Αναπαραγωγή Πόσο επικίνδυνο είναι το ζευγάρωμα ανάμεσα σε νεαρά κοκατίλ;

Megatron1966

PB New Member
Εγγραφή
10 Φεβ 2022
Μηνύματα
4
Πόλη
ΑΘΗΝΑ
Καλησπέρα, έχω δύο Κοκατίλ, ένα Αρσενικό 13 μηνών και ένα θηλυκό 10 μηνών. Εδώ και μία εβδομάδα ο αρσενικός προσπαθεί να ζευγαρώσει με την θηλυκιά, με την παρότρυνση της από όσο έχω καταλάβει. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό για την θηλυκιά στην ηλικία που είναι?

Να προσθέσω ότι δεν υπάρχει κάποια φωλιά στο κλουβί και επίσης δεν υπάρχει το αυγό στην διατροφή τους, που από όσο γνωρίζω είναι ένα boost για τα πτηνά την περίοδο του ζευγαρώματος.
 
Καλησπέρα, είναι επικίνδυνο σε κάθε ηλικία να αποκτησουν αυγά, όχι το να ζευγαρώνουν. Ειδικά τα κοκατίλ αν ξεκινησουν να κάνουν αυγά δύσκολα σταματούν, είτε υπα΄ρχει φωλιά είτε όχι. Πόσες ώρες είναι ξύπνια? Αυτό βασικά επηρεαζει τον κύκλο αναπαραγωγής.
 
Πόσες ώρες είναι ξύπνια? Αυτό βασικά επηρεαζει τον κύκλο αναπαραγωγής.
Περίπου 10 με 12 ώρες... και ενδιάμεσα υπάρχει ένα διάλειμμα, όταν γυρνάω από την δουλειά και ξαπλώνω να κοιμηθώ και κλείνω παράθυρα και φώτα στο δωμάτιο που τα έχω, όπου αυτό δεν ξέρω αν τα επηρεάζει κάπου.
 
@Megatron1966 Είναι λίγο, όταν πια μπουν σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να κλείνουν 14 ώρες ύπνου για να μην είναι μέσα στις ορμονες.
 
@Nausicaa Οπότε η λύση προς το παρόν είναι περισσότερος ύπνος?

Και μία τελευταία ερώτηση, η θηλυκιά τι ηλικία θα πρέπει να έχει, ώστε να είναι έτοιμη για αναπαραγωγή, με μειωμένους κινδύνους, γτ από όσο ξέρω είναι ακόμη σε ηλικία ανάπτυξης (10 μηνών).
 
Ναι, είναι ο βασικός παράγων που κανονίζει την αναπαραγωγή.

Δεν ξέρω λεπτομέριες για κοκατίλ, ούτε συμφωνώ με την αναπαραγωγή κατοικιδίων από απλους ιδιοκ΄τητες και όχι έμπειρους εκτροφείς, οπότε δεν μπορώ να σας βοηθήσω, πέραν του να πω ότι δεν είναι καλή ιδέα.
 
@Nausicaa Γενικά δεν έχω βλέψεις για εκτροφή και ούτε θέλω να βγάλω χρήματα από τους παπαγάλους. Με ενδιαφέρει περισσότερο η υγεία τους παρά κάποια γέννα, για αυτό και οι ερωτήσεις σχετικά με την επικινδυνότητα της αναπαραγωγής προς τα πουλιά, σε σχέση με την ηλικία τους.
 
@Megatron1966 Σωστό σκεπτικό. Δυστυχώς τα κοκατίλ αν κανουν ένα αυγό μετά γίνονται μηχανές παραγωγής και δύσκολα σταματούν, οποτε καλό είναι να μην γινει η αρχή καθόλου.
 
Και μία τελευταία ερώτηση, η θηλυκιά τι ηλικία θα πρέπει να έχει, ώστε να είναι έτοιμη για αναπαραγωγή, με μειωμένους κινδύνους, γτ από όσο ξέρω είναι ακόμη σε ηλικία ανάπτυξης (10 μηνών).

Για ασφάλεια είναι καλό το πουλάκι να είναι πάνω απο 1-1,5 έτους.
Δυστυχώς τα κοκατίλ αν κανουν ένα αυγό μετά γίνονται μηχανές παραγωγής και δύσκολα σταματούν,
Αυτό δεν ισχύει. Είναι σαφώς ένα είδος το οποίο είναι παρπάνω επιρρεπές στο να γεννάει παθολογικά αλλά δεν είναι αυτό κανόνας.

@Megatron1966 Απο την πεεριγραφή σου ακούγεται να μην υπάρχει άνεση χώρου ώστε να έχουν τα πουλιά το πρόγραμμα που πρέπει στο σπίτι σου αφού αναγκάζονται να κοιμηθούν σε σκοτάδι και μέσα στην ημέρα. Αυτό δεν βοηθάει στο να ρυθμιστεί το βιολογικό τους ρολόι. Δεν μπορεί δηλαδή ένα ζευγάρι να έχει φωλιά ή να ταίζει μικρά κι εσύ να τους σβήσεις τα φώτα για ένα δίωρο μέσα στην ημέρα. Η αύξηση των ωρων βραδινού συνεχόμενου ύπνου σε 12 εως και14 είναι μονόδρομος για να εμποδίσεις την αναπαραγωγή τους κατά τη γνώμη μου.
 
Αυτό δεν ισχύει. Είναι σαφώς ένα είδος το οποίο είναι παρπάνω επιρρεπές στο να γεννάει παθολογικά αλλά δεν είναι αυτό κανόνας.
Εννοείται δεν είναι κανόνας, αλλά για αρχάριους που τους προέκυψε εμφανίζεται συχνό φαινόμενο.

Και συμφωνώ απολύτως σχετικά με το μεσημεριανό, αν μοιράζετε κρεββατοκάμαρα, τα φώτα μένουν ανοικτά ακόμα κι αν θέλετε να ξεκουραστείτε, τα τρελαίνει η αλλαγή στο φως, ειδικά τώρα που εμείς έχουμε πολύ μεγάλο ωράριο που δεν συνάδει με τις ώρες φυσικού φωτός.
 
Λοιπόν από δική μου παρατήρηση, όσα έχω διαβάσει και σε συζήτηση με έμπειρο γνωστό εκτροφέα.
-Τα κοκατηλ ζευγαρώνουν ακόμα και αν δεν επιθυμούν να αναπαραχθούν. Αν δεν υπάρχει φωλιά (ή κάτι που να θυμίζει σε φωλιά) και δεν συντρέχουν ορμονικές διαταραχές ή "ορμονική πρόκληση".
-Ηλικιακά κατέληξα πως το νεαρότερο ηλικιακό όριο είναι οι 14 μήνες για το θηλυκό και 12 για το αρσενικό.
- θεωρώ πως αν υπάρχει μια ποικιλία στη διατροφή, υπάρχει διαθέσιμο σουπιοκοκκαλο και άλλη πηγή ασβεστίου, και υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και χώρος για την αναπαραγωγή και εποπτεία της διαδικασίας τότε η φυσική αυτή διαδικασία είναι και μια χαρά για εμάς..
 
Back
Top