Φροντίδα Πως μπορεί να μικρύνει το μήκος των νυχιών του μπάτζι μου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Nausicaa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Nausicaa

Budgies Expert
Εγγραφή
6 Απρ 2021
Μηνύματα
1.357
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους!

Η Ίρις, το παπαγαλάκι μου, χρειάζεται κόψιμο ή έστω λιμάρισμα των νυχιών της. Είναι τόσο μακριά, που δεν μπορεί εύκολα να σταθεί σε φαρδί κλαδί. Δυστυχώς δεν με αφήνει ακόμα να την πλησιάσω πολύ και είμαι άρρωστη εδώ και εβδομάδες για να την πάω σε κτηνίατρο. Μήπως έχει κανείς ιδέα για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση λίγο έστω ώστε να χρησιμοποιεί όλα τα κλαδιά? Ευχαριστώ
 
Μπορούμε να δούμε φωτο απο τα νύχια? Αν θέλουν όντως κόψιμο γιατί εμποδίζουν την κίνηση του, τότε μάλλον θα αναγκαστείς να το πιάσεις.
 
Φ@κ (τι επιτρέπεται να πει κανείς εδω...?). Θέλω να πω, δώστε μου μισό, θα προσπαθήσω, η κάμερά μου είναι λίγο χάλια.
[automerge]1621003740[/automerge]
IMG_20210514_174530_063.webp
[automerge]1621003940[/automerge]
Αυτό είναι το πιο χοντρό κλαδί αυτό στο οποό στέκεται ευτυχώς. Επίσης, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, το πρόβλημα είναι πιο έντονο στο αριστερό πόδι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ναι σίγουρα θέλουν κόψιμο! Δεν είναι πολύ δύσκολο, απλά πρέπει να προσέχεις μην αιμορραγήσει το νύχι. Μπορείς να πάρεις ένα νυχοκόπτη που χρησιμοποιείται για μικρά ζωάκια, όπως σκύλους και γάτες (δες την φώτο). Με αυτόν η διαδικασία είναι πολύ ευκολότερη 😉. Υπάρχει και ένα σχετικό άρθρο στο φόρουμ που αφορά το πως πρέπει να κοπούν αν δεν κάνω λάθος.
 

Συνημμένα

  • αρχείο λήψης.webp
    αρχείο λήψης.webp
    3,1 KB · Προβολές: 1
@Shadow9 Το ξέρω, αλλά θα πρέπει να την πιάσω, και με φοβάται ήδη αρκετά. Τον τελευταίο καιρό έχουμε κάνει πρόοδο και φοβάμαι ότι αν της το κάνω αυτό, την πιάσω σαν λεμόνι, θα τρομάξει τόσο πολύ που θα κάνουμε άπειρα βληματα πίσω.
 
Μπορεί...αλλά θα είναι για το καλό της. Σκέψου πως με ένα τέτοιο νύχι μπορεί όταν λείπεις να πιαστεί και να κρεμαστεί από κανένα παιχνίδι, κάτι που μπορεί να μην έχει την καλύτερη κατάληξη. Αν είναι πιάστην με μια πετσετούλα ώστε πρώτων να μην σε βλέπει και να μην υπάρχει κίνδυνος να σε δαγκώσει.
 
με ένα τέτοιο νύχι
Άρα να υποθέσω ότι όντως είναι πολύ μακριά και θέλουν κόψιμο?

Αν δεν υπάρχει εναλλακτική, θα το κάνω. Είμαστε συνέχεια στο ίδιο δωμάτιο, σπανίως λείπω, αλλά δεν πρέπει να είναι βολικό έτσι όπως κάθεται. Και όντως μπορεί να γίνει και κάποιο ατύχημα. Απλά αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος έστω να τα λιμάρει λίγο.
 
Είναι αρκετά μακριά νομίζω, βέβαια ο καθένας το βλέπει αλλιώς. Κατά την γνώμη μου προσπάθησε να τα κόψεις. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω κάποιον τρόπο που τα λιμαρουν μόνα τους..
[automerge]1621004969[/automerge]
Απλά το λέω γιατί και γω έχω ένα άγριο παπαγαλάκι που απέφευγα να του κόβω τα νύχια γιατί δεν καθόταν με τίποτα και δάγκωνε πολύ, όμως άλλαξα γνώμη όταν μια μέρα την βρήκα κρεμασμένη! Μετά όσο και να πονούσα που την έπιανα σφικτά για να τις κόψω τα νύχια, κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι για την ασφάλεια τους.
 
Μάλιστα, την πάτησα. Ήλπιζα ότι οι φυσικές πατήθρες θα βοηθούσαν. Επίσης, μιας και δεν ραμφίζει το σουπιοκοκκαλο, έκοψα το μεσαίο κομμάτι και το έχω στηρίξει στην σκάλα της, όπου κάθεται και κοιτά έξω, με το σκεπτικό ότι και θα συνηθίσει την παρουσία του και αν σταθεί πάνω του θα λιμάρει τα νύχια της. Απότι φαίνεται δεν έχει επιτυχία σε κανένα επίπεδο η μέθοδος. 😅
 
@Nausicaa Υπάρχουν ειδικές πατηθρες για το λιμάρισμα των νυχιών.


Διατηρούν σταθερό το μήκος τους.
 
