Γενικά Πόσες από της έξι αισθήσεις έχουν τα πουλιά;

Pavlos Kiriakou

PB New Member
Εγγραφή
27 Ιουλ 2019
Μηνύματα
549
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Έκτη αίσθηση θεωρώ την διαίσθηση.
Κάποιες αναφορές λένε ότι τα ζωα αντιλαμβάνονται ότι κάτι θα γίνει και προσπαθούν να μας ειδοποιήσουν.

Τα καναρίνια λένε ότι δεν έχουν γεύση και όσφρηση, ισχύει;
 
Τα πτηνα εχουν τις 5 βασικες αισθησεις που εχουν και οι ανθρωποι με την γευση και την οσφρηση να μην ειναι στις πιο ανεπτυγμένες απο αυτες συγκριτικά με τον ανθρωπο λογω του οτι ειναι πιο ανεπτυγμενες αυτες που ειναι κρισιμες για την επιβιωση τους.
 
Βάσει της περιορισμένης πληροφόρησης που έχω και οι δυο αυτές αισθήσεις είναι από τις λιγότερο ανεπτυγμένες στα πτηνά. Τα πουλιά έχουν από 50 μέχρι 500 γευστικούς κάλυκες, ενώ ο άνθρωπος έχει 9.000-10.000. Εν τούτοις, τα πουλιά μπορούν να γευθούν το γλυκό, το ξινό και το πικρό. Γενικά όμως τα πουλιά βασίζονται πολύ στην όραση, για να ξεχωρίσουν την τροφή τους.
 
Ότι είπαν και τα παιδιά. Εγώ πιστεύω πως τα πουλιά, και γενικότερα τα ζώα, εχουν διαίσθηση. Αντιλαμβάνονται πολύ καλά τα καιρικά φαινόμενα. Π.χ εγώ καταλαβαίνω ότι θα βρέξει όταν βλέπω τις κότες να περνάνε με έλαια από τον ουροπηγιο αδένα τα φτερά τους. Όπως και το όταν βλέπω τα χελιδόνια να πετάνε χαμηλά και όχι ψηλά. Γενικότερα έχω διαβάσει πως καταλαβαίνουν τους σεισμούς, τις καταιγίδες κτλ.
 
Για τη διαίσθηση το πιστεύω πως ισχύουν αυτά που λένε, γενικά για τα ζώα. Δεν έχω κάποιο τρανταχτό παράδειγμα, αλλά από διάφορες ιστορίες που έχω ακούσει κατά καιρούς από γνωστούς και παρατηρώντας τη συμπεριφορά των δικών μου κατοικιδίων, κατέληξα στο συμπέρασμα πως όντως με κάποιο τρόπο νοιώθουν οτι κάτι θα γίνει.
Για την όραση πάντα είχα απορία σχετικά με το πως βλέπουν το περιβάλλον γύρω τους.
Το θέμα της όσφρησης των πτηνών, με απασχόλησε τώρα με το "μωρό", που παρατήρησα πως όταν τρώω κάτι με έντονη μυρωδιά, κυρίως φρούτα ή μαγειρεμένα λαχανικά, σταματάει ότι κάνει και καρφώνεται κυριολεκτικά και με κοιτάει...
 
