Φροντίδα Πως στεγνώνουμε τις ξύλινες πατηθρες τον χειμώνα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης MatouDim
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

MatouDim

PB New Member
Εγγραφή
27 Απρ 2022
Μηνύματα
71
Πόλη
Δραμα
Αυτήν την εποχή που ο ήλιος δεν καίει/δεν υπάρχει ποιοι άλλοι τρόποι υπάρχουν να στεγνώσουν οι πατηθρες; Επανω στο καλοριφερ; Μπορούν να μπουν στον φούρνο; Και αν ναι ποια είναι η σωστή θερμοκρασία;
 
@Tony Forpus σε 10 λεπτά; Ποτέ. Τις πλενω κάτω από τρέχουμενο νερό με σφουγγάρι και ξύδι. Το να περιμένω απλά δεκα λεπτά δυστυχώς δεν υπάρχει σαν επιλογή 😅
 
Άρα δεν τις πλένεις,τις ξεπλενεις με λίγα λόγια...
Με το ξύδι δεν υφίσταται καθαριότητα,ηπιο καθαριστικό οπωσδήποτε.
Αφού δεν μπορείς να περιμένεις τις κάνεις για 1 λεπτό με σεσουάρ.
 
@Tony Forpus βασικά συγνώμη, δικό λάθος δεν ήμουν σαφεις με τις λεπτομερειες.
Με ξύδι κ καθαριστικο πιάτων τις καθαρίζω τις ξεπλένω αρκετή ώρα ώστε να είμαι σίγουρη ότι δεν έχουν υπολείμματα όποτε τραβάνε αρκετό νερό. Έχω 7 πουλάκια, το ένα κλουβι ειναι 90χ70, το άλλο το μισό ακριβώς. Οι πατηθρες μικρές μεγάλες μαζί με κούνιες και παιχνίδια βγαίνουν περίπου 30-40 κομμάτια… θέλω να πω το σεσουάρ θα ήταν απλά βασανιστικό και ατελείωτο.
 
Αν είσαι οκ με το να ανάβεις ολόκληρο φούρνο για να στεγνωσεις τις πατηθρες,το κάνεις έτσι.
Τι να σου πω,εγώ ξεκινάω με τις πατηθρες και ώσπου να τελειώσω με τα υπόλοιπα έχουν στεγνώσει.
 
@Tony Forpus μακαρι να ισχυε το ίδιο και για εμας. Πάντως σας ευχαριστώ :) Γιαυτο ήθελα να μαθω εάν είναι οκ να μπουν στον φούρνο ώστε να βάζω λίγες λίγες να στεγνώνουν σχετικά γρήγορα για να μπορούν τα μικρακια να έχουν το κλουβι τους διαθέσιμο το συντομότερο δυνατόν
 
Έχω 7 πουλάκια, το ένα κλουβι ειναι 90χ70, το άλλο το μισό ακριβώς. Οι πατηθρες μικρές μεγάλες μαζί με κούνιες και παιχνίδια βγαίνουν περίπου 30-40 κομμάτια… θέλω να πω το σεσουάρ θα ήταν απλά βασανιστικό και ατελείωτο.
Αγόρασε ένα σετ πατήθρες ακόμη και κάθε φορά που θα τις πλένεις βάζε αυτές που είναι ήδη καθαρές και περιμένουν.

Ένα κοινό απορρυπαντικό πιάτων η το Dettol για τα χέρια κάνουν μία χαρά για να πλένεις τον εξοπλισμό σου.
 
Αν θελεις να βάλεις τις ξύλινες πατηθρες στο φουρνο η κατάλληλη θερμοκρασία είναι 60-80 βαθμους περιπου. Σε 15 με 20 λεπτά θα έχουν στεγνώσει, ανάλογα και το πάχος.

Το ιδανικό ειναι βέβαια αυτό που σου είπαν τα παιδια, να έχεις ένα ζευγάρι εφεδρικές για να μην ταλαιπώρησε.
 
ποιός ο κίνδυνος να καθαριστούν και να στεγνώσουν στο κλουβί?
εγώ της καθαρίζω με ένα μωρομαντηλο και τις ψεκάζω με μικροοργανισμούς που υποτίθεται έχουν και απολυμαντικές ιδιότητες, στεγνώνουν γρήγορα και δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα μέχρι στιγμής.
 
