Φροντίδα Πως να ημερέψω τον νεο παπαγάλο Αμαζονιου;

marthamastori

PB New Member
Εγγραφή
15 Ιουν 2009
Μηνύματα
10
Πόλη
Κερατσίνι
Καλησπέρα σε όλους,
Έχω έναν παπαγάλο Αμαζονίου τον οποίο ενώ τον πήρα ήρεμο από τότε που τον έφερα σπίτι αυτός με δαγκώνει συνεχώς. Την μοναδική ώρα που είναι ήρεμος και τον απολαμβάνω είναι όταν είναι ήρεμος για ύπνο, όπου κάθεται να τον χαιδέψω όσο θέλω. Επίσης όταν μιλάει ακούγεται σαν χαλασμένο ραδιόφωνο που κάνει παράσιτα. Τι μου προτείνετε για να τον ηρεμήσω, ισχύει ότι πρέπει να είναι πιο χαμηλά από τους ώμους μας;
 
Εγω αρχικα εχω καποιες ερωτησεις...
Τι ειδος αμαζονιου ειναι; Τι ηλικια εχει; Απο που τον πηρες; Σε τι κλουβι τον εχεις; Τι τρωει, ποσες ωρες κοιμαται και σε τι χωρο; Ποτε σε δαγκωνει; Πως αντιδρας οταν σε δαγκωνει;

Συγνωμη για τις πολλες ερωτησεις αλλα δε μας δινεις καποια πληροφορια...
 
Καλημέρα, είναι πράσινος με κόκκινο χρώμα πάνω από τη μύτη μεγάλος περίπου 30 με 40 εκατοστά. Είναι περίπου 3 χρόνων τον πήρα από pet shop μωρό τον τάιζε με σύριγγα και τον επέλεξα γιατί έδειξε ότι με επέλεξε ο ίδιος. Επίσης να σας πω ότι τον είχε στο έδαφος ενώ εγώ τον έχω σε κλουβί με βάση. Δεν ξέρω γιατί με δαγκώνει. Τον χαιδεύω και ξαφνικά γυρίζει και με δαγκώνει. Να σας πω όμως ότι εδώ και κάνα 2 μέρες τον κατέβασα πιο χαμηλά από εμένα και ξεκίνησα να τον βγάζω έξω από το κλουβί ( το έκανα και παλιότερα αλλά άλλαζε η συμπεριφορά του όταν τον ξανάβαζα μέσα.). Δεν μπορώ επίσης να του μικρύνω τη μύτη η οποία θεωρώ ότι έχει μεγαλώσει επικίνδυνα και οι πέτρες δεν τον βοηθούν σχεδόν καθόλου. Όπως επίσης δεν μπορώ να του κόψω ακόμη τα φτερά αφού γίνεται επιθετικός. Από τι διάβασα σε άλλα μέλη έλεγαν ότι οι αμαζονίου είναι φωνακλάδες, το περάσαμε και αυτό αλλά τώρα είναι πολύ ήσυχος. Περιμένω νέα σας για τις άπειρες παρατηρήσεις που έκανα για τον charlie μου.
 
Ακόμη ξέχασα να σας γράψω ότι το κλουβί είναι αρκετά μεγάλο τρώει μια τροφή με διάφορα μέσα κοιμάται το μεσημέρι που ησυχάζουμε και εμείς και το βράδυ γύρω στις 9 αρχίζει και γαληνεύει. Τον έχω στο σαλόνι μαζί μας γιατί στην κουζίνα με τα φώτα του δρόμου τρόμαζε και χτυπιόταν τα βράδυα όπως επίσης χτυπιέται αν κάνει και μικροσεισμούς. Τώρα όταν με δαγκώνει συνήθως του φωνάζω άλλα κάποιες φορές του χτυπάω τη μύτη. Το οποίο όμως τον εκνευρίζει περισσότερο έτσι προσπάθω να τον ηρεμήσω μετά.
 
Aκριβώς το ίδιο κάνει ο ζακό μου! Μόνο το βράδυ με αφήνει να τον χαιδέψω. Τις πιο πολλές που τον χαιδεύω μετά απότομα μου ρίχνει μία!
 
... Τώρα όταν με δαγκώνει συνήθως του φωνάζω άλλα κάποιες φορές του χτυπάω τη μύτη. Το οποίο όμως τον εκνευρίζει περισσότερο έτσι προσπάθω να τον ηρεμήσω μετά.


