Φροντίδα Πως μπορώ να αντιμετωπίσω budgie που τσακώνονται;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης stoufas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

stoufas

PB New Member
Εγγραφή
18 Σεπ 2015
Μηνύματα
49
Πόλη
Αθήνα
Καλησπερα, εχω 2 budgie ( 1 αρσενικο,1 θηλυκο) τα εχω σε ζευγαρωστρα χωρισμενα γιατι μου τσακωνονται. Ειχα πρωτα το θηλυκο και μετα πηρα το αρσενικο(το οποιο μου ηταν λιγο αρρωστο στην αρχη και ηταν πολυ υποτονικο, τωρα ειναι μια χαρα), αλλα το θηλυκο παει συχνα και πειραζει το αλλο,το διωχνει ή το τσιγκλαει και τετοια. Πιστευα οτι θα ηρεμησουν αλλα τωρα βλεπω οτι και το αρσενικο παει και την πειραζει. Πως μπορω να αντιμετοπισω αυτη τη συμπεριφορα;
 
Στην αρχή ίσως δεν ήταν άρρωστο αλλά ως νεοφερμένο σε καινούργιο χώρο, δεν είχε ακόμα προσαρμοστεί.
Πως έγινε η γνωριμία και η επαφή των δύο πουλιών; Κράτησες κάποιο χρονικό διάστημα το ένα σε απόσταση από το άλλο; Γνωρίστηκαν σταδιακά; Το κλουβί ήταν του θηλυκού; Ίσως θεώρησε εισβολή την παρουσία του άλλου πουλιού. Τι ηλικίες έχουν; Είναι σίγουρα αρσενικό και θηλυκό;
Πες μας λίγες πληροφορίες, μήπως βρούμε κάποια άκρη :)
 
Ειχα παρει το θηλυκο(που νομιζα οτι ηταν αρσενικο μεχρι προσφατα) περσι τον Μαιο. Πηρα το αρσενικο(το οποιο και αυτο μου το εδωσε για θηλυκο) το Νοεμβρη. Τα ειχα σε χωριστα κλουβια σε αποσταση για 1 μηνα και κατι, αλλα μπορουσαν να ακουσουν το ενα το αλλο και σταδιακα τα εφερνα και πιο κοντα. Μετα απο 1 μηνα τα εβαλα μαζι(χωρις χωρισμα) στη ζευγαρωστρα οπου ειχα το θηλυκο. Παρατηρησα οτι θα τσακονωντουσαν σπανια, αλλα μια μερα ειδα το αρσενικο να εχει κλειστο το ματι του, ετσι τα χωρισα(πριν 2 μηνες) . Μετα απο λιγο καιρο το ματι του αρσενικου εφτιαξε και αποφασησα να τα εχω χωρια και να βγαζω μαζι εξω ωστε να αρχισουν σιγα σιγα να συνηθιζουν. Αλλα ακομα δεν βλεπω καποια βελτιωση και ειπα να ρωτησω για καποια συμβουλη.
 
Έχουμε δει κοντινή φωτογραφία τους μήπως είναι ίδιου φύλου; Αν και δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο αλλά όλα εξαρτώνται και από τις προσωπικότητες των πουλιών.
Όταν είναι έξω τσακώνονται; Μια λύση ίσως ήταν ένα άλλο καινούργιο κλουβί, ουδέτερο έδαφος δηλαδή.
 
Τους εχω παει μια "παιδικη χαρα" αυτη που ειναι και στη φωτογραφια(την αγορασα πιο μετα γιατι διαβασα ενα αρθρο για το ουδετερο εδαφος), αλλα και εκει θα μαλωσουν για το ποιος θα καθεται πανω πανω( συγκεκριμενα το θηλυκο θελει να καθεται πανω πανω και διωχνει το αλλο) και καμια φορα τους βαζω μπολακια με φαγητο εκει περα, οπου και εκει θα διεκδικησει τα μπολ με το φαγητο( Συγκεκριμενα βαζω 2 μπολ αλλα προσπαθει να διεκδικει και τα 2 το θηλυκο)
 
Είναι κυριαρχικό. Βάλε κοντινές φωτογραφίες να δούμε πρόσωπα αν μπορείς.
 
IMG_1814_opt.webp

IMG_1813_opt.webp

το μπλε ειναι πιο επιθετικο και προς εμενα και προς το αλλο
 
Πανέμορφα φτου φτου!
Είναι το πράσινο αρσενικό και το θαλασσί θηλυκό. Το θαλασσί είναι ελαφρά μεγαλόσωμο;
Δεν μπορώ να καταλάβω την πηγή της τόσης επιθετικότητας. Πριν πάρεις το αρσενικό το θηλυκό ήταν πολύ δεμένο μ' εσένα; Μήπως έχει εκλάβει εσένα ως ταίρι του. Τι παρελθόν έχει; Είναι ταϊσμένο στο χέρι; Ξέρεις λεπτομέρειες;
 