@gigelis μην χρησιμοποιείς μωρομαντηλα. Περιέχουν γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά κ κάποια μάρκα μάλιστα έχει συστατικά κατά του συγκάματος. Νομίζω ότι η λύση είναι να έχουμε εφεδρικές πατηθρες. Εγώ τουλάχιστον τις πλένω με ήπιο υγρό πιάτων, στεγνώνουν αμέσως αλλά τις αφήνω μια εβδομάδα για να να στεγνώσει η υγρασία που τυχόν έχει περάσει κ χρησιμοποιώ τις εφεδρικές.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@gigelis Αυτό το προιόν δεν βλέπω να έχει έγκριση για τέτοια χρήση. Ούτε τα μωρομάντηλα που ανέφερες πιο πάνω είναι ασφαλή για πουλιά. Υπάρχουν άλλες ασφαλέστερες μέθοδοι να καθαρίσεις τον εξοπλισμό τους.
 
ποιός ο κίνδυνος να καθαριστούν και να στεγνώσουν στο κλουβί?
Κανένας αν καθαρίζονται σε τακτική βάση.

εγώ της καθαρίζω με ένα μωρομαντηλο και τις ψεκάζω με μικροοργανισμούς που υποτίθεται έχουν και απολυμαντικές ιδιότητες, στεγνώνουν
Αυτό είναι σκούπισμα, όχι καθαριότητα.
 
@Φοίβος
Έχει και απολυμαντική χρήση,δεν θα ψεκαζα αν δεν ήμουν σίγουρος ότι είναι ασφαλές.
Όσο για τον καθαρισμό των πατηθρων εννοείται ότι θα ακολουθήσω ότι είπατε.
Αντιγράφω την περιγραφή για χρήση των ΕΜ.
Για απολύμανση και καταπολέμηση των οσμών στους χώρους εκτροφής. Ψεκάζουμε για να περιορίσουμε τις μυρωδιές, αλλά και για απολύμανση τις κοτσουλιές. Στην αρχή ψεκάζουμε μέρα παρά μέρα και αργότερα μία φορά την εβδομάδα τον περιβάλλοντα χώρο εκτροφής (αέρα, τοίχους, πατώματα κλπ), τα κλουβιά, τα περιττώματα και τα εξαρτήματα (καλαμάκια, ταΐστρες κλπ) αραιωμένο 20%
 
δεν μου είναι πάντα εφικτό να κραταω εφεδρικές γιατί τα μισα μου πουλάκια είτε από πτεροροια η από κάποιο πρόβλημα δεν μπορούν να πετάξουν. Όποτε εξοπλίζω καλά το κλουβι να μονοπάτια κ τρόπους να σκαρφαλώσουν όσο από μέσα αλλά και έξω απο το κλουβι. Τι να κάνω θα παραγγείλω κ άλλες. :)
[automerge]1670769554[/automerge]
@gigelis ξύλινες πατηθρες; Δεν υπάρχει φόβος για μικρόβια από την υγρασία; Μου έχουν πει ότι μπορεί να φέρουν ακαρεα.. δεν το ξέρω για σίγουρα απλά με φόβισαν και το αποφευγω.
 
Ξύλινες πατηθρες μπορείς να φτιάξεις και εσυ χειροποίητες πολυ εύκολα.
Σου παραθετω ένα ποστ απο ενα μέλος που εξηγεί αναλυτικα τις οδηγίες κατασκευής.

Thread 'Handmade πατήθρες' https://community.petbirds.gr/threads/handmade-πατήθρες.46298/

Όσον αφορά τα ακάρεα που λες, αυτό ειναι καθαρα θεμα καθαριότητας.
Όταν Απολυμαινεις τακτικά τις πατηθρες και τις αφήνεις να στεγνώσουν επαρκώς δεν έχεις τέτοιο φόβο.
 
Πάνω στο καλοριφέρ, τώρα τον χειμώνα, μπορούμε να τις στεγνώσουμε?

Το θέτω και σαν απορία και σαν λύση 😊
 
Back
Top