Φροντίδα Πως να τοποθετήσετε τις πατήθρες στο κλουβί

Με ποια διάταξη να τοποθετούμε τις πατήθρες ώστε να αξιοποιούμε στο μέγιστο τον ωφέλιμο χώρο των κλουβιών αλλά και να διευκολύνουμε την κίνηση των πουλιών.

Προτεινόμενη διάταξη για τις πατήθρες στα κλουβιά​

Mε αφορμή σχετικής ερώτησης, θέλω να γράψω δυο λόγια που ίσως φανούν χρήσιμα στους νεότερους από τους φίλους του forum, (για τους παλαιότερους μπορεί να είναι αυτονόητα), για ένα θέμα που δίνουμε μικρή σημασία, όμως νομίζω ότι παίζει σπουδαίο ρόλο στην ποιότητα της ζωής των πουλιών μας.

Για πολύ μικρά κλουβιά​

1-διάταξη-πατήθρες-μικρά-κλουβιά.png

Για μεσαίου μεγέθους κλουβιά​

2-πατήθρες-μεσαία-κλουβιά.jpg

Για μεγάλα κλουβιά​

3-πατήθρες-μεγάλα-κλουβιά.jpg

Για μεγάλα κλουβιά και ζευγαρώστρες​

4-πατήθρες_ζευγαρώστρες_.jpg

Επειδή η βασική απαίτηση της τοποθέτησης είναι να δημιουργείται χώρος για να πετάει όσο γίνεται περισσότερο το πουλί, το μέγεθος του κλουβιού είναι ο ρυθμιστής.

Προσοχή ιδιαίτερη πρέπει να δίνουμε έτσι ώστε οι επάνω βέργες να είναι ακριβώς πάνω από τις κάτω (σχήμα 3) ή διαφορετικά στην διάταξη του σχήματος 4. Έτσι οι πατήθρες παραμένουν καθαρές χωρίς κουτσουλιές.

Πρέπει να αναφέρω μια συμβουλή για τις ζευγαρώστρες. Προσέξτε οι υψηλότερα τοποθετημένες πατήθρες να έχουν αρκετό περιθώριο από την οροφή της ζευγαρώστρας ώστε να έρχεται με άνεση το αρσενικό σε "επαφή" με την κανάρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ στα μεγάλα κλουβιά, να βρίσκονται είτε όπως στο σχήμα 4, ακριβώς η μία κάτω από την άλλη ή έστω όπως στο σχήμα 3. Είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να μην λερώνονται οι κάτω βέργες από τις κουτσουλιές.

Σχετικό περιεχόμενο​

Η σωστή διάμετρος των πατήθρων
 
Μάκη πολύ καλά τα σχέδια, έγραψες πάλι! Ο μόνος ενδοιασμός μου είναι μόνο για το σχέδιο 3 φίλε. Προσωπικά αποφεύγω να τις βάλω σε τέτοια διάταξη γιατί μου έχει τύχει αν τα πουλιά είναι στην ίδια πλευρά και το ένα πάνω το άλλο κάτω να "λερώνονται" τα ίδια και όχι οι πατήθρες.
 
Άρθρο είπε:
Προσέξτε οι υψηλότερα τοποθετημένες "Πατήθρες" να έχουν αρκετό περιθώρειο απο την οροφή της ζευγαρώστρας ώστε με άνεση το αρσενικό να έρχεται σε "επαφή" με την κανάρα.
Η συγκεκριμένη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται ακόμη και όταν έχουμε μόνο ένα πουλί σε μεγάλο κλουβί και αυτό γιατί η πτήση από τη μια πατήθρα στην άλλη απαιτεί ελλειπτική τροχιά.
 
Επειδή κάποια από τα παιδιά με ρώτησαν τι είναι όλες αυτές οι γραμμές, διευκρινίζω.

Οι γραμμές που ενώνουν τις τελείες (τις πατήθρες), είναι οι πιθανές πτήσεις των πουλιών. Αν οι πατήθρες είναι τοποθετημένες η μία κάτω από την άλλη, ακριβώς, κάπως δυσκολότερα λερώνονται.
 
Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν το δικό μου κλουβί που έχει διαστάσεις 43 x 26 x 37 cm, ανήκει στην κατηγορία "μεσαία κλουβιά";
 
possidi είπε:
Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν το δικό μου κλουβί που έχει διαστάσεις 43 x 26 x 37 cm, ανήκει στην κατηγορία "μεσαία κλουβιά";
Εγώ θα έλεγα μικρομεσαίο 😛 Να κάνεις καμιά δοκιμή ανάμεσα στην διάταξη νο 1 και νο 2.

Πάντα αφήνουμε ελάχιστον, 8 πόντους από τις άκρες και 10 πόντους από την οροφή. Έτσι το πουλάκι δεν αισθάνεται αφ' ενός μεν πληκτικά, αλλά και δεν χαλάει την ουρά του κάθε φορά που κάνει μεταβολή.
 
Θα βγάλω τη μια πατήθρα όπως μου είπες ώστε να μεγαλώσει ο χώρος. Τις 2 πατήθρες που θα μείνουν να τις βάλω στο ίδιο επίπεδο ή όχι;

Σ' ευχαριστώ.
 
Τις δύό πατήθρες θα τις αφήσεις όπως είναι, σε άλλο επίπεδο, απλά θα τις φέρεις σε τέτοια απόσταση από την άκρη ώστε να μη κτυπά η ουρά του όταν γυρίζει. Φυσικά να τις περάσεις από το εμπρός μέρος, από τη φάτσα όχι από το πίσω μέρος που τις έχεις τώρα.
 
Για την κλασική ζευγαρώστρα με το χώρισμα στην μέση και τις 4 ταΐστρες στην σειρά, πια διάταξη προτείνετε;
 
Θα έλεγα την τελευταία, Νο 4.

Εγώ χρησιμοποιώ αυτή την διάταξη (εικόνα) και με έχει βολέψει ακόμα και όταν βάζω το χώρισμα.

ZEYGAROSTRA.webp
 
Με δεδομένο ότι προτιμούν να κοιμούνται ψηλά, αν βάζαμε τις μεσαίες ψηλά δε θα βοηθούσε στο να γνωριστεί ένα ζευγάρι; (όταν έχουμε το χώρισμα, επειδή έτσι θα κοιμούνται δίπλα-δίπλα).
 
Την ημέρα, που είναι σε δραστηριότητα έχει σημασία να έχουν μια επαφή. Ταΐσματα, "φιλιά" από το κάγκελο, κλπ. Σε διαβεβαιώ ότι όλη την ώρα αυτό γίνεται, βέβαια στις χαμηλές πατήθρες. Το βράδυ που κουρνιάζουν δεν βλέπω κάποια χρησιμότητα, να είναι κοντά.

Τέλος πάντων, ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει όπως νομίζει ότι μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά όταν βγει το χώρισμα, νομίζω ότι είναι η σωστή διάταξη, για εκμετάλλευση όλου του χώρου και για μεγάλο ελεύθερο πεδίο χωρίς εμπόδια για άσκηση.
 
Back
Top