Φροντίδα Πόρτα κτιστού εκτροφείου - ντουλάπας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης TZANNSPY
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

TZANNSPY

PB Member
Εγγραφή
25 Σεπ 2016
Μηνύματα
1.707
Πόλη
Άγιος Δημήτριος
Καλησπέρα,
Μέσα στις γιορτές σκέφτομαι να ξεκινήσω το κτίσιμο δύο κτιστών με alfablock εξωτερικών εκτροφείων.

AlfaBlock.webp



Διαστάσεις στο περίπου πλάτος 70cm βάθος 60cm και ύψος 210cm.
Θα είναι σαν δύο στήλες/ντουλάπες αριστερά και δεξιά από το παράθυρο.
Περίπου όπως οι κατασκευές που έχω ήδη αλλά θα εκμεταλλεύονται όλο το ύψος.

20161015_185101_Easy-Resize.com.webp

Στα πλαινά θα μπουν μερικά υαλότουβλα για περισσότερο φως.
Δεν έχω αποφασίσει αν οι ζευγαρώστρες θα μπουν κρεμαστές στον τοίχο ή σε σε ράφια dexion αλλά αυτό μικρή σημασία έχει καθώς υπάρχουν ήδη τα dexion...
Αυτό που θα ήθελα είναι να μου προτείνετε μερικές ιδέες και κόστη για την στέγη αλλά πολύ περισσότερο για τις πόρτες.

Μερικές που έχω σκεφτεί είναι οι εξής:

1_Easy-Resize.com.webp
2_Easy-Resize.com.webp
3_Easy-Resize.com.webp
4_Easy-Resize.com.webp

Δεκτή κάθε πρόταση...
Mε το μαλακό τις ωρολογίες και τις τεχνικές γιατί εγώ δεν είμαι της δουλειάς άλλος θα είναι ο εργολάβος... Εγώ μεροκάματο θα κάνω...
 
Νομίζω πως η πιο οικονομική και αξιόλογη είναι ένα μεταλλικό πλαίσιο (π.χ. από βεργες ή γαλβανιζέ σωλήνες ύδρευσης) με απλό πλέγμα ή κουνελοσυρμα από μπροστά

*Σαν τι πρώτο ή το τρίτο στις φωτο
 
.. Κατανοητό, αγαπητέ Σπύρο.
τότε η ευχή μου είναι ''ότι πιο απλό & λειτουργικό.. Τόσο για πτήσεις όσο και για αναπαραγωγή/φιλοξενεία νεοσσών έως τον απογαλακτισμό'' αλλά και μετά, εις μόνας..
 