Για το θέμα των αισθήσεων, όπως πολύ καλά είπε ο/η birdenthusiast, τα πτηνά έχουν πολύ λιγότερους αισθητήρες γεύσης/όσφρησης (αυτές οι δυο ειναι "κοντινές" νευρολογικά και αισθητηριακά αισθήσεις) από εμάς, όχι ομως ολα τα πτηνά το ίδιο. Τα περισσότερα πτηνά, πχ. τα ορνιθόμορφα-οπως οι κότες (νομίζω και τα στρουθιόμορφα-ωδικά) έχουν τόσο λίγους που θεωρούμε πως πρέπει να έχουν μια τελείως στοιχειώδη-έως ανυπαρκτη αντίληψη γεύσεων και οσμών, ενω την τροφή τους την επιλέγουν πρωτίστως βάσει χρώματος, σχήματος, μεγέθους και κίνησης(αυτο το ελέγχουμε πειραματικά αλλάζοντας διάφορες ιδιότητες της τροφής ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα για τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ελκυστικότητα μιας τροφής). Αντίθετα τα ψιττακόμορφα έχουν λιγότερους αισθητήρες από εμας αλλά πολλαπλάσιους από τα ορνιθόμορφα και διακρίνουν αρκετά αποτελεσματικά αυτές τις βασικές γεύσεις που προαναφέρθηκαν και κάποιες έντονες οσμές. Η ακοή τους είναι σε γενικές γραμμές αντίστοιχη με την δική μας αλλά λογω τοποθέτησης των ακουστικων πόρων και έλλειψης εξωτερικού ωτός (πτερύγιο που εχουμε τα θηλαστικά) δεν αντιλαμβανονται τοσο καλά την κατεύθυνση προελευσης του ήχου. Η όραση στα ημεροβια πτηνά (τα νυχτοβια είναι αλλη ιστορία) είναι πιο ανεπτυγμένη απο την δική μας ως προς την οξύτητα και το εύρος των ορατων χρωμάτων (βλέπουν τα δικα μας+καποια υπεριώδη) αλλά πιο αδυναμη σε χαμηλό φωτισμό (εξ ου και η ευκολία σύγχυσης-πανικού ή αδρανοποιησης σε ημίφως. Να πω ότι αυτά που γνωρίζω αφορούν κυρίως τα ορνιθόμορφα (που εχω διδαχθεί) και τα ψιττακομορφα (που εχω μελετήσει) και υπάρχουν καθε είδους εξαιρέσεις (πχ νυχτοβιος παπαγάλος και πολλά ιδιαίτερα είδη πτηνών). Από άλλες αισθήσεις εντυπωσιακή είναι η ικανότητα αρκετών Anatidae (πάπιες χήνες κλπ) και αλλων πτηνών να αντιλαμβανονται το μαγνητικό πεδιο της γης μέσω ειδικων κυττάρων συγκεκριμενης περιοχής του ράμφους που συσσωρεύουν σίδηρο. Επίσης όπως και εμείς υπό συνθήκες μπορεί να αντιληφθούν βαρομετρικές αλλαγές (αλλαγές πίεσης) και υγρασίας, χρήσιμα στην "πρόβλεψη" του καιρού. Επισυνάπτω ενα ενδιαφέρον βιβλίο με ωραίο κεφάλαιο για τις αισθήσεις των ψιττακομορφων (υπάρχει στην βιβλιοθήκη του Γεωπονικου Πανεπιστημίου Αθήνας, που έχει ελεύθερη είσοδο στο κοινο)
 

Συνημμένα

  • IMG_20191028_020858.webp
    IMG_20191028_020858.webp
    82,4 KB · Προβολές: 12
@myr πολύ ενδιαφέρον έχουν αυτά που γράφεις.
Σχετικά με την ακοή τους, παρακολουθώντας τις δυο τελευταίες καρδερίνες μου, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως κάποιους ήχους τους αντιλαμβάνονται περισσότερο από εμάς, κάτι που θ ακούσουμε αλλά θα αγνοήσουμε, τους τραβάει την προσοχή.
Σε ότι αφορά την όραση τους, πέρα από τα χρώματα, τα αντικείμενα τα βλέπουν με τον ίδο τρόπο όπως εμείς ή κάπως "παραμορφωμένα";
 
τα ορνιθόμορφα-οπως οι κότες (νομίζω και τα στρουθιόμορφα-ωδικά) έχουν τόσο λίγους που θεωρούμε πως πρέπει να έχουν μια τελείως στοιχειώδη-έως ανυπαρκτη αντίληψη γεύσεων και οσμών
Για την ακρίβεια (μιας και μίλησες για τα οικοσιτα που ασχολούμαι) αντιλαμβάνονται τι θα πει γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό. Βέβαια αυτό παίζει δευτερεύων λόγο μιας και όπως είπες, επιλέγουν την τροφή τους με βάση την εξωτερική της υφή (σκληρό, μαλακό ή άγριο). Όσο για την όσφρηση πολύ πιστεύουν πως δεν έχουν ούτε καν κάποια στοιχειώδη. Αυτό μπορεί να το επιβιώσει κάνεις βλέποντας τα να τσιμπολογάνε κοπριά ή ακόμη και κλούβια αυγά.
 
