Αναπαραγωγή Πόσες γέννες πρέπει να κάνει η κανάρα; Τι θεωρείται γέννα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Είναι ένα ερώτημα που διαβάζουμε όλο και πιο συχνά ειδικά την εποχή της αναπαραγωγής. Θα ήθελα λοιπόν να θέσω ένα προβληματισμό… τελικά είναι σωστό να λέμε ότι μια κανάρα θα πρέπει να αναθρέψει τα μικρά της για να θεωρηθεί ότι καταπονείται και άρα να καταμετρούμε μόνο αυτό ως γέννα; Πόσες γέννες θεωρούνται ασφαλείς για το πουλί και πότε θεωρούμε ότι ταλαιπωρείται ή με ποιον τρόπο ορίζουμε την καταπόνηση;

Πριν απαντήσετε, διαβάστε ένα μικρό άλλο πολύ ενδιαφέρον άρθρο Τα θηλυκά πουλια σταματούν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων όταν γεννούν

Σχετικές Συζητήσεις
Πόσες γέννες επιτρέπονται σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο;
Ποσες γεννες ειναι σωστο να κανει μια καναρα;
#nests-season
 
Περσι ειχα ζευγαρι που μου εδωσε 10 μικρα σε 2 γεννες, θεωρησα οτι δουλεψε καλα και δεν τη συνεχισα για 3η, την χωρισα. Μετα απο διαστημα 11 ημερων γεννησε ξανα, θεωρησα οτι δεν τρεχει τιποτα και τα πεταξα, μετα απο λιγο καιρο ξανα τα ιδια...

Θελω να πω οτι η πραγματικη γεννα ειναι οταν ταιζει μικρα εκει καταπονειται ο οργανισμος της θηλυκιας, αλλιως μπορει να βγαλει 4-5 κλουβιες γεννες. Σημαντικοτατο ρολο παιζει η διατροφη για να μπορεσει ενα πουλι να ανταπεξελθει στη σαιζον ειτε μιας γεννας 2 ή 3ων.

Επισης εχω παρατηρησει οτι και μετα την πτεροροια καποια πουλια κανουν απο κανενα αυγουλακι και αναρατιεμαι μα πως, αφου εχει 1μιση - 2 μηνες που τη σταματησα.
 
Ωραιο θεμα και επικαιρο για καποιους καλως για καποιους κακως.

Το καλως εχει να κανει με οργανωμενες εκτροφες (προγραμματισμος για τα παντα, συνθηκες πληρως ελεγχομενες, συνεχεις παρακολουθηση των πουλιων, συνεχεις ενημερωση για θεματα ιατρικα-νεων προιοντων κλπ, συμμετοχη σε διαγωνισμους).

Το κακως εχει να κανει με πολλους φιλους που ταλαιπωρουν τα πουλια τους αρχιζοντας νωρις για τα δεδομενα τους και για να μπορεσουν να παρουν μικρα βαζουν τα ζευγαρια τους να γεννανε 4 & 5 φορες (δεν τολμω να φανταστω περισσοτερες).

Αυτη ειναι μια πλευρα του θεματος. Μια αλλη ειναι αυτη που εχει να κανει αποκλειστικα και μονο με το οτι καθε πουλι δεν ειναι ιδιο με το αλλο και απαιτηται συνεχης και πολυωρη ισως παρατηρηση για να καταλαβουμε τα ορια του και τι μπορει να μας προσφερει αναπαραγωγικα ωστε να επεμβουμε οταν χρειαστει ειτε στην 1η γεννα ειτε στην 2η κοκ και να το θεσουμε εκτος αναπ/κης διαδικασιας.

Περιπτωση καταπονησης = περισυ εβγαλα απο την αναπ/γη καναρα μετα την πρωτη γεννα επειδη απο το ταισμα υπεστη φθορα στο φτερωμα γυρω απο το ραμφος εως τα ματια σχεδον (προς τα επανω) και λιγο στο λαιμο (κατω).

