Διατροφή Πως θα χορηγησω τη βιταμινη Ε στα καναρινια μου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης billio
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

billio

PB Member
Εγγραφή
1 Μαϊ 2008
Μηνύματα
120
Πόλη
Βύρωνας
Καλησπερα.
Θα ηθελα να μου πει καποιος πως θα χορηγησω τη βιταμινη Ε στα καναρινια μου;
Εννοω πως θα τη βρω στο εμποριο, πως θα τη ζητησω στα petshops?
 
εναλλακτικα μπορεις να χρησιμοποιησεις την μεγαλυτερη φυσικη πηγη της Ε το σιτελαιο https://community.petbirds.gr/threads/Σιτελαιο-βιταμινη-Ε.2497/ στην αυγοτροφη τους https://community.petbirds.gr/threads/Αυγοτροφή-εναλλακτική-πρόταση.2503/

στοιχιζει (βιολογικο ψυχρης συμπιεσης) γυρω στα 9 ευρω τα 250 ml στα καταστηματα βιολογικων προιοντων
 
μπορεις επισης να βρεις στα φαρμακεια(ειναι με μορφη καψουλας)
 
εγω τα δυο τελευταια χρονια την χρησιμοποιω χωρις προβλημα(την βαζω στην βιταμινη τους μια φορα την εβδομαδα, την περιοδο προετοιμασιας)
 
Αν μπορείς γράψε μας τα συστατικά, για να δούμε τις αναλογίες (πληροφοριακά)
 
απλα τις δυο-τρεις σταγονες που περιεχει η καψουλα τις ριχνω στο περιεχομενο μιας αυγοθηκης
 
ΑΠΟ ΕΔΩ Βιταμίνη - Βικιπαίδεια
και εδω GlosterCanary - Θέματα
φαινεται οτι ενας ανθρωπος μεσος πχ 70 κιλα θελει 10-15 mg βιτ. Ε

ΑΠΟ ΕΔΩ Nekton E
[x]

φαινεται οτι το νεκτον εχει 50000mg τα 1000γρ αρα 50 mg το ενα γρ
και η προτεινομενη δοση ειναι 1 γρ ανα ποτιστρα

ΑΠΟ ΕΔΩ Ferti-vit (Orlux)
φαινεται οτι η fertivit εχει 50000mg ανα 1000γρ αρα 50 mg ανα 1 γρ βιτ Ε με προτεινομενη δοση 1γρ ανα 250ml νερου(5 ποτιστρες, παλι καλα)

η περισσεια βιταμινης Ε πηγαινει, σαν λιποδιαλυτη βιταμινη που δεν αποβαλλεται, συνηθως στο συκωτι...

τα συμπερασματα δικα σας για τις "ειδικες για πτηνα " βιταμινες. Εγω απλους αριθμους εθεσα μπροστα σας και αν ειναι λαθος ας διορθωθουν και ζητω προκαταβολικα συγνωμη.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δημήτρη δεν τα είχα υπολογίσει ποτέ έτσι. Αλλά από την άλλη το πουλί δεν πίνει 50 ml που είναι η ποτίστρα αλλά 4-6 ml. Αυτό νομίζω κατεβάζει αρκετά την ποσότητα της βιταμίνης που προσλαμβάνει.
 
αρα στην μια εχουμε 50mg στα 50 ml αρα 4mg στα 4γρ (ή 4 ml )νερου. Το βαρος ενος πουλιου ειναι 25 γρ . 15 mg (ανθρωπινη δοση) αντιστοιχουν σε 70 κιλα (70000γραμμαρια). Αρα στα 25 γραμμαρια πουλιου αντιστοιχουν ( 25χ15)/70000 mg (απλη μεθοδος των τριων)=0.00535 mg ανα πουλι ενω αυτο παιρνει 4mg 😱. Αν παρουμμε την πιο καλη περιπτωση του μοιρασματος σε 250 ml νερου και οχι σε 50 τοτε 4ml νερου ή 4 γραμμαρια(στο νερο 1γρ =1ml) εχουν 4/5 mg =0.8 mg και παλι πολυ μεγαλυτερο απο τα 0.00535mg

σιγουρα καποια μεγαλυτερη ποσοτητα παροχης χρειαζεται γαιτι μπορει να μην απορροφηθει για διαφορους λογους πληρως αλλα σχεδον 1500πλασια 😱 παει πολυ...😕
 
δεν εχω την συσκευσια τωρα, σιγουρα θα ειναι μεγαλυτερη η αναλογια της αλλα ξαναλεω οτι δεν αντιμετωπισα προβλημα. Ο τροπος που την χορηγω ειναι αυτος που προανεφερα. Γενικως δεν εμπιστευομαι τα σκευασματα που ειναι αποκλειστικα μονο για πουλια, οι εταιρειες για μεγαλυτερο κερδος χρησιμοποιουν συνηθως αντιγραφα και οχι γνησια συστατικα. Βεβαια κοιταζω να τα προσαρμοζω αναλογικα και ολα αυτα τα εγραψα αφου τα εφαρμοσα εγω στα δικα μου πουλια σε βαθος χρονου τουλαχιστον 2 ετων
 
