Διατροφή Πως χρησιμοποιείται η ξηρή αυγοτροφή;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Eleanna
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Eleanna

PB New Member
Εγγραφή
3 Μαϊ 2016
Μηνύματα
442
Πόλη
Πειραιάς
Καλημέρα σε όλη την παρέα. Θα ήθελα την βοήθειά σας όσον αφορά την χρήση ξηρής αυγοτροφής. Μέχρι σήμερα εκτός από την σπιτική, χρησιμοποιούσα πατέ της Manitoba, όμως για πρώτη φορά αγόρασα την VERSELE-LAGA Orlux Eggfood η οποία είναι ξηρή. Μου την σύστησαν ως πολύ καλή, διάβασα σχόλια και λόγω της αναπαραγωγικής διαδικασίας είπα να την δοκιμάσω.
Μπορείτε να μου πείτε τον τρόπο χρήσης; Στις οδηγίες γράφει να προσθέσω δυο-τρεις σταγόνες νερό και λαχανικά.
Σας ευχαριστώ
 
Γενικά στις ξηρές αυγοτροφές για να διατηρούνται μαλακές, δεν ρίχνουμε νερό μέσα στις ίδιες αλλά τις ανακατεύουμε με rask. (το ρασκ είναι ενα μείγμα που όταν βραχεί έχει την ιδιότητα να κρατάει πολύ υγρασία)

Εγω για παράδειγμα έχω μια ξηρή αυγοτροφή της cede, και ένα rusk της quicko .
Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες που γράφει πάνω το ρασκ, το βρέχω και όταν απορροφήσει το νερό ανακατεύω 4 μέρη αυγοτροφής και ένα μέρος απο το βρεγμένο ρασκ και είναι έτοιμο.
 
Την ξηρή αυγοτροφή πολύ δύσκολα.

Όσες χρονιές δεν μπορούσα λόγω χρόνου να δίνω μόνιμα βραστό αυγό, έβαζα σκέτη ξηρή αυγοτροφή και πάντα την έτρωγαν. Και φέτος όσες φορές τους έχω βάλει ξηρή ταϊζουν κανονικά. Προφανώς εξαρτάται από το κάθε πουλί. Σαφώς και τα περισσότερα προτιμούν τις πιο μαλακές εκδοχές αυγοτροφής αλλά έχω την εντύπωση πως αν αν δεν έχουν άλλη επιλογή θα αναγκαστούν να στραφούν σε αυτό που έχουν διαθέσιμο.
 
Γενικά στις ξηρές αυγοτροφές για να διατηρούνται μαλακές, δεν ρίχνουμε νερό μέσα στις ίδιες αλλά τις ανακατεύουμε με rask.
Σε ευχαριστώ πολύ, θα το ψάξω γιατί δεν ήξερα για το ρασκ

Μπορείς αν θέλεις να διαβάσεις αυτό...
Γιάννη το διάβασα, το τσάι βοτάνων είναι εύκολο, οι σπόροι επίσης. Την δοσολογία πρέπει να δω γιατί είναι μόνο δύο ζευγάρια. Εάν διατηρείται στο ψυγείο, τότε είναι οκ
 
Την δοσολογία πρέπει να δω γιατί είναι μόνο δύο ζευγάρια. Εάν διατηρείται στο ψυγείο, τότε είναι οκ
Να φτιάχνεις το 1/10 από τη δοσολογία.. Θα σε καλύπτει δυο - τρεις μέρες...
Κι αν σε λίγο διάστημα έχεις και μικρά πιο λίγο...
 
Για αρχή μπορείς να τη δώσεις ως έχει μιας και υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να την τρώνε όπως είναι.
Δεν την τρώνε

Να φτιάχνεις το 1/10 από τη δοσολογία.. Θα σε καλύπτει δυο - τρεις μέρες...
Κι αν σε λίγο διάστημα έχεις και μικρά πιο λίγο...
Μια χαρά, θα το δοκιμάσω σήμερα. Ποικιλία σπόρων έχω, βότανα επίσης, μόνο το ρασκ μου λείπει.
 
μόνο το ρασκ μου λείπει
Φτηνό υλικό και το βρίσκεις παντού.
Αν αντιμετωπίσεις όμως πρόβλημα βάλε την αντίστοιχη ποσότητα σε κους κους
 
Δεν την τρώνε

Υπάρχουν τρόποι να τα κάνεις να τη δοκιμάσουν και να τη συνηθίσουν, ωστόσο εν μέσω αναπαραγωγής καλύτερα να μην κάνεις πειραματισμούς.

Οπότε κάνε μια πιο μαλακή εκδοχή ή δίνε σκέτο αυγό από τη στιγμή που έχεις μόνο δυο ζευγάρια.
 
