Διατροφή Πως μπορω να κανω πιο πατε την αυγοτροφη;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης PRO
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

PRO

PB Member
Εγγραφή
7 Ιουν 2007
Μηνύματα
248
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπερα σε ολους!
Μιας και σε τεσσερις μερες αναμενω νεοσσους ηθελα να ρωτησω με ποιο τροπο μπορω να κανω την αυγοτροφη ποιο μαλακη.
 
ανακατεψε ή ψεκασε (με απολυτως καθαρο ψεκαστηρι ) με λιγο χλιαρο νερο στο οποιο εχει διαλυσει λιγο μελι.
 
η πρωτη ειναι ηδη πατε και με αρκετο αυγο εστω και αφυδατωμενο. Αν την τρωνε και δεν θελεις να φτιαχνεις δικια σου προσθετοντας σε ετοιμη αυγοτροφη αυγο ειναι ιδανικη γιαυτο που ζητας.στην δευτερη (αν μπορεις γραψε ποια συγκεκριμενα) γνωμη μου ειναι οτι αν δεν προσθεσεις αυγο θα υστερει στις απαραιτητες ζωικες πρωτεινες που χρειαζονται οι νεοσσοι. Εκτος αν δεν ειναι η απλη της cede και ειναι καποια που με διαφευγει. Επισης εκτος της πατε και οι αλλες της ορλουξ χρειαζονταιο κατα τη γνωμη μου παντοτε προσθεση αυγου (σφιχτου εννοειται 😉
 
  • Like
Αντιδράσεις: PRO
Τόσο η Orlux όσο και η Cede διαθέτουν και ξηρή, και υγρή (patee) αυγοτροφή, τo Gold Patee και το Morbido αντίστοιχα.
H προσθήκη επιπλέον στοιχείων είναι μάλλον αρκετά συνηθισμένη υπόθεση για πολλούς εκτροφείς, η επιλογή όμως των υλικών αυτών, είναι καθαρά προσωπική και εμπειρική υπόθεση.
Υπ' αυτή τη συνθήκη (εντελώς προσωπική υπόθεση) πέραν του καλά βρασμένου αυγού χρησιμοποιώ και φρεσκοτριμμένο καρότο, κάτι που κάνει το μείγμα πιό αφράτο και πιό υγρό, αλλά και υγεινό.
Κλείνοντας θα σου πρότεινα να ρίχνεις πάντα μερικές σταγόνες Μηλόξυδο Μηλόξυδο στα πουλιά που μειώνει το μικροβιακό φορτίο...
 
Καλησπέρα παιδια!
Η frutti patee της orlux (είναι αυγοτροφή πατε που περιέχει και αποξειραμένα φρούτα, την βάζω όπως είναι χωρις να προσθέσω τιποτα)κάνει για νεοσσούς;
Πόσες μέρες μπορεί να διατηρηθεί στην ταίστρα;
 
Δηλαδη αν παρω και δωσω μια αυγοτροφη πατε της cede για παραδειγμα οι νεοσσοι μου δεν θα παρουν τις απαραιτητες ζωικες πρωτεινες απ΄την στιγμη που περιεχει αυγο0 βιταμινες και χιλια δυο αλλα; Το λεω για μενα που δεν εχω εμπειρια με φτιαχτες αυγοτροφες.
 
την συσταση της cede morbido που αναφερει ο φιλος οτι ειναι πατε δεν την εχω προχειρη, εχως την ορλουξ πατε. Εκει φαινεται οτι εχει πολυ περισσοτερο αυγο(κυριως πρωτεινες) σε σχεση με τις ξηρες αυγοτροφες οπου το μεγαλυτερο ποσοστο το κατεχουν τα "προιοντα αρτοποιιας"(κυριως υδατανθρακες). Αν και η μορμπιντο αναφερει το αυγο πρωτο σε σειρα στα συστατικα της παει να πει οτι ειναι και αυτη με αρκετο αυγο που σιγουρα δεν ειναι εφαμιλλο ενος φρεσκοβρασμενου(γιατι ειναι αφυδατωμενο αρα εχουν μειωθει οι βιταμινες απο την επεξεργασια, οχι οι πρωτεινες) αλλα για καποιο ατομο που δυσκολευεται να φτιαξει κατι με βραστο σφιχτο αυγο πιστευω ειναι μια χαρα. Μπορεις να χορηγεις παραλληλα (αλλα με συχνες αλλαγες για να μην χαλασει) αυγο σκετο σε αυγοθηκη😉
 