Σπύρο αν έχω καταλάβει σωστά,θέλεις να κάνεις κτιστή προστασία,όπου και θα βάζεις τα κλουβιά μέσα.
Καταρχάς ας σκεφτείς τον μειωμένο φωτισμό στο δικό σας παράθυρο που ενδεχομένως να προκύψει.
Διαστάσεις στο περίπου πλάτος 70cm βάθος 60cm και ύψος 210cm.
Το βάθος των 60 cm το θεωρώ υπερβολή. Υπάρχουν νομίζω alpha block μικρότερου μήκους. Θα γλιτώσεις όγκο και φωτισμό, στο σπίτι αλλα και στα ίδια τα πουλιά. Τώρα λόγω της επιφανείας των block,θα έχεις μια πιο συχνή συγκέντρωση βρωμιάς απο ότι σε έναν συνηθισμένο τοίχο. Μια πρακτική λύση είναι το σκληρό νάιλον, εφαρμοσμένο στο εσωτερικό των πλαινών τοίχων ή και στην πλάτη. Κάνεις μια αλλαγή αυτών ή τα καθαρίζεις όποτε κρίνεις και ξενοιάζεις.
Αν βάλεις "βιβλιοθήκη" ντέξιον εντός,θα έχεις κάτι πρακτικό και ενδεχομένως δεν θα λερώνουν τα πάνω κλουβιά,τα κάτω. Δεν θα έχεις και πολλές τρύπες στον τοίχο.Ωστόσο πολλά "πράγματα" σε μικρό χώρο προκαλούν μια κάποια δυσχέρεια. Εν ολίγοις, είμαι της άποψης πως κάτι σωστό και πρακτικό θα ανεβάσει το κόστος,έστω και αν έχεις ήδη τα ντέξιον, απο το να καρφώσεις απλά τα κλουβιά.
Για την οροφή, που απ'ότι βλέπω θα είναι απλά διακοσμητική προτείνω OSB 3. Είναι πάνφτηνο,θα σου έρθει το πολύ 5 ευρώ.Ασφαλτικά κεραμίδια μπορούν να προστεθούν για κάτι πιο στεγανό και όμορφο. Νομίζω μπορώ να σε καλύψω στην προμήθεια αυτών.Αν θέλεις φώς, πάς σε κάτι πιο ακριβό,το πολυκαρβουνικό. Έχω τηλέφωνα, στον Πειραιά,τιμές δεν γνωρίζω. Τζίγκος πάνω κάτω πάει 10 ευρώ το μέτρο αλλά το στάνταρ πλάτος 80-90 πόντων, νομίζω δεν σου κάνει καθόλου, εκτός αν βρείς ρετάλια.
Για την πόρτα, προτείνω ξύλινο πλαίσιο. Μικρές διατομές που θές,έχουν κάτω των 5 ευρώ τα εξάμετρα. Δεν ξέρω κατα πόσο τα alpha block θα αντέξουν με τον καιρό την καταπόνηση των μεντεσέδων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ίσως να εφαρμόσεις ξύλινη τάβλα καθ'ύψος των μπόκ και πάνω σε αυτήν τους μεντεσέδες. Για το πλέγμα(κουνελόσυρμα),έχω και μπορώ να σου φέρω τα κομμάτια.
Καλά μαστορέματα!
 