Φτηνό υλικό και το βρίσκεις παντού.
Θα πάω το απόγευμα να πάρω, σε ευχαριστώ πολύ

Οπότε κάνε μια πιο μαλακή εκδοχή ή δίνε σκέτο αυγό από τη στιγμή που έχεις μόνο δυο ζευγάρια.
Σκέτο αυγό δίνω και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όμως ήθελα ένα συμπλήρωμα
 
  • Like
Αντιδράσεις: xaxo4
Υπάρχουν τρόποι να τα κάνεις να τη δοκιμάσουν και να τη συνηθίσουν, ωστόσο εν μέσω αναπαραγωγής καλύτερα να μην κάνεις πειραματισμούς.
Άμα πέσει πείνα θα την φάνε...
Το ζητούμενο όμως είναι να την θέλουν χωρίς να "πεινάνε".
 
Σκέτο αυγό δίνω και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όμως ήθελα ένα συμπλήρωμα
Aν θέλεις να δείς ζωντανά την παρασκευή μιας τέτοιας αυγοτροφής, μπορείς να μας κάνεις μια επίσκεψη alop.gr/ανακοινωσεισ/καφές-κουβέντα-ενημέρωσηπληροφορίε/ . Φυσικά και όποιος άλλος θέλει, απο τα παιδιά των φόρουμς, είναι ευπρόσδεκτος. Είναι μεγάλη χαρά σε τέτοιες συγκεντρώσεις να υπάρχει το νέο αίμα που ψάχνεται και ρωτά τα πάντα. :)
 
Και έμενα την τρώνε όπως είναι την ξηρή αυγοτροφή αλλά πάντα λαχταρόυν ένα βραστό αυγό και δεν το στερώ ποτέ από τα μικρά.
 
Άμα πέσει πείνα θα την φάνε...
Το ζητούμενο όμως είναι να την θέλουν χωρίς να "πεινάνε".

Δε διαφωνώ, το έγραψα άλλωστε ότι συνήθως προτιμούν τις πιο μαλακές εκδοχές. Απλά τα δικά μου καθώς και άλλες περιπτώσεις που ξέρω την τρώνε και την ξηρή χωρίς να περιέλθουν σε κατάσταση ''ανάγκης''. Οπότε δε χάνει κάτι κάποιος εάν δοκιμάσει αρχικά να τη δώσει σκέτη.
 
Οπότε δε χάνει κάτι κάποιος εάν δοκιμάσει αρχικά να τη δώσει σκέτη.

Νομίζω, αξίζει τον κόπο μια προσπάθεια να σε μεταπείσω. Χάνει. Και χάνουν και τα πουλιά. Μάλιστα τα βασικότερα συστατικά που βρίσκονται σε μορφή "σκόνης" μέσα σε μια ξηρή αυγοτροφή. Συνήθως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Τα πουλιά δεν τρώνε σκόνες.
Οταν χρησιμοποιούμε Κους-κούς όλες οι "χρήσιμες σκόνες" κολλάνε στα υγρά σπορία του μαζί με το λιωμένο αυγό και γίνονται εύκολα καταναλώσιμα και με μεγάλη διάθεση απο τα πουλιά. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να προσφέρεται μια τέτοιου είδους τροφή, ιδιαίτερα κατα την αναπαραγωγική περίοδο.
 
Δε χρειάζεται κάποια προσπάθεια για να με πείσεις μιας και δε διαφωνώ καθόλου. :)

Απλά απαντώ πάντα κατά περίπτωση, ανεξάρτητα από τι πιστεύω ότι θεωρητικά είναι το βέλτιστο. Οπότε όταν απευθύνομαι σε άτομα με 1-2 ή τελοσπάντων λίγα ζευγάρια δεν μπορώ να κάνω την ίδια συζήτηση που θα έκανα με κάποιον που έχει 40 ζευγάρια. Διότι υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα τα οποία τροποποιούν λίγο αυτό που θα πούμε, όπως πχ ο στόχος της εκτροφής, ο χρόνος, το κόστος κτλ.

Η πάγια άποψή μου για άτομα με λίγα πουλάκια είναι: καθαρή τροφή/νερό, μερικές πρασινάδες, σουπιοκόκκαλο και στην αναπαραγωγή βραστό αυγό. Οτιδήποτε παραπάνω κατά τη γνώμη μου είναι μη απαραίτητο και αν κάτσουμε να το υπολογίσουμε είναι και ασύμφορο.

Εδώ ο φίλος δίνει βραστό αυγό και για κάποιο λόγο θέλει το κάτι παραπάνω. Βασικά το πιο εύκολο που κι εγώ ξέχασα να το αναφέρω είναι να λιώσει με ένα πιρούνι το αυγό και να ανακατέψει με αυτό την ξηρή αυγοτροφή.

Αν τώρα μιλήσουμε για εκτροφές που μπορείς να κάνεις 1 κιλό αυγοτροφή με ρασκ ή κους κους και να καταλαναλωθεί σε 1-2 μέρες σαφώς και ο τρόπος που αναφέρεις είναι πραγματικά πολύ καλός. 😉
 
Back
Top