Κανεις ακριβως οτι χρειαζεται για να κανεις το προβλημα εντονοτερο.
Η φωνη σου του δειχνει οτι του δινεις μεγαλυτερη προσοχη στην αρνητικη του αυτη συμπεριφορα και επειδη σαν πουλια τρελαινονται να τραβουν την προσοχη μας, βρηκε ετσι εναν τροπο να σου τραβαει την προσοχη. Αυτο που πρεπει να κανεις αρχικα ειναι να διαβαζεις τη γλωσσα του σωματος του για το ποτε ετοιμαζεται να δαγκωσει και να βρισκεις τροπο να το αποφευγεις. Επισης το χτυπηματακι στο ραμφος τον ιντριγκαρει ακομη περισσοτερο να δαγκωσει και να προσπαθησει να σου επιβληθει. Να μην αντιδρας καθολου στα δαγκωματα του αν καταφερει και σε ξαναδαγκωσει (το ξερω οτι ποναει) κι ετσι θα καταλαβει οτι με αυτο που κανει δεν πετυχαινει τιποτα αφου δεν σε ενοχλει καθολου.

Σε ποιο σημειο του χεριου σου τον κρατας; "Απαγορευεται" να καθεται στον ωμο σου η σε σημειο ψηλοτερο απο αυτο των ματιων αφου δειχνει τετοια συμπεριφορα. Αυτο ειναι θεμα ιεραρχιας. Η θεση του πρεπει αν ειναι στον καρπο σου και μονο με την παλαμη κλειστη γροθια και τα δαχτυλα μαζεμενα προς τα μεσα. Ετσι θα του ειναι δυσκολοτερο να σε πιασει.

Οσο για το ραμφος και τα φτερα καλυτερα να απευθυνθεις σε εναν πτηνιατρο. Δες κι εδω σε μια λιστα που εχουμε φτιαξει στο φορουμ. https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/ Σε κυριαρχικα πουλια ισως το ψαλιδισμα των φτερων πτησης να μειωσει την αυτοπεποιθηση τους και μαζι και την κυριαρχικοτητα τους.
 
Καλησπέρα,
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, κλλά θα μπορούσατε να μου πείτε κάνα κόλπο για να έρθει στα χέρια μου; Για όλα τα άλλα θα προσπαθήσω να τα τηρήσω και θα σας στείλω νέα μου.



Ξέχασα να σας γράψω ότι κάθεται έξω από το κλουβί σε ένα κλαδί που του βάζω, αλλά μετά από κάνα 20 λέπτο ξαναμπαίνει μέσα. Είναι φυσιολογικό αυτό;
 
Tι ηλικια εχει το πουλι;
Αφου λες οτι σε δαγκωνει πρεπει πρωτα να λυσεις αυτο που αποτελει προβλημα νομιζω. Αν δεν καταφερεις να του το σταματησεις και τον ανεβαζεις και συνεχεια στα χερια σου τι θα γινει τοτε με τις δαγκωματιες; 😕

Σε πατηθρα που την κρατας εσυ ανεβαινει αν την βαλεις μπροστα του;
 
Δεν το βάζω στο χέρι μου δεν έρχεται. Επάνω στο κλαδί πάνω απο το κλουβί κάθεται.
Το πουλί είναι περίπου 3 χρόνων
 
Δεν το βάζω στο χέρι μου δεν έρχεται. Επάνω στο κλαδί πάνω απο το κλουβί κάθεται.

Ναι, εκει που καθεται αν κρατας μια πατηθρα (ξυλο που καθεται επανω) και την βαλεις μπροστα στο στηθος του ανεβαινει επανω σε αυτο που κρατας;
 
το πουλι αυτη την περιοδο ωριμαζει σεξουαλικα και θα ειναι δυσκολο να τον κανεις να ερθει πιο κοντα σου τωρα. επρεπε να ειχατε δουλεψει πολυ καιρο πριν και να ειχατε πιο καλη σχεση. εισαι τυχερη που δεν κραζει παντως. υπομονη θελει και να μην απογοητευτεις και σταματησεις τις προσπαθειες σου. ειναι υπεροχα πουλια απλα στην sexual maturity τρελενονται οι ορμονες τους. Διαβασε εδω μεσα παρομοιες εμπειριες! Νομιζω θα σε βοηθησουν. μην σταματας την προσπαθεια!
 
Καλημέρα,
Τον έχω περίπου 2 χρόνια αλλά όταν τον πήρα ήταν ήρεμος. Μεσολάβησε η δεύτερη εγκυμοσύνη μου και τον αμέλησα. Παρόλα αυτά τον αγαπάω πάρα πολύ και εδώ και μία εβδομάδα είναι πολύ ήρεμος και χαδιάρης. Δεν έχω αναφέρει ότι τον είχα σε ένα κλουβί αρκετά ψηλό και ίσως του δημιουργούσα μία αίσθηση υπεροχής απέναντί μου. Τώρα εδώ και μία εβδομάδα τον έχω βάλει σε μία βάση η οποία φτάνει το κλουβί κάτω από τους ώμους μου και ίσως αυτό να τον έχει κάνει λιγότερο επιθετικό.
 
Back
Top