σωτηρη αν καταλαβα καλα χρησιμοποιεις καποιο σκευασμα της βιταμινης Ε που υπαρχει στα φαρμακεια.συνηθως ειναι σε μορφη λαδιου εντος καπσουλας.η πιο γνωστη ειναι η eviol αλλα υπαρχουν και αλλα σκευασματα. αν υπαρχει ήδη προβλημα με τη δοσολογια των σκευασματων ειδικα για πτηνα σκεψου πιο δυσκολο ειναι αυτο (να υπολογιστει σωστα και να χορηγηθει ) στα ασκευασματα για ανθρωπους. Ξερεις την ακριβη δοσολογια για πουλια; Εγω προσωπικα δεν εμπιστευομαι ουτε τα ανθρωπινα φαρμακα πληρως αλλα δεν γινεται να προχωρησουμε με γενικη αμφισβητιση οταν δεν υπαρχει σιγουρη εναλλακτικη λυση. Αν ομως αλλου δεν υπαρχει, εδω υπαρχει ειναι η μεγαλυτερη φυσικη πηγη Ε, το σιτελαιο απο το οποιο και εταιριες που φτιαχνουν καψουλες φυσικης Ε το χρησιμοποιουν(πχ power helth νομιζω). Με εκεινο δεν αντιμετωπιζεις προβληματα υπερδοσολογιας που οδηγουν μεσοπροθεσμα σε προβληματα στο συκωτι ή βραχυπροθεσμα σε πουλια υπερδιεγερμενα που γεννανε συνεχως ή δεν λενε να κατσουνε στη φωλια αλλα λογω πυρωματοςεχουν το μυαλο τους στο. 🙂. Πιο πανω εχω λινκ με θεμα το σιτελαιο.

*για οσους μου πουνε οτι τοσο καιρο τα χρησιμοποιουμε αλλα δεν αντιμετωπιζουμε προβλημα τοτε απλα αυτο με χαροποιει γιατι σημαινει οτι οσα λεει ο σωτηρης εχουν βαση οτι αλλα στοιχεια λενε η συσκευασιες και αλλα εχουνε μεσα:).σημασια εχει τα πουλια να ειναι καλα.

απο κει και περα θα ηθελα να διευκρινισω οτι η εναντιωση μου ειναι στα συγκεκριμενα σκευασματα με Ε οπου με στοιχεια βλεπω οτι κατι ειναι λαθος. Για τα υπολοιπα σκευασματα οι επιφυλαξεις ειναι εντελως υποκειμενικες!
 
*για οσους μου πουνε οτι τοσο καιρο τα χρησιμοποιουμε αλλα δεν αντιμετωπιζουμε προβλημα τοτε απλα αυτο με χαροποιει γιατι σημαινει οτι οσα λεει ο σωτηρης εχουν βαση οτι αλλα στοιχεια λενε η συσκευασιες και αλλα εχουνε μεσα:).σημασια εχει τα πουλια να ειναι καλα.
Τις περισσότερες φορές που χάνουμε ένα πουλί το αποδίδουμε σε αρρώστεια. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε πρόβλημα που προέρχεται από χρόνια λήψη κάποιου σκευάσματος. Η ζημιά που μπορεί να κάνει η βιταμίνη Ε δεν φαίνεται απαραίτητα αμέσως μετά τη λήψη της βιταμίνης. Το συκώτι επιβαρύνεται και κάποια στιγμή εμφανίζεται το πρόβλημα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί μέσα στο χειμώνα για παράδειγμα που δεν χορηγούμε τη βιταμίνη. Προσωπικά δεν έχω παρατηρήσει ποτέ πρόβλημα στα πουλιά μου μετά από οποιοδήποτε σκεύασμα. Δίνω κατα καιρούς πολυβιταμίνες αλλά και Ε πριν την αναπαραγωγή. Να σημειώσω ότι δίνω πάντα (από ανασφάλεια) μικρότερη δόση από την προτεινόμενη. Στην Ε της quiko που χρησιμοποιούσα πέρσι έδινα σχεδόν τα 2/3 της δόσης και όχι παραπάνω από 2 φορές την εβδομάδα. Παράλληλα φρόντιζα να παίρνουν και από φυσικές πηγές βιταμίνες. Είναι σίγουρα πιο ακίνδυνο και σίγουρο. Τα άσπορα αυγά που είχα ήταν 1 στα 8 περίπου. Εγκαταλελειμένες φωλιές 0. Πουλιά που να έχασα κατά τη διάρκεια της πτερόροιας 0. Θνησιμότητα νεοσσών 10% περίπου. Τα μόνα πρόβληματα που είχα ήταν με τα ιθαγενή αλλά δεν τα μετράω στα στατιστικά γιατί εκεί υπάρχουν άλλες δυσκολίες.
 
βασιλη απο αυτα που βλεπω εδω
http://www.orchidtreeexotics.net/1189729.html
μαλλον και στην quiko μια απο τα ιδια εχουμε. Νομιζω οτι ακομα και αν δεν ενοχλουν την υγεια των πουλιων τα σκευασματα αυτα δεν υπαρχει λογος να φορτσαρουμε τοσο τα πουλια παρα μονο αν βλεπουμε την αναπαραγωγη σαν "παραγωγη>😡
 
Υπάρχει μια εταιρεία στη Γαλλία που έχει πολύ μεγάλη γκάμα σκευασμάτων αλλά δύσκολα βρίσκεται
http://www.ornipharma.com/pdf/ornipharma_catalogue_2007.pdf
 
Back
Top