Φροντίδα Πως να σκοτώσετε τα πουλιά σας χωρίς προσπάθεια!

Με τα κατοικίδια πουλιά μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την χρήση προϊόντων που μπορεί να τα βλάψουν. Δείτε κάποια από αυτά.

Καθημερινές συνήθειες και προϊόντα που μπορούν να βλάψουν τα πουλιά​

κίνδυνοι-πουλιά.jpg

Είναι γνωστό ότι πολλά προϊόντα στην αγορά προκαλούν ασθένειες ή και το θάνατο σε πολλά κατοικίδια πουλιά. Οι κατασκευαστές τους αρκετά συχνά αρνούνται τη γνώση αυτού του γεγονότος.

Τα προϊόντα που απαριθμούνται σε αυτό το άρθρο αναφέρονται για να σας επιστήσουν την προσοχή, σε περίπτωση που οι κατηγορίες είναι αληθινές.

Οι πληροφορίες αυτές αποδίδονται όπως τις συλλέξαμε και δεν προορίζονται για να μποϊκοτάρουν ή να αποτρέψουν την αγορά αυτών των προϊόντων. Ο σκοπός της δημοσίευσής τους είναι να ενημερώσουν τον αναγνώστη για τη χρήση αυτών των προϊόντων γύρω από τα κατοικίδια πουλιά.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι, πολλά προϊόντα έχουν καθοριστεί ως "ασφαλή για κατοικίδια" αλλά φαίνεται να αναφέρονται περισσότερο στα σκυλιά και τις γάτες. Τα προϊόντα αυτά, μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλή για τα σκυλιά και τις γάτες, αλλά όχι και για τα πουλιά. Για αυτόν το λόγο, κατά τη χρησιμοποίηση ή την αγορά οποιωνδήποτε αμφισβητήσιμων προϊόντων, "σκεφτείτε σαν πουλιά".

Σπρέι αεροζόλ​

Μη χρησιμοποιήστε ποτέ σπρέι αεροζόλ κοντά στα πουλιά.

Αποσμητικά χώρου - Κεριά​

Τα αποσμητικά χώρου, τα αποσμητικά χαλιών και τα κεριά, περιέχουν αρώματα. Επίσης, ορισμένα κεριά περιέχουν μόλυβδο που όταν ζεσταθεί ή καεί, μπορεί να εκπέμψει ατμούς που βλάπτουν τα πουλιά. Κάποιες χημικές ουσίες είναι εξαιρετικά τοξικές για τα πουλιά. Ενώ μπορεί να προκαλούν μικρή ενόχληση ή και καθόλου στους ανθρώπους, είναι πολύ επικίνδυνές για τα πουλιά.

Δείτε περισσότερα για τη δηλητηρίαση των πτηνών από μόλυβδο.

Καπνός​

Ο καπνός των τσιγάρων είναι μια αερομεταφερόμενη ερεθιστική ουσία, όπως ο καπνός του μαγειρέματος, η σκόνη από την ηλεκτρική σκούπα και τα σπρέι μαλλιών. Χρόνιες ιγμορίτιδες και παθήσεις του συκωτιού, έχουν επιβεβαιωθεί σε σπίτια όπου κατοικεί καπνιστής.

Τεφλόν και αντικολλητικά σκεύη μαγειρέματος​

Το υπερθερμασμένο τεφλόν μπορεί να προκαλέσει σχεδόν ακαριαίο θάνατο στα πουλιά σας. Το πουλιά σας δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται κοντά σε τεφλόν ή άλλα αντικολλητικά σκεύη μαγειρέματος όταν χρησιμοποιούνται.

Περισσότερα για τους κινδύνους του Teflon στα πτηνά.

Μέταλλα​

Ο κασσίτερος που βρίσκεται στο αλουμινόχαρτο, τα περιτυλίγματα τσίχλας, και τα κουτιά αναψυκτικών, είναι τοξικά για τα πουλιά. Μερικά παλαιά χάλκινα παιχνίδια και παλιά νομίσματα είναι τοξικά, όπως είναι ο ψευδάργυρος, ο οποίος μπορεί να βρεθεί σε γαλβανισμένα μέταλλα.

Αναπνευστική ευαισθησία​

Τα πουλιά έχουν πολύ ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα και οι ίδιες προφυλάξεις που λαμβάνονται για έναν άνθρωπο που πάσχει από άσθμα, πρέπει να λαμβάνονται και για τα πουλιά σας.

