Διατροφή Πως φτιάχνετε την αυγοτροφή σας σπυρωτή και όχι σαν λαπά;

ορεστης

PB New Member
Εγγραφή
3 Μαρ 2007
Μηνύματα
99
Πόλη
Αθήνα
Παιδια για σας
Μηπως μπορει καποιος να γραψει πως κατασκευαζει σωστα την αυγοτροφη του, για να την κανουμε με τροπο ωστε να βγαινει σπυρωτη και οχι σκετος λαπας. Εχω φτιαξει πολλες φορες χωρις να καταφερνω να εχω παντα το σωστο και κυριως σταθερο αποτελεσμα με τις περισσοτερες φορες να γινεται μαζα λασπωτη και να μην την τρωνε <και κοστιζει με τα τοσα καλουδια μεσα της...>ΦΙΛΙΚΑ
 
Τη υλικά χρησιμοποιείς για την κατασκευή της αυγοτροφής;
Εγώ βάζω και rusk για να ελαττώσω την ποσότητα νερού και έτσι να μην γίνετε λαπάς όπως είπες

Γιάννης
 
Καταρχήν Ορέστη δεν ξέρω αν υπάρχει "σωστή" συνταγή, πάντως ο καθένας ακολουθεί αυτή που του βγαίνει. :)

Θα πω και εγώ πως την φτιάχνω επισημαίνοντας ότι προορίζεται για καναρίνια, μιας και το θέμα έχει δημοσιευθεί στο φόρουμ των αγριοπουλιών και προφανώς θα χρειαστεί διαφορετική αβγοτροφή για αυτά, αν σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις του εμπορίου.

Πρώτα πρώτα βάζω δύο μέρη νερού σε ένα μπολ. Στη συνέχεια προσθέτω στο νερό πολυβιταμίνες (περίπου 3 σταγόνες για κάθε 100 γρ νερού), σπιρουλίνα (1/2 κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερού), Calci-lux (1 κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερού) και ανακατεύω. Στη συνέχεια προσθέτω ένα μέρος rusk και συνεχίζω για λίγο ακόμη το ανακάτεμα. Αφήνω το μείγμα για περίπου 15 λεπτά έως ότου απορροφηθεί τελείως το υγρό από το rusk και τέλος προσθέτω τέσσερα μέρη αβγοτροφή του εμπορίου και ανακατεύω καλά το μείγμα μέχρι να απλωθεί το πράσινο χρώμα της σπιρουλίνας παντού και ομογενοποιηθεί τελείως.

Αβγό δεν βάζω καθόλου όχι γιατί δεν κάνει, κάθε άλλο μάλιστα, αλλά για λόγους ευκολίας. Εάν θέλεις μπορείς να βάλεις στη δική σου αβγοτροφή. Αβγό τους δίνω σκέτο κάποιες φορές όταν δεν έχω έτοιμο από το μείγμα που ανέφερα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Διατροφικό συπλήρωμα βιταμινών, συνήθως υδατοδιαλυτό σε υγρή μορφή (σταγόνες) ή σκόνη.

Νομίζω πως όλα αυτά τα σκευάσματα κάνουν πάνω κάτω την ίδια δουλειά. Αυτό το διάστημα χρησιμοποιώ το Multi-vit for birds
 
Τελευταία επεξεργασία:
Την αυγοτροφη μου την κανω περιπου οπως ο σταυρος δηλ" 2 μερη (κουπακια) νερο στο οποιο διαλυω τα <συγχρονα Καλουδια> οπως προβιοτικο, σπυρουλινα, αμινοξεα, πρωτειινες λογω αγριοπουλιων. Μουριουμ, λιγο ορνικουμα, βιταμινες Α+D 15σταγονες, πολυβιταμινες Β ολα απο μια μυτια του κουταλιου ειναι σε σκονη, +1 μερος rusk, τανακατεβω και στο μπλεντερ. Μετα απο 20λπτα ριχνω 5μερη αυγοτροφη για αγριοπουλια και ενα καλα βρασμενο αυγο με τα τσοφια του που το μηχανημα το διαλυει εντελως.
Αποτελεσμα= λασπη πρασινη
πιθανα λαθη μου 1. Να ηταν πολυ η αυγοτροφη 2 να φταιειω το ρασκ 3 να τα δουλεψα πολυ στο μπλεντερ και να τα κανε αλοιφη (το πιθανοτερο)
Συμβουλη.1 Τις αυγοθηκες και ειδικα τις πλαστικες και οχι τις χαρτινες μη τις πετεται αλλα με ενα κουταλακι για μετρο, βαλτε την αυγοτροφη μιας δοσης σε καθε θεση αυγου, κλειστε στο τελος οταν γεμισουν κουμπωστε την και στη καταψυξη. Ετσι δεν χαλατε παγοκυστεις η ταπερ
Και 2 νομιζω οτι το κους κους ειναι καλυτερο του ρασκ(οσες φορες μου πετυχε ηταν με αυτο και εγινε ανρπαστη απο τα αγριοπουλια
 
τανακατεβω και στο μπλεντερ. Μετα απο 20λπτα ριχνω 5μερη αυγοτροφη για αγριοπουλια και ενα καλα βρασμενο αυγο με τα τσοφια του που το μηχανημα το διαλυει εντελως.
Το μόνο λάθος που κάνεις είναι αυτό. Χτυπώντας στο μπλέντερ το ράσκ ακυρώνεις ουσιαστικά την ιδιότητα του να κρατάει σπυρωτό το μείγμα.

Θα κάνεις όλη τη διαδικασία κανονικά μέχρι εδώ και θα ανακατέψεις με ένα κουτάλι απαλά το ράσκ με το νερό που περιέχει τα συμπληρώματα για μισό λεπτό περίπου. Θα το αφήσεις 15 λεπτά να απορροφήσει όλα τα υγρά και στη συνέχεια θα συμπληρώσεις την αβγοτροφή του εμπορίου μαζί με τα αβγά. Κατόπιν θα ανακατέψεις και πάλι με ένα κουτάλι απαλά με φορά από κάτω προς τα πάνω προκειμένου να αναμειχθεί το ράσκ με την αβγοτροφή που έχεις συμπληρώσει. Μην πατάς, μην προσπαθείς με λιώσεις τίποτα με το κουτάλι. Μόνο έτσι θα έχεις ένα αφράτο μείγμα.

Σημείωση: Όταν χτυπάς τα αβγά στο μπλέντερ να μη τα κάνεις αλοιφή, αλλά να τα αφήνεις περίπου μέχρι το σημείο που θα αρχίσουν να μοιάζουν με το ρασκ.
 
Back
Top