Αναπαραγωγή Πόσες μέρες μετά την επαφή μπορεί να γεννηθεί γονιμοποιημένο αυγό;

mixalis pappas

PB Member
Εγγραφή
27 Οκτ 2007
Μηνύματα
178
Πόλη
Αθήνα
Σε μια καναρα, μετα την τελευταια επιτυχημενη συνευρεση απομακρυνουμε τον αρσενικο και μενει μονη, ποσες μερες μπορει να περασουν και να γεννησει γονιμοποιημενο αυγο;
 
Από δική μου εμπειρία τα σου απαντήσω το τι συνέβη σε μένα. Θηλυκιά έκανε 4 αυγά. Την πέμπτη μέρα δεν έκανε 5ο. Έβγαλα τον αρσενικό κι αυτή γέννησε μετά 2 μέρες το 5ο αυγό και ήταν όλα γεμάτα.

Τα συμπεράσματα δικά σου.
 
Θα σου απαντήσω και γω με μια εμπειρία μου.

Κανάρα που δεν ήταν ιδιαίτερα κοντά στο πρότυπο, την χρησιμοποιούσα για παραμάνα. Οταν ετοίμασε τη φωλιά την έβαλα αρσενικό ο οποίος ήρθε σε επαφή μόνο μια φορά μαζί της, μετά τον πήρα από το κλουβί. Η κανάρα έκανε 4 "πιασμένα" αυγά τα οποία και κλώσσισε γιατί δεν είχα άλλη θυληκιά εκείνες τις μέρες με αυγά.
 
Το θέμα έχει ξανακουβεντιαστεί με αφορμή μια δική μου περίπτωση που η κανάρα ήταν μακρυά απο την δυνατότητα επαφής πέραν των 15 ημερών. Υπάρχουν αναφορές σε αγγλική νομίζω βιβλιογραφία οτι βγήκαν νεοσσοί απο αυγά που γονιμοποιήθηκαν 20-30 μέρες πρίν την εμφάνηση του πρώτου αυγού.

Αν θυμάται ο Σταύρος μπορεί να βοηθήσει να βρεθούν τα πόστς. Ειναι μια ερώτηση με ενδιαφέρον και αφορμή για συζήτηση και γνώση.
 
Ενδιαφέρον το θέμα αυτό. Πάντως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί ένα ή περισσότερα ωάρια να έχουν γονιμοποιηθεί και έπειτα για χ, ψ λόγους να σταματήσει η ανάπτηξή τους(αυτά είναι που γεμίζουν με λέκιθο για να σχηματίσουν τον κρόκο) για αρκετό χρονικό διαστημα(διαφέρει ανάλογα με το πουλί και το είδος). Έπειτα, αν η κανάρα βρεθεί σε καλές συνθήκες(π.χ. επάρκεια τροφής, ευνοϊκή θερμοκρασία κτλ.), η ανάπτηξη θα συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησε και φυσικά τα αυγά που θα γενήσει θα είναι γονιμα. Δεν γνωρίζω πόσο μπορεί να είναι το χρονικό αυτό διαστημα στα καναρίνια αλλά ο χρόνος των 20-30 ημερών που αναφέρατε με παραπέμπει σε αυτήν μάλλον την εξήγηση παρά στο ενδεχόμενο να επιβιώνει το σπέρμα για τοσες μέρες.
 
Back
Top