Σαφως με τον γενικο ορο ''γεννα'' νοηται ολος εκεινος ο κυκλος ( ζευγαρωμα, αποθεση αυγων, επωαση, μεγαλωμα νεοσσων εως τον απογαλακτισμο τους). Αν θεωρησουμε οτι ολα θα κυλησουν ομαλα πιστευω οτι 2 η 3 γεννες ειναι το ιδανικο και εδω θα συμφωνησω με τον Θεοδωρο οτι παιζει ρολο και ποσα μικρα θα μεγαλωσει η καθε μανα.

Μην ξεχναμε επισης οτι ''γεννα'' ειναι ο κρικος μιας αλυσιδας ενεργειων της οποιας προηγουνται η περιοδος αναπαυσης (συντηρησης) και η περιοδος προετοιμασιας και ακολουθηται απο αυτην της πτερορροιας (επισης επιπονη).

Σαν γενικο συμπερασμα λοιπον 2-3 γεννες ειναι θα ελεγα καλα περιλαμβανοντας ετσι και την περιπτωση καποιας θηλυκιας που μπορει να συνεχισει και με μερικα ασπορα-ακαιρα, αλλα τα παντα ειναι στην κριση του καθενος μας (παρακολουθηση), σημαντικο ειναι να προηγειται μακρα περιοδος αναπαυσης και σωστη προετοιμασια γιατι οι κινδυνοι ειναι αρκετοι και καποιοι απο αυτους και υπουλοι (βλ. αρθρο που προηγηται) αρα και οι 2-3 γεννες ειναι υποκειμενικο νουμερο.

Προφανως μια αναλυση δεδομενων θα βοηθησει τον καθενα μας χωριστα προς ποια κατευθηνση να κινηθει.
 
Στα πιο πολλά θα συμφωνήσω με το Γιώργο. Όλα εξαρτώνται από το πουλί και τη φυσική του κατάσταση. Για πολλά πουλιά οι τρεις γέννες είναι πολλές.

Από την άλλη υπάρχουν κανάρες που δύσκολα τις σταματάς, και μετά την τρίτη γέννα κάθε άλλο παρά εξαντλημένες δεν δείχνουν. Παρόλα αυτά επειδή μετά την αναπαραγωγή ακολουθεί η δύσκολη περίοδος της πτερόροιας πιστεύω ότι ανώτατο όριο πρέπει να είναι για όλα τα πουλιά οι τρεις γέννες.

Αν αντιληφτούμε ότι ένα πουλί ταλαιπωρήθηκε ήδη από την δεύτερη γέννα καλύτερα να το σταματήσουμε εκεί. Στο κάτω κάτω είναι προτιμότερο να μην πάρουμε πολλά μικρά από το να χάσουμε μια μάνα. Στο τι θεωρρείται γέννα τώρα.

Εγώ θεωρρώ την όλη διαδικασία (από το στρώσιμο φωλιάς μέχρι τον απογαλακτισμό) πλήρης γέννα. Αν δεν φτάσει στην ανατροφή των νεοσσών η κανάρα δεν έχει κάνει πλήρης γέννα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ταλαιπωρήθηκε. Πάλι υπάρχει εξάντληση που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψην.

Υπάρχουν κάποιοι που βάζουν κανάρες να γεννάνε και τα αυγά τα δίνουν κατευθείαν σε παραμάνες. Έχω δει περιπτώσεις που οι κανάρες βγάζανε και 25 αυγά σε μια περίοδο κάνοντας απανωτές γέννες.

Εγώ πιστεύω ότι ούτε οι μισές από αυτές τις κανάρες δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν την πτερόροια. Βέβαια μετά φταίει κάποια αρώστια ή το κακό το μάτι που χάνεται κάποιο πουλί αλλά ποτέ η καταπόνηση που εμείς δημιουργήσαμε από πριν. Στη φύση τα πουλιά κάνουν 2-3 γέννες από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, βγάλουν δε βγάλουν μικρά. Αυτό πιστεύω είναι και το ιδανικό.
 
Νομιζω οτι εξαρταται απο το ποσα πουλακια θα μεγαλωσει η καναρα στο συνολο της αναπαραγωγικης διαδικασιας. Αν κανει 3 γεννες και κανει συνολο 4 καναρινακια νομιζω θα ειναι λιγοτερο κουρασμενη και καταπονημενη απο 1 καναρα που σε συνολο θα εχει μεγαλωσει 8 καναρινακια σε μονο 2 γεννες.
 