Προσωπικά θα απέφευγα κάθε δομικό υλικό αν βρίσκεται στο ζωτικό χώρο των πουλιών. Δηλαδή κάθε υλικό που χρησιμοποιούμε για να χτίσουμε τοίχους, να κάνουμε σοβαντίσματα κλπ...
Από την κατασκευή τους τα υλικά αυτά:
  1. Είναι εξαιρετικά απορροφητικά ... Που πρακτικά σημαίνει πως κάθε κουτσουλιά, τίναγμα τροφής, τίναγμα φτερών μετά από το μπάνιο των πουλιών κλπ, θα μένουν "ζωγραφιές" πάνω τους να τα καμαρώνουμε...
  2. Απαιτούν τακτικότατη συντήρηση (βαφή) με υλικά όχι πάντα "ευεργετικά" για τα πουλιά μας.
  3. Έχουν πόρους που γίνονται σίγουρες "κρυψώνες" για κάθε είδους παράσιτο.
  4. Καταλαμβάνουν μεγάλο και ζωτικό χώρο (είναι συνήθως από 10cm πάχος και πάνω) από αυτόν που διαθέτουμε, εις βάρος του ελεύθερου χώρου των πτηνών.
  5. Είναι μόνιμες κατασκευές και πρακτικά μας εγκλωβίζουν στις μελλοντικές εκτροφικές αλλαγές που εκ πείρας μπορώ να βεβαιώσω πως θα είναι υπέρμετρα πολλές.
  6. Σπάνια μπορεί να αλλάξει η αρχική χρήση τους και οι επιδιορθώσεις τους είναι ιδιαίτερα δαπανηρές
  7. Έχουν μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση και απαιτούν χρόνο για την κατασκευή τους.
  8. Απαγορεύουν τη χρήση κάθε είδους εξοπλισμού (όλα τα ευρέως διαδεδομένα φτηνά εξαρτήματα) που χρησιμοποιούμε για την σίτιση, στήριξη, αναπαραγωγή των πουλιών μας.
  9. Είναι εξαιρετικά θερμοαποθηκευτικά με αποτέλεσμα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού να υποφέρουν τα πουλιά από τη ζέστη και το μειωμένο εξαερισμό ακόμη και τις βραδυνές ώρες.
  10. Είναι αδύνατος ο καθαρισμός του κάτω μέρους χωρίς κάποιο λάστιχο νερού κλπ... με ότι αυτό συνεπάγεται για τα πουλιά και τα δομικά στοιχεία της κατασκευής μας.
Θα αντιπρότεινα:
  1. Μια ελαφρά μεταλλική κατασκευή (συγκολλημένος σκελετός) που είναι ο μόνος που απαιτούνται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες αλλά σε αντίκρυσμα μπορεί να κατασκευαστεί ακριβώς στο χώρο που προγραμματίζουμε να τοποθετηθεί.
  2. Με σήτα πλέγμα να καλύπτει τις επιφάνειες που θέλουμε στερεωμένη με βίδες πάνω στο σκελετό.
  3. Αν υπάρχει ανάγκη πλευρικής προστασίας να τοποθετηθεί φύλλο πλεξιγκλάς πάχους 5mm που θα μπορεί να απομακρυνθεί αν υπάρχουν ζέστες και απαιτήσεις μεγαλύτερου εξαερισμού του χώρου.
  4. Αν πάλι θέλουμε να περιορίσουμε τον άμεσο δυνατό ηλιακό φως ένα πολυκαρμπονικό φύλλο πάχους 5mm που και το φως επιτρέπει να περάσει και με τα αυλάκια αέρα δημιουργεί μόνωση.
  5. Ημιδιάφανο πολυκαρμπονικό φύλλο πάχους 10mm για το πάνω μέρος της κατασκευής με ίδια πλεονεκτήματα όπως παραπάνω και που κατά τη διάρκεια της συντήρησης θα απομακρύνεται (βιδωτό) για να μπορέσουμε να "μπούμε" και να τη συντηρήσουμε σωστά.
  6. Ανάλογα με το μήκος 3-4 τελάρα με μεταλλική σήτα που θα αποτρέπουν τα πουλιά να πατούν στα απορρίμματα και που θα βγαίνουν εύκολα (συρταρωτά) για τον καθαρισμό τους.
  7. Ανάλογα με το μήκος 3-4 μεταλλικά ταψάκια συλλογής των απορριμάτων που θα βγαίνουν εύκολα (συρταρωτά) για τον καθαρισμό τους.
  8. Κι ανάλογα με τις διαστάσεις της κλούβας όταν φτάσεις στις πόρτες να είναι διπλές μία πάνω στην άλλη δίνοντάς μας τη δυνατότητα αν ανοίγουμε μόνο τη μια την τροφοδοσία των πουλιών με μεγάλη ασφάλεια και όταν τις ανοίγουμε μαζί την είσοδο (αν είναι απαραίτητο) ακόμη και ολόκληρου του άνω κορμού μας.
Σίγουρα ξεχνώ αρκετά... αλλά πιστεύω πως μέσα από τη συζήτηση θα αποφευχθούν τα λάθη που κάνουμε... και που συνήθως κοστίζουν τελικά ακριβότερα.
 
Δημήτρη και Γιάννη σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τον κόπο να απαντήσετε και να αντιπροτείνετε ιδέες και λύσεις!

