Γενικά Πως μπορώ να βάψω τα κίτρινα καναρίνια μου, και με ποια ράτσα να ασχοληθώ;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης djpietro
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

djpietro

PB New Member
Εγγραφή
9 Δεκ 2013
Μηνύματα
136
Πόλη
Λευκωσία
Χαιρετίζω το φόρουμ!
Περσι είχα ασχοληθει με Γκλοστερ,Κοκκινα,Κιτρινα και Ασπρα υποχωρητικά.
Είχα πάρει κιτρινα καναρίνια απο τον γνωστό εκτροφέα στην Κύπρο και μου έβγαλαν πολυ καλά πουλια αλλά δεν είμαι ευχαριστημένος από το βαψιμό τους...Χρησιμοποιω το Yel lux και μια άλλη ουσια γερμανικη νομιζω που μου συστησαν και λέγεται Intenso Gelb. Εχω απογοητευτεί λιγάκι απο το αποτέλεσμα και δεν μπορω να βρω πολλές πληροφορίες για το βαψιμο κιτρινων καναρινιων... Και επίσης αυτοι που εκτρέφουν το κρατούν επτασφράγιστο μυστικο και δικαιολογημένα. Σκέφτομαι να σταματησω την συγκεκριμένη ράτσα εφόσον δεν θα μπορώ να κάνω το βήμα παραπάνω. Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να με βοηθήσει σ αυτό το θέμα;Θα μου πείτε φυσικά και για φρούτα και λαχανικά που επίσης δίνουν κάποιο χρώμα στα πουλιά αλλά κατα την ταπεινή μου γνώμη μονο μ αυτά δε μπορείς να έχεις αποτέλεσμα για να πάρεις πουλιά σε έκθεση...
Το δευτερο θέμα που με απασχολεί είναι ποιες ράτσες να αφήσω για να επικεντρωθώ και να έχω καλύτερα αποτελέσματα.. Σκέφτομαι να διωξω τα γκλοστερ και να ασχοληθω με ασπρα και
Κιτρινα η κόκκινα ή και τα 2 μαζι... Εσείς τι θα με συμβουλευατε;να μείνω μόνο με ένα χρώμα ή όχι;
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Φιλικα
Πετρος
 
Πέτρο τα είπαμε και τηλεφωνικά, αλλά επίτρεψέ μου να γράψω και δυό πράγματα εδώ, ώστε να υπάρχουν σαν απάντηση στην περίπτωση που και κάποια άλλα παιδιά έχουν τις ίδιες απορίες.
-Αρχικά είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατον, να καταλάβεις μέσα σε μια αναπαραγωγική χρονιά και μόνον, το επίπεδο των πουλιών που αγόρασες. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για λιποχρωμικά καναρίνια. Το κίτρινο είναι ένα χρώμα που έρχεται ώς παρακαταθήκη απο το αρχέγονο καναρίνι. Δεν προέκυψε απο μεταλλάξεις (ΛΕΥΚΟ), ή υβριδισμούς (ΚΟΚΚΙΝΟ). Δεν χρειάζεται χρωστικές για να εμφανιστεί. Οι χρωστικές είναι αυτές που σωστά χορηγούμενες θα δώσουν την τελευταία πινελιά για τελειοποίηση του χρώματος. Ετσι το βάρος πέφτει βασικά στο γενετικό υπόβαθρο των γονιών και μετά στην σωστή διατροφή τους. Τα "επτασφράγιστα μυστικά" , όπως ο κουρκουμάς ή ο κατηφές έχουν απο καιρό γίνει γνωστά σε όλους. Η γνώμη μου λοιπόν είναι. Λίγο υπομονή, μέχρις ότου πάρεις πουλάκια και στις επόμενες αναπαραγωγικές περιόδους. Στο διάστημα αυτό τελειοποίησε τις γνώσεις σου γύρο απο την δίαιτα τους σε πράσινα και χρωστικές. Ετσι, εσύ μεν θα προσφέρεις το καλύτερο απο διατροφική άποψη και εκείνα θα σου δείξουν αν τελικά αξίζουν γενετικά ή όχι.
To κίτρινο καναρίνι
-Συνήθως οι εκτροφείς εστιάζουν σε μιά κατηγορία λιποχρώματος, ώστε να αποφεύγουν την ανάγκη ιδιαίτερης μεταχείρησης στην διατροφή των πουλιών, που σημαίνει και περισσότερα έξοδα. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσεις Κόκκινα -Κίτρινα - ή Λευκά. Εκτός κι' εάν τα θέλεις όλα. Οποτε θα αφιερώνεις περισσότερο χρόνο και χρήμα και μεγάλη προσοχή.
-Τα γκλόστερ δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα απο διατροφική άποψη. Είναι μάλλον θέμα γούστου.
 