Για την ακρίβεια (μιας και μίλησες για τα οικοσιτα που ασχολούμαι) αντιλαμβάνονται τι θα πει γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό.
Γιάννη, αυτό πως το διαπιστώνεις; Για το πικρό ας το παραλληλήσουμε με την απόρριψη της τροφής, τα υπόλοιπα όμως;
Όσο για την όσφρηση πολύ πιστεύουν πως δεν έχουν ούτε καν κάποια στοιχειώδη. Αυτό μπορεί να το επιβιώσει κάνεις βλέποντας τα να τσιμπολογάνε κοπριά ή ακόμη και κλούβια αυγά.
Αυτό δεν λέει κάτι νομίζω. Και οι σκύλοι που έχουν οξύτατη όσφρηση κάνουν ακριβώς το ίδιο, κυλιούνται σε ψοφίμια κτλ.
 
Γιάννη, αυτό πως το διαπιστώνεις; Για το πικρό ας το παραλληλήσουμε με την απόρριψη της τροφής, τα υπόλοιπα όμως;
Για την κότα π.χ γλυκό είναι μία προνύμφη, ξινό είναι, αμήν τι άλλο το ίδιο το ξύδι, αν δώσει κάποιος λάχανα βραστά με σκέτο ξύδι τότε θα το απορρίψουν στην στιγμή λόγο της έντονης οξύτητας. Αλμυρό για αυτές είναι το αλάτι το οποίο εάν είναι σε λογική ποσότητα δεν δείχνει να τις ενοχλεί (αν και δεν θα πρέπει να δίνεται ποτέ σε οικοσιτα).
Αυτό δεν λέει κάτι νομίζω. Και οι σκύλοι που έχουν οξύτατη όσφρηση κάνουν ακριβώς το ίδιο, κυλιούνται σε ψοφίμια κτλ.
Αν το πάμε έτσι, και εγώ αντέχω αυτόν που έχει να πλυθεί από τότε που βαφτίστηκε. Και που ξέρουμε δηλαδή ότι για τα σκυλιά τα ψοφιμια δεν μυρίζουν όμορφα; Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι τα οικοσιτα δεν αντιλαμβάνονται σχεδόν καθόλου την όσφρηση και είναι λόγια που έχουν γράψει έμπειροι εκτροφείς και χομπιστες του είδους. Την ίδια άποψη έχω και εγω για αυτή την θεωρία σύμφωνα πάντα με τα πειράματα και τις παρατηρήσεις που έχω κάνει 🙂
 
Δείτε ακόμη:
Ο μέσος εγκέφαλος είναι επίσης ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, καθώς αυτό είναι το τμήμα του εγκεφάλου που αφορά κυρίως την όραση, ενώ οι οσφρητικοί λοβοί μειώνονται όπως θα ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα πουλιά σε γενικές γραμμές έχουν περιορισμένη την αίσθηση της όσφρησης.
Από Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα των πουλιών.

Επίσης Έχουν δυνατότητα όσφρησης τα καναρίνια;
 