Φυτά και φυλλώματα​

Ο κατάλογος είναι πάρα πολύ μακρύς για να δημοσιευθεί εδώ, γι’ αυτό πάντα να ελέγχετε εάν τα φυτά και τα δέντρα σας είναι τοξικά ή μη.

Τρόφιμα και ποτά που πρέπει να αποφεύγεται να δίνετε στα πουλιά σας​

  • Οινοπνευματώδη ποτά
  • Οτιδήποτε μη φρέσκο ή μουχλιασμένο
  • Οτιδήποτε με πάρα πολύ ζάχαρη ή αλάτι
  • Σπόροι μήλων (αφαιρέστε τους σπόρους από τα μήλα πριν τα προσφέρετε)
  • Αβοκάντο
  • Γατοτροφή
  • Κεράσια ή ροδάκινα με τα κουκούτσια
  • Σοκολάτα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα πουλιά δεν μπορούν να τα αφομοιώσουν. Πολύ μικρές ποσότητες τυριού μόνο.
  • Ωμό κρεμμύδι ή ωμή πατάτα
  • Ωμό, άψητο κρέας, πουλερικά, ψάρια
  • Ωμά ή μελάτα αβγά
  • Η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, την coca cola, τη σοκολάτα, και το κακάο μπορεί να έχει επιπτώσεις στον καρδιακό μυ, προκαλώντας μυϊκό τρόμο, εμετό, υπερδραστηριότητα, και κυάνωση. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα θανάτου, από καρδιακοαναπνευστική ανακοπή.
  • Η ζάχαρη που υπάρχει στις καραμέλες και άλλες παρόμοιες λιχουδιές, καθώς επίσης και η κατανάλωση πάρα πολύ γλυκών φρούτων είναι τοξικά. Ο θάνατος μπορεί να προκληθεί από τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες​

Ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σορβιτόλη, που σε μας δεν προκαλεί προβλήματα, μπορεί να βλάψει τα πτηνά ακόμα σε μικρή ποσότητα.

Σχετικό περιεχόμενο​

Πιθανοί κίνδυνοι του σπιτιού για τα πουλιά
Ασφαλή και τοξικά ξύλα για πατήθρες και παιχνίδια στα πουλιά
 
Ερώτηση: Η γατοτροφή δε δίνεται από τους ειδικούς σε κάποια είδη πουλιών (νεοσσών); Ή κάνω λάθος; Δεν αραιώνεται με νερό και προσφέρεται σαν κρέμα π.χ σε εντομοφάγα;
 
Όχι επίσημα, όχι από όλους και όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Μπορείς να αναφέρεις την περίπτωση παραθέτοντας το σύνδεσμο για να μιλήσουμε συγκεκριμένα;
 
Sylvia είπε:
Ερώτηση: Η γατοτροφή δε δίνεται από τους ειδικούς σε κάποια είδη πουλιών (νεοσσών); Ή κάνω λάθος; Δεν αραιώνεται με νερό και προσφέρεται σαν κρέμα π.χ σε εντομοφάγα;
Υπάρχει μια οδηγία του ΕΚΠΑΖ για νεοσσούς από χελιδόνια ή σταχτάρες εδώ ekpaz.gr/protes-voithies-gia-neossous/.
Φυσικά πρόκειται για τροφή ανάγκης και όχι για πάγια διατροφική λύση και μάλιστα αφορά πουλιά που τρέφονται με ζωικές πρωτεΐνες.
 
Στην ΑΝΙΜΑ το είχα δει εγώ, όταν είχα πάει ένα δεκαοχτουράκι. Τάιζαν με αυτό κάτι χελιδονάκια και μετά το διάβασα και ως οδηγία (με πρόλαβε η Μαρία)!
 
σχετικά πρόσφατα παράδειγμα
Έχει σχεδόν μια πενταετία που συνέβη.
Σωστά το αναφέρεις όμως Γιώργο, πρόκειται για μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις "θανάτου πουλιών χωρίς προσπάθεια". Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αναδείξει και το άρθρο μέσω του τίτλου του. Κανείς δεν θέλει να σκοτώσει ηθελημένα τα πουλιά του, αλλά είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο από άγνοια ή απροσεξία.
 
Back
Top