Γενικά Πως να προσελκυσω τα budgies μου να μπουν στη φωλια;

BugdieLove

PB New Member
Εγγραφή
12 Νοε 2013
Μηνύματα
28
Γεια σας!:D Θα ήθελα πρώτα πρώτα να πω ότι έχω 2 παπαγαλάκια (τα κοινά bugdies) ένα αρσενικό κ ένα θηλυκό. Επίσης τα πήρα (περίπου 3 μηνών) ξεχωριστά (πρώτα το θηλ. και μετά το αρσεν. αλλά από την 1η στιγμή που τα έβαλα μαζί αγαπήθηκαν..)
Τα έχω περίπου 5-6 μήνες... Πριν από 3 μήνες τους πήρα 1 φωλιά (ξύλινη) στην αρχή (ακόμα και τώρα) φοβόντουσαν αρκετά να μπουν μέσα ή να την πλησιάσουν. Τέλος πάντων, χθες που τα παρατηρούσα είδα το αρσενικό για πρώτη φορά (μάλλον) να μπαίνει μέσα!:D Νομίζω όμως πως το θηλυκό είναι λίγο ανασφαλείς διότι βάζει μόνο το κεφάλι του και κοιτάει για λίγο και έπειτα φεύγει😛. Επίσης τα ρουθουνακια τους έχουν χρώμα : το θηλ. μοβ και το αρσεν. Γαλάζιο..
 
Ετσι κανουν, δεν χρειαζεται να κανεις κατι :) Κι εγω που τους εβαλα φωλια προσφατα για πρωτη φορα αρχικα εμπαινε μονο ο αρσενικος και μετα η θηλυκια αρχισε να κοιταει μεσα και να ροκανιζει την εισοδο και μετα απο 1-2 βδομαδες να μπαινει. τωρα εχουν κανει κι αυγουλακια και ειναι ολη μερα μεσα!
το μονο θεμα που μπορει να τα κανει να μην μπαινουν ειναι αν ειναι πολυ μικρη η φωλια η αν δεν νιωθουν ασφαλεια λογω αλλων περιβαλλοντικων παραγοντων αλλα αστη 2 βδομαδες να δεις τι θα γινει
 
καλησπέρα, καλώς ήρθες και να σου ζήσουν τα παπαγαλάκια σου!
και από προσωπική εμπειρία, καταλαβαίνω το ενδιαφέρον να δεις την διαδικασία αναπαραγωγής και ανατροφής των νεοσσών.
όμως τα πουλάκια σου είναι ακόμα μικρά, η περίοδος δεν είναι κατάλληλη και επίσης για να αφήσουμε να προχωρήσει η διαδικασία αναπαραγωγής, πρέπει να έχει προηγηθεί μία σωστή προετοιμασία του οργανισμού ώστε να ανταπεξέλθει κυρίως το θηλυκό σ' αυτή την διαδικασία που απαιτεί οργανικές δυνάμεις. κατά την γνώμη μου, βγάλε την φωλιά αυτή την εποχή, προσπάθησε να κοιμούνται τα πουλάκια από δύση έως ανατολή και κάνε μια σωστή διατροφική προετοιμασία ώστε όταν λίγο πριν την άνοιξη ξαναβάλεις την φωλιά να είναι έτοιμα και η γέννα να είναι επιτυχημένη.
πολλά χρήσιμα θέματα για ανάγνωση θα βρεις εδώ
https://community.petbirds.gr/threads/Τι-διατροφή-ακολουθούν-οι-παπαγάλοι-μας.4000/
επίσης, μην παραλείπεις να έχεις πάντα σουπιοκόκακαλο και άμμο στο κλουβί τους.
όποτε μπορείς, βάλε μας κάποιες φωτογραφίες τους
 
vasilakis13 σε ευχαριστω πολυ... κι μενα η θηλυκια μου ροκανιζει την εισοδο και αυτο μου φαινοταν λιγο περιεργο αλλα αν ειναι οπως τα λες.. :)
 
maria p σε ευχαριστω πολυ! Αυτα που μου εγραψες με βοηθουν πολυ! Εννοειται πως τους εχω σουπιοκοκαλο απλα δεν τους εχω αμμο στο κλουβι, τους βαζω χαρτι...Φωτογραφιες τους εχω ανεβασει στο αλμπουμ μου :)
 