@user20443
Νομίζω τα περισσότερα ακουνε καλά ήχους υψηλής συχνότητας(σαν αυτούς που κανουν και αυτά) ενω κάποιους χαμηλης συχνοτητας που ακουμε εμεις δεν τους ακούνε. Συνήθως κάθε είδος ενδιαφέρεται περισσότερο για ήχους συχνοτητας παρόμοιας με αυτους που παράγει το ίδιο και οι νεοσσοί του.
Για την όραση δεν έχουμε λογο να πιστευουμε ότι τα βλέπουν διαφορετικά, αρκετά μάλιστα έχουν βρεθεί να αναγνωρίζουν πρόσωπα και σε δισδιαστατη απεικόνιση. Μια διαφορά είναι στην συχνότητα που αντιλαμβάνεται ο εγκεφαλος την εικόνα, βλέπουν περισσότερα "frames" το λεπτό (η όραση δουλεύει σαν την κινηματογραφια, δεν βλέπουμε συνεχόμενα στην πραγματικότητα αλλά βλέπουμε πολλά στιγμιότυπα /"frames" με συγκεκριμένο χρονικο διάστημα μεταξυ τους-συχνότητα- έτσι που ο εγκέφαλος δεν αντιλαμβάνεται τα κενά. Αν τρέξεις μια ταινία κατω απο την σωστη (για εμας) συχνότητα, αρχίζεις να βλέπεις τα σκοτεινά κενά μεταξύ των στιγμιοτυπων (και βλέπεις slow-motion επίσης). Τα πτηνά όταν βλέπουν τις οθόνες μας(εκτός αν ανεβαζαμε αρκετά την συχνότητα) αυτό παθαίνουν, βλέπουν μαύρες γραμμές και εικόνα που αναβοσβήνει (και κάποιες λάμπες είναι για αυτά σαν να αναβοσβήνουν συνεχόμενα, κατι που μπορεί να τα ενοχλεί). Δηλαδή βλέπουν τον κόσμο λίγο σε slow motion. (πολύ περισσότερο slow motion βλεπουν τα εντομα και γιαυτό μύγες και κουνούπια τα πλησιάζεις ευκολότερα με πολύ αργη κίνηση - την βλέπουν σαν ακινησία- και μόνο στο τέλος αποτομο χτύπημα που δεν θα προλάβουν να αποφύγουν)

@Φοίβος
Οι σκύλοι κυλιούνται σε αυτά ακριβώς επειδη μυρίζουν και κάνει self-anointing για καμουφλάζ, δεν είναι ατύχημα (είναι λιγο υποκειμενική η "βρώμα" φαίνεται, όμως γενικώς τα μη πτωματοφαγα/σαπροφάγα αποφεύγουμε έμφυτα τέτοιες οσμές για πολλούς λόγους). Αν μια κότα δεν αλλάζει την αντίδραση της απεναντι σε κατι που μυρίζει έντονα (πχ κλουβιο αυγό) σχετικά με κάτι που δεν μυρίζει (καλό αυγό) εφόσον οι άλλοι παράγοντες είναι σταθεροι(όψη, υφη κλπ, αν και το κλουβιο φαίνεται διαφορετικό στην προκειμένη, αλλά μπορεί να μην έχει αποτρεπτική όψη) τότε μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα.
 
Αυτό για την όραση και τα frames το είχα δει σε κάποια εκπομπή ή ντοκυμαντέρ πριν χρόνια, και έδιναν το ίδιο παράδειγμα με τις ταινίες :)
Οπότε και οι οθόνες ίσως είναι κάπως ενοχλητικές γι αυτά...
Για το φως απ τις λάμπες τώρα, γενικά δε μου αρέσει το πολύ φως, οπότε όταν δε διαβάζω, είμαστε μισοσκότεινα και ίσως να είναι πιο ήπιο αυτό το "αναβόσβημα". Αλλά έχω απορήσει με το νεαρούλη μου, που όταν κυκλοφορεί ελεύθερα θέλει να κάθεται πάνω στο φωτιστικό, στο οποίο έχω μια μεγάλη λάμπα... Πώς δεν ενοχλείται; Αναγκάζομαι και το καλύπτω από το πάνω μέρος γιατί θα στραβωθεί στο τέλος.

Παιδιά να ειδοποιείτε όταν γράφετε τόσο αναλυτικά πού κυλιούνται οι σκύλοι... Να μη διαβάζω.. Έχω χαϊδέψει τα μισά αδέσποτα της Αθήνας... Μου φτάναν οι υποψίες μου, μη μου τις επιβεβαιώνεται :D
 
Έκανα μια παρατήρηση.
Τα καναρίνια μου αυγό δεν τρώνε, καρότο επίσης, το μαρούλι, την ρόκα, το σπανάκι, το τσακίζουν.
Δοκίμαζαν αλλά δεν έτρωγαν.

