Φροντίδα Πως να προσελκύσω άγρια πτηνά στον κήπο μου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Alexx
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Alexx

PB New Member
Εγγραφή
31 Δεκ 2021
Μηνύματα
163
Πόλη
Αττική
Καλησπέρα! Τι να κάνω για να προσελκύσω άγρια στον κήπο μου; Σκεφτόμουν μια ταΐστρα πάνω από την κλούβα που αυτή τη στιγμή έχω κάτι ορτύκια, αλλά δεν ξέρω τι τροφή να βάλω. Πρώτος στόχος τα κοτσύφια, τα οποία προτιμούν τον κήπο με τα λαχανικά του γείτονα, και δε μου κάνουν ποτέ την χάρη. Βέβαια, έχει αρκετές δεκαωστούρες και σπιτοσπουργίτια, οπότε αν μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά. Εννοώ να μην τρώνε την τροφή των άγριων, ήδη έρχονται να φάνε τροφή κότας και μας τιμούν με τη παρουσία τους
 
Προσελκύονται όντως με την παροχή τροφής, αλλά στη θέση σου θα απέφευγα οποιαδήποτε επαφή με την κλούβα και πέριξ αυτής, διότι όπως καταλαβαίνεις τα άγρια πτηνά μεταφέρουν και ασθένειες, επομένως βρες κάποιο πιο απόμερο σημείο στον κήπο σου και όσο πιο μακριά γίνεται από την κλούβα ή τα οικόσιτα πτηνά σου.
 
Αυτό που λέει ο Γιάννης, @ianos, είναι το πιο βασικό. Όλα τα άγρια πτηνά, από τα ενοχλητικά, όπως περιστέρια, μέχρι χαριτωμένα, είναι φορείς παρασίτων, ασθενειών και μπορεί να προσπαθήσουν να κλέψουν τροφή μέσα από την κλούβα, με αποτέλεσμα το τραυαμτισμό των πουλιών σας. Οι μισές ασθένειες από τις οποίες πάσχουν τα κατοικίδια πτηνά το καλοκαίρι προέρχονται από άγρια πουλιά που τα προσέλκυσε το φαγητό του κλουβιού. Επίσης η συγκέντρση μεγάλου αριθμού φυτοφαγων πτηνών θα φερει και αρπακτικά. Δεν θέλετε να ξυπνήσετε και να βρείτε τον κήπο σας να μοιάζει με πεδίο μαχης. Δεν ξέρω αν είναι ρεαλιστικό το σχέδιο, τα πουλιά είναι έξυπνα ζώα, αν πάνε τις πρώτες μέρες στο ένα μερος του κήπου, σε μερικές θα πάνε εκεί που έχετε τα δικά σας, οικοσιτα και μη πουλιά. Θα το πρότεινα μόνο αν έχετε κάποιο προστατευτικό κλούβας. Προσωπικά σκοπεύω να αρχίσω να ταΐζω τους άγριους παπαγάλους που φωλιάζουν σε κάποια δέντρα εδώ, αλλά τα δικά μου παπαγαλάκια βγαίνουν έξω μόνο για κάποιες ω΄ρες με επιτήρηση.
 
Να σας πω.. Το θέμα επίθεση είναι καλυμμένο, ήδη έχω αντιμετωπίσει επιδρομείς επίγειους και ιπτάμενους.. Αυτήν την εβδομάδα εν τω μεταξύ έχω δει κι έχω ακούσει τουλάχιστον 2 φορές αετό/γεράκι.
Έπειτα, προσπαθώ όσο μπορώ να κάνω τον κήπο φυσικό περιβάλλον, πρώτα για χάρη των ζώων. Ήδη έχω επισκέψεις , πόσα ακόμα να πάθω (από ασθένειες κλπ); Με την υπόσχεση δηλαδη ότι είμαι από πάνω για ό,τι συμβεί σε θέματα ασθενειών και κυρίως παρασίτων (ψεκάζω αρκετά συχνά, την προηγούμενη εβδομάδα είχα και ασβέστωμα).
Και πάνω απ όλα, θέλω να έχω απλές μικρές επισκέψεις.. τα κοτσύφια που πάνε και τρώνε τα φυτά του διπλανού, να έρχονται λίγο και σε εμένα
 
πόσα ακόμα να πάθω
Famous last words. Η φύση έχει παράσιτα που δεν θέλετε να ξέρετε, ούτε και μπορούμε να φανταστούμε. Δεν μπορώ με καθαρή συνείδηση να συμφωνήσω με κάτι τέτοιο. Και μόνο ότι τα παπαγαλάκια μπορούν να ακούσουν τους θηρευτες είναι πολύ επιβαρυντικό ψυχολογικά, το στρες τα επηρεάζει άσχημα.
 
