Αναπαραγωγή Πως μπορούμε να καταλάβουμε αν τα αυγά είναι γονιμοποιημένα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης elninio13
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

elninio13

PB New Member
Εγγραφή
4 Σεπ 2020
Μηνύματα
17
Πόλη
Άγιος Νικόλαος
καλημερα σε ολους μιας και εγω αυτες τις μερες θα κανω την πρωτη αποπειρα για να μπορεσω να βγαλω τα πρωτα μου ορτυκια θα ηθελα να ρωτησω πως μπορουμε να καταλαβουμε πριν βαλουμε τα αυγα στην μηχανη αν τα αυγα ειναι γονιμοποιημενα και μπορουν να μας δωσουν πουλια?Υπαρχει καποιος τροπος να τσεκαρουμε αν μας κανουν πριν ξεκινησουμε την διαδικασια.Τα αυγα τα μαζευω απο τα ορτυκια που ηδη εχω και ειναι 3 θυλυκα μαζι με ενα αρσενικο στον ιδιο χωρο απλα δεν γνωριζω αν ειναι ολα καταλληλα για εκκολαψη.Ευχαριστω πολυ
 
Ο @elninio13 ρωτάει:
πως μπορουμε να καταλαβουμε πριν βαλουμε τα αυγα στην μηχανη αν τα αυγα ειναι γονιμοποιημενα και μπορουν να μας δωσουν πουλια?
Το άρθρο που παραθέτεις Πάρη αφορά στις περιπτώσεις που έχει ξεκινήσει η επώαση και ή ανάπτυξη των εμβρύων.
 
θα ηθελα να ρωτησω πως μπορουμε να καταλαβουμε πριν βαλουμε τα αυγα στην μηχανη αν τα αυγα ειναι γονιμοποιημενα

Νομίζω κάτι τέτοιο δεν γίνεται να το καταλάβεις. Πρέπει να περιμένεις κάποιες ημέρες ώστε να δεις αν έχει αρχίσει η ανάπτυξη του εμβρύου.
 
@Stavros με το τροπο που αναφερεται στο αρθρο (χρηση led) ειναι απο οτι καταλαβα μετα που θα εχουμε βαλει τα αυγα στην μηχανη και εχει αρχισει η διαδικασια εκκολαψης οχι πριν ξεκινησουμε να βαλουμε τα αυγα!
[automerge]1599211404[/automerge]
@Liakos18 ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση,καθημερινα μαζευω απο το κλουβι που εχω τα 3 θυληκα και το 1 αρσενικο αυγα και θα χρησιμοποιησω αυτα στην μηχανη.Σημερα πχ θα μαζεψω 2-3 αυγουλακια αυτα μπορω να τα βαλω αμεσα για εκκολαψη η πρεπει να περασουν καποιες μερες για να τα βαλω στην παραγωγη.Επισης ποσες μερες μπορουν να διατηρηθουν εκτος ωστε πχ αν θελω να εχω 15 αυγα για να ξεκινησω με ολα τατυχοχρονα και να περιμενω περιπου 5 μερες θα υπαρχει προβλημα να τα διατηρησω εξω η πρεπει να μπουν στο ψυγειο?
 
Ναι, σωστά. Μια εβδομάδα περίπου αφού καθίσει η κανάρα στη φωλιά (δεν γνωρίζω ποιο ακριβώς είναι το αντίστοιχο διάστημα για τα ορτύκια) τα έμβρυα, εφόσον υπάρχουν μπορούν να διακριθούν με την εκπομπή φωτός στο αυγό. Επομένως, εφόσον δεν διακρίνουμε κάτι, τότε δεν πρόκειται να βγει πουλάκι στο τέλος.
 
@Liakos18 στις ποσες μερες περιπου μπορουμε να εχουμε εικονα αν τα αυγα ειναι ενταξει οταν ξεκινησει η διαδικασια στην μηχανη?
[automerge]1599211598[/automerge]
@Stavros τα ορτυκια δυστυχως δεν κλωσσανε απλα κανουν τα αυγα και τα μαζευω καθε πρωι,εχω σκεφτει να τα βαλω στην κοτα που κλωσσαει τωρα τ'αυγα της αλλα δεν ξερω αν τα σπασει ή αν κανω ετσι δουλεια
 
Σημερα πχ θα μαζεψω 2-3 αυγουλακια αυτα μπορω να τα βαλω αμεσα για εκκολαψη η πρεπει να περασουν καποιες μερες για να τα βαλω στην παραγωγη

Επισης ποσες μερες μπορουν να διατηρηθουν εκτος ωστε πχ αν θελω να εχω 15 αυγα για να ξεκινησω με ολα τατυχοχρονα και να περιμενω περιπου 5 μερες θα υπαρχει προβλημα να τα διατηρησω εξω η πρεπει να μπουν στο ψυγειο?

