Φροντίδα Πως να φορέσω το harness σε parrotlet;

ParrotletTwityZeta

PB Member
Εγγραφή
8 Ιουν 2020
Μηνύματα
795
Πόλη
Μυτιλήνη
Προσπαθώ εδω και μια βδομάδα να τους το φορέσω (με την βοήθεια βίντεο και οδηγιών του κουτιού) και δίνοντας τους ανταμοιβή πάντα όταν το μισοφοραν, και τώρα το φοβούνται και μόλις πάω να τους το φορέσω ή το φοραν και δεν με αφήνουν να το βάλω κάτω απο τα φτερά και με δαγκώνουν ή πετάνε .
 
@ParrotletTwityZeta
Το aviator φαντάζομαι έτσι; (αυτό εχω και εγώ, καλη ποιότητα και το ελαστικο λουρί ειναι βασικό) Εμμ δυστυχώς δεν υπάρχει κόλπο, μπορεί να πάρει απο βδομάδες-μήνες και πολύ πολύ υπομονή και επιμονή για να το δεχτούν.

Εμένα με είχαν βοηθήσει οι εμπειρίες άλλων οποτε θα πω την δική μου. Με την Σίτρους φτάσαμε εύκολα στο να μην το φοβάται και να παίζει μαζι του χωρις να το φοράει, κάπως πιο δύσκολα στο να περνάει το κεφάλι από την θηλιά για κεχρί αλλά τα φτερά ποτέ οικειοθελώς. Θεωρητικά πρέπει να μάθουν με θετική ενίσχυση να ανέχονται να τους χειρίζεσαι και να τους πιάνεις τα φτερα χωρίς το λουρι πρώτα (προσωπικά απέτυχα σε αυτήν την εκπαίδευση, φτάσαμε μέχρι κάπου αλλά κολλουσαμε και δεν ήθελε οπότε έφευγε και τελείωνε άμεσα το μάθημα, με πολυ αργά βήματα και χρόνο μπορεί να γινόταν να λέω "φτερο" και να το σηκώνει αλλά μάλλον εγκατέλειψα), ίσως αν το μάθουν από μωρά ή αν ειναι ο χαρακτήρας τους αλλιώς να βοηθάει. Άλλαξα τακτική και προσπάθησα να μάθει να ανέχεται για λιγα δευτερόλεπτα να την περιορίζω με το χέρι από πάνω (πάνω σε τραπέζι, περιοριζοντας κυρίως τους ώμους να φυγουν μπροστα και έχοντας τα δάχτυλα έτσι ώστε να εγκλωβίζεται μεταξύ τραπεζιού-χεριού με το κεφαλάκι εξω χωρίς να πιεζω πουθενά ή να ακουμπαω την απαγορευμενη περιοχή-πλάτη) και σταδιακά να την σηκώνω ελαχιστα ή να την μετακινω ελαφρά θέση, αυτό πήγε καλύτερα αλλά πάλι όταν ηταν να βάλουμε λουρί το ψιλοκαταλάβαινε και με απέφευγε. Βάλαμε έτσι λουρί αρκετές αρκετές φορές (μου κατεβάζει καντήλια όσο το βάζω αλλά δεν φοβάται, με θεωρεί απλά απαράδεκτη και αγενή για λιγα δευτερόλεπτα), οταν το φοράει μια χαρά! Μόνο στο σπίτι πριν βγούμε έξω μπορεί να γκρινιαξει λίγο, μετά περνάει καλά. Το χει φορέσει και για κάποιες ώρες (βόλτα-επίσκεψη σε φίλους -βολτα) και δεν φαίνεται να την κούρασε. Στο "βγάλε" μου σουρνει τα ίδια με το "βάλε" απλά την πιανω ευκολότερα. Οσο το μαθαίνεις τοσο πιο γρήγορα και ανώδυνα το βάζεις.