Μα να σας εξηγήσω.. είμαι σε ένα σημείο που θέλω δεν θέλω υπσρχει σημαντική πανίδα απ ότι φαίνεται. Είτε αυτό αφορά θηράματα είτε αφορά θηρευτές. Δεν ζήτησα να μεταφέρω όλο το περιβάλλον στην αυλή μου, ζήτησα όσα ήδη υπάρχουν να κάνουν μικρές επισκέψεις και σε εμένα. Γιατί το γεγονός πως υπάρχουν γεράκια στην περιοχή μας αποτρέπει από το να φέρω κοτσύφια στην αυλή; Και Γκιώνηδες υπάρχουν, και μάλιστα ήταν κι ένας που ακουγόταν από το ένα πεύκο πάνω από το κοτέτσι.. Επίσης, τα ορτύκια στο φυσικό τους περιβάλλον δεν αντιμετωπίζουν γεράκια; Οι παπαγάλοι δεν έχουν θηρευτές; Γιατί είμαστε τόσο κάθετοι στην υπάρξη τους κοντά μας; Ίσα ίσα που καμια φορά χαίρομαι που παρ όλες τις επεμβάσεις μας στη φύση, έχω την ευκαιρία να τ βλέπω και να τα ακούω. Τώρα για τα παράσιτα, ας πάε η ταΐστρα πιο δίπλα.. επαναλαμβάνω πως ενώ υπάρχει άφθονη τροφή στον κήπο, μόνο σπιτοσπουργίτια και δεκαωστούρες έρχονται. Λοιπόν, από μια γεμάτη ταΐστρα τι να ζηλέψει το κοτσύφι από το ορτύκι;
Ιδιακτερα για τα παπαγαλάκι να πω και πως δεν τα χω δει ποτέ αληθινά τρομαγμένα
 
Προφανώς δεν το έθεσα με ακρίβεια...αυτό λοιπόν που θα με απασχολούσε στη θέση σου θα ήταν, να λάβω τέτοια μέτρα ώστε τα άγρια πτηνά να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα οικόσιτα. Π.χ., να μην μπορούν να κάτσουν πάνω στην κλούβα των ορτυκιών, ώστε να μην κουτσουλήσουν...
Επίσης, τα ορτύκια στο φυσικό τους περιβάλλον δεν αντιμετωπίζουν γεράκια;
Εννοείται ότι τα ορτύκια αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο, μάλιστα μερικά από αυτά υποθέτω ότι κατασπαράζονται από τα γεράκια. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για ορτύκια που βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά για προστατευμένα (όχι από τις λοιμώξεις προφανώς) πουλιά.
Πιστεύω ότι σταδιακά, αν τοποθετήσεις ταΐστρες σε κάποια σημεία του κήπου σου, θα έρθουν και άλλα πουλιά εκτός από σπουργίτια και δεκαοχτούρες.
 
Για τις κουτσουλιές δεν έχετε άδικο. Για τα γεράκια, θέλω να το κάνω γνωρίζοντας ότι είναι σχεδόν αδύνατο να έχω θύματα (ξαναλέω πως υπάρχουν ήδη εχθροί, δεν θα τα φέρνω εγώ).
Τι τροφή στις ταΐστρες;
 
Καλησπέρα.
Προσωπικά θα απέφευγα την προσέλκυση αρπακτικών σε έναν χώρο με μικρά πτηνά, μέσα σε κλουβιά/κλούβες (τέλεια λεία), όσο καλά κι'αν είναι προστατευμένα. Και μόνο η παρουσία τους θα δημιουργήσει φόβο στα πουλιά που έχεις, αλλά και στα άλλα που θες να προσελκύσεις. Απλά για να απαντήσω στο ερώτημα, τα ιπτάμενα αρπακτικά είναι σαρκοφάγα. Η διατροφή τους περιλαμβάνει από σκουλήκια, κάμπιες και ακρίδες (κυρίως τα μικρόσωμα γεράκια), μέχρι μεγάλα θηλαστικά (αετοί κ.τ.λ). Επομένως κάποια κομμάτια κρέατος, ίσως να τα προσελκούσε. Γενικά αυτά τα πτηνά κυνηγούν και σκοτώνουν μόνα τους την λεία τους. Δεν γνωρίζω κατά πόσο θα τρέφονταν από "έτοιμο" κρέας.
 
Back
Top