στις ποσες μερες περιπου μπορουμε να εχουμε εικονα αν τα αυγα ειναι ενταξει οταν ξεκινησει η διαδικασια στην μηχανη?
Όλες σου τις απορίες θα στις λύσει ο ειδικός σε αυτά τα θέματα, δηλαδή ο @Γιαννης17 , μόλις δει το θέμα σου. Λίγη υπομονή, και θα ανταμειφθείς😉
 
Το αυγό δεν ξεχωρίζει οπτικά αν είναι ένσπορο. Θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 5 μέρες για να σιγουρευτεί ένας αρχάριος εάν υπάρχει έμβρυο. Οι κυλιδες που έχουν τα αυγά δυσκολεύουν καμιά φορά την προσπάθεια, χρειάζεται προσοχή μην γίνουν λάθη.
Τα αυγά τα αποθηκεύουμε πάντα σε δροσερό μέρος, ποτέ σε ψυγείο. Καλύτερα αποτελέσματα παίρνεις από αυγά 3 έως 10 ημερών. Επιλέγουμε πάντα μεγάλα στρογγυλά αυγά για εκκόλαψη. Τύπου μικρόσωμα και μυτερά είναι ακατάλληλα.
Το καλοκαίρι δεν είναι καλή εποχή για εκκολάψεις. Η χαμηλή υγρασία σε συνδιασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες φέρνουν κακά αποτελέσματα (νεκρά έμβρυα, κολλημένοι νεοσσοί στο κέλυφος, ανωμαλίες, δυσπλασίες, μικροί και αδύναμοι νεοσσοί κ. Α.)
Γνωμη μου είναι να προσπαθήσεις σε ένα μήνα από τώρα αν θες έγκυρα αποτελέσματα.
 
@Γιαννης17 καταρχας ευχαριστω πολυ για τις πολυτιμες συμβουλες σου σχετικα με την εκκολαψη, απο αυτα που μου γραφεις καταλαβαινω οτι καλυτερα να ξεκινησω προσπαθειες αρχες με μεσα οκτωβρη τα αυγα να ειναι οπως τα περιγραψατε και οτι μαζευω να μεινει εκτος ψυγειου εως 10 μερες.Οταν λοιπον βαλω τα αυγα στην μηχανη μετα απο 5-6 μερες πως θα μπορεσω να δω αν υπαρχει εμβρυο?Μπορω να το δω με το τροπο που περιεγραψε ο φιλος σε αυτο εδω το link https://community.petbirds.gr/threads/Μέσα-και-τρόποι-ωοσκόπησης.29732/ με την χρηση led?Επισης ποσες μερες διαρκει η διαδικασια της εκκολαψης για το ορτυκια?Τα αυγα που μαζευω απο το κλουβι που εχω τα 3 θυληκα και το 1 αρσενικο θεωρητικα ειναι ολα καταλληλα για εκκολαψη η χρειαζεται να προσεξω κατι?
 
Μπορω να το δω με το τροπο που περιεγραψε ο φιλος σε αυτο εδω το link
Ακριβώς με αυτό τον τρόπο. Θα χρησιμοποιήσεις ένα μικρό φακό, αυτό είναι όλο. Για να αποκτήσεις και μια σχετική εμπειρία μπορείς να κάνεις το εξής. Όσα αυγά θεωρείς ότι είναι άσπορα ή δεν είσαι βέβαιος ότι φέρουν ζωή, μπορείς να τα σημαδέψεις με λίγο μαρκαδόρο ώστε όταν φθάσει η μέρα της εκκόλαψης (η οποία διαρκεί 16-17 ημέρες) να διαπιστώσεις από μόνος σου το αποτέλεσμα. Το αντίστοιχο μπορείς να κάνεις και με τα όσα θεωρείς ένσπορα. Κάθε φορά, μέσω των παρατηρήσεων σου, θα καταλαβαίνεις όλο και περισσότερα.

Θα επιλέγεις μόνο όσα αυγά είναι μεγαλόσωμα και στρογγυλά. Από αυτά θα πάρεις και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Για να δεις αν αξίζει να προχωρήσεις και στην εκκόλαψη μπορείς να κάνεις και ένα τεστ για να δεις που βρίσκεσαι.
Όσα αυγά από τα ορτύκια θα χρησιμοποιείς θα τσεκάρεις από εδώ και πέρα εάν φέρουν βλαστόδερμα (η περιοχή από την οποία αναπτύσσεται ο νεοσσός). Ο πρώτος κρόκος παρουσιάζει ένα γονιμοποιημένο αυγό ενώ ο δεύτερος ένα άσπορο. Τσέκαρε το και έτσι μπορείς να υπολογίσεις περίπου το ποσοστό επιτυχίας που θα έχεις. fertile-or-not-1.webp
 
@elninio13 αν εννοείς αυτό με το βλαστόδερμα θα το δεις σε μερικά αυγά πειραματόζωα. Τι εννοώ τώρα. Αναγκαστικά θα πρέπει να σπάσεις κάποια αυγά για να καταλάβεις αν έχουν σπόρο η όχι βάση της εικόνας πιο πάνω.
Αν εννοείς σχετικά με την ωοσκόπηση τότε ναι την 6 μέρα θα δεις αν περιέχουν ζωή ή όχι τα αυγά. Οι πιο έμπειροι κοιτάνε τα αυγά από την τρίτη μέρα κιόλας αλλά αυτό δεν ενδείκνυται εδώ.
 
Back
Top