Τις εχω δει, αλλά επίσης έχω διαβάσει ότι προκαλούν προβληματα στα πόδια, οπότε δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να τις βάλω. Τις έχει δοκίμάσει κανείς με αποτέλεσμα και λίγες επιπλοκές? Να σημειώσω ότι της Ίριδας της αρέσει πολύ να τρίβει το πρόσωπο και το ράμφος στις πατήθρες - ίσως γιατί τώρα έχει πτερόρροια και της προκαλούν φαγούρα τα νέα φτερά.
 
Τις εχω δει, αλλά επίσης έχω διαβάσει ότι προκαλούν προβληματα στα πόδια, οπότε δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να τις βάλω. Τις έχει δοκίμάσει κανείς με αποτέλεσμα και λίγες επιπλοκές? Να σημειώσω ότι της Ίριδας της αρέσει πολύ να τρίβει το πρόσωπο και το ράμφος στις πατήθρες - ίσως γιατί τώρα έχει πτερόρροια και της προκαλούν φαγούρα τα νέα φτερά.

Καλησπέρα, εγώ τις χρησιμοποιώ (ίδιου τύπου, όχι τις συγκεκριμένες) και δεν έχω εντοπίσει κάτι αρνητικό, απεναντίας τα νυχάκια τους είναι σε καλή κατάσταση "τριμαρισμένα" διαρκώς. Εννοείται ότι δεν αντικαθιστάς όλες τις υπάρχουσες πατήθρες με αυτές, απλά προσθέτεις ή αντικαθιστάς μια ή δύο στο κλουβί.

Το κόψιμο πάντως δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σε ανησυχεί και πρέπει να εξοικειωθείς με τη διαδικασία.

Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι το πόσο βαθειά θα κάνεις το κόψιμο.

nails.webp

Για να μη βρεις το αγγείο που υπάρχει μέσα στο νύχι και προκληθεί αιμορραγία, αν το κοιτάς σε φως το νυχάκι είναι διαυγές και φαίνεται πού μπορείς να κόψεις.

Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια , χρησιμοποίησε μια λίμα νυχιών (όχι μεταλλική) και τριμαρέ τα λίγο με αυτή.
 
@Chrisad Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση! Ναι, οπωσδήποτε μεγάλη προσοχή, μόνο λίγο τις ακρούλες θα έπαιρνα, ώστε το νύχι να μπορεί να αγκαλιάσει το κλαδί. Βασικά δεν θέλω να την στρεσάρω. Θα δοκιμάσω λοιπόν την πατήθρα και αν δεν μπορεί να αποφευχθεί θα της κάνω μανικιούρ.

ΥΓ: Άσχετο, αλλά το άβατάρ σου είναι απίθανο
 
Αυτό είναι το πιο χοντρό κλαδί αυτό στο οποό στέκεται ευτυχώς. Επίσης, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, το πρόβλημα είναι πιο έντονο στο αριστερό πόδι.
Εγώ εδώ δεν βλέπω νύχια που θέλουν κόψιμο.

Παρόλα αυτά, παραθέτω αυτό για την ενημέρωση του θέματος:
 
Οκ, εφόσον οι απόψεις διίστανται, θα ξεκινήσω με την ειδική πατήθρα, την παρήγγειλα ήδη, και αν δεν φέρει αποτέλεσμα βλέπουμε, αναλόγως και πώς τα πηγαίνουμε με την Ίριδα. Ευχαριστώ πολύ.
 
Υπάρχουν ειδικές πατηθρες για το λιμάρισμα των νυχιών.

Διατηρούν σταθερό το μήκος τους.
Από καιρό τώρα ήθελα να σας ευχαριστήσω γιαυτήν την συμβουλή. Η Ίριδα λατρεύει την πατήθρα! Και ελπίζω να την βοηθά και με το ασβέστειο, γιατί ακόμα δεν με το σουπιοκόκκαλο. :)
 
Πια από τις τρις έχεις ?
Ρωτάω γιατί εγώ έχω βάλει την ροζ και έχει βγάλει μια σαν(σκόνη -χρώμα ) ροζ με αποτέλεσμα να έχει γίνει ελαφρός ροζ από κάτασπρη που ήτανε η ουρά του blue .
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
@giannisv Αυτήν που λέει trimming perch, αν και μου εστειλαν πορτοκαλί, όχι μπλε όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Δυστυχώς δεν ξέρω για χρωματισμό, η ουρά της Ίριδας είναι cobalt blue, πολύ έντονο, δεν έχει αλλάξει χρώμα. Ούτε και το κίτρινο που έχει αλλού, το οποίο επίσης είναι πολύ έντονο. Η Αυγή έχει γκριζοβιολετιά ουρά και τελειώματα φτερών, δεν της το έχω βάλει, όμως, γιατί το κλουβί καραντινας δεν χωρά τα πάντα, και περνά ώρες στο ξύλινο πάρκο. Αν σε δύο μήνεςπου θα έχει πάει στο καλό κλουβί και χρησιμοποιεί την πατήθρα, θα σας πω τι βλέπω.

Αν λερωθουν αυτα πως καθαριζονται?
επειδή δεν περνούν πολλή ώρα πάνω της, περίπου ένα λεπτό μετά από κάθε γεύμα, σπανίως λερώνεται. Έχει πλάκα το timing, επειδή σήμερα την λέρωσε για πρώτη φορά και την έχω ένα μηνα τώρα. Ήταν μικρ΄η κουτσουλιά, την άφησα να στεγνώσει, την αφαίρεσα με χαρτομάντηλο και έγδαρα την περιοχή λιγάκι με έναν χάρακα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: HxC
Back
Top