Για την ιστορία:
- Όλο το σπίτι στην ταράτσα είναι κατασκευασμένο από alfablock
-
Σπύρο αν έχω καταλάβει σωστά,θέλεις να κάνεις κτιστή προστασία,όπου και θα βάζεις τα κλουβιά μέσα.
Ακριβώς αυτό, μην το ξεχνάμε! Δεν μιλάω για ιδιοκατασκευή κλούβας κτλ.
-
Το βάθος των 60 cm το θεωρώ υπερβολή. Υπάρχουν νομίζω alpha block μικρότερου μήκους. Θα γλιτώσεις όγκο και φωτισμό, στο σπίτι αλλα και στα ίδια τα πουλιά. Τώρα λόγω της επιφανείας των block,θα έχεις μια πιο συχνή συγκέντρωση βρωμιάς απο ότι σε έναν συνηθισμένο τοίχο.
Το alfablock βγαίνει σίγουρα στις εξής στάνταρ διαστάσεις (κόβεται και με πριόνι) 25 cm Υ - 60 cm Μ - 5, 7.5, 10, 12.5, 15, 17.5 & 20 cm. Σύμφωνα με αυτές τις διαστάσεις προκύπτει το Βάθος 60 cm και το Ύψος 225 cm πάντα στο περίπου... Επίσεις θα γίνει -για αισθητικούς και όχι μόνο λόγους- χρήση υαλότουβλου.
Σχετικά με την καθαριότητα, στην ουσία στο ίδιο τοίχο θα ακουμπούν τα κλουβιά, απλά τώρα εκτός από πλάτη θα έχουν και πλαινά.
-
Δεν ξέρω κατα πόσο τα alpha block θα αντέξουν με τον καιρό την καταπόνηση των μεντεσέδων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ίσως να εφαρμόσεις ξύλινη τάβλα καθ'ύψος των μπόκ και πάνω σε αυτήν τους μεντεσέδες.
Εδώ έχουμε ένα θέμα... Περισσότερο για αυτό άνοιξα το νήμα... Μάλλον θα μπει πλαίσιο στο οποίο θα πιάνει η πόρτα, υλικό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα... Ξύλο, σίδερο κτλ.

Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για τις πληροφορίες και την προσφορά!

Γιάννη, συμφωνώ σχεδόν σε όσα γράφεις με την διαφορά πως μιλάμε στην ουσία για κτίσμα που θα μπουν κλουβιά μέσα και όχι ιδιοκατασκευή κλούβας...

-
  1. Είναι μόνιμες κατασκευές και πρακτικά μας εγκλωβίζουν στις μελλοντικές εκτροφικές αλλαγές που εκ πείρας μπορώ να βεβαιώσω πως θα είναι υπέρμετρα πολλές.
  2. Σπάνια μπορεί να αλλάξει η αρχική χρήση τους και οι επιδιορθώσεις τους είναι ιδιαίτερα δαπανηρές.
  3. Είναι αδύνατος ο καθαρισμός του κάτω μέρους χωρίς κάποιο λάστιχο νερού κλπ... με ότι αυτό συνεπάγεται για τα πουλιά και τα δομικά στοιχεία της κατασκευής μας.
  1. Όπως και να έχει θα μπορεί πάντα να στεγάσει 6+6 ζευγαρώστρες μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και ενοχλήσεις...
  2. Ήδη μου δήλωσαν πως όταν θα βαρεθώ θα τα καβατζώσουν σαν εξωτερικές ντουλάπες/αποθήκες...
  3. Ο χώρος είναι ταράτσα/βεράντα και η μάνικα είναι ετοιμοπόλεμη...

Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις!
 
Καλή τύχη με την κατασκευή σου.
Πρέπει να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν ότι τα υαλότουβλα, αν την κατασκευή την χτυπάει ο ήλιος, θα λειτουργήσουν σαν μία πολύ δυνατή θερμάστρα.
καλή επιτυχία.
 
Πρέπει να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν ότι τα υαλότουβλα, αν την κατασκευή την χτυπάει ο ήλιος, θα λειτουργήσουν σαν μία πολύ δυνατή θερμάστρα.

Αν και στα πλαινά που θα μπουν ( 2-3 σε κάθε πλευρά) δεν τα βαράει ο ήλιος δεν νομίζω πως θα δημιουργήσουν τόσο μεγάλο θέμα...
Ξέρεις κάτι συγκεκριμένο;
Εγώ διαβάζω τα εξής:

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα των υαλότουβλων είναι:

  • Επιτρέπουν στο φυσικό φως να τα διαπερνάει, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ιδιωτικότητα
  • Προσφέρουν θερμομόνωση και ηχομόνωση
 
  • [*]Επιτρέπουν στο φυσικό φως να τα διαπερνάει, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ιδιωτικότητα
    [*]Προσφέρουν θερμομόνωση και ηχομόνωση
ο φίλος εννοεί ότι χάρη σε αυτές τις ιδιότητες μπορεί να λειτουργήσει σαν "θερμοκήπιο" οπότε προσοχή...
 
