Τα υγιή πουλιά τρώνε όταν ξυπνάνε και διαλέγουν την τροφή τους περιοδικά στη διάρκεια της μέρας.

Ήμερα πουλιά αλλά και άγρια που είναι εξοικειωμένα με τους ανθρώπους, τρώνε και παρουσία του γιατί οι παπαγάλοι είναι κοινωνικά ζώα από τη φάση τους. Αν παρατηρήσετε ότι ο παπαγάλος σας δεν τρώει φυσιολογικά, θα πρέπει να καταγράψετε πότε τρώει και εάν τρώει σημαντικά λιγότερο από το κανονικό, γιατί ίσως υπάρχει πρόβλημα με την υγεία του.

Εάν τρώει μόνο λιχουδιές αλλά όχι το κανονικά του φαΐ (pellets, σπόρους, φρούτα, λαχανικά) τότε θα πρέπει να ψάξετε προσεκτικά για πρόβλημα.

Βήμα 3: Παρακολουθήστε γι’ αλλαγές στις συνήθειες παιχνιδιού​

Πιθανόν θα έχετε μια καλή ιδέα για το πόσο παίζει ο παπαγάλος σας μόνος όταν είναι στο κλουβί η στην παιδική του χαρά. Επίσης, ξέρετε πόσο παίζει και όταν είναι εκτός κλουβιού αλληλεπιδρώντας μαζί σας. Αν ένα φυσιολογικά παιχνιδιάρικο πουλί γίνει σημαντικά λιγότερο παιχνιδιάρικο, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι είναι λάθος.

Φυσικά οι παπαγάλοι έχουν αλλαγές διάθεσης όπως και οι άνθρωποι. Αν ο παπαγάλος σας δεν παίζει για κάποιες ώρες, αυτό από μόνο του δεν είναι λόγος ανησυχίας. Αν επιστέψει στα παιχνίδια αργότερα την ίδια μέρα και δεν υπάρχουν αλλά σημάδια αρρώστιας, τότε πιθανότατα ο παπαγάλος σας ήταν απλώς σε ήρεμη διάθεση και δεν ήθελε να παίξει.

Παρ' ολ' αυτά, πιο μακροπρόθεσμες αλλαγές στη διάθεση για παιχνίδι μπορεί να είναι σημάδι ότι η υγεία του πουλιού δεν είναι φυσιολογική.

Βήμα 4: Δείτε εάν ο παπαγάλος κοιμάται συχνά στα δυο πόδια​

Να θυμιάστε ότι αυτό το βήμα δεν αναφέρεται σε παπαγάλο που άπλα κουρνιάζει αλλά σε παπαγάλο που κοιμάται βαθιά.

Τη νύχτα ή όταν είναι σε βαθύ ύπνο, ο παπαγάλος βάζει το ένα πόδι πάνω, μέσα στα φτερά του και στέκεται μόνο στο ένα πόδι. Αυτό ισχύει και για μεγάλους και για μικρούς παπαγάλους.

Αν έχετε δει φλαμίγκο να κοιμάται, είναι αστείο θέαμα το να έχει το ένα πόδι λυγισμένο και τραβηγμένο πάνω όσο πιο ψηλά γίνεται. Τα φλαμίγκο βέβαια δε μπορούν να κρύψουν τα μακριά τους πόδια κάτω από τα φτερά, όμως το κονσεπτ είναι το ίδιο με τον παπαγάλο που σας συντροφεύει.

Όταν ο παπαγάλος σας κοιμάται βαθιά, ειδικά εάν έχει γυρίσει το κεφάλι του πίσω για να κρύψει το ράμφος του στα φτερά της πλάτης, τσεκάρετε αν στέκεται με το ένα μόνο πόδι στην πατήθρα ή και τα δυο.

Αν συνεχώς βλέπετε δυο πόδια στο κλαδί, ακόμα και πριν ο παπαγάλος να αντιληφθεί ότι τον παρακολουθείτε, τότε θα πρέπει ν ανησυχήσετε.