Πάντως κάποιες μέρες που το βάζαμε συνεχόμενα (ή που έκανα καθημερινά μικρα μαθήματα περιορισμού) ειδα τεράστια διαφορά αλλά μετά λίγο ο καιρός, λίγο η πτερορροια (την λυπάμαι όταν έχει πτερορροια, φαντάζομαι οτι θα βρίσκει σε "αγκαθακια" και θα την πονάει οπότε δεν της βάζω), λίγο το πρόγραμμα αφέθηκα και το ξεσυνηθισε.
Είναι γενικά καχύποπτη αν παω να βάλω το χερι απο πάνω της (σαν αρπακτικό, λογικό) εκτός από όταν θέλει να κουρνιασει αγκαλιτσα(αλλά δεν θέλω να την "προδώσω"). Γενικά της λέω κάποια λέξη κλειδί πριν κάνω οτιδήποτε ώστε να ξέρει, μετά αν καταφέρω να την πιάσω ήρεμα χωρίς να φαίνεται ότι την κυνηγάω καλώς, αλλιώς δίνω παράταση ή το ακυρώνω, θεωρώ οτι αφού δεν είναι κάτι απαραίτητο έχει δικαίωμα κάποιας επιλογής(στην αρχή όμως πρέπει να καταλάβει τι είναι η βόλτα και ότι ειναι ωραία).
Ίσως στα μικρά πουλάκια είναι πιο δύσκολο για διάφορους λόγους(είμαστε διστακτικοί και εμείς γιατί φοβόμαστε μη τα πονεσουμε, είναι μικρα και γρήγορα να τα πιάσεις και ισως ειναι πιο καχύποπτα και προσεκτικά επειδή ειναι μικρά)

Γενικά:
Πολύ εξάσκηση (πχ σε κουκλάκι ) εγω μάλιστα την άφηνα να βλέπει χωρίς να της κανω τιποτα εκείνης.
Οταν το βάλετε πρώτη φορά κανονικά, βάλτε σημαδακι εκει που κλείνει (με ασφάλεια και άνεση, να χωράει ενα δαχτυλο έξτρα στο στέρνο αλλά να μην περνάνε τα πόδια! ) ωστε να το βάζετε απευθείας εκεί μετά.
Προσεκτικοί χειρισμοί, το νου σας σε τράβηγμα φτερών και σκαλωμα ποδιών.
Την θηλιά του λουριού την ασφαλιζω με γατζο καρμπιρατερ στην ζώνη μου ΠΡΙΝ βάλω καν το λουρί (προτιμώ με 2 γατζους/ 1 γατζο+ εξτρα κόμπο με κορδέλα, οτιδήποτε που να μην βγαίνει μόνο του αλλά να βγαίνει γρήγορα και εύκολα οταν θες). Οταν αλλάζει χέρια πρώτα ασφαλίζετε την θηλιά! Εγω εφαρμόζω ορειβατικους κανόνες, εν δεν μπει ο επομενος γατζος δεν βγαζω τον προηγούμενο.
Όταν βγείτε έξω να πάτε σε μέρη που έχει εξοικειωθεί πρώτα με πολλές βόλτες με κλουβακι και δεν τα φοβάται. Να είναι μέρα, στο σούρουπο ανησυχούν.
Επειδή έχετε 2 θα είναι πιο δύσκολο αρχικά, γίνεται να απασχολεί κάποιος το ενα στο άλλο δωμάτιο χωρίς να πανικοβάλλεται το άλλο; ισως θέλετε εξτρα εκπαίδευση γι'αυτό.
Διαλέξτε το "ευκολοτερο" πρώτα, είναι πολυ μιμητικα, αν το μάθει το ένα θα το κάνετε μπροστά στο άλλο (οταν το βάζει ήσυχα πλέον χωρίς πανικό) θα το αντιγράψει ευκολότερα το άλλο, αν δουν να φρικάρει το ενα, θα φρικάρει και το άλλο 😉
Καλή επιτυχία!
[automerge]1600164635[/automerge]
* αν το βάλετε την πρώτη φορά και αφου το αφήσετε απο τα χέρια σας κοκκαλωσει, φρικάρει, δεν τρώει λιχουδιά/επεξεργάζεται αντικειμενα που του αρέσουν κτλ σημαίνει οτι το φοβάται ακομα και πρέπει να κάνετε βήματα πίσω στην εκπαίδευση! Να μην ξέρει πως να κινηθεί κανονικά ή να το δαγκώνει είναι φυσιολογικό για τις πρωτες 1-2 φορές, προσπαθήστε να του τραβήξετε την προσοχή με κάτι που του αρέσει για να μείνει με θετική (ή τουλάχιστον με όχι τρομαχτική) εμπειρία. Εμένα σταματάει να γκρινιάζει με το που την αφήσω, αλλιώς εχω κάνει βλακεία και έχει κάποιο πόδι/φτερό σκαλωμενο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@ParrotletTwityZeta Αυτό είναι ίδιας φιλοσοφίας με το aviator αλλά πρόκειται για άλλη εταιρεία νομίζω. Έχοντας μεγαλώσει πουλιά απο μωρά με το harness κι έχοντας φορέσει harness και σε ενήλικα που δεν το γνώριζαν, το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι εξαρτάται κατά πολύ απο τον χαρακτήρα του πουλιού κι απο την σχέση που έχει μαζί σου για το αν και το πότε θα σε αφήσει να του φορέσεις. Οι αμαζόνες που είχα είναι πολύ ανεξάρτητα πουλιά (όπως και τα πάροτλετς) και ενώ μεγάλωσαν με το harness μόλις έκανα λίγο καιρό να τους τα φορέσω, τα βάζαμε με δυσκολία. Απο την άλλη, το κοκατου μου που γίνεται κοινώς "βδέλλα" μαζί μου, δεν με δυσκόλεψε καθόλου στο να το μάθει (το φοβόταν κι αυτή στην αρχή) και το φοράμε με το ένα χέρι. Με άλλα λόγια, να κάνεις ότι προτείνεται στο βίντεο του προϊόντος, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να σου προτείνω κάτι έξτρα πέρα απο το να συνεχίσεις με τον ίδιο ήπιο τρόπο μέχρι να τα καταφέρεις. Ίσως και να μην το βάλουν ποτέ ευχάριστα όμως.
 