τα υαλότουβλα μπορείς να τα βάλεις από εκείνη την πλευρά που δεν τα χτυπά ο ήλιος το μεσημέρι. Προσοχή γιατί σε μερικά κλουβιά θα έχεις περισσότερο φως και σε άλλα όχι (εκτός και αν βάλεις μια σειρά υαλότουβλα σε ύψος 210). Σκέψου όμως πως θα αερίζονται τα κλουβιά κυρίως το καλοκαίρι, με τις τρεις πλευρές καλυμμένες. Μια καλή ιδέα, εφόσον επιμένεις στο αλφα-μπλοκ είναι να έχεις τα κλουβιά σε ντέξιον με ροδάκια και όταν απολαμβάνεις τον καφέ σου να τα βγάζεις έξω... ή μπορείς να κτίσεις 30 πόντους και το υπόλοιπο σιδεροκατασκευή με όλα τα πλεονεκτήματα που αναφέρονται παραπάνω
 
ο φίλος εννοεί ότι χάρη σε αυτές τις ιδιότητες μπορεί να λειτουργήσει σαν "θερμοκήπιο" οπότε προσοχή...

Μην ξεχνάμε πως μπροστά θα είναι ανοικτό όλο το πλάτος και όλο το ύψος...
Αν έχετε μπει σε κτίρια που κάνουν χρήση του υλικού δεν θα δείτε αυτό το φαινόμενο...
Αλλά το συζητάμε...

@Nontas Παν μέτρον άριστον... Επανέρχομαι με νέα βελτιωμένα σχέδια... Εσύ τι έκανες με την ανακαίνιση της κλούβας; Περιμένουμε παρουσίαση & φωτογραφίες!
 
Μην ξεχνάμε πως μπροστά θα είναι ανοικτό όλο το πλάτος και όλο το ύψος...
Αν έχετε μπει σε κτίρια που κάνουν χρήση του υλικού δεν θα δείτε αυτό το φαινόμενο...
Αλλά το συζητάμε...

@Nontas Παν μέτρον άριστον... Επανέρχομαι με νέα βελτιωμένα σχέδια... Εσύ τι έκανες με την ανακαίνιση της κλούβας; Περιμένουμε παρουσίαση & φωτογραφίες!
Πηρε παράταση για τον Φεβρουάριο, πριν την αναπαραγωγή (μαλλον θα βαλω ενα ζευγαρι καρδερίνες...). Εξαλλου τωρα ειναι ανθισμενη κ η βοκαμβιλια και... Δεν εχω την άδεια
 
Ερώτηση, έτσι για να ΄χαμε να λέγαμε...
Για εσωτερικό βάψιμο τι χρώμα/χρώματα προτείνετε;
Έχω στο μυαλό μου κάτι τέτοιο (πράσινο) για την πλάτη και άσπρο/εκρού ή το ίδιο για τα πλαινά.
pvc_Easy-Resize.com.webp
Τι λέτε αξίξει τον κόπο η διχρωμία; Ή να το κάνω όλο πράσινο, αυτό το εκθεσιακό;
Άλλη πρόταση;

Επίσης αν γνωρίζετε σιδερά/στράντζα στις γύρω περιοχές στείλτε μνμ ή γράψτε το εδώ αν δεν υπάρχει πρόβλημα...
Όταν λέω αν γνωρίζετε δεν εννοώ να πάω συστημένος, αν υπάρχει κάποιος ρωτάω...
 
Τι λέτε αξίξει τον κόπο η διχρωμία; Ή να το κάνω όλο πράσινο, αυτό το εκθεσιακό;
Άλλη πρόταση;
Η αυτή ή κάποια άλλη, προσφέρει ωραίο φόντο ανάλογα και με τα πτηνά που εκτρέφεις.Ίσως ο @mgerom να μας θυμίσει ποιά είναι τα χρώματα των νέων εκθεσιακών κλουβιών.
Επίσης αν γνωρίζετε σιδερά/στράντζα στις γύρω περιοχές στείλτε μνμ ή γράψτε το εδώ αν δεν υπάρχει πρόβλημα...
Στο Ρούφ, πριν ανέβεις την γέφυρα. Πέτρου Ράλλη.
 
Back
Top