Αν υποθέσουμε οτι τα πάντα σταματούν μετά την γέννηση των αυγών, τότε όλες οι κανάρες θα έχουν υποστεί την ίδια "ταλαιπωρία". Κάθε γέννα, ανάλογα με το πόσα αυγά αριθμεί, θα επιβάρυνε την θηλυκιά αναλόγως.

Αυτό θα έλεγε νομίζω σαν κάτι γενικότερο κανείς. Αυτό είναι και το μέρος που εξετάζει η συγκεκριμένη έρευνα. Μέχρι τώρα πιθανόν να θεωρούσαμε ΓΕΝΝΑ, την απόλυτα ολοκληρομένη αναπαραγωγή νέων πουλιών. Με την έρευνα καταδεικνύεται οτι η ωοτοκία είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για την υγεία του θηλυκού είτε φέρει είτε όχι απογόνους.

Εχω όμως την εντύπωση οτι και τα πέραν αυτού συμβαίνοντα έχουν το βάρος τους. Προσωπικά δίνω μεγάλη σημασία στην συνεισφορά του αρσενικού στο μεγάλωμα των νεοσσών αλλά και στην καλή φόρμα και υγεία του θηλυκού. Ενα καλό αρσενικό, κλωσάει, ταίζει νεοσσούς, ταίζει την θηλυκιά. Παίρνει με άλλους λόγους, πολλά απο τα βάρη της θηλυκιάς και ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ προυποθέσεις για περισσότερες γέννες ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
 
Συμφωνω οτι και μονο η γεννηση αυγων ειναι δυσκολη για ενα πουλι αλλα μην ξεχναμε και της κοτες που γενναν 250 αυγα το χρονο σε συνθηκες χωριου και οχι σε ορνιθοτροφειο. Αλλα και οι κοτες μεχρι 3 με 4 γεννιες νεοσσων μπορουν να βγαλουν κανονικα απο κει και περα δεν συνεχιζουν.

Βεβαια ο οργανισμος μιας κοτας δεν εχει ιδιες αντοχες με ενα καναρινι αλλα ειναι και τα δυο πτηνα και τα δυο εχουν ενα οριο. Δεν ξερω αν ειναι το ποιο ευστοχο παραδειγμα αλλα νομιζω δεν ειναι και πολυ λαθος, οποτε γνωμη μου ειναι οτι μια γεννα ειναι μεχρι τον απογαλακτισμο των νεων.
 
Να πω και εγω την γνωμη μου σαν νεος αλλα και με οτι εχω συζητησει με χομπιστες σε εκτροφες καναρνιων και παπαγαλων.

Σαν νεος θελω να ειμαι και προσεχτικος και να μην ταλαιπωρω τα πουλια μου αλλα θελω και του νεοσσους. Οποτε εβαλα σαν οριο της δυο ολοκληρομενες γεννες. Αυτο γιατι οταν πηρα την δευτερη θυληκια, ενω μου ειπε ο ανθρωπος που την αγορασα, οτι ηταν ετοιμη δεν καταλαβα ποσο ετοιμη ηταν. Με αποτελεσμα σε 2-3 μερες με τον αρσενικο να σκασει το πρωτο αυγο. Μην τα πολυλογο, 2 γεννες πηγαν ασπορες και φτασαμε στην τριτη με επιτυχια 3 στα 5.

Οταν λοιπον εφτανε ο καιρος να τα χωρισω, μιλωντας με διαφορους εκτροφεις σχυματισα την εξης γνωμη οτι γεννες ειναι οι ολοκληρομενες και οχι απλα να κανει αυγα, υποπρουποθεσεις ομως. Ολοι μου ειπαν οτι εαν τα πουλια ειναι καλα στην υγεια τους, με σωση διατροφη χωρις καποιες ελειψης και φυσικα με καλη υγιεινη και φροντιδα τοτε μπορουν να μπουν μεχρι Μαιο και μεχρι 2 αντε το πολυ 3 ολοκληρομενες γεννες. Μηνα εναρξης δεν εβαλα γιατι κανεις, ακομα και δικα μου πουλια, δεν συμφωνησε σε καποιον συγκεκριμενο. Ακουσα απο Ιανουαριο, τα πουλια μου ξεκινησαν φλεβαρη, μεχρι Απριλιο. Παντα ιλαω για εσωτερικες εκτροφες που ειναι λιγο πιο ελενχμενες οι συνθηκες. ΛΙγο θερμανση, καποια λαμπα, αφυγραντηρας για την υγρασια στο χωρο. Ολοι βεβαια ηταν χομπιστες και μονο ενας επαγγελματιας, οποτε σε ολα παιζουν ρολο και οι συνθηκες-προυποθεσεις.
 
Άγγελε, με την ευκαιρία του μηνύματός σου θα ήθελα να σχολιάσω ότι το γεγονός ότι το θηλυκό πουλί αποθέτει αυγά, έστω και άσπορα, τα οποία μάλιστα κλωσσά τουλάχιστον για κάποιες ημέρες έως την ωοσκόπηση (5-7) από το τρίτο αυγό, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η αντίστοιχη καταπόνηση του οργανισμού του ή ακόμα και η ανάλογη απώλεια συστατικών από το σώμα του. Είναι και αυτό μία πρόκληση, μια ας πούμε ταλαιπωρία για το θηλυκό πουλί, καθώς συνοδεύεται από κόστος για την υγεία του. Δεν τρέφεται κανονικά, επαρκώς και τόσο ώστε σε άμεσο χρόνο να συμπληρώσει ό,τι διαθέτει για τα αυγά. Έτσι λοιπόν, ενώ πράγματι ακούγεται από πολλούς εκτροφείς ότι οι άσπορες γέννες δεν συμπεριλαμβάνονται και δεν συνυπολογίζονται στο μέγιστο - επιτρεπόμενο αριθμό γέννας ανά περίοδο, θα σου έλεγα ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με αυτήν την άποψη, αναλόγως και των συνθηκών βεβαίως, και μάλλον φειδωλοί με τον συνολικό αριθμό επιτρεπόμενων αποθέσεων αυγών είτε αυτά είναι ένσπορα είτε άσπορα, όσο κι αν θέλουμε να έχουμε μικρά πουλάκια, γιατί τα θηλυκά ζορίζονται, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν και φυσικά τα ωάριά τους είναι πεπερασμένα καθώς δεν ανανεώνονται και θα τους λείψουν από επόμενες χρονιές που μπορεί να είναι πιο πρόσφορες από πλευράς συνθηκών για ένσπορες γέννες.
 
Να στοχεύσω στα παραπάνω στην απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό που είναι τεράστια κατά τις ωοτοκίες και επιβαρύνει το πουλί, τα οστά του και βάζει σε κίνδυνο και τη ζωή του.
 
Εγώ συμφωνώ ότι ακόμα και το μέρος στη γέννα που το θηλυκό κλωσά τα αυγά είναι γέννα. Εγώ έχω ένα υγειέστατο και ζωηρό θηλυκό timbrado το οποίο όμως δεν έκανε ποτέ πάνω από 2 αυγά με μία μέρα κενό. 2 Γέννες έκανε πέρσι κλούβιες, αυτή τη χρονιά άλλη μία και τώρα είμαι στη δυσάρεστη θέση να αποδεχτώ ότι αυτό το πουλάκι δε θα ξαναγεννήσει ποτέ στη ζωή του! Το πρωί και τα 2 έδειχναν αρκετά στεναχωριμένα και το θηλυκό ήταν φουσκομένο στη φωλιά. Δεν ήταν αρρώστια. Εβαλα μέσα 1 πλαστικό και τα 2 έκαναν σαν τρελά. Το θηλυκό σε άλλες 3 προσπάθιες αυτή τη χρονιά ελπίζοντας έστω και σε 1 κλούβιο είχε την κοιλίτσα του πριζμένη αλλά όταν έβγαζα τη φωλιά ξεφούσκονε και άρχιζε να κελαιδάει. Το πουλί είναι υγειέστατο, έχει κάνει πολύ καλή διατροφική προετοιμασία και έχει κάνει πολύ σύντομη καλοκαιρινή πτερόρια. Κάθε κανάρα Σπαταλά ενέργια και κατά το κλώσιμα των αυγών και κατά το τάιζμα των μικρών.
 
Back
Top