@ParrotletTwityZeta
Αν παιζουν υπο επίβλεψη απλά ελέγχουμε μετά το υλικό και συνδέσεις για φθορές (το ελαστικό μέρος είναι πιο ευαίσθητο αλλά γενικά αν είναι καλη εταιρία είναι καλής ποιότητας και αντοχής ). Εμένα μόνο κατι κλωστές-ξεφτια εμφανίστηκαν μετά απο καιρο λογω αιχμηρων νυχιών και τα πέρασα ελαφρα με αναπτηρα και μαζεψαν.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Παντως η λογικη του να φυλακιζουμε ενα πτηνο στο κλουβι και μετα να του βαζουμε λουρακι για να το βγαλουμε βολτα ειναι λιγο οξυμωρη.
Αναφερομαι γενικα και οχι συγκεκριμένα.
 
Παντως η λογικη του να φυλακιζουμε ενα πτηνο στο κλουβι και μετα να του βαζουμε λουρακι για να το βγαλουμε βολτα ειναι λιγο οξυμωρη.
Αναφερομαι γενικα και οχι συγκεκριμένα.
Έχοντας πουλιά σε κλουβιά, ότι κι αν κάνουμε οξύμωρο είναι Αντώνη...
Το να βγάζουμε βόλτα τα πουλιά με λουράκι είναι μια ''κίνηση'' από μέρους μας να τους προσφέρουμε κάτι περισσότερο, ακριβώς γιατί τα έχουμε φυλακισμένα. Οι ενοχές βλέπεις...
Το ίδιο δεν κάνουμε ψάχνοντας και φτιάχνοντας τα ''καλύτερα'' μίγματα τροφής-αυγοτροφής; την πληθώρα λαχανικών-φρούτων-ξηρών καρπών-αμινοξέων κτλ κτλ?
 
Back
Top