Ευχαριστω :). Ειναι και τα 2 ταισμενα στο χερι. Με το θαλασσι ειχα δεθει αρκετα για το πηρα σε περιοδο που ειχα κανει μια εγχειρηση και ημασταν συνεχεια μαζι ηταν πολυ φιλικο καθοτανε, το χαιδευα. Αλλα μετα επρεπε να αρχισω παλι να δουλευω και ετσι το εβλεπα λιγοτερα αλλα καθε μερα περναγαμε χρονο μαζι, και οταν δεν ημουν εγω ηταν συνεχεια καποιος στο σπιτι. Απο οταν αρχισω να δουλευω ξεκινησε να δαγκωνει και να μην θελει χαδια. Ειναι αρκετα μεγαλοσωμο σε σχεση με το αλλο.
 
Ναι βέβαια. Δεν το ήξερες;😵
Μπορείς να γίνεις αναλυτικός; Γιατί πιστεύω πως κάνεις λάθος. Ζευγάρι έχουμε, ενήλικα όπως βλέπεις και τα δύο. Αν θέλεις να πεις κάτι άλλο, εξήγησε σε παρακαλώ αναλυτικά.
 
Τα θηλυκά αναπτύσσουν μια επιθετικότητα κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, που έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό προς τα ομόφυλά τους. Αυτό είναι άλλο θέμα και γι αυτό ζευγαρώνουμε κάθε ζευγάρι σε δικό του χώρο και αποφεύγουμε τις μεγάλες κοινωνικές κλούβες.
Αν το θηλυκό αναπτύσσει επιθετικότητα προς το αρσενικό (κάτι πολύ σπάνιο), συνήθως φταίει ότι δεν έχουν ταιριάξει ως ζευγάρι για πολλούς λόγους, γι αυτό και έκανα τις ερωτήσεις πιο πριν ή ο αρσενικός είναι μικρός ηλικιακά, κάτι που στην περίπτωσή μας δεν ισχύει.
Το τελευταίο είναι αυτό που προέκυψε, δηλαδή πουλιά κακοταϊσμένα στο χέρι, απογαλακτισμένα βίαια που εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς κατά την σεξουαλική ωρίμανση.
Γι αυτό υπάρχει και το άρθρο περί της σωστής παρέμβασης του ανθρώπου στο τάϊσμα των νεοσσών.
Αυτά γιατί έτσι όπως στα είπαν οι φίλοι σου και τα μετέφερες, καταλαβαίνουμε ότι τα budgies ζευγαρώνουν σε πολεμικό κλίμα :)

Τώρα επί της ουσίας, @stoufas πρέπει να κάνεις δουλειά με το ζευγαράκι σου, περισσότερα παιχνίδια ατομικής απασχόλησης, καθόλου χάδια στο θηλυκό από σένα ή απ' όποιον είναι εξαρτημένο, ναι όμως στην δημιουργική απασχόληση.
Αν μπορούσες να τα έχεις σε δύο ξεχωριστά κλουβιά ίσως ήταν καλύτερα.
Διάβασε τα άρθρα του φόρουμ που αφορούν την επικοινωνία στην γενική φροντίδα παπαγάλων και περίμενε γνώμες και άλλων επίσης.
Υ. Γ. Το θηλυκό σου ίσως έχει από εγγλέζικο στην γενιά του.
 
Ο αρσενικός ίσως να μην ήταν ενήλικας οταν τα πρώτο έβαλα μαζι γιατι το χρώμα στο Ράμφος του ήταν ροζ. Τους φτιάχνω συνέχεια παιχνίδια με χάντρες κ οποτε προλαβαίνω τους κανω μια εκπαίδευση σε πολυ απλό βαθμό με millet ως επιβράβευση. Εχω σταματήσει να το χαϊδεύω απ τη στιγμή που ειδα οτι δεν ήθελε και απομακρυνόταν.
 
Ο αρσενικός ίσως να μην ήταν ενήλικας οταν τα πρώτο έβαλα μαζι γιατι το χρώμα στο Ράμφος του ήταν ροζ.
Οι μαύρες ρίγες στο κεφάλι του ήταν πάντα στο ίδιο σημείο; Πόσον καιρό τον έχεις;
 
Το πήρα τέλος Νοέμβρη και στη αρχή είχε ρίγες και μπροστά στο "μέτωπο"
 
Εντάξει, οπότε κοντεύει να χρονίσει τώρα ή μόλις έγινε ενός.
Πιστεύω με τον χρόνο θα μονιάσουν. Θα σε ταλαιπωρήσουν λίγο, η μικρή σου δηλαδή αλλά όταν ηρεμήσουν οι ορμόνες της, θα ηρεμήσει και ψυχολογία της.
Από διατροφή τι τους δίνεις;
 
Verse laga τροφή (δεν θυμάμαι ακριβώς )
Απο φρούτα κυρίως μήλο-μπανάνα
Απο λαχανικά μαρούλι, διοσμο, μαϊντανό, ζωχους
 
Back
Top