Γενικα η patte αυγοτροφες ειναι πιο πληρεστερες απο τις ξηρες στις οποιες η προσθηκη αυγου ειναι επιβεβλημενη.Φετος χρησιμοποιησα ξηρη και για πρωτη φορα και ηταν κατι εξω απο τα νερα μου. Τα πουλια δεν την αγγιζαν ή τρωγαν πολυ μικρη ποσοτητα. Εχει μπει Μαιος και τα πουλια το μονο που κανουν ειναι να τσακωνονται και να τρωνε
Σε αντιθεση οι παττε που χρησιμοποιυσα ολα τα χρονια ηταν κατι σαν λουκουμι για τα καναρινακια.Χρησιμοποιουσα ελαχιστα αυγο και ειχα καλυτερα αποτελεσματα.
Εχω χρησιμοποιησει orlux-cede-Raff και οι τρεις ειναι καλες.
Η orlux εχει ενα προβαδισμα μεγαλο λογω της υψιλης πρωτεινης αλλα υστερει σε αμινοξεα και ιχνοστοιχεια απο τη cede. Οποτε αναλογα με τα προιοντα βιταμινων(προσθετα) που χρησιμοποιει ο καθενας μπορει να παρει και την αντιστοιχη.
Τη raff τη χρησιμοποιησα για μικρο διαστημα περσυ δε μπορω να την κρινω αλλα τα πουλια την τρωγαν ευχαριστα ειχε και μια μυρουδια ευχαριστη σαν φρουτοκρεμα. Το αρνητικο της για μενα ηταν οτι τα pet της πολης μου τη φερναν σε κουβαδακια 5 κιλων και τη μοιραζαν χυμα. Κατι που δε μου αρεσε
 
αυγοτροφη

εγω χρησιμοποιώ την παρακατω αυγοτροφη
δεν ξερω αν ειναι καλη και θελω να μου πείτε

την ανακατευω με βρασμενο αυγο με τα τσοφλια,
με σογια, σταγονες πολυβηταμινες και τριμενο καροτο και μηλο

και εκτος απο την αυγοτροφη αυτη τα βαζω και βρασμενο αυγο
και τα σχετικα μηλο, προκολο
 

Συνημμένα

  • Εικόνα0114.webp
    Εικόνα0114.webp
    36,5 KB · Προβολές: 135
Μιας και μπήκα στο συγκεκριμένο θέμα... ας ολοκληρώσω.
Τα ερωτήματα του τύπου "σωστό ή λάθος", δεν χωρούν απάντηση... Εάν κάνει αυτό που θέλουμε τότε δεν πέφτει λόγος σε τρίτους. Ας ξέρουμε όμως τί ακριβώς μπορεί να κάνει μια αυγοτροφή, κι' αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορέσουμε να απαντήσουμε αύριο! Θα το δούμε στο τέλος της σαιζόν στα ίδια τα πουλιά μας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία συσώρευσης γνώσεων και εμπειριών. Η επαφή με τα πουλιά μας θα μας το δείχνει σταδιακά.
Ένα απλό παράδειγμα: Χρησιμοποιώ εδώ κ' χρόνια προβιοτικά στην αυγοτροφή που δίνω. Γενιές πουλιών μου έχουν μεγαλώσει μ' αυτό τον τρόπο. Το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσα ποτέ να το νιώσω πριν περάσει τουλάχιστον μία αναπαραγωγική περίοδος. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, μου φαίνονται περίεργα όλα αυτά που κατά καιρούς διαβάζω για τη χρήση αντιβίωσης ακομη και "προληπτικά"!
 
αντωνη αυτη η αυγοτροφη ειναι για καναρινια που εχουν τον "κοκκινο παραγοντα" στο χρωμα τους. Απο τη στιγμη που προσθετεις αυγο απο κει και περα ειναι θεμα κατα ποσο αρεσει στα πουλια σου και οπως ειπε και ο γιωργος προηγουμενως το αποτελεσμα σε σχεση με αλλες βγαινει στην πορεια μετα απο ευλογο διαστημα. Απο τη στιγμη που επιλεγεις την ετοιμη αυγοτροφη τοτε ειτε λειτουργεις ετσι, ειτε διαβαζεις τα συστατικα τους και συγκρινεις εφοσον εμπιστευεσαι τα αναγραφομενα. Εγω το μονο που μπορω να πω χωρις να εχω μεγαλη εμπειρια σε χρηση ετοιμων αυγοτροφων(εδω και καιρο φτιαχνω δικια μου συνταγη με βαση ρασκ ή φρυγανια) ειναι οτι για την περιοδο που υπαρχουν νεοσσοι οι πατε αυγοτροφες δεν εχουν τοσο αναγκη προσθεσης αυγου οσο οι υπολοιπες (ανεξαρτητα εταιριας) ξηρες που εχουν σαν βαση τα προιοντα αρτοποιιας ( bakery products)
 
Σ ευχαριστω Δημητρη πηρα αυτην την αυγοτροφη γιατι ο αρσενικος μου ειναι κοκκινος
δεν επιστευομαι τα του εμποριου και πολυ το καλητερο ειναι να κανεις την δικια σου(οπως κανεις εσυ)γιαυτο και εγω ξεκινησα σιγα σιγα να φτιαχνω κατι δικο μου. Απλα επιδει την τρωνε τα πουλια μου(ειναι η δευτερη χρονια που τα δινω)την ανακατευω με την δικια μου συνταγη και σταδιακα να την κοψω.
 