Είναι καλό σημάδι, γιατί πολλές φορές τα θηλυκά διαμορφώνουν την είσοδο, μεγαλώνοντας την. Ίσως να θέλουν να δείξουν ότι η συγκεκριμένη φωλιά ανήκει σε κάποιο ζευγάρι! 😉
Η διατροφική προετοιμασία είναι ζωτικής σημασίας, θα πρέπει να δίνεις αυγό ή αυγοτροφή καθημερινά -πριν την γέννηση των αυγών- , ενώ μετά την έλευση τους θα πρέπει να την ελαττώσεις γιατί το αυγό είναι αρκετά λιπαρό, και λόγω της ακινησίας των πουλιών εντός της φωλιάς θα σου παχύνουν, κάτι που προσπαθούμε να αποφύγουμε.
Επίσης, καθημερινά λαχανικά και χορταρικά, όχι τόσο φρούτα. Το καρότο, μπρόκολο, σπανάκι ( σε μικρές ποσότητες ), αν έχεις ή βρεις ακόμη γλιστρίδα κτλ θα πρέπει να δίνονται καθημερινά. Εγώ στον Πίπη όταν δίνω καρότο το οποίο λατρεύει και καταβροχθίζει όπως και ο μικρός ο Μόρτης ο οποίος είναι ακατάδεκτος πολλές φορές σε καινούργιες τροφές ( και ξεροκέφαλος, αν δεν θέλει κάτι δεν θα περάσει το δικό μου ) τρελαίνεται και δεν αφήνει τίποτα στην ταΐστρα.
Το σουπιοκόκκαλο ή κόκκαλο σουπιάς είναι επίσης αναγκαίο γιατί είναι κύρια και πολύ σημαντική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι σημαντικό για την αποφυγή ορμονικών διαταραχών όπως δυστοκία, καθώς και grit ή τριμμένα όστρακα τα οποία ναι μεν προσφέρουν ασβέστιο, αλλά παρέχουν στα πουλιά πολλά ιχνοστοιχεία. Θα συνιστούσα ότι όταν βγουν νεοσσοί να αφαιρέσεις τα τριμμένα όστρακα από το κλουβί για να μην τα ταΐζουν στα μικρά καθώς είναι ένα αμφιλεγόμενο προϊόν που έχει δημιουργήσει προβλήματα σε μικρά, προκαλώντας ακόμη και τον θάνατο, καθώς είναι δύσπεπτα για τους νεοσσούς.
 
Αυτό με το αυγό δε το ξερα, κι εγώ τους δίνω κάθε μέρα αυγό! Από αύριο το κόβω 😛
 
Εfthimis20 σε ευχαριστω! Θα προσπαθησω να ακολουθησω τις συμβουλες σου :)
 
Τα παιχνίδια δρουν θετικά στην ψυχολογία του παπαγάλου. Παρόλα αυτά, εφόσον τα πουλιά είναι ζευγάρι ασχολούνται μεταξύ τους, αλλά έστω 2-3 παιχνιδάκια είναι καλό να υπάρχουν. Δεν είναι ανάγκη να αγοράσεις, κάλλιστα μπορείς να φτιάξεις και δικά σου γρήγορα και απλά από εύκολα εξαρτήματα που μπορείς να βρεις από κάποιο βιβλιοπωλείο, όπως κουδουνάκια, ξυλάκια παγωτού, χαρτάκια που προορίζονται για τοποθέτηση γλυκών όπως των cupcakes κ. Α τα οποία δεν περιέχουν τοξικό μελάνι. Αυτό θα πρέπει να το προσέχεις. Όλα τα υλικά να μην είναι βαμμένα με μη φυσικές μπογιές, π.χ μην κόψει εφημερίδα για παιχνίδι αλλά ένα λευκό χαρτί Α4 ... αν και συνήθως τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή παιχνιδιών είναι για παιδιά και έτσι είναι βαμμένα με μην τοξική μπογιά.
Επίσης κάτι άλλο, μπορείς να φτιάξεις μέχρι και πατήθρες εσύ η ίδια, κόβοντας ένα κατάλληλο κλαδί, ξεφλουδίζοντάς το και έπειτα απολυμάνοντας το με καυτό νερό και ξύδι. Έπειτα είτε το αφήνεις να στεγνώσει στον ήλιο (που όλο ένα και ελαττώνεται πλέον) είτε να το βάλεις στον φούρνο στον αέρα μέχρι να δεις ότι έχει φύγει όλη η υγρασία!
 
Επίσης κάποιες ωραίες ιδέες για homemade παιχνίδια είναι :

1. καπάκια από μπουκάλια
2. τα κρικάκια στα στόμια των μπουκαλιών, τα οποία ενώνοντάς τα φτιάχνεις πολύ ωραία παιχνίδια όμοια με αυτά των pet shop, ή μπορείς να βάλεις το ένα μέσα στο άλλο για να φαίνεται σαν μπαλάκι, θα σου βάλω αύριο φωτογραφία να δεις πως έκανα το δικό μου!
3. καλαμάκια
4. κουδουνάκια

και πολλά πολλά άλλα!
 
Efthimis20 δεν το εχω και πολυ εγω με αυτα αλλα θα προσπαθησω! Θα παω οσο το γρηγοροτερο μπορω να παω να τους παρω :)



Επίσης κάποιες ωραίες ιδέες για homemade παιχνίδια είναι :

1. καπάκια από μπουκάλια
2. τα κρικάκια στα στόμια των μπουκαλιών, τα οποία ενώνοντάς τα φτιάχνεις πολύ ωραία παιχνίδια όμοια με αυτά των pet shop, ή μπορείς να βάλεις το ένα μέσα στο άλλο για να φαίνεται σαν μπαλάκι, θα σου βάλω αύριο φωτογραφία να δεις πως έκανα το δικό μου!
3. καλαμάκια
4. κουδουνάκια

και πολλά πολλά άλλα!

Ωραια! Ευχαριστω :)
 
Back
Top