Αναπαραγωγή Πόσο εύκολο είναι να ζευγαρώσουμε καρδερίνες;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Paianas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Paianas

PB Known Member
Εγγραφή
11 Νοε 2008
Μηνύματα
4.501
Πόλη
Παιανία
Φίλοι μου καλημέρα,
επειδή διάβασα σήμερα κάποια άρθρα σχετικά με το ζευγάρωμα καρδερίνας- καναρινιού (ότι πρέπει να αποφεύγεται γιατί δίνει στείρα πουλιά) ;θέλω να σας ρωτήσω πόσο εύκολο είναι να ζευγαρώσουμε καρδερίνες;και τι σημαίνει μεταλλαγμένες καρδερίνες; .. Αυτές ζευγαρώνονται και εάν ναι που μπορώ να βρω ζευγάρι;
 
Aπό το προηγούμενο νήμα έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι...30 Μαρ'09 ... Μόλις 5 χρόνια πριν και δεν είχα κυριολεκτικά ιδέα για τα λεγόμενα ''βασικά'' .. Δεν ήξερα καν τι σημαίνει μεταλλαγμένη καρδερίνα (νόμιζα ότι βγαίνουν στα εργαστήρια..)
Σχετικά με τις τότε απορίες μου, το ζευγάρωμα καρδερίνα-καναρίνι δίνει συντριπτικά ποσοστά στείρων πουλιών (αν και ένα 10 % λέγεται ότι μπορεί να είναι γόνιμο), όλες οι διασταυρώσεις ιθαγενούς με καναρίνι δίνουν στείρα (εκτός του συνδυασμού καναρίνι-σκαρθί), νομίζω είναι πια πασιφανές αν μπορούμε να αναπαράγουμε καρδερίνες. Για το τι σημαίνει μεταλλαγμένες καρδερίνες, η απάντηση είναι ότι έχουν κάποιο διαφορετικό μεταλλαγμένο γονίδιο που τους δίνει κάποιο διαφορετικό χρωματισμό στο φαινότυπο.
Στη φύση, σε όλα τα είδη, αυτό δεν είναι συνηθισμένο (ανάλογα το είδος μπορεί να είναι 1 στα 1000, στα 10000 και και σε μικρότερο ποσοστό), αλλά σε συνθήκες εκτροφείου και με επιλεκτικά ζευγαρώματα, αυτός ο ιδιαίτερος-διαφορετικός φαινότυπος μπορεί να εμφανιστεί σε περισσότερα πουλιά, έτσι ώστε οι απόγονοί τους είτε να εμφανίζουν αυτή τη διαφορετικότητα, είτε να είναι φορείς του.
Η Ελλάδα πλέον, είναι γεμάτη από μεταλλαγμένες καρδερίνες (δυστυχώς μόνο σε καρδερίνες major γιατί δεν έχει γίνει σοβαρή δουλειά με στόχο, πρόγραμμα και συνεργασία για τη δική μας τη balcanica) σε διάφορους συνδυασμούς (ασπροκέφαλα, ιζαμπέλες, λουτίνο, παστέλ, έουμο, καφέ κλπ.) και οι τιμές που το 2009 ήταν απρόσιτες, είναι πλέον πιο ''λογικές''. Λόγω της πιο καλά ''δουλεμένης'' και δεκαετίες πιο κοινωνικοποιημένης Βόρειας πιο μεγαλόσωμης καρδερίνας (major), όλο και περισσότεροι ασχολούνται μ'αυτές και τις αναπαράγουν με πολύ περισσότερη ευκολία (και με λιγότερα προβλήματα), απ'ότι τις δικές μας.
 
Γράφτηκα στο φόρουμ τον Φεβρουάριο του' 09... Ενώ είχα αρχίσει μερικά χρόνια πριν την προσπάθεια αναπαραγωγής καρδερίνας. Ξεκίνησα βασιζόμενος σε όσα ήξερα από το ζευγάρωμα καρδερίνας με κανάρα χωρίς καμιά άλλη βοήθεια, απλά πειραματιζόμενος και κοιτώντας κάποια βίντεο για να δω τι κάνουν οι άλλοι.
Εδώ διάβασα και έμαθα πολύ σημαντικά πράγματα... Και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο στεναχωρήθηκα όταν έκλεισε η ενότητα για τα ιθαγενή.
 
Back
Top