εγω χρησιμοποιω της CEDE σαν αυτη της φωτογραφιας παραπανω και προσθετω μονο ρασκ το οποιο νωριτερα εχω βαλει στο νερο και ετσι η αυγοτροφη κρατιεται υγρη και κραταει 3-4 μερες.στο ρασκ εκτος απο το νερο μπορει να βαλω και πολυβιταμινες η' χρωστικη αναλογα τις απαιτησεις!
 
αντωνη αν κοψεις εντελως την κοκκινη πρεπει με καποιο αλλο τροπο να δινεις φυσικες κοκκινες χρωστικες στο πουλακι σου. Ισως με παντζαρι,ισως με πιπερια φλωρινης. Ο κ. Μακης νομιζω εχει κοκκινα και αν δει το μηνυμα θα σου πει την πιο εγκυρη γνωμη του.

γιωργο αν δεν θες να αλλοιωσεις την ποσοστοση σημαντικα των διατροφικων στοιχειων (πρωτεινες,υδατανθρακες, λιπη) της αυγοτροφης που δινεις, προσθετοντας το ρασκ (σχεδον 70% υδατανθρακας )πρεπει να προσθεσεις σιγουρα και αυγο. Αν εχεις προβλημα διατηρησης της αυγοτροφης (με το αυγο ειναι πιο ευαλωτη το καλοκαιρι) προσθεσε αφυδατωμενο αυγο σε σκονη.Βεβαια λαμια που εισαι δεν ξερω αν βρεις εκει. Κοιτα εκει κανενα μαγαζι με μπαχαρικα, βοτανα, κλπ. Εναλλακτικα προσθεσε τριμμενο σε σκονη(στο μουλτι) κεμπαπ σογιας που εχει σχεδον 40% πρωτεινη (βρισκεις και στα μαρκετ). Ποσοστοση 2μερη σογια, λιγο παραπανω απο ενα μερος ρασκ(πριν το μουσκεψεις μετρα το) 😉
 
ναι δημητρη εχεις δικιο και εγω ξεχασα να το γραψω προσθέτω και αυγο το οποιο πριν εχω λιωσει με το πιρούνι, επισης προσθέτω και λιγο νιζερ εκτος απο το ρασκ και την αυγοτροφη.
 
Κοιταξα συγκριτικα τα ποσοστα πρωτεινης αναμεσα στην cede (ξηρη) και στην orlux gold patte
Η orlux εχει ποσοστο 17%
Η cede εχει ποσοστο 16%

Συμπερασμα(δικο μου)Νομιζω οτι και οι δυο περιεχουν υψηλο ποσοστο πρωτεινης για την αναπτυξη των νεοσσων και η διαφορα αναμεσα στις δυο ειναι της ταξεως του 1% σε ποσοστο πρωτεινης.

Περιμενω και τις δικες αποψεις.
 
οι πρωτεινες δεν ειναι ολες της ιδιας διατροφικης αξιας (ποσοστο απορροφησης απο τους ζωικους οργανισμους). Το αυγο στην πατε ειναι πολυ περισσοτερο απο τις ξερες (ανεξαρτητα μαρκας) οπου το ποσοστο της πρωτεινης στο μιγμα παρολο που η ποσοτητα των δημητριακων ειναι μεγαλη (προιοντα αρτοποιιας->υδατανθρακες) το ανεβαζουν οι λεγομενες φυτικες πρωτεινες (vegetable proteins) που εχουν υψηλοτερο ποσοστο πρωτεινης απο το αυγο αλλα χαμηλοτερης βιολογικης αξιας αφου δεν απορροφουνται πληρως απο τους ζωικους οργανισμους αφου δεν μπορουν, αφου διασπασθουν σε αμινοξεα στο πεπτικο των πουλιων να ξανασυντεθουν σε ζωικα αυτη τη φορα αμινοξεα (αφου δεν εχουν ολα τα απαραιτητα για αυτο). Με καταλληλο συνδιασμο ομως με ζωικη πρωτεινη ενα σημαντικο μερος τους γινεται και αυτο τελικα ζωικη πρωτεινη. Για να καταλαβεις, αυτος ειναι ο λογος που πρεπει πχ ο ανθρωπος με την φακη να τρωει και λιγο τυρι,ή αν εχεις ακουσει οτι το φακορυζο εχει αξια σαν κρεας(οτι αμινοξεα υπολειπονται απο το ενα το εχει το αλλο. Αυτος ειναι και ο λογος που σε ξερες αυγοτροφες θα δεις οτι προστιθενται επιπλεον μεθειονινη και λυσινη που ειναι αμινοξεα που δεν υπαρχουν στις περισσοτερες φυτικες τροφες.

εγινα κουραστικος λιγο σιγουρα :) με την αναλυση αλλα πιστευω να σου εδωσα να καταλαβεις τη διαφορα 😉
 
Εχεις δικιο Δημητρη. Μου διεφυγε στο οτι σάυτο το 16% ή 17% περιλαμβανονται και η "κακης" ποιοτητας πρωτεινες που δεν εχουν ολη την γκαμα των αμινοξεων. Οποτε η αναμειξη με αυγουλακι της ξηρης αυγοτροφης νομιζω θα λυσει το προβλημα, οσο αφορα στις πρωτεινες.
 
Back
Top