Βήμα 5: Δείτε τη στάση στην πατήθρα και τη θέση των φτερών​

Ένας υγιής παπαγάλος κάθεται ψηλά στα κλαδιά με τα φτερά σφιχτά τις περισσότερες φορές. Όταν κοιμάται πιθανόν να μοιράζει "φουσκωμένος" και να κάθεται άνετα ώστε τα χαμηλότερα πούπουλα του σώματος του να καλύπτουν το πόδι στο οποίο κοιμάται.

Οι υγιείς παπαγάλοι ακόμα, επιλέγουν τα πιο ψηλά κλαδιά του κλουβιού για να κοιμηθούν και συνήθως διαλέγουν την πιο ψηλή γωνιά του κλουβιού ή την περιοχή που παίζουν. Αυτό είναι κομμάτι του βασικού τους ενστίκτου.

Αν παρατηρήσετε πως ο παπαγάλος σας κάθεται χαμηλά στα κλαδιά και με τα φτερά φουσκωμένα όλη την ώρα, ακόμα και όταν δεν κοιμάται και ξέρετε ότι η θερμοκρασία του δωματίου είναι αρκετά ζεστή για το πουλί, μάλλον υπάρχει θέμα υγείας.

Αν δείτε το πουλί να κάθεται όλο και πιο χαμηλά στο κλουβί με τα πούπουλα φουσκωμένα και να κάθεται ζαρωμένο στο κλουβί μαζί με αλλά σημάδια αρρώστιας, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα υγείας και πρέπει να λάβει αμέσως βοήθεια.

Κλείνοντας​

Κάθε παπαγάλος που παρουσιάζει σημάδια ασθένειας πρέπει να πάει αμέσως σε έναν εξειδικευμένο πτηνίατρο. Δεν είναι σοφό να το πάτε σε ένα Pet Shop και να αγοράσετε εκείνα τα over-the-counter προϊόντα για τον παπαγάλο σας γιατί συνήθως δε κάνουν αυτά που υπόσχονται και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα υγείας.

Αν αγαπάτε τον παπαγάλο που σας συντροφεύει, αναζητήστε βοήθεια από τα πρώτα σημάδια ασθένειας.

Όταν ένας παπαγάλος αρρωστήσει μπορεί να πεθάνει μέσα σε μόλις 24 ώρες. Αν και κάποιες αρρώστιες δεν παίρνουν τη ζωή του φίλου σας τόσο γρήγορα, μπορεί να τον χάσετε πολύ γρήγορα όταν η υγεία του είναι σε κίνδυνο.

Οι παπαγάλοι τείνουν να κρύβουν την ασθένεια μέχρι τη στιγμή που δε θα χουν πια τη δύναμη να το κάνουν. Μόλις ο παπαγάλος σάς δείξει ότι είναι άρρωστος με περισσότερα συμπτώματα, από αλλαγή στις κουτσουλιές, μπορεί να είναι πολύ αργά. Έτσι, αν δείτε αλλαγές στη συμπεριφορά του παπαγάλου σας και στις σωματικές του λειτουργίες, κινηθείτε γρήγορα κι αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Σχετικό περιεχόμενο​

Αναγνώριση ασθενειών των πουλιών
Διάγνωση ασθενειών μέσω εξέτασης περιττώματα των πτηνών
Λοιμώδη νοσήματα στα πτηνά συντροφιάς
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ένα μεγάλο μπράβο, πολύ κατατοπιστικές οι οδηγίες (αχρείαστες να ναι).

Να προσθέσω ότι φυσικά αυτά είναι από τα σημαντικότερα, αλλά υπάρχουν και άλλες ασθένειες που το δείχνουν με πιο ύπουλο τρόπο και άλλες πιο εμφανείς. Εμείς δεν φτάνει να έχουμε μόνο ένα κατάλογο και να λέμε, όχι δεν είναι αυτό ούτε το άλλο κτλ. Εμείς πρέπει να παρατηρούμε καλά τα πουλιά μας, η πρόληψη είναι η καλύτερη γιατρειά.
 
Back
Top