Περνώ το αυγό και το πατάω με το πιρούνι χωρίς το τσόφλι, ρίχνω το τριμμένο καρότο, ψιλοκόβω το μαρούλι και τα ανακατεύω, βάζω μια σταγόνα δύο το πολύ λάδι και πιπέρι, δοκιμάζω και είναι μια παρασκευή που θα μπορούσα να την φάω ευχάριστα.
Βάζω το τσόφλι, τα ανακατεύω, τα βάζω στην αυγοθήκη, και έγινε σφαγή.
Μετά από αυτό πιστεύω, ότι δεν ξέρω για την όσφρηση, αλλά η γεύση μετράει, μπορεί να μην έχει τόσους γευστικούς κάλυκες ένα πουλί, αλλά με αυτούς που έχει, πιστεύω ότι μπορεί να κάνει επιλογή σε κάτι που θα το θεωρήσουν νόστιμο, βέβαια αν πεινάνε θα φάνε ότι υπάρχει όπως και εμείς.

Η διαίσθηση στα πουλιά πιστεύω οτι υπάρχει όπως ανέφερε και ο @Γιάννης17 και πολύ ορθός και επιστημονικώς το εξήγησε η @myr.

Αλλά αφή υπάρχει;
Και που βρίσκεται;
Στο πόδι, στο ράμφος, ή στην γλώσσα;

Αφή όχι με την έννοια το αν νιώθουν το άγγιγμα αλλά με ποιον τρόπο εξερευνούν.
 
@Pavlos Kiriakou
Η αφή όπως και σε εμάς υπάρχει σε ολο το σώμα (συνδυασμός αισθητήρων πίεσης και θερμοκρασίας) αλλά σε κάποια σημεία είναι πολύ πιο πυκνοί οι αισθητήρες (που βρίσκονται στις άκρες αντίστοιχων νευρων) με αποτέλεσμα τα σημεία αυτά να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, πχ τα ακροδαχτυλα σε εμάς και το ράμφος (έχει "νύχι" επιφανειακά αλλά από κάτω εχει πολλά αγγεία και νεύρα) και λίγο λιγότερο τα πόδια στα πτηνά. Με το ράμφος αντιλαμβανονται εξάλλου την θερμοκρασία των αυγών και όπως έχουμε προσέξει όσοι έχουμε ήμερα πουλάκια, είναι σημείο που τους αρέσουν ιδιαίτερα τα χάδια.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Κάποιες ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις στον κόσμο των πτηνών είναι τα Kiwi (νυχτοβια, δεν πετάνε, το φτέρωμα είναι πολύ διαφορετικό, είναι εντομοφαγα και έχουν τα ρουθούνια στην ακρη του μακρυού ράμφους τους για να εντοπίζουν έντομα με την άριστη όσφρηση τους) οι παπαγάλοι Kakapo (νυχτοβιοι, εδαφοβιοι κ αυτοί, μη κοινωνικοί, παράγουν χαμηλης συχνοτητας ήχους - βόμβους που μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις). Επισης άριστη όσφρηση έχουν τα πτωματοφαγα αρπακτικά. Τα νυκτοβια αρπακτικά περαν απο άριστη νυχτερινή όραση, νομίζω εντοπίζουν εξαιρετικά και την προελευση των ήχων, ιδιαίτερα αυτών υψηλής συχνότητας (πχ θρόισμα, ηχος ποντικού).
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ελπίζω να λες το κόκκινο γιατί το κανονικό το μαύρο δεν επιτρέπετε...
Μαύρο νομίζω αλλά σε πολύ μικρή ποσότητα.
Γιατί δεν επιτρέπεται;
Πάντως δεν τα έκανε κακό.
 
Μαύρο νομίζω αλλά σε πολύ μικρή ποσότητα.
Γιατί δεν επιτρέπεται;
Πάντως δεν τα έκανε κακό.
Επιτρέπεται μόνο το κόκκινο και το πιπέρι καγιεν... 😃
 
Back
Top