Κυριε Μακη σας ευχαριστω και εδω αν και σας ευχαριστησα και πριν λιγο στο ποστ γιατο εκτροφειο μου που περιμενω ναντο δειτε κ αυτο και να μου πειτε τη γνωμη σας.
Το ξερω οτι τα γκλοστερ δεν ειναι προβλημα αλλα φευγοντας τα θα μπορεσω να εχω περισσοτερα ζευγαρια απο τις ρατσες που θα μεινουν ουτως ωστε να εχω μεγαλυτερη ποιοτητα οπως μου ειπατε και τηλεφωνικώς.
Θα το ψαξω περισσότερο και θα δωσω στα πουλια χρονο οπως λετε... Το ξερω ειναι δυσκολο να εκτρεφεις καναρίνια με 2 χρωματα και αυτο σκεφτομαι και προβληματιζομαι και γω...Ισως το δοκιμασω ακομα μια χρονιά να δω πως θα παει...Αν ειχα βρει το φαρμακο για τα κιτρινα ισως να μην το σκεφτομουνα καν καθως τους εχω ιδιαιτερη αδυναμια... 🙂
 
Πέτρο καλώς ήρθες στην παρέα μας.
Τα κίτρινα λιποχρωμικά καναρίνια σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι είναι από μόνο τους μια δύσκολη περίπτωση πτηνών. Η λογική βάζεις κίτρινο με κίτρινο καναρίνι και θα πάρεις κίτρινους απογόνους που επικρατεί μπορεί να είναι εκ πρώτης όψεως σωστή αλλά κρύβει την μεγαλύτερη παγίδα του κακού αποτελέσματος.
Χωρίς να δηλώσω εξειδίκευση θα γράψω τις απόψεις μου και ελπίζω μέσα από το διάλογο να μπορέσουμε να βγούμε περισσότερο ενήμεροι και κατατοπισμένοι όλοι όσοι θα το διαβάσουμε.
Πιστεύω πως το λάθος που κάνουμε δεν είναι στην επιλογή της χρωστικής ουσίας ή τις ποσότητες που θα βάζουμε για να μας δώσει το καθαρό κίτρινο το "λεμονί" καναρίνι που θα σταθεί σωστά στις εκθέσεις.
Κάνουμε κάποια λάθη... κι αυτά τα λάθη αναστέλλουν το σωστό αποτέλεσμα και εξηγώ:
Πρώτο και βασικό λάθος μας είναι πως τα πουλιά που έχουμε στη διάθεσή μας πρέπει να είναι αυτά που θα αποκαλούσαμε "σωστό" και κοντά στα standard της ράτσας... με απόλυτη απουσία μελανίνης τόσο στα φτερά όσο και σε όλα τα άλλα μέρη του πτηνού όπως ράμφος, πόδια κλπ.
Δεύτερο βασικό λάθος μας είναι η κακή συνεργασία του φτερώματος των πτηνών που επιλέγουμε ως γεννήτορες... Τα πτηνά με το έντονο όμορφο κίτρινο χρώμα είναι κυρίως τα πουλιά που έχουν σκληρό φτέρωμα και η επιλογή των συντρόφων τους πρέπει οπωσδήποτε να γίνει προσεκτικά από έμπειρο μάτι με στόχο το σωστό συνδυασμό. Δυστυχώς και εδώ οι ισορροποίες είναι ευαίσθητες.
Τρίτο λάθος που επιδεινώνει το αποτέλεσμα ακόμη και αν υπάρχουν οι δύο πρώτες προϋποθέσεις είναι κατά τη γνώμη μου η διατροφή των πτηνών. Καμιά χρωστική από μόνη της δεν είναι ικανή να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα ακόμη και αν έχουμε επιλέξει άριστους γεννήτορες που μας καλύπτουν τις πρώτες δύο προϋποθέσεις.
Η ξανθοφύλλη είναι η ουσία που είναι υπεύθυνη για να βάψει κίτρινα τα καναρίνια. Αν μπορούμε να τη βρούμε σε φυσικά προϊόντα και να την εντάξουμε στο σιτηρέσιο των πτηνών μας έχουμε κάνει το πρώτο και βασικό βήμα για την ολοκλήρωση της προσπάθειας. Που μπορούμε όμως να τη βρούμε;
Η λουτεϊνη είναι ένα είδος ξανθοφύλλης και ανήκει στα καροτενοειδή . Υπάρχουν αναφορές σε πειράματα που έγιναν σε πουλιά και έδειξαν πως μόνο από τη διατροφή λουτεϊνης (ενδογενής κίτρινη χρωστική ουσία), παρουσιάζεται κίτρινο φτέρωμα χωρίς την περαιτέρω λήψη κάποιας ιδιαίτερης χρωστικής. Αν τώρα χορηγείς χρωστική δεν είναι απεριόριστες οι ποσότητες που μπορεί να αφομοιώσει ο οργανισμός του πτηνού, ούτε ο χρωματισμός εξαρτάται από την ποσότητά της. Η χρωστική που δίνεις έχει 8.000mg λουτεϊνη ανά κιλό. Το γεγονός πως δεν έχεις το χρώμα που πρέπει, δε σημαίνει πως είναι ακατάλληλη... απλά δεν φτάνει μόνο αυτή.
Μπορούμε να δίνουμε άφοβα μπρόκολο, κίτρινη, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, σπανάκι κλπ που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λουτεΐνης, χωρίς να λησμονούμε και τη λέκιθο που περιέχει ο κρόκος του αυγού.
Να μη ξεχνάμε και τον ήλιο... απολύτως απαραίτητος!
Για τις ράτσες που πρέπει να κρατήσεις δεν απαντώ ως εντελώς ακατάλληλος... Δεν μπορώ να το κάνω ούτε για μένα. Για την ακρίβεια δεν θέλω να αποχωριστώ καμία.
 
Κ.Ιωαννη πολυ κατατοπιστικη η απαντηση σας και σας ευχαριστώ παρα πολυ.Απο τα γραφομενα σας καταλαβαίνω οτι ισως να εχω κανει κ γω λαθος στην επιλογη των γεννητορων και ενας παραγοντας σημαντικός στο να μην εχω τοσο καλα αποτελέσματα ισως να ειναι και αυτος... Η εμπειρία αποκταται με τα χρονια και γω αντιλαμβανομαι οτι θελω ακομα δουλειά και θα δουλεψω να την αποκτήσω. Επισης με την διατροφη ισως να εκανα λαθη και του χρονου θα προσπαθησω να εχω στη διατροφη των πουλιών απ ολα οσα μου ειπατε πιο πανω καθως μερικά δεν τα γνώριζα καν.
Σας ευχαριστώ ξανα
Φιλικα
Πετρος
 
Απο τα γραφομενα σας καταλαβαίνω οτι ισως να εχω κανει κ γω λαθος στην επιλογη των γεννητορων και ενας παραγοντας σημαντικός στο να μην εχω τοσο καλα αποτελέσματα ισως να ειναι και αυτος...

Έλα να κάνουμε παρέα... από τα λάθη μας γινόμαστε σοφότεροι
Κοινός μας γνωστός είπε μια σοφή κουβέντα σχετικά με τις εκτροφές και τα προβλήματα... "βλέπουμε, παρατηρούμε και καταγράφουμε", έτσι οι πληροφορίες παραμένουν για την επόμενη εκτροφική χρονιά. Εγώ πάντα κρατούσα σημειώσεις και αρχείο, τελευταία όμως το κάνω με ιδιαίτερη χαρά. Ακολούθησε λοιπόν κι εσύ την ίδια παραίνεση... κάποια στιγμή θα εμφανιστούν τα κρυμμένα "μυστικά".
 
Θα το κανω κ γω ξεκινοντας απο σημερα κιόλας. Αύριο θα εχω και μαθημα απ αυτον στο εκτροφειο του οποτε θα παω προετοιμασμενος 🙂 Σας ευχαριστώ ξανα
 
Μπορώ να μάθω κι εγώ που δεν ξέρω αυτά τα μυστικά;
Οπως βλέπεις υπάρχουν εισαγωγικά Γιώργο, που σημαίνει οτι πρόκειται για κατ' ευφημισμό, μυστικά. Ολοι ξέρουν (ή τουλάχιστον όσοι έχουν λόγους να ενδιαφέρονται για το θέμα :) 😉 ) οτι υπάρχουν φυσικοί τρόποι λήψεως ξανθοφύλλης που μαζί με την ύπαρξη ω3 (αντράκλα ας πούμε),όχι μόνο βοηθούν στην ανάδειξη του κίτρινου χρώματος αλλά χαρίζουν και μια ιδιαίτερη φωτεινότητα. Πάνω απ' όλα όμως, στέκουν ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ.
 
Back
Top