Γενικά Πόση σοκολάτα είναι θανασιμη;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mirtopap
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mirtopap

PB New Member
Εγγραφή
20 Φεβ 2023
Μηνύματα
89
Καλησπέρα έφαγε σοκολάτα ο σκιπερ σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι φανταστείτε. Δεν το είδα καθόλου. Είναι θανάσιμη δοσολογία και σε πόση ώρα θα ξέρω ; έχουν περάσει τρεις ώρες και είναι μια χαρα
 
Καλησπέρα έφαγε σοκολάτα ο σκιπερ σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι φανταστείτε. Δεν το είδα καθόλου. Είναι θανάσιμη δοσολογία και σε πόση ώρα θα ξέρω ; έχουν περάσει τρεις ώρες και είναι μια χαρα
Μια μεγάλη δοσολογία είναι θανάσιμη, όπως και στα σκυλιά. Το ότι είναι μια χαρά τώρα δεν σημαίνει κάτι. Συνήθως αποκρύπτουν τις ασθένειες μέχρι να φτάσουν στο απροχώρητο. Πρέπει σήμερα ή και αύριο όσο πιο νωρίς γίνεται να πας στον πτηνίατρο, μήπως και καταφέρει να κάνει πλύση στομάχου ή κάτι τέτοιο. Εσύ μπορείς να προμηθευτείς καρβουνάκι και να του δώσεις. Αν έφαγε πολλή δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες δυστυχώς. Εύχομαι να τα καταφέρει!
 
@KONSTANTINOS MICHAIL τι εννοείτε δεν έχει ελπίδα ; αφού μια χαρά είναι τώρα πετάει κελαηδαει του έβαλα νερό στο στόμα του όσο μπορούσα καταριεμαι τον εαυτό μου που ήμουν αφηρημένη... Έφαγε ένα τετράγωνο από σοκολάτα λακτα συνολικά
 
@KONSTANTINOS MICHAIL τι εννοείτε δεν έχει ελπίδα ; αφού μια χαρά είναι τώρα πετάει κελαηδαει του έβαλα νερό στο στόμα του όσο μπορούσα καταριεμαι τον εαυτό μου που ήμουν αφηρημένη... Έφαγε ένα τετράγωνο από σοκολάτα λακτα συνολικά
Εντάξει! Τότε ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος. Νόμιζα ότι τσίμπησε πολύ περισσότερο σύμφωνα με το πρώτο ποστ. Επαναλαμβάνω όμως, ότι πέρα από τη σοκολάτα, δεν έχει σημασία αν το πουλί είναι ενεργητικό και κελαηδάει στην ασθένεια. Τα συμπτώματα συνηθώς διακρίνονται όταν η αρρώστια έχει προχωρήσει αρκετά. Στην φύση, αν δείξουν ότι είναι άρρωστα γίνονται στόχος σε θηρευτές. Οπότε κρατιούνται μέχρι να μην μπορούν να αντισταθούν άλλο. Ο πτηνίατρος και το καρβουνάκι είναι σημαντικά. Φαίνεται περίεργο αυτό με την σοκολάτα, αλλά σκέψου ούτε είναι σαν να τρώει ένας άνθρωπος κάψουλα για το πλυντήριο πιάτων.
 
@mirtopap επικοινώνησε άμεσα έστω κ τηλεφωνικά με πτηνιατρο. Έστω κ στο διαγνωστικό της Κομοτηνής. Άμεσα
[automerge]1706294216[/automerge]
Προσωπικά θα του έδινα ενεργό άνθρακα κ νερό να πιει.
[automerge]1706294324[/automerge]
Μην καθυστερήσεις το τηλέφωνο σε πτηνιατρο ή στο διαγνωστικό της Κομοτηνής. Κ ακολουθείς τις οδηγίες που θα σου πουν. Επίσης τον παρακολουθείς στενά τουλάχιστον για μια μέρα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@KONSTANTINOS MICHAIL ωχ ήταν όντως πολύ το κομμάτι με την σοκολάτα είναι μεγάλο 😭 για ολόκληρο τετράγωνο λέω ωχ
Τετράγωνο, δηλαδή όχι μόνο ένα μικρό κουτάκι; Μην ανησυχείς! Υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου πτηνιάτρου θα πάνε όλα καλά!
 
νομιζω οτι αν τηλεφωνησεις στο κτηνιατρικο Κομοτηνης θα σε δωσουν συμβουλες,ειναι συζητησιμοι ανθρωποι
 
@mirtopap
Καλημέρα, πώς είναι το πουλάκι;
Ελπίζω να μην του δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα.
Πράγματι η κατανάλωση σοκολάτας είναι επικίνδυνη και σε μεγάλες ποσότητες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία.
Γι'αυτό το λόγο είναι στη λίστα με τις απαγορευμένες τροφές για τα πουλιά , κυρίως λόγω της καφεΐνης και της θεοβρωμίνης, που βρίσκονται στο κακάο. Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο περισσότερη θεοβρωμίνη θα περιέχει.
Η θεοβρωμίνη βρίσκεται και σε άλλα τρόφιμα και ποτά, όπως ο καφές , το κακάο, το τσάι και η κόκα κόλα.
Απορροφάται γρήγορα από τη στοματική κοιλότητα και τον εντερικό σωλήνα. Αυτό επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τη νεφρική λειτουργία .
Τα σημάδια της τοξικότητας της σοκολάτας στους παπαγάλους περιλαμβάνουν έμετο και διάρροια, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, υπερκινητικότητα και ανησυχία, μυϊκή αδυναμία και τρόμο, επιληπτικές κρίσεις και απώλεια συνείδησης.
Ο βαθμός της τοξικότητας εξαρτάται από το πόση σοκολάτα έφαγε ο παπαγάλος, τον τύπο της σοκολάτας και το μέγεθος, το βάρος, την ηλικία και την υγεία του πουλιού.
100 γραμμάρια σοκολάτας είναι αρκετά για να σκοτώσουν έναν μεγάλο παπαγάλο, με τα μικρότερα πουλιά να υποκύπτουν νωρίτερα.
Υπάρχει ένας πίνακας που περιγράφει την ποσότητα θεοβρωμίνης σε 1 ουγγιά (περίπου 28 γραμμάρια) σοκολάτας:
Κομματάκια σοκολάτας138 mg
Μαύρη σοκολάτα (45-59% κακάο)140 mg
Μαύρη σοκολάτα (60-69% κακάο)179 mg
Μαύρη σοκολάτα (70-85% κακάο)228 mg
Σοκολάτα γάλακτος44 mg
Καθαρή σκόνη κακάο142 mg
Σοκολάτα ψησίματος χωρίς ζάχαρη (90% κακάο ή περισσότερο)376 mg
λευκή σοκολάτα0,25 mg
Καμία σοκολάτα δεν είναι ασφαλής για τους παπαγάλους, ούτε η λευκή σοκολάτα.


 
Καλημερα . Ως προς την καταγραφη των γεγονοτων για να γινει μεταφορα της πληροφοριας στον οποιοδηποτε πτηνιατρο με τον οποιοδηποτε τροπο.

κομματακι τετραγωνακι ορθογωνιο σαν περιγραφες δεν βοηθουν τον γιατρο. Πχ αλλο τετραγωνακι απο την lacta 60gr και αλλο απο την lacta των 200gr 300gr κλπ
Να μην πουμε για την γκαμα της εταιρειας. ακριβως επειδη το προιον ειναι διαγραμισμενο ειναι πανευκολος ο υπολογισμος
Χρειαζεται να ξερει αν μιλαμε για 2 γραμμαρια τελικου προιοντος 5 ή 10 ο γιατρος για να εκτιμησει τον κινδυνο και τις ενεργειες
Συν ολα αυτα που σαφεστατα ανεφερε ο @Vada σαν παραγοντες συνυπολογισμου της επικινδυνοτητας

@mirtopap Ο πανικος δεν βοηθησε ποτε και κανεναν. Επικοινωνια με γιατρο μεταφορα ακριβους πληροφοριας και ακολουθεις τις οποιες συμβουλες. Δεν χρειαζεται ουτε να καταριεσαι τον εαυτο σου ουτε να μπαινεις σε εναν κυκλικο τροπο σκεψης που ξεκιναει με αν .και αν εκανα αυτο και αν δεν εκανα το αλλο. Ειναι μη παραγωγικος τροπος σκεψης γενικα αλλα και ειδικα για την περιπτωση

ο γιατρος θα σου πει ποτε θα εχει περασει το κρισιμο χρονικο διαστημα. Δεν μιλαμε για ασθενεια που μπορει να την κρυψουν μιλαμε για πιθανοτητα δηλητηριασης απο τροφη που επηρεαζει συγκεκριμενα συστηματα και φαινεται μετα απο καποιες ωρες και για καποιες ωρες/ μερες. Μπορει να δεις μπορει και να μην δεις συμπτωματα. Βασικο και πρωτιστα επικοινωνια με τον γιατρο. Ουτε τυψεις ουτε πανικος ουτε απαισιοδοξια.Οχι τουλαχιστον αν δεν την συμμεριζεται ο γιατρος :-)

Προσωπικη μου εκτιμηση, και τιποτα παραπανω, ειναι οτι αν εχει θα εχει ηπια συμπτωματα περισοοτερο γαστρεντερικα.
Γιατι το λεω αυτο? Γιατι ελαχιστη lacta εφαγε..οχι varlrona bitter με 74% κατ ελαχιστον κακαο.
Τελος να πω οτι 1000% δεν ειναι ασφαλης τροφη , ειναι επικινδυνη οποτε δεν πρεπει να την δινουμε συνειδητα , καμια σοκολατα
αλλα εδω μιιλαμε για ατυχημα και πολυ μικρη ποσοτητα μαλλον .

οταν εχεις διαθεση ενεργεια και νεοτερα μας λες την εξελιξη
 
Αν έφαγε πολλή δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες δυστυχώς.

Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις που να δημιουργούν πανικό. Η σοκολάτα συγκαταλέγεται στις ακατάλληλες τροφές αλλά δεν είναι απο αυτές που θα προκαλέσουν οξεία τοξίκωση και μπαμ και κάτω με τη μία όπως το τεφλόν για παράδειγμα.

Αν το πουλάκι δεν έδειξε σημάδια δηλητηρίασης σχετικά άμεσα (καθότι έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό) λογικά δεν θα εμφανίσει κανένα πρόβλημα.

Το θέμα είναι να μας γίνονται μάθηματα τα συμβάντα αυτά ώστε να φροντίζουμε να τα προστατεύουμε καλύτερα στο